FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herkent u oplichting zoals de "Geek Squad" e-mail scam

Ook bekend als: Geek Squad scam
Schadeniveau: Medium

Wat is "Geek Squad" e-mail scam?

Na onderzoek van de e-mail hebben wij vastgesteld dat deze vermomd is als een e-mail van Geek Squad, een dochteronderneming van Best Buy (een bedrijf dat consumentenelektronica levert). Het doel van deze e-mail is om ontvangers te verleiden het opgegeven nummer te bellen (contact op te nemen met oplichters). Het moet worden genegeerd. Geek Squad heeft niets te maken met deze e-mail.

Geek Squad email scam

Meer over de "Geek Squad" e-mail scam

De e-mail beweert dat Greek Squad het Geek Total Protection abonnement automatisch heeft verlengd. Het beweert dat $499,99 in rekening is gebracht voor de diensten. De e-mail bevat ook een vals factuurnummer, een valse verlengingsdatum en de naam van de dienst.

Deze oplichtingspraktijken werken wanneer de ontvangers geloven dat ze moeten betalen voor iets dat ze niet hebben gekocht (in dit geval, een Geek Total Protection abonnement). Oplichters achter deze e-mail proberen ontvangers ertoe te verleiden het nummer +1-808-666-6112 te bellen.

Gewoonlijk vragen de oplichters wanneer ze worden gecontacteerd om persoonlijke informatie te verstrekken (bv. volledige naam, kredietkaartgegevens, socialezekerheidsnummer), of een "annulerings" (of andere) vergoeding te betalen. In andere gevallen proberen ze gebruikers over te halen malware te downloaden of op afstand toegang te krijgen tot hun computers.

Overzicht bedreiging:
Naam Geek Squad Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim Geek Squad Total Protection abonnement is vernieuwd
Scammer telefoonnummer +1-808-666-6112
Vermomming E-mail van Geek Squad
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal, computerinfecties
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

E-mail scams in het algemeen

Meestal hebben de oplichters achter dergelijke e-mails tot doel identiteiten en persoonlijke rekeningen te stelen, geld afhandig te maken, enz. Ze vermommen e-mails als officiële/belangrijke/urgente e-mails van legitieme bedrijven of andere organisaties. Het is belangrijk te weten dat door cybercriminelen verzonden e-mails kunnen worden gebruikt om malware af te leveren.

Voorbeelden van oplichting via e-mail zijn "Norton Subscription Will Renew Today", "Mail Delivery Successful Email Scam", en "CANADIAN LOTTERY Email Scam".

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

E-mails die worden gebruikt om malware af te leveren, bevatten kwaadaardige bijlagen of koppelingen. Malware-infecties worden veroorzaakt na het uitvoeren van een kwaadaardig bestand (bv. een MS Office-document, PDF-document, uitvoerbaar bestand, een bestand in een ZIP- of RAR-archiefbestand, JavaScript-bestand).

Vermeldenswaard is dat het openen van kwaadaardige MS Office-documenten computers niet infecteert, tenzij macro-opdrachten zijn ingeschakeld. Documenten die worden geopend met MS Office-versies die voor 2010 zijn uitgebracht, bevatten echter niet de modus voor beveiligde weergave - ze infecteren computers nadat ze zijn geopend.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Open geen bijlagen en koppelingen in irrelevante e-mails die van onbekende adressen afkomstig zijn. Download software en bestanden van officiële websites. Gebruik geen P2P-netwerken, onofficiële pagina's, downloaders van derden, enz. als bron voor het downloaden van software.

Houd het besturingssysteem en geïnstalleerde programma's up to date. Activeer en werk ze bij met hulpprogramma's/functies die door hun officiële ontwikkelaars worden aangeboden. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Weergave van de "Geek Squad" e-mail scam (GIF):

geek squad email scam weergave

Tekst weergegeven in de "Geek Squad email scam" e-mail:

Subject:

Greek Squad

Dear Customer,

Thank You for choosing Geek Total Protection.
We have renewed your Subscription as per your electronic consent.
Hope you are with us.
This email is to inform you that an amount of $499.99 has been charged for the services.
For any assistance, please call: +1-808-666-6112.

Order details:
Invoice Number: GS-93404-0841036
Registered Email: -
Service: Geek Total Protection
Renewal Date: May 20, 2022
Next Renewal: May 20, 2023
Item Price:  $499.99
Shipping: $0.0
Total Price: $499.99
Note: For any service activation queries or support or if you want to cancel the subscription please call us within 24 Hours for easy assistance.
We are here to assist you with every aspect.

 warm regards,
 Geek Squad Team
+1-808-666-6112
Copyright © Geek Squad Team | 2022

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

U hebt deze e-mail ontvangen, ook al maakt u geen gebruik van de diensten van de Geek Squad. Oplichters hebben dezelfde e-mail naar alle adressen in hun database gestuurd. Meestal verkrijgen ze e-mailadressen wanneer deze uitlekken na datalekken.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt, verander dan onmiddellijk alle wachtwoorden. Als u andere persoonlijke informatie hebt verstrekt (bijv. creditcardgegevens, ID-kaartgegevens) of geld hebt overgemaakt aan oplichters, neem dan zo snel mogelijk contact op met de desbetreffende autoriteiten.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat is bijgevoegd bij een e-mail die is gebruikt om malware af te leveren, is mijn computer geïnfecteerd?

Dat hangt af van het bestandstype. Als u een uitvoerbaar bestand hebt geopend, is uw computer waarschijnlijk al geïnfecteerd. In andere gevallen kunt u de infectie hebben voorkomen.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, computers kunnen niet worden geïnfecteerd door e-mails. Ze raken geïnfecteerd na het openen van links of bestanden in e-mails.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware detecteren en verwijderen. Meestal verbergt high-end malware zich diep in het besturingssysteem. Daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan vereist om deze te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Geek Squad scam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Geek Squad scam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.