FacebookTwitterLinkedIn

Ebaka (.ebaka) ransomware virus - verwijdering en decryptie opties

Ook bekend als: Ebaka virus
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is Ebaka?

Tijdens het onderzoeken van nieuwe malware-inzendingen op VirusTotal heeft ons onderzoeksteam de Ebaka ransomware gevonden. Dit schadelijke programma maakt deel uit van de Phobos ransomware-familie. Ebaka is ontworpen om bestanden te versleutelen en vraagt losgeld voor de ontsleuteling.

Op ons testsysteem wijzigde deze malware bestanden (door encryptie) en veranderde hun bestandsnamen. Aan de oorspronkelijke titels werd een unieke ID toegevoegd die aan het slachtoffer was toegewezen, het e-mailadres van de cybercriminelen en een extensie ".ebaka". Een bestand met de naam "1.jpg" verscheen bijvoorbeeld als "1.jpg.id[1E857D00-3323].[datadownloader@proton.me].ebaka".

Nadat dit proces was voltooid, maakte Ebaka losgeldbriefjes en dropte deze op het bureaublad en in alle versleutelde mappen. Eén werd weergegeven in een pop-upvenster ("info.hta") en de andere was een tekstbestand ("info.txt").

Screenshot van bestanden versleuteld door Ebaka ransomware:

Bestanden versleuteld door de Ebaka-ransomware (.ebaka-extensie)

Losgeldbrief overzicht

In het bericht in het tekstbestand van Ebaka staat dat de bestanden van het slachtoffer zijn versleuteld. Het spoort aan om contact op te nemen met de aanvallers voor ontsleuteling.

De losgeldbrief in het pop-upvenster geeft meer informatie over de infectie. Het verduidelijkt dat voor ontsleuteling losgeld in Bitcoin cryptocurrency moet worden betaald. Vermoedelijk hangt de hoogte van de betaling af van hoe snel het slachtoffer contact legt met de cybercriminelen.

Alvorens in te gaan op de losgeldeisen, kan het slachtoffer de ontcijfering testen door de aanvallers maximaal vijf versleutelde bestanden te sturen (binnen bepaalde beperkingen).

Het bericht waarschuwt tegen het wijzigen van de vergrendelde bestanden of het gebruik van decoderingstools van derden, omdat dat kan leiden tot permanent gegevensverlies. Het slachtoffer wordt ook gewaarschuwd dat hulp zoeken bij derden het financiële verlies kan vergroten.

Ebaka ransomware overzicht

Zoals eerder vermeld, behoort Ebaka tot de Phobos ransomware groep. Programma's die behoren tot deze familie versleutelen lokale en netwerk gedeelde bestanden. Ze beëindigen ook processen die zijn gekoppeld aan geopende bestanden (bijv. databaseprogramma's, tekstbestandlezers, enz.); anders kunnen de bestanden worden beschouwd als "in gebruik" en worden ze dus vrijgesteld van het versleutelingsproces.

Phobos ransomware "breekt" geen systemen, omdat het geen kritieke systeembestanden versleutelt. Bovendien wordt geprobeerd om dubbele versleuteling te voorkomen - dat wil zeggen dat gegevens die door andere ransomware zijn aangetast niet worden versleuteld. Dit proces volgt een vooraf bepaalde lijst die natuurlijk niet alle bestaande gegevensversleutelende programma's bevat.

Bovendien wordt een van de herstelmethoden verwijderd doordat Phobos de Volume Shadow Copies verwijdert. Deze programma's maken gebruik van verschillende technieken om de persistentie te waarborgen. Eén daarvan houdt in dat de malware zichzelf kopieert naar het %LOCALAPPDATA% pad en het registreert met bepaalde Run-sleutels. Een andere is ervoor zorgen dat de ransomware automatisch opstart na elke herstart van het systeem.

Bovendien kunnen Phobos-aanvallen geo-locked zijn. De programma's verzamelen geolocatiegegevens en stoppen de infectie afhankelijk daarvan; de redenen kunnen uiteenlopend zijn, waaronder economisch zwakke regio's (waar zich waarschijnlijk slachtoffers bevinden die geen losgeld kunnen betalen), geopolitieke motivaties of andere.

