FacebookTwitterLinkedIn

Bad Rabbit ransomware

Ook bekend als: Bad Rabbit virus
Schadeniveau: Ernstig

Bad Rabbit ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Bad Rabbit?

Bad Rabbit is een virus van het ransomware-type dat sterk lijkt op Petya en GoldenEye. Deze malware wordt verspreid via legitieme websites die besmet en geïnjecteerd werden met kwaadaardige JavaScript-code. Het script verwijst gebruikers door naar een website die een pop-up bericht vertoont en gebruikers vraagt de Adobe Flash Player te downloaden. Malware-beveiligingsonderzoeker Costin Raiu van Kaspersky rapporteerde dat de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven van deze malware hun besmettingsnetwerk hebben geconfigureerd rond gehackte sites sinds juli 2017. Eens gedownload en uitgevoerd installeert het kwaadaardige "install_flash_player.exe"-bestand Bad Rabbit. Deze ransomware werd ontworpen om verschillende bestandstypes (zie onderstaande lijst) te versleutelen. Echter, anders dan andere virussen van het ransomware-type voegt Bad Rabbit geen extensie toe aan de bestandsnamen. Deze ransomware werd ontworpen om het Master Boot Record (MBR) van het systeem te vervangen. Daarna creëert Bad Rabbit een tekstbestand ("Readme.txt") en plaatst dit op de het bureaublad van het slachtoffer. De computer wordt ook vergrendeld na een geforceerde reboot.

Onderzoeksresultaten tonen aan dat Bad Rabbit zich richt op Oost-Europese landen. De meeste slachtoffers komen uit Rusland, Oekraïne, Turkije en Bulgarije. Het is ook de moeite waard te vermelden dat naast gewone gebrukers deze malware ook veel slachtoffers maakt op netwerken van bijvoorbeeld bedrijven en overheidsagentschappen. De lijst met slachtoffers omvat verschillende nieuwsagentschappen (waaronder Interfax en Fontaka) in Rusland. De metro van Kiev en de luchthaven van Odessa in Oekraïne werden ook getroffen, evanals het Oekraïense ministerie van infrastructuur. Alsof dat nog niet genoeg is blijkt Bad Rabbit ook een tool te bevatten die zichzelf verspreidt via lokale netwerken, en zo computers besmet. Zoals hierboven vermeld werd Bad Rabbit ontworpen om het MBR van het systeem te wijzigen. Deze malware plant een taak in die wordt uitgevoerd via het "C:\Windows\dispci.exe"-bestand. Dit uitvoerbare bestand samen met de ccc.dat driver, wijzigt het MBR en dwingt zo slachtoffers tot een systeemreboot. Eens het systeem opnieuw wordt opgestart zijn gebruikers niet langer in staat hun bureaublad te gebruiken. Ze zien enkel een lockscreen dat een bericht met vraag om losgeld bevat. Hetzelfde als het "Readme.txt"-bestand. Het bericht informeert de slachtoffers over de versleuteling en moedigt hen aan een losgeld te betalen om de getroffen data te herstellen. Bad Rabbit werd ontworpen om AES (symmetrische) en RSA-2048 (asymmetrische) cryptografie te gebruiken. De bestanden worden versleuteld met een AES-algoritme dat een unieke sleutel genereert om bestanden te versleutelen/ontsleutelen. De gegenereerde sleutel wordt dan versleuteld met een RSA-2048 cryptografie. Voor meer informatie over de versleutelingsalgoritmes en sleutels klik hier). De prijs van de sleutel is momenteel .05 Bitcoin (met een waarde van zo'n ~$280). Na het betalen van het losgeld zullen de slachtoffers zogegd hun sleutel ontvangen. Niettemin mogen deze criminelen niet vertrouwd worden. Onderzoek toont aan dat deze personen hun slachtoffers vaak negeren. Om deze reden is betalen geen garantie dat de bestanden ooit zullen ontsleuteld worden. Slachtoffers worden waarschijnlijk opgelicht. We bevelen dan ook aan nooit te betalen. Jammer genoeg zijn er momenteel geen tools bekend die de bestanden versleuteld door Bad Rabbit kunnen ontsleutelen. De enige goede oplossing is daarom het herstellen van de bestanden en het systeem uit een backup.

Schermafbeelding van het bericht met de vraag om losgeld:

Bad Rabbit decryptie-instructies

Zoals hierboven vermeld zijn Petya en GoldenEye niet de enige virussen die gelijkenissen delen met Bad Rabbit. Er zijn eigenlijk tientallen andere virussen die ook de bestanden van hun slachtoffers versleutelen en om losgeld vragen. Voorbeelden zijn Aleta, Nemesis, BTCWare, GlobeImposter, Cerber, Purge (Globe) en vele andere. De meeste van deze virussen zijn niet zo complex als Bad Rabbit. Slechts enkele wijzigen de systeeminstellingen en vergrendelen het scherm. Toch versleutelen ze allemaal bestanden en vragen om losgeld. In de meeste gevallen zijn slechts de grootte van het gevraagde losgeld en het type versleuteling de belangrijkste verschillen. Jammer genoeg gebruiken de meeste van deze virussen een cryptografie (bv. RSA, AES enz.) die unieke decryptiesleutels genereert voor elk slachtoffer. Daardoor zal de malware tenzij deze fouten bevat (de sleutel zit ingebakken of werd lokaal opgeslagen) of niet volledig ontwikkeld is, de bestanden zodanig versleutelen dat een handmatige ontsleuteling onmogelijk wordt. Om deze reden vormen virussen van het ransomware-type zoals Bad Rabbit een goed argument voor het maken van lokale backups. Het is ook goed deze backups op externe (niet-aangesloten) of cloud opslag te bewaren.

