FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de ApolloRAT malware te verwijderen van uw besturingssysteem

Ook bekend als: ApolloRAT remote access trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is ApolloRAT?

ApolloRAT is een stuk kwaadaardige software gecategoriseerd als een RAT (Remote Access Trojan). Dit soort malware maakt toegang op afstand en controle over geïnfecteerde apparaten mogelijk.

ApolloRAT is geschreven in Python. Programmeertalen zoals Python zijn meestal afhankelijk van compilers. De ontwikkelaars van deze RAT hebben de Nuitka source-to-source compiler gebruikt, wat ongebruikelijk is - maar de complexiteit maakt het moeilijk om ApolloRAT te reverse-engineeren.

Het is ook opmerkelijk dat deze malware het Discord messaging platform gebruikt als zijn C&C server, wat nog een laag toevoegt aan de kwaliteiten van ApolloRAT die detectie ervan bemoeilijken.

ApolloRAT malware detecties aan VirusTotal

ApolloRAT malware overzicht

ApolloRAT kan detecteren of het wordt uitgevoerd op een virtuele machine, waardoor de analyse ervan wordt bemoeilijkt. Bovendien kan deze trojan de Microsoft Defender en Firewall uitschakelen.

Zoals vermeld in de inleiding, is dit programma een Remote Access Trojan (RAT) en, als zodanig - ontworpen om op afstand toegang te krijgen tot/controle uit te oefenen over aangetaste machines. ApolloRAT kan shell commando's uitvoeren. Deze RAT kan het besturingssysteem manipuleren door het opnieuw op te starten en af te sluiten. Het kan zelfs een blue screen error veroorzaken (d.w.z. het systeem laten crashen). Ook kan het programma de Windows Taakbeheer uitschakelen.

ApolloRAT is ook in staat om valse interfaces en PDF-documenten weer te geven, evenals het forceren van het openen van verschillende websites - meestal worden dergelijke functies gebruikt om phishing oplichting te vergemakkelijken. Andere functionaliteiten van deze trojan zijn het maken van screenshots, het afspelen van tekst-naar-spraak audio, het weergeven van berichten, en Rickrolling van het slachtoffer.

ApolloRAT richt zich op een grote verscheidenheid aan gegevens, zoals IP-adressen, surfgeschiedenis, Wi-Fi-wachtwoorden, in de browser opgeslagen wachtwoorden (bijv. Google Chrome), enzovoort. Deze RAT kan ook bestanden downloaden en uploaden. Theoretisch kan malware die in staat is bestanden te stelen en uit te voeren - gebruikt worden om systeeminfecties te veroorzaken (bijv. downloaden/installeren van trojaanse paarden, ransomware, cryptominers, etc.).

Samenvattend, ApolloRAT infecties kunnen resulteren in ernstige privacy problemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Als u vermoedt dat uw systeem geïnfecteerd is met deze of andere malware, raden wij u ten zeerste aan een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam ApolloRAT remote access trojan
Type bedreiging RAT (Remote Access Trojan), trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Alibaba (Packed:Win64/Nuitka.5cd5711d), ESET-NOD32 (een variant van Python/Packed.Nuitka.F Suspicious), Ikarus (Trojan-Spy.Win32.Cordimik), SecureAge APEX (Malicious), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Remote Access Trojan voorbeelden

PingPull, PowerShell, Nerbian, NetDooka, en Eagle Monitor zijn slechts enkele voorbeelden van de RATs die we recentelijk hebben geanalyseerd.

Deze trojans zijn meestal multifunctioneel en zijn vaak in staat om keteninfecties te veroorzaken. Echter, hoe malware ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom raden wij sterk aan om alle bedreigingen onmiddellijk na detectie te verwijderen.

Hoe heeft ApolloRAT mijn computer geïnfiltreerd?

Cyble Research Labs ontdekte dat ApolloRAT te koop wordt aangeboden op het Telegram-berichtenplatform en op de website van de ontwikkelaars van het programma. Hoe deze RAT wordt verspreid, hangt dus af van de cybercriminelen die er op dat moment gebruik van maken.

Normaal gesproken wordt kwaadaardige software verspreid via phishing en social engineering tactieken. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijv. archieven, uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz. Wanneer een besmettelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de malware gedownload/geïnstalleerd.

De meest voorkomende distributiemethoden zijn: drive-by (heimelijke en bedrieglijke) downloads, schadelijke bijlagen en koppelingen in spam-e-mails en -berichten, online zwendel, dubieuze downloadkanalen (bv. freeware en websites van derden, peer-to-peer sharing-netwerken, enz.), illegale softwareactiveringstools ("cracks") en nepupdates.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden u sterk af om de bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails en berichten te openen - aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Software moet worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's van echte ontwikkelaars, aangezien illegale activeringsprogramma