FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herkent u scam e-mails die gebruikt worden om ontvangers te verleiden tot het installeren van ScreenConnect?

Ook bekend als: ConnectWise remote control phishing
Schadeniveau: Ernstig

Wat is ScreenConnect (ConnectWise) Client scam?

Fraudeurs gebruiken allerlei manieren om mensen informatie of geld afhandig te maken en kwaadaardige programma's via e-mails te verspreiden. Dit artikel beschrijft gevallen waarin fraudeurs e-mails gebruiken om ontvangers ertoe te verleiden ConnectWise (voorheen bekend als ScreenConnect) te installeren. Met deze software kunnen cybercriminelen schadelijke activiteiten op computers uitvoeren. De methode waarbij legitieme hulpmiddelen voor toegang op afstand (zoals TeamViewer, UltraViewer en dergelijke) worden gebruikt om de computers van slachtoffers te besturen, is vrij gebruikelijk onder oplichters, omdat het gemakkelijk is om mensen ertoe te verleiden legitieme en herkenbare software te installeren.

ScreenConnect (ConnectWise) Client scam email

Meer over de ScreenConnect (ConnectWise) client en hoe oplichters deze misbruiken

ConnectWise is legitieme software, een hulpmiddel voor IT-servicemanagement waarmee gebruikers computers of servers kunnen controleren en openen. Er zijn fraudeurs waargenomen die e-mails gebruikten om ontvangers te verleiden ConnectWise te downloaden en op hun computers te installeren. Sommige oplichters gebruiken in hun zwendel de naam ScreenConnect in plaats van ConnectWise.

Een voorbeeld van een e-mail die wordt gebruikt om gebruikers te verleiden ConnectWise te installeren is "Geek Squad Email Scam". Deze e-mails beweren meestal dat een abonnement is verlengd om ontvangers te verleiden de opgegeven nummers te bellen. Zodra de oplichters zijn gebeld, instrueren zij mensen om ConnectWise te downloaden en te installeren.

Bovendien kunnen de oplichters achter deze e-mails vragen om persoonlijke informatie te verstrekken (bijv. creditcardgegevens of ID-kaartinformatie).

Zodra de ConnectWise software op computers is geïnstalleerd en de sessie is aangegaan, kunnen oplichters beginnen met het uitvoeren van kwaadaardige activiteiten. Meestal proberen ze gevoelige informatie te verkrijgen of malware (bv. ransomware of cryptomining-malware) op computers te downloaden. Het is bekend dat ConnectWise wordt of werd gebruikt om ZEPPELIN ransomware te verspreiden.

Het is ook mogelijk dat bedreigers de naam ConnectWise (of ScreenConnect) gebruiken om hun malware te verhullen. Zij kunnen malware verspreiden door deze te vermommen als installers van legitieme software.

Overzicht bedreiging:
Naam ScreenConnect (ConnectWise) Client Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het abonnement is vernieuwd
Vermomming Mail van Geek Squad of ander legitiem bedrijf
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails en websites (bv. zwendelpagina's voor technische ondersteuning).
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Andere zwendelpraktijken om op afstand toegang tot computers te krijgen

Pop-up scams worden ook gebruikt om gebruikers te verleiden tot het verlenen van toegang op afstand tot hun computers. In deze gevallen gebruiken oplichters misleidende websites die beweren dat een computer is geïnfecteerd of dat er een ander probleem is dat onmiddellijk moet worden opgelost. Meestal worden op deze pagina's valse viruswaarschuwingen, foutmeldingen en andere berichten weergegeven en worden valse nummers voor technische ondersteuning opgegeven.

Voorbeelden van e-mails en websites die worden gebruikt om gebruikers ertoe te bewegen oplichters te bellen, zijn "Norton-abonnement wordt vandaag verlengd", "Norton Cloud Subscription Activated Email Scam", "Your Windows Got Corrupted Due to Virus POP-UP Scam" en "Pirated Windows Software Detected In This Computer POP-UP Scam".

Bedreigers kunnen ook e-mails gebruiken om bezoekers te verleiden tot het infecteren van computers zonder software voor beheer op afstand te installeren.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

E-mails die worden gebruikt om malware te verspreiden, bevatten schadelijke bijlagen of links. Bedreigers die erachter zitten, proberen ontvangers te verleiden tot het openen van schadelijke pagina's of bestanden. In de meeste gevallen infecteren gebruikers computers via kwaadaardige MS Office-, PDF-documenten, uitvoerbare bestanden, JavaScript-bestanden, archieven zoals ZIP of RAR, en ISO-bestanden.

Het is vermeldenswaard dat gebruikers computers infecteren via kwaadaardige MS Office-documenten door macro-opdrachten (bewerken of inhoud) in te schakelen. MS Office 2010 en andere daarna uitgebrachte versies bevatten de modus "Beschermde weergave" die voorkomt dat schadelijke documenten computers infecteren direct nadat ze zijn geopend.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Download software (en bestanden) van officiële webpagina's. Vermijd downloads van P2P-netwerken, downloaders van derden, louche websites, gratis bestandshostingsites, enz. Wees voorzichtig met e-mails die schadelijke links of bijlagen bevatten. Open de inhoud ervan niet zonder er zeker van te zijn dat het veilig is, vooral wanneer ze niet relevant zijn en van onbekende adressen afkomstig zijn.

Gebruik gereputeerde antivirussoftware voor computerbescherming en voer er regelmatig systeemscans mee uit. Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde software up-to-date. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Scammers stuurde dezelfde mail naar alle ontvangers. Gewoonlijk zijn dit soort e-mails niet persoonlijk (ze zijn niet gericht).

Wat is het doel van deze zwendel?

Oplichters gebruiken dergelijke e-mails en bedrieglijke pagina's om ontvangers te verleiden hen te bellen en software voor beheer op afstand op hun computers te installeren.

Wat kunnen oplichters doen als ze op afstand toegang hebben tot mijn computer?

Ze kunnen gevoelige informatie verkrijgen, online accounts kapen, frauduleuze aankopen doen, computers infecteren met malware, bestanden verwijderen en andere kwaadaardige activiteiten uitvoeren.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware detecteren en verwijderen. Er moet een volledige systeemscan worden uitgevoerd om hoogwaardige malware te detecteren (en te verwijderen). Dit soort malware verbergt zich meestal diep in het besturingssysteem.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ConnectWise remote control phishing QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ConnectWise remote control phishing op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.