Op basis van onze ruime ervaring met het onderzoeken van ransomware-infecties kunnen we concluderen dat decryptie zelden mogelijk is zonder tussenkomst van de aanvallers. De enige uitzonderingen betreffen programma's van het type ransomware met ernstige gebreken.

In veel gevallen ontvangen slachtoffers - ondanks het voldoen aan de losgeldeisen - niet de beloofde decryptiesleutels/software. Daarom wordt het uitdrukkelijk afgeraden, omdat gegevensherstel niet gegarandeerd is en het betalen van deze illegale activiteit ook klantenservice is.

Hoewel het verwijderen van ransomware uit het besturingssysteem verdere versleuteling voorkomt - worden reeds vergrendelde bestanden niet hersteld. De enige oplossing is om ze te herstellen vanaf een back-up (als die beschikbaar is).

Het algemene advies om gegevens veilig te stellen (tegen bestandsbeïnvloedende malware en andere niet-kwaadaardige bedreigingen) is om back-ups op meerdere verschillende locaties te bewaren, zoals externe servers, losgekoppelde opslagapparaten en andere.

Ransomware voorbeelden

We hebben duizenden ransomware-voorbeelden geanalyseerd; NOOSE, Xrp, LockShit BLACKED, Cdcc, Cdxx en ZeroGuard zijn slechts enkele van onze nieuwste vondsten. Malware binnen deze classificatie werkt praktisch hetzelfde, d.w.z. het versleutelt gegevens en eist betaling voor de ontsleuteling.

Er zijn echter twee grote verschillen tussen deze programma's. Ransomware-type programma's kunnen verschillende cryptografische algoritmen (symmetrisch of asymmetrisch) gebruiken om bestanden te versleutelen. Losgeld kan ook variëren van drie tot acht cijfers in USD, afhankelijk van het beoogde slachtoffer - d.w.z. thuisgebruiker of bedrijf, organisatie, instelling en andere grote entiteiten.

Hoe heeft ransomware mijn computer geïnfecteerd?

Ransomware van de Phobos-groep (bijv. Ebaka, enz.) infiltreert systemen meestal via kwetsbare RDP-diensten (Remote Desktop Protocol). Bij deze infecties worden vaak brute-force en woordenboekaanvallen uitgevoerd. Phobos-programma's kunnen ook firewalls uitschakelen. Er kunnen echter ook andere methoden worden gebruikt voor infiltratie en verspreiding.

Malware wordt voornamelijk verspreid door gebruik te maken van phishing en social engineering. Deze software is meestal vermomd als of gebundeld met gewone programma-/mediabestanden. Dit kunnen uitvoerbare bestanden zijn (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort. Eenmaal geopend - wordt de infectieketen in gang gezet.

De meest gebruikte distributietechnieken zijn: drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, online zwendel, schadelijke koppelingen/bijlagen in spam (bijv. e-mails, DM's/PM's, berichten op sociale media/forums, enz.), malvertising, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis bestandshostingsites, P2P-sharingnetwerken, enz.), illegale programmaactivatiehulpmiddelen ("cracks") en valse updates.

Sommige kwaadaardige programma's kunnen zichzelf zelfs verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Overzicht bedreiging:
Naam Ebaka virus
Type bedreiging Ransomware, Crypto Virus, Files locker
Versleutelde bestandsextensie .ebaka (bestanden zijn ook voorzien van een unieke ID en het e-mailadres van de cybercrimineel)
Losgeld eisend bericht info.hta, info.txt
Gratis decryptietool beschikbaar? Nee
Contactgegevens cybercriminelen datadownloader@proton.me, datadownloader@tutanota.com
Detectienamen Avast (Win32:Phobos-D [Ransom]), Combo Cleaner (Trojan.Ransom.PHU), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.Phobos.C), Kaspersky (HEUR:Trojan-Ransom.Win32.Phobos.vho), Microsoft (Ransom:Win32/Phobos.PM), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Bestanden die op uw computer zijn opgeslagen, kunnen niet worden geopend. Bestanden die voorheen functioneerden, hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met een verzoek om losgeld weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen eisen betaling van losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden worden versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Aanvullende wachtwoord stelende trojans en malware infecties kunnen samen met een ransomware infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen ransomware-infecties?

