FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Erbium stealer-type malware verwijderen van het besturingssysteem

Ook bekend als: Erbium malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Erbium?

Erbium is een kwaadaardige software dat geclassificeerd is als een stealer. Malware binnen deze categorie is ontworpen om kwetsbare gegevens te stelen van geïnfecteerde apparaten. Onze onderzoekers ontdekten Erbium tijdens het inspecteren van malwareverkopende hotspots.

Erbium malware detections on VirusTotal

Erbium malware overzicht

Erbium begint zijn operaties met het verzamelen van apparaatgegevens, zoals: CPU, GPU, RAM, versie en architectuur van het besturingssysteem, monitornummer, gebruikersnaam, Windows licentiesleutel, enzovoort.

Het programma kan screenshots maken van alle monitoren die zijn aangesloten op de geïnfecteerde machine. Deze stealer kan informatie verkrijgen van verschillende geïnstalleerde applicaties. Uit Chromium en Gecko kan Erbium browsergeschiedenis, internetcookies, autofills, wachtwoorden en andere gegevens halen.

Deze malware richt zich ook op cryptocurrency wallets. Van meer dan vijftig desktop en browser cryptowallets probeert dit kwaadaardige programma inloggegevens en opgeslagen fondsen te verkrijgen. Authenticatie en wachtwoord-beheerende browser extensies zijn ook van belang voor Erbium.

Dit programma kan tokens uit Discord en autorisatiebestanden uit Telegram halen. Informatie met betrekking tot FTP (File Transfer Protocol) clients en gaming-gerelateerde software zoals Steam kan worden verkregen door deze stealer.

Het is opmerkelijk dat malware-ontwikkelaars hun programma's vaak verbeteren door meer doelwitten en extra functionaliteiten toe te voegen. De volledige lijst van apps die het doelwit zijn van Erbium vindt u hieronder.

Samenvattend kan de aanwezigheid van stealer-type software op apparaten leiden tot ernstige privacy problemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal. Als u vermoedt dat uw apparaat is geïnfecteerd met Erbium (of andere malware), adviseren wij u dringend een antivirus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Erbium malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:Malware-gen), Combo Cleaner (Gen:Variant.Lazy.226254), ESET-NOD32 (Win32/Spy.Agent.QHJ), Kaspersky (HEUR:Trojan-PSW.Win32.Stealer.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Wacatac.B!ml), Volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Stealer-type malware voorbeelden

Wij hebben talloze stealers geanalyseerd; Nitro, Luca, NoMercy, en YTStealer zijn slechts enkele voorbeelden. Deze kwaadaardige software kan gericht zijn op een breed scala van gegevens, en deze programma's kunnen uiteenlopende capaciteiten hebben. Maar hoe malware ook werkt, de aanwezigheid ervan op een systeem vormt een bedreiging voor de integriteit van het apparaat en de privacy van de gebruiker.

Hoe heeft Erbium mijn computer geïnfiltreerd?

Aangezien Erbium te koop wordt aangeboden door de ontwikkelaars ervan - hangt de verspreiding af van de cybercriminelen die het op dat moment gebruiken. Malware wordt meestal verspreid met behulp van phishing en social engineering-tactieken. Kwaadaardige bestanden kunnen archieven, uitvoerbare bestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz. zijn. Wanneer een kwaadaardig bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen in gang gezet. Malware wordt vaak gepresenteerd als of gebundeld met gewone software/media.

De meest voorkomende distributietechnieken zijn: kwaadaardige bijlagen en koppelingen in spam-e-mails en -berichten, drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, dubieuze downloadbronnen (bijv. onofficiële en freewarewebsites, P2P-sharingnetwerken, enz.), illegale programmaactiveringstools ("cracks") en nepupdates.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mail. De bijlagen en koppelingen die in verdachte/irrelevante e-mails en berichten worden aangetroffen, mogen niet worden geopend - aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie.

Verder moeten alle downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Wij adviseren om software te activeren en bij te werken met hulpprogramma's van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en nep-updaters malware kunnen bevatten.

Het is van het grootste belang een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Verschijning van Erbium stealer malware gepromoot op hacker forums (GIF):

Erbium stealer online gepromoot (GIF)

Lijst van toepassingen en browserextensies die het doelwit zijn van Erbium stealer malware;

Browsers:

  • Chromium
  • Gecko

Desktop cryptowallets:

Armory, Atomic, Bitecoin-Core, Bytecoin, Coinomi, Dash-Core, Electron, Electrum, Ethereum, Exodus, Jaxx, Litecoin-Core, Monero-Core, Zcash.

Cryptowallet browser extensies:

Auro Wallet, Binance Chain Wallet, BitClip, BitApp Wallet, Byone, Clover Wallet, Coin98 Wallet, Coinbase Wallet, Cyano Wallet, DAppPlay, EQUAL Wallet, Guarda, GuildWallet, Harmony, Hycon Lite Client, ICONex, iWallet, Jaxx Liberty, KardiaChain, Keplr, KHC, LeafWallet, Liquality Wallet, Math Wallet, MetaMask, MEW CX, Nabox Wallet, Nash Extension, NeoLine, Nifty Wallet, OneKey, Polymesh Wallet, Rabby, Phantom, Ronin Wallet, Saturn Wallet, Station, Steem Keychain, Sollet, Temple, Terra, TezBox, TON Crystal Wallet, TronLink, Wombat, Yoroi, ZilPay.

Messaging software:

  • Discord
  • Telegram

Software voor authenticatie en wachtwoordbeheer:

Trezor Password Manager, Authenticator, Authy, EOS Authenticator, GAuth Authenticator.

Gaming-gerelateerde software:

  • Steam

FTP (File Transfer Protocol) clients:

  • FileZilla
  • Total Commander

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Erbium malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, voor de verwijdering van Erbium zijn dergelijke drastische maatregelen niet nodig.

Wat zijn de grootste problemen die Erbium malware kan veroorzaken?

Erbium is een stealer - een type kwaadaardig programma dat kwetsbare gegevens van apparaten steelt. Vandaar, de primaire bedreigingen die door Erbium infecties zijn ernstige privacy problemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Erbium malware?

De meeste kwaadaardige programma's worden gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen malware echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren, persoonlijke wrok te koesteren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, instellingen, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen uit te voeren.

Hoe heeft Erbium malware mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online oplichting, spam e-mails en berichten, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en sites van derden, P2P sharing netwerken, etc.), illegale software activatie tools ("cracks"), en nep-updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is opmerkelijk dat kwaadaardige programma's van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verbergen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan van cruciaal belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Erbium malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Erbium malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.