How besmette de ransomware mijn computer?

Zoals hierboven vermeld wordt Bad Rabbit verspreid via valse Adobe Flash Player updates. Deze virussen worden echter waarschijnlijk ook verspreid via spamberichten met verdachte bijlages, onofficiële softwarebronnen (peer-to-peer netwerken) gratis downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites enz. en trojans. Spamberichten bevatten vaak bijlages met MS Office documenten of JavaScript-bestanden die eens geopend malware downloaden en installeren. Externe software updaters stellen vaak kwaadaardige bestanden voor als legitieme software, en zo verleiden ze gebruikers tot het downloaden en uitvoeren van malware. Trojans zijn het eenvoudigst. Ze openen slechts een 'achterdeur' naar malware die het systeem kan infiltreren. 

Bedreigingsoverzicht:
Naam Bad Rabbit virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
Symptomen U kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware? 

Om te beginnen zou je als gebruiker moeten weten dat de belangrijkste oorzaken voor besmettingen een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag zijn. De sleutel tot veiligheid oplettendheid. Om deze reden is het extreem belangrijk goed op te letten tijdens het surfen op internet. Ten eerste mogen gebruikers nooit bestanden openen ontvangen vanaf een verdact e-mailadres. Zulke mails moeten eigenlijk meteen verwijderd worden, zonder ze te openen. Ook zouden gebruikers altijd software moeten downloaden uit officiële bronnen en en liefst enkel rechtstreekse downloadlinks gebruiken. Externe download- en installatietools bevatten vaak kwaadaardige apps en mogen dus nooit gebruikt worden. Ook moeten gebruikers geïnstalleerde software bijgewerkt houden en enkel legititeme antivirus en antispyware gebruiken. Gebruikers zouden ook moeten weten dat criminelen ransomware verspreiden via valse updaters en pop-ups. Om deze reden bevelen we gebruikers aan regelmatig updates te nemen maar enkel via officiële updaters en niet met externe tools.

Schermafbeelding van het Bad Rabbit ransomware tekstbestand ("Readme.txt"):

Bad Rabbit tekstbestand

Tekst getoond in het vergrendelscherm en tekstbestand ("Readme.txt"):

Oeps! Je bestanden zijn versleuteld.

 

Als je dit bericht ziet zijn je bestanden niet langer toegankelijk.

Je wilt ze misschien herstellen maar verlies je tijd niet

met het zoeken naar methodes. Niemand

zal dit kunnen zonder onze decryptiedienst te gebruiken.

 

We garanderen een volledig herstel van je bestanden.

Je hebt enkel een wachtwoord nodig en dat krijg je na betaling.

 

Bezoek onze webdienst op

Je persoonlijke installatiesleutel#: -


Ken je het wachtwoord, voer het dan hieronder in.
Wachtwoord#1: -

Schermafbeelding van Bad Rabbits Tor (.onion)website:

Bad Rabbit website

Layout van de Bad Rabbit website (GIF):

Bad Rabbit pop-up gif

Tekst getoond op deze website:

BAD RABBIT
~Als je deze pagina bekijkt is je pc besmet en versleuteld. Voer je persoonlijke sleutel hieronder in. Als deze klopt krijg je een bitcoin-adres om de betaling naar te verzenden. De huidige prijs zie je rechts. Eens je betaalt ontvang je het wachtwoord om je data te ontsleutelen. Om je betaling te controleren of de opgegeven wachtwoorden, voer je je bitcoin-adres en persoonlijke sleutel in. Prijs voor ontsleuteling 0.05BTC

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door Bad Rabbit (geen extensie toegevoegd voor getroffen bestanden):

Bestanden versleuteld door Bad Rabbit

Bestandstypes aangevallen door Bad Rabbit ransomware:

.3ds; .7z; .accdb; .ai; .asm; .asp; .aspx; .avhd; .back; .bak; .bmp; .brw; .c; .cab; .cc; .cer; .cfg; .conf; .cpp; .crt; .cs; .ctl; .cxx; .dbf; .der; .dib; .disk; .djvu; .doc; .docx; .dwg; .eml; .fdb; .gz; .h; .hdd; .hpp; .hxx; .iso; .java; .jfif; .jpe; .jpeg; .jpg; .js; .kdbx; .key; .mail; .mdb; .msg; .nrg; .odc; .odf; .odg; .odi; .odm; .odp; .ods; .odt; .ora; .ost; .ova; .ovf; .p12; .p7b; .p7c; .pdf; .pem; .pfx; .php; .pmf; .png; .ppt; .pptx; .ps1; .pst; .pvi; .py; .pyc; .pyw; .qcow; .qcow2; .rar; .rb; .rtf; .scm; .sln; .sql; .tar; .tib; .tif; .tiff; .vb; .vbox; .vbs; .vcb; .vdi; .vfd; .vhd; .vhdx; .vmc; .vmdk; .vmsd; .vmtm; .vmx; .vsdx; .vsv; .work; .xls; .xlsx; .xml; .xvd; .zip;

Bad Rabbit ransomware verwijdering:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Bad Rabbit virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Bad Rabbit virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.