FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Aurora-malware uit het besturingssysteem verwijderen

Ook bekend als: Aurora virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is Aurora?

Ons onderzoeksteam ontdekte de Aurora-malware tijdens het doorzoeken van hackerforums. De ontwikkelaars adverteren Aurora als een multifunctionele kwaadaardige software. Het promotiemateriaal van het programma stelt dat het werkt als een RAT (Remote Access Trojan), botnet, stealer, clipper en gegevensversleutelende ransomware.

Aurora malware

Aurora malware overzicht

De ontwikkelaars van Aurora bieden het te koop aan en promoten dit programma als zeer veelzijdig. Om een kort overzicht te geven van de beloofde functies, wordt gesteld dat Aurora over RAT-functionaliteit (Remote Access Trojan) beschikt. Malware binnen deze classificatie is ontworpen om op afstand toegang te krijgen tot en controle uit te oefenen over geïnfecteerde machines. RAT's zijn doorgaans in staat om verschillende commando's uit te voeren, alsook om systeem-/gebruikersbestanden en -gegevens en geïnstalleerde toepassingen te beheren.

Kwaadaardige software die werkt als een botnet kan een groot aantal geïnfecteerde systemen met elkaar verbinden en deze gebruiken voor kwaadaardige doeleinden, zoals het lanceren van DDoS-aanvallen, het verzenden van spam, enzovoort.

Aurora heeft ook stealer-mogelijkheden - wat betekent dat het informatie uit het systeem en geïnstalleerde toepassingen kan halen. Stealers richten zich vaak op browsers, e-mailclients, messengers, cryptocurrency wallets, FTP's, wachtwoordbeheerders, VPN's, gaming-gerelateerde software, enzovoort.

Het promotiemateriaal van Aurora vermeldt de mogelijkheid om wachtwoorden te stelen en cryptowallets te stelen. Naast deze gegevens is informatie stelende malware meestal gericht op persoonlijk identificeerbare gegevens, IP-adressen (geolocaties), browse- en zoekmachinehistorie, financiële gegevens (bijv. inloggegevens voor online bankrekeningen, creditcardnummers, enz.

Aurora werkt ook als een clipper - een type programma dat gegevens die naar het klembord (copy-paste buffer) zijn gekopieerd, kan opsporen en vervangen. In de meeste gevallen worden clippers gebruikt om cryptowalletadressen te vervangen vóór uitgaande transacties - zodat de overgemaakte fondsen worden omgeleid naar wallets die eigendom zijn van de cybercriminelen.

De ontwikkelaars van het programma verklaren dat ze er een coderingsfunctie aan hebben toegevoegd. Aurora kan dus worden gebruikt als ransomware, d.w.z. om bestanden van slachtoffers te versleutelen en losgeld te eisen voor de ontsleuteling.

Kortom, Aurora-infecties kunnen leiden tot ernstige privacyproblemen, permanent gegevensverlies, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Als u vermoedt dat uw systeem is geïnfecteerd met Aurora (of andere malware) - raden wij u ten zeerste aan een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Aurora virus
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win64:PWSX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKDZ.93808), ESET-NOD32 (een variant van WinGo/Agent.IE), Kaspersky (HEUR:Trojan-PSW.Win32.Coins.pef), Microsoft (Trojan:Win32/Casdet!rfn), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Soortgelijke malware-voorbeelden

We hebben duizenden malware samples geanalyseerd. Deze software kan verschillende functies hebben, die in verschillende combinaties kunnen voorkomen.

Om enkele voorbeelden te geven van malware die functies deelt met Aurora: VileRAT, Woody en ApolloRAT zijn remote access trojans (RAT's); Eternity, DarkIRC, Imperium Metamorpher - botnet creators; Lumma, Erbium, Luca - stealers; Paradies, Keona, Allcome - clippers; Qqjj, Donkeyf*cker, en AndreiHelp - ransomware.

Hoe kwaadaardige software ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe is Aurora in mijn computer geïnfiltreerd?

Aangezien Aurora te koop wordt aangeboden - hoe het wordt verspreid hangt af van de cybercriminelen die het op dat moment gebruiken. Malware wordt voornamelijk verspreid via phishing en social engineering-tactieken.

Virusbestanden kunnen archieven, uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz. zijn. Zodra een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, wordt de infectieketen in gang gezet. Kwaadaardige software wordt meestal gepresenteerd als of gebundeld met gewone programma's/media.

De meest voorkomende verspreidingsmethoden zijn: drive-by (sluipende en bedrieglijke) downloads, online zwendel, schadelijke bijlagen en links in spam e-mails/berichten, dubieuze downloadkanalen (bv. onofficiële en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), illegale programma-activeringstools ("cracks") en valse updates.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden ten zeerste aan alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpmiddelen van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en nep-updates malware kunnen bevatten.

Wij raden u af de bijlagen en links in verdachte/irrelevante e-mails en berichten te openen omdat dit kan leiden tot een systeeminfectie.

Wij benadrukken het belang van het installeren en bijwerken van een goede antivirus. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshots van het beheerderspaneel van Aurora malware:

Aurora malware Administratie Paneel 1 Aurora malware Administratie Paneel 2 Aurora malware Administratie Paneel 3 Aurora malware Administratie Paneel 4

Screenshot van Aurora malware te koop aangeboden op een hacker forum:

Aurora malware online gepromoot

Update 23 November, 2022 - De Aurora-malware wordt sinds april 2022 gepromoot. Na de eerste paar maanden van de release was er echter een aanzienlijke daling in het aantal Aurora-samples dat werd ingediend bij malwaredatabases. Dit wijst erop dat de activiteit was afgenomen. In oktober en november zijn echter honderden nieuwe samples gedetecteerd, wat betekent dat Aurora "terug in het wild" is. Er zijn ten minste 7 malwaredistributieteams bekend die deelnemen aan de verspreiding van Aurora: RavenLogs, BrazzersLogs, DevilsTraff, YungRussia, Gfbg6, SAKURA en HellRide. Meer informatie over de recente activiteit van Aurora is te vinden in dit artikel van SEKOIA.IO.

Screenshot van BrazzersLogs team's post in hacker forum die beweert dat Aurora malware nu beschikbaar is in hun arsenaal:

BrazzersLogs cybercrimineel team verspreidt zich Aurora malware

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malwareproces dat wordt uitgevoerd in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Extract Autoruns.zip archive and run Autoruns.exe application

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-toepassing

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te vermijden dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Delete malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder deze

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Aurora malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

De meeste kwaadaardige programma's kunnen worden verwijderd zonder dergelijke drastische maatregelen.

Wat zijn de grootste problemen die Aurora malware kan veroorzaken?

De bedreigingen van een kwaadaardig programma hangen af van de functionaliteiten en de doelstellingen van de cybercriminelen. Aurora wordt gepromoot als een multifunctionele malware die in staat is om botnets te creëren, gegevens te stelen, externe toegang/controle over apparaten mogelijk te maken, klembordgegevens te vervangen en gegevens te versleutelen. Daarom kunnen Aurora-infecties leiden tot ernstige privacyproblemen, permanent gegevensverlies, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Aurora malware?

De meeste kwaadaardige programma's worden gebruikt om inkomsten te genereren. Ze kunnen echter ook worden gebruikt om de cybercriminelen te amuseren of om processen te verstoren (bv. websites, diensten, bedrijven, organisaties, enz.). Malware-aanvallen kunnen ook worden gemotiveerd door persoonlijke wraakacties of politieke/geopolitieke redenen.

Hoe is Aurora malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam e-mails en berichten, online scams, dubieuze downloadkanalen (bv. onofficiële en freeware websites, P2P sharing netwerken, enz.), illegale programma activatie tools ("cracks") en valse updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. USB-sticks, externe harde schijven, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is opmerkelijk dat high-end malware de neiging heeft zich diep in systemen te verbergen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Aurora virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Aurora virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.