Digisom Ransomware

Ook bekend als: Digisom virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Digisom ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Digisom?

Digisom is een virus van het ransomware-type dat stiekem het systeem infiltreert en verschillende bestanden versleutelt. Tijdens het versleutelen worden de bestanden hernoemd volgens het volgende patroon: "[originele_bestandsnaam][3_willekeurige_tekens.x]" (zo wordt "sample.jpg" bvb. hernoemd naar "sample.jpgG3e.x"). Volgend op een succesvolle versleuteling wijzigt Digisom de bureaubladachtergrond en creëert het tien tekstbestanden ("Digisom Readme0.txt", "Digisom Readme1.txt" tot "Digisom Readme9.txt") die op het bureaublad worden geplaatst. Daarnaast toont Digisom een pop-upvenster met een timer die aanduidt wanneer het volgende willekeurige bestand zal verwijderd worden (Digisom verwijdert elke 2 uur één bestand).

Alle 10 de tekstbestanden bevatten een identiek bericht met een vraag om losgeld. Er wordt in gemeld dat de bestanden versleuteld werden en enkel kunnen hersteld worden met een unieke private sleutel. Dit klopt jammer genoeg. Digisom gebruikt asymmetrische cryptografie wat betekent dat de publieke (encryptie) en private (decryptie) sleutel worden gegenereerd. Het is dus onmogelijk de bestanden te herstellen zonder de private sleutel. Omdat die bovendien bewaard wordt op een server op afstand moeten de slachtoffers een losgeld betalen van .2 Bitcoin (momenteel kost 1 Bitcoin ~$1045). Om de betaling te verzenden moeten de slachtoffers de instructies volgen op de Digisom-website. Het is goed te vermelden dat veel cybercriminelen hun slachtoffers oplichten en dat ze dus niets doen na het ontvangen van de betaling. Je mag hier dus geen vertrouwen in hebben. De kans is groot dat betalen niet tot positieve resultaten zal leiden. Je zal enkel opgelicht worden. Door te betalen steun je bovendien de kwaadaardige tactieken van de cybercriminelen. Jammer genoeg bestaan er geen tools die de bestanden versleuteld door Digisom kunnen ontsleutelen. Het probleem kan dan ook enkel opgelost worden door het herstellen van de bestanden of het systeem uit een backup. 

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd te betalen voor het ontsleutelen van hun data:

Digisom decryptie-instructies

Digisom is virtueel identiek aan Polski, Digisom, RansomPlus, Samsam en tientallen andere virussen van het ransomware-type. Merk op dat al deze virussen zich exact hetzelfde gedragen. Ze versleutelen de bestanden van hun slachtoffers en vragen om losgeld. Om deze reden is het enige merkbare verschil de grootte van het gevraagde losgeld. De verspreidingsmethodes zijn identiek. Oplichters verspreiden ransomware door het gebruiken van trojans, valse software updaters, spamberichten (besmette bijlages), peer-to-peer netwerken (torrents, eMule enz.) en externe downloadbronnen (gratis bestandshostingdiensten, freeware download websites enz.). Om deze reden zou je altijd een legitieme antivirus of antispyware software moeten gebruiken en al je geïnstalleerde applicaties bijgewerkt moeten houden. Onthoud echter dat cybercriminelen valse software updaters gebruiken om fouten in software te misbruiken en zo het systeem te besmetten. Daarom mag software nooit bijgewerkt worden via externe tools. Daarnaast mag je ook nooit bestanden openen die werden ontvangen uit verdachte mails of software downloaden uit onofficiële bron. Gebrekkige kennis en roekeloos gedrag zijn de meest voorkomende oorzaak van computerbesmettingen.

Bericht met vraag om losgeld getoond in de tekstbestanden van Digisom:

Je belangrijke bestanden werden versleuteld op deze computer: foto's, video's, documenten enz. Je kan dit controleren door ze te openen. 

Om je bestanden te redden heb je een private decryptiesleutel nodig.

De enige kopie daarvan, nodig om je bestanden te herstellen, bevindt zich op een geheime internetserver. Deze zal de sleutel binnen 48 uur na het versleutelen vernietigen. Daarna kan niemand de bestanden nog herstellen. 

Om je private sleutel te ontvangen moet je 0.2 bitcoins betalen. Check onze website om de betaling te verzenden: http://www.digisom.pw
De unieke ID van je sleutel:

Schermafbeelding van de Digisom-website:

Digisom website

Tekst getoond op de Digisom website:

1. Koop Bitcoins (BTC) op localbitcoins.com als je er nog geen bezit.

2. Verstuur 0.20004084 Bitcoins (in één betaling) naar dit adres

Elk ander bedrag zal door het systeem genegeerd worden.

Stuur exact 0.20004084 BTC (plus kosten) naar: 1FCuCww75NtxtVJHsvwaWJsphLsT1tRAoL
Bitcoins nog niet ontvangen.

Als je reeds het exacte bedrag in Bitcoins verzonden hebt, zoals hierboven vertoond, wacht dan enkele minuten tot het by Bitcoin Payment System ze verwerkt heeft. Als je een ander bedrag stuurt zal het systeem je betaling negeren en zal je opnieuw de juiste som moeten sturen of de eigenaar van de site om assistentie vragen.

Digisom ransomware's pop-up venster (GIF):

Digisom pop-up

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door de Digisom ransomware ("[original_file_name][3_random_characters.x]" naampatroon):

Bestanden versleuteld door Digisom

Digisom ransomware verwijdering:

Digisom virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Digisom virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met *.aesir Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de *.aesir ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met *.aesir ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als *.aesir geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools die Digisom ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/10924-digisom-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Digisom virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Digisom virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Digisom virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.