Serpent Ransomware

Ook bekend als: Serpent virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Serpent ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Serpent?

Serpent is een virus van het ransomware-type gelijkend op Hades Locker. De evolutie van deze ransomware is als volgt: Zyklon - WildFire - Hades Locker - Serpent (de laatste variant uit deze familie). Cybercriminelen verspreiden deze ransomware via spamberichten (kwaadaardige .doc bijlage met macro's die het systeem besmetten). Eens geïnfiltreerd versleutelt Serpent de bestanden van de slachtoffers met AES-256 en RSA-2048 algoritmes. Deze ransowmare voegt ook aan de versleutelde bestanden een ".serpent" extensie toe (bv. "sample.jpg" wordt hernoemd naar "sample.jpg.serpent"). Volgend op een succesvolle versleuteling creëert Serpent twee bestanden ("HOW_TO_DECRYPT_YOUR_FILES_Dn6.txt" en "HOW_TO_DECRYPT_YOUR_FILES_Dn6.html") die in elke map met versleutelde bestanden worden geplaastst. Beide bestanden bevatten een identiek bericht met een vraag om losgeld.

Wees je ervan bewust dat spammails worden gebruikt om Serpent te verspreiden met een tekstbericht in het Deens, de makers richten zich dus vooral op slachtoffers in Denemarken. Het bericht met de vraag om losgeld informeert slachtoffers over de versleuteling en nodigt hen uit om een decrypter-app te kopen. Om dit te doen moeten de slachtoffers de website van Serpent bezoeken. Wees je ervan bewust dat RSA-2048 een assymetrische versleutelingsmethode is. Hierdoor worden de publieke (encryptie) en de private (decryptie) sleutels aangemaakt tijdens de versleuteling. Het herstellen van de bestanden zonder de private sleutel is onmogelijk. Om deze reden bewaren de cybercriminelen de sleutel op een geheime server en ze moedigen vervolgens de slachtoffers aan een losgeld te betalen. De prijs voor ontsleuteling is .75 Bitcoin (~$797). Als het losgeld niet binnen 7 dagen betaald wordt dan zal de prijs echter verdubbelen tot 2.25 BTC (~$2389). Niettemin zou je nooit het losgeld mogen betalen of deze mensen mogen contacteren. Onderzoek wijst uit dat oplichters vaak hun slachtoffers negeren nadat deze betalen. De kans bestaat dat je geen enkel positief resultaat zult bekomen ondanks betaling. Er bestaan jammer genoeg geen tools die bestanden versleuteld door Serpent kunnen ontsleutelen. Het enige dat slachtoffers kunnen doen is hun bestanden/systeem herstellen uit een backup.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd een losgeld te betalen voor hun getroffen data:

Serpent decryptie-instructies

Internet staat vol virussen van het ransomware-type en deze zijn bijna allemaal identiek. Net zoals Serpent versleutelt ook malware zoals Digisom, DUMB, Serpent en vele andere de bestanden van de slachtoffers en vraagt vervolgens om losgeld. In feite zijn er slechts twee grote verschillen. 1. De grootte van het gevraagde losgeld en 2. de gebruikte encryptiemethode (symmetrisch of assymetrisch). Virussen van het ransomware-type worden meestal verspreid via spammails met kwaadaardige bijlages, peer-to-peer (P2P) netwerken (torrents, eMule enz.), externe bronnen voor het downloaden van software (freeware download/fgratis bestandshosting websites enz.), valse software update tools en trojans.

Daarom is het erg belangrijk goed op te letten met het openen van bestanden ontvangen via verdachte mails evenals met het downloaden van software uit onofficiële bronnen. Zorg ervoor dat je geïnstalleerde applicaties bijgewerkt houdt en gebruik legitieme antivirus en antispyware software. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Schermafbeelding van het Serpent ransomware html-bestand:

Serpent html-bestand

Bericht met vraag om losgeld zoals getoond in de tekst- en html- bestanden van Serpent:

==== Vertaling nodig? Gebruik https://translate.google.com ====
================ Lees dit zorgvuldig ================

Je documenten, foto's, video's, databases en andere belangrijke gegevens werden versleuteld!

Om ze te ontsleutelen moet je de speciale software 'Serpent Decrypter' kopen.

Je kunt deze kopen via onderstaande websites.
hxxp://vdpbkmwbnp.pw/
hxxp://hnxrvobhgm.pw/
Als deze niet werken kun je een speciale website bezoeken met behulp van Tor. Volg onderstaande stappen:
1. Download de TOR browser https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en#downloads
2. In de TOR browser brower navigeer je naar: 3o4kqe6khkfgx25g.onion/
3. Volg de instructies en koop 'Serpent Decrypter'

================ Lees dit zorgvuldig ================

Schermafbeelding van Serpent's Tor website:

"Home" pagina:

Serpent website Home pagina

Tekst op deze pagina:

Je documenten, foto's, video's, databases en andere belangrijke bestanden werden versleuteld!

Om ze te herstellen kun je de speciale software 'Serpent Decrypter' kopen$

Als je binnen 7 dagen betaalt is de prijs 0.75 bitcoins (~€712.5)

Na 7 dagen verdubbelt de prijs naar 2.25 bitcoins (~€2137.5)

De voordeelprijs vervalt binnen 6d 23h 50m 20s
De 'Serpent Decrypter' software kopen:

De enige geaccepteerde betaalmethode is Bitcoins. Dit is een uitgebreide stap-per-stap gids om je te helpen bitcoins te kopen. Meer hulp nodig? Contacteer dan ons supportteam of zoek zelf via Google.
1. Maak eerst een Bitcoin (BTC) wallet. We bevelen de meest populaire wallet aan (hxxps://blockchain.info)
2. Vul je wallet aan met bitcoins

Koop 0.75 Bitcoins
We bevelen deze betrouwbare websites (niet aan ons gelinkt:

localbitcoins.com | Particuliere en commerciële verkopers die bankoverschrijving, paypal, western union en meer accepteren
anycoindirect.eu | Goed voor de EU markt: sofort, ideal, bancontact, mistercash, sepa, trustpay
litebit.eu | Ook goed voor de EU-markt met veel andere betaalmethodes
cex.io | overschrijving, debit / credit cards
coinbase.com | internationale overschrijvingen, debit / credit cards
Veel meer verkopers zijn via Google te vinden

3. Om je betaling te kunnen ontvangen hebben we een uniek bitcoinadres voor je gemaakt. Stuur 0.75 Bitcoins naar het onderstaande adres: 12nNvHwSv4yk8LeENeZwncZb5d71fuqsVw
4. Wacht tot de betaling verwerkt werd (dit kan tot 30 min. duren). Klik om de betaalstatus te vernieuwen (op het einde van de pagina) en je recentste status te bekijken.
5. Eens de betaling bevestigd wordt kun je de "X Decrypter" downloaden van deze pagina en je bestanden ontsleutelen. De pagina zal openklappen en je download-url en decryptiesleutel worden zichtbaar.

"FAQ" pagina:

Serpent website FAQ page

Tekst op deze pagina::

Q: Hoe kan ik mijn bestanden ontsleutelen?
A: Na betaling zal je de decryptiesoftware ontvangen samen met de private sleutel.

Q: Kan ik enkel met Bitcoins betalen?
A: Ja, enkel bitcoins worden geaccepteerd.
Q: Wat versleutelde mijn bestanden?
A: Elk bestand wordt versleuteld met een uniek wachtwoord via AES256.
Dit unieke wachtwoord wordt in het bestand bewaard via RSA2048.
Q: Help Ik heb meer vragen
A: Contacteer ons supportteam voor alle andere vragen.

"Instructies" pagina:

Serpent website Instructie-pagina

Tekst op deze pagina:

Na betaling kun je de decryptiesoftware vanaf onze home pagina downloaden

We garanderen dat je bestanden ontsleuteld zullen worden!

1. Download de decryptiesoftware vanaf de home pagina.
2. Voer de decryptiesoftware uit.
3. Kopieer de decryptiesleutel vanaf de home pagina.
4. Plak de decryptiesleutel in de decryptiesoftware.
5. Selecteer de map of schijf die je wilt ontsleutelen
6. Klik op ontsleutelen en wacht op de voltooiing van het decryptieproces.
7. WAARSCHUWING! Schakel je pc niet uit voordat het proces voltooid is!
8. Gefeliciteerd! Al je bestanden werden hersteld!

"Support" pagina:

Serpent website Support pagina

Tekst getoond op deze pagina:

In geval van betalingsprobemen, decryptieproblemen of vragen, gelieve ons te contacteren via onderstaand contactformulier.

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door Serpent (".serpent" extensie):

Bestanden versleuteld door Serpent

Serpent ransomware verwijdering:

Serpent virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Reimage is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Serpent virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
▼ DOWNLOAD Reimage De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Reimage. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met *.aesir Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de *.aesir ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met *.aesir ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als *.aesir geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools die Serpent ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/10933-serpent-ransomware