FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de Luca stealer-type malware

Ook bekend als: Luca malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is de Luca stealer?

Luca is een kwaadaardige software die wordt gecategoriseerd als een stealer. Malware van dit type werkt door een breed scala aan kwetsbare gegevens te stelen van geïnfecteerde apparaten. De Luca stealer is geschreven in de programmeertaal Rust.

De broncode van dit programma werd door de ontwikkelaar(s) gelekt op 3 juli 2022 - op een hacker forum, en daarna verscheen Luca op GitHub.

Op het moment van schrijven hebben de ontwikkelaar(s) deze stealer drie keer geüpdatet, en met de publieke toegankelijkheid van de malware - is het waarschijnlijk dat het continue updates en veranderingen zal ontvangen. Daarom kunnen de mogelijkheden, de verspreiding en het gebruik van Luca variëren, afhankelijk van de variant en de cybercriminelen die hem gebruiken.

Luca stealer malware detections on VirusTotal

Luca malware overzicht

De Luca stealer kan verschillende informatie uit gecompromitteerde machines halen. Het richt zich op gegevens met betrekking tot het volgende: besturingssysteem, apparaatnaam, CPU's, bureaubladomgeving, netwerkinterface, gebruikersaccountnaam, voorkeurstaal van het systeem, lopende processen, enz.

Dit kwaadaardige programma kan informatie stelen van meer dan dertig Chromium-gebaseerde browsers. Van deze toepassingen kan Luca Internet cookies, inloggegevens (gebruikersnamen/wachtwoorden) en creditcardnummers verkrijgen. Bovendien kan de stealer gegevens stelen uit wachtwoordbeheer- en cryptowallet-browserextensies die compatibel zijn met meer dan twintig browsers.

Deze malware richt zich ook op verschillende berichtentoepassingen zoals Telegram, Discord, ICQ, Skype, Element, enz. Het is ook gericht op het verkrijgen van informatie uit gaming-gerelateerde software zoals Steam en Uplay (Ubisoft Connect). Bovendien kunnen sommige versies van Luca screenshots maken en de bestanden downloaden die zijn opgeslagen op de apparaten van slachtoffers.

Kortom, infecties zoals Luca kunnen leiden tot ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal. Als u vermoedt dat uw apparaat is geïnfecteerd met de Luca stealer (of andere malware), raden wij u ten zeerste aan een anti-virus te gebruiken om deze onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Luca malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win64:PWSX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Gen:Variant.Tedy.168929), Fortinet (W32/PossibleThreat), Kaspersky (Trojan-PSW.MSIL.Reline.orm), Microsoft (Trojan:Win32/Wacatac.B!ml), Volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Stealer-type malware voorbeelden

Wij hebben honderden schadelijke programma's van het stealer-type geanalyseerd; NoMercy, YTStealer, StealBit, en Redox zijn slechts enkele van onze laatste vondsten.

Malware die ontworpen is om gegevens te stelen kan gericht zijn op verschillende en zelfs zeer specifieke informatie. Bovendien kan kwaadaardige software verschillende functionaliteiten hebben in diverse combinaties. Maar hoe malware ook werkt, de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar.

Hoe heeft Luca mijn computer geïnfiltreerd?

Zoals in de inleiding vermeld, is de broncode van de Luca stealer uitgelekt en dus in wezen publiekelijk beschikbaar. Hoe het zich verspreidt, hangt dus af van de cybercriminelen die het op dat moment gebruiken.

Over het algemeen wordt malware verspreid via phishing en social engineering. Kwaadaardige programma's worden meestal gepresenteerd als of gebundeld met gewone software/media.

De meest gebruikte verspreidingsmethoden zijn: drive-by (stiekeme en bedrieglijke) downloads, online oplichting, schadelijke bijlagen en koppelingen in spam-e-mails en -berichten, dubieuze downloadkanalen (bv. freeware en websites van derden, P2P-sharingnetwerken, enz.), illegale programmaactiveringsprogramma's ("cracking") en nepupdates.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden aan om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met legitieme hulpmiddelen, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en nep-updates malware kunnen bevatten.

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn met inkomende e-mail. De bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails en berichten - mogen niet worden geopend, aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de Luca stealer die wordt gepromoot op hacker forums:

Luca stealer malware gepromoot online

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en lokaliseer het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Luca malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, Luca's verwijdering vereist geen formattering.

Wat zijn de grootste problemen die Luca malware kan veroorzaken?

Luca is een stealer - een type malware ontworpen om informatie te stelen van gecompromitteerde machines. Typisch kunnen stealer infecties resulteren in ernstige privacy problemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Luca malware?

Hoewel kwaadaardige programma's veel gevarieerde functionaliteiten kunnen hebben, worden ze meestal voor hetzelfde doel gebruikt - om inkomsten te genereren. Malware kan echter ook worden gebruikt om cybercriminelen te amuseren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, instellingen, enz.), persoonlijke wraakacties uit te voeren, of zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen uit te voeren.

Hoe infiltreerde Luca malware mijn computer?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam e-mails en berichten, onbetrouwbare downloadkanalen (bijv. onofficiële en gratis file-hosting sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.), online oplichting, illegale software activatie tools ("cracks"), en nep updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich vaak diep in systemen verbergen, is het uitvoeren van een volledige systeemscan van cruciaal belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Luca malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Luca malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.