BTCWare Ransomware

Ook bekend als: BTCWare virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

BTCWare ransomware verwijderingsinstructies

Wat is BTCWare?

Ontdekt door malware researcher, MalwareHunterTeam, is BTCWare een bijgewerkte versie van het virus genaamd Crptxxx. Deze ransomware wordt verspreid via een kwaadaardige applicatie genaamd "Rogers Hi-Speed Internet". Eens geïnfiltreerd versleutelt BTCWare bestanden en voegt het aan de bestandsnamen de ".btcware" extensie toe (bv. "sample.jpg" wordt hernoemd naar "sample.jpg.btcware"). Nieuwere varianten van deze ransomware voegen een .cryptobyte of .cryptowin extensie toe aan de versleutelde bestanden. Vervolgens creëert BTCWare een HTM-bestand ("#_HOW_TO_FIX_!.hta.htm") en plaatst dit op het bureaublad.

BTCWare's HTM-bestand bevat een kort bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd de Tor website te bezoeken. Na het openen van de website worden de slachtoffers aangemoedigd een losgeld van .5 Bitcoin te betalen (momenteel staat .5 BTC gelijk aan ongeveer $490) voor het herstellen van de bestanden. Jammer genoeg is er geen bijkomende informatie beschikbaar. Het is momenteel niet bekend of BTCWare symmetrische of assymetrische cryptografie gebruikt. Ontsleuteling is echter altijd onmogelijk zonder een unieke sleutel. De cybercriminelen bewaren deze sleutel op een server op afstand en de slachtoffers worden aangemoedigd te betalen om deze te ontvangen. Betalen garandeert echter niet dat je bestanden echt zullen ontsleuteld worden en cybercriminelen negeren hun slachtoffers vaak als die een losgeld hebben betaald. De kans is groot dat betalen niet tot positieve resultaten zal leiden en dat je zult opgelicht worden. Probeer nooit deze mensen te contacteren of een losgeld te betalen. Er bestaan jammer genoeg geen tools voor het herstellen van bestanden versleuteld door BTCWare. De enige oplossing is daarom het herstellen van de bestanden of het systeem uit een backup.

Schermafbeelding van hjet bericht waarin slachtoffers worden aangemoedigd een losgeld te betalen om hun getroffen data te herstellen:

BTCWare decryptie-instructies

Er bestaan tientallen virussen van het ransomware-type die lijken op BTCWare waaronder AngleWare, Zorro en Flotera - dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst. Al deze virussen versleutelen bestanden en vragen vervolgens om een losgeld. Het enige verschil is de grootte van het gevraagde losgeld en de soort versleuteling die gebruikt wordt (symmetrisch of assymetrisch). Cybercriminelen verspreiden dit soort malware vaak door het gebruiken van valse software updaters, trojans, peer-to-peer (P2P) netwerken (zoals torrents, eMule, enz.), externe downloadbronnen (freeware download/gratis bestandshosting websites, enz.), en spamberichten (kwaadaardige bijlages). Daarom is het aanbevolen je geïnstalleerde applicaties bijgewerkt te houden en een legitieme anti-virus/anti-spyware software te gebruiken. Onthoud echter dat criminelen vaak valse updaters gebruiken om virussen te verspreiden. Daardoor is het installeren van apps via een tool van derden niet aanbevolen. Verder zou je nooit software mogen downloaden uit onofficiële bronnen of bestanden openen die werden ontvangen vanaf verdachte mails. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Update 4 May 2017 - Beveiligingsonderzoeker Michael Gillespie (https://twitter.com/demonslay335) heeft een gratis ontsleutelingstool uitgebracht voor deze ransomware. Je kunt deze HIER downloaden.

btcwaredecrypter

Tekst getoond in het BTCWare HTM bestand ("#_HOW_TO_FIX_!.hta.htm"):

Als je je bestanden wilt herstellen volg deze stappen:
1. Surf naar hxxps://dokg5gcojuswihof.onion.to
2. In het login panel voer je je persoonlijke ID in: -
3. Volg de instructies op de website

Waarschuwing! Probeer niet zelf de data te ontsleutelen met behulp van externe software, dit kan je data permanent beschadigen.

Installer van Rogers Hi-Speed Internet" - een valse software gebruikt om BTCWare ransomware te verspreiden:

Rogers Hi-Speed Internet installer

Schermafbeelding van de BTCWare ransomware website:

BTCWare website

Bericht met vraag om losgeld zoals getoond op de BTCWare website:

Herstelbestanden. Telegram: @decryps
Om bestanden te ontsleutelen moet je 0.5 BTC
1. Registreer een Blockchain wallet
2. Koop bitcoins voor je wallet.
3. Stuur 0.5 BTC naar Bitcoin adres: -
4. Voer je transactie-ID in: -
5. Druk op Win+R, typ cmd en klik op Enter In de console die je ziet verschijnen:
1) Typ cd %appdata%
2) Typ biz net.exe -d je_unieke_sleutel en wacht op de ontsleuteling...
6. Klaar. Alle bestanden zijn ontsleuteld.

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door BTCWare (".btcware" extensie:

Bestanden versleuteld door BTCWare

BTCWare ransomware verwijdering:

BTCWare virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van BTCWare virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers:Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers:Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers:Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met *.aesir Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel:cd restoreen druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel:rstrui.exeen druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC metaanbevolen anti-spyware softwareom enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de *.aesir ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt)dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met *.aesir ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamdShadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan jehiervinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als *.aesir geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard- detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Betagebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools die BTCWare ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/11101-btcware-ransomware