Voorzichtigheid is de sleutel tot veiligheid op uw computer. We raden u aan om uw referenties goed te beheren. We raden u ook aan om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleuze en schadelijke online inhoud meestal legitiem en onschuldig lijkt.

Bovendien moeten alle downloads afkomstig zijn van officiële en geverifieerde bronnen. Het is net zo belangrijk om software te activeren en bij te werken met echte functies/tools, omdat software van derden malware kan bevatten.

We adviseren om waakzaam te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten. Bijlagen of links in verdachte e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze virulent kunnen zijn.

We moeten benadrukken dat het voor de veiligheid van apparaten en gebruikers van het grootste belang is om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Ebaka, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Screenshot van het pop-upvenster van Ebaka ransomware ("info.hta"):

Ebaka ransomware pop-up (info.hta)

Tekst in dit bericht:

All your files have been encrypted!


All your files have been encrypted due to a security problem with your PC. If you want to restore them, write us to the e-mail datadownloader@proton.me
Write this ID in the title of your message -
In case of no answer in 24 hours write us to this e-mail:datadownloader@tutanota.com
You have to pay for decryption in Bitcoins. The price depends on how fast you write to us. After payment we will send you the tool that will decrypt all your files.


Free decryption as guarantee
Before paying you can send us up to 5 files for free decryption. The total size of files must be less than 4Mb (non archived), and files should not contain valuable information. (databases,backups, large excel sheets, etc.)


How to obtain Bitcoins
The easiest way to buy bitcoins is LocalBitcoins site. You have to register, click 'Buy bitcoins', and select the seller by payment method and price.
hxxps://localbitcoins.com/buy_bitcoins
Also you can find other places to buy Bitcoins and beginners guide here:
hxxp://www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/


Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van Ebaka's tekstbestand ("info.txt"):

Ebaka ransomware tekstbestand (info.txt)

Tekst gepresenteerd in dit bestand:

!!!All of your files are encrypted!!!
To decrypt them send e-mail to this address: datadownloader@proton.me.
If we don't answer in 24h., send e-mail to this address: datadownloader@tutanota.com

Ebaka ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe is uw computer gehackt en hoe hebben hackers mijn bestanden versleuteld?

Ebaka maakt deel uit van de Phobos ransomware-familie en deze programma's infiltreren machines vaak via kwetsbare RDP-services. Deze infecties vertrouwen vaak op brute kracht en woordenboekaanvallen. Andere infectie/distributietechnieken zijn mogelijk.

Uitvoerbare bestanden van ransomware worden meestal gepresenteerd als gewone inhoud - het komt dus vaak voor dat slachtoffers deze bestanden zelf openen. Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online scams, spam e-mails/berichten, malvertising, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en sites van derden, P2P sharing netwerken, etc.), illegale programma activatie tools ("cracks") en nep-updates.

Hoe ".ebaka" bestanden openen?

Met Ransomware versleutelde bestanden kunnen niet worden geopend of anderszins worden gebruikt - tenzij ze worden ontsleuteld.

Waar moet ik zoeken naar gratis decoderingstools voor Ebaka ransomware?

Als u een ransomware-aanval hebt meegemaakt, raden we u aan de website van het No More Ransom-project te bezoeken (meer informatie hierboven).

Ik kan jullie veel geld betalen, kunnen jullie bestanden voor mij decoderen?

Wij leveren dit soort diensten niet. In feite is decryptie zelden mogelijk zonder tussenkomst van de cybercriminelen, en de enige uitzonderingen zijn gevallen van ransomware met ernstige gebreken. Daarom zijn derden die betaalde decryptie aanbieden vaak oplichters of tussenpersonen tussen slachtoffers en criminelen.

Helpt Combo Cleaner me bij het verwijderen van Ebaka ransomware?

Ja, Combo Cleaner kan systemen scannen en gedetecteerde ransomware-infecties verwijderen. Houd er rekening mee dat hoewel het gebruik van een antivirusprogramma de eerste stap is in het herstel van ransomware, beveiligingssoftware geen gegevens kan decoderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Ebaka virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Ebaka virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.