Virus-encoder Ransomware

Ook bekend als: CrySis virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Virus-encoder virus verwijderingsinstructies

Wat is virus-encoder?

Virus-encoder is een virus van het type ransomware dat vooral verspreid wordt door misleidende e-mailberichten met besmette bijlages evenals valse software updates (Java, flash player enz.). Na een succesvolle infiltratie van het systeel versleutelt dit virus de bestanden die zijn opgeslagen op de computer. Bijkomend genereert het een unieke gebruikers-id die wordt toegevoegd samen met '[email protected]' aan elke versleutelde bestandsnaam (bijvoorbeeld als het unieke ID 6843158791 is dan kan de naam van het 'pcrisk.jpg' bexstand worden in '[email protected]'). Merk op dat het bureaublad van het besmette systeem wordt veranderd in een afbeelding met betaalinstructies.

virus-encoder decrypt instructions

Deze bureaubladachtergrond bevat een bericht dat stelt dat de bestanden enkel kunnen ontsloten worden met een private sleutel en dat gebruikers contact moeten opnemen met de ontwikkelaars van de virusversleuteling. Echter, om deze sleutel te verkrijgen moeten gebruikers een losgeld betalen. Gelukkig bestaat er een tool genaamd 'RakhniDecryptor' die in staat is de bestanden getroffen door dit virus te ontsleutelen. Deze decryptor kan gedownload worden van de officiële Kaspersky site (directe download link). RakhniDecryptor probeert het het paswoord van de versleutelde bestanden te brute forcen wat vervolgens wordt gebruikt om de rest van de bestanden te ontsleutelen. Door z'n eenvoudige gebruikersinterface is RakhniDecryptor erg makkelijk te gebruiken -  gedetaileerde instructies. Dit proces kan enkele uren of zelfs enkele dagen in beslag nemen. Je mag niettemin nooit de ontwikkelaars contacteren of hen het gevraagde losgeld betalen want dit staat gelijk met het sturen van geld naar de cybercriminelen. Je ondersteunt zo simpelweg hun kwaadaardige bedrijfsmodel. Bovendien is er geen garantie dat je bestanden echt zullen ontsleuteld worden. 

Ransomware virussen die lijken op virus-encoder (bvb. HELP_YOUR_FILES, Shade, CTB Locker, enz.) worden meestal verspreid via valse software updates, P2P netwerken en besmette e-mailberichten. Onthou echter dat de bestanden die werden getrofffen door deze virus-encoder ontsleutelbaar zijn. Die bestanden die getroffen worden door andere ransomware zijn dat niet. Daardoor vormen deze virussen een goed argument om regelmatige backups van je bestanden te maken. Bijkomend moet je erg oplettend zijn met het openen van verdachte e-mailberichten evenals met het downloaden van bestanden uit onbetrouwbare bronnen. Gebruik een legitieme antispyware en antivirus software en verzeker je ervan dat alle geïnstalleerde software bijgewerkt blijft. 

Tekst getoond in de bureabladachtergrond van deze virus-encoder:

Opgelet! Je computer werd aangevallen door een virus-encoder! Al je bestanden zijn nu met een sterk cryptografisch algoritme versleuteld. Zonder de originele sleutel is herstel onmogelijk. Om de decoder en de originele sleutel te verkrijgen zal je ons moeten mailen op [email protected] Onze hulp is niet gratis dus reken erop dat je een redelijke prijs zal moeten betalen voor onze ontsleutelingsdiensten. Er zijn geen uitzonderingen. Zet in de onderwerplijn van je mal het id-nummer dat kan gevonden worden in de naam van alle versleutelde bestanden. Het is in je eigen belang zo snel mogelijk te antwoorden om het herstel van je bestanden te verzekeren. P.S. enkel als je geen antwoord krijgt op het eerste e-mailadrs binnen de 48 uren stuur dan een mail naar het alternatieve e-mailadres: [email protected]

Als er ook maar enige kans is dat de virus-encoder de bestanden opgeslagen op de netwerkschijven heeft getroffen dan moet je RakhniDecryptor's parameters wijzigen:

RakhniDecoder's instellingen

Controleer de 'Network Drives' optie (onthou dat tenzij je er 100% zeker van bent dat al je bestanden ontsleuteld zullen worden je nooit een vinkje mag plaatsen onder de 'Delete crypted files after decryption' optie):

RakhniDecryptor's parameters

Virus-encoder ransomware verwijdering:

CrySis virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van CrySis virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met virus-encoder Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Shade ransomware te elimineren. 

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de virus-encoder ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je  je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met virus-encoder ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

 Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als virus-encoder geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de virus-encoder ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/9541-virus-encoder-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CrySis virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CrySis virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met CrySis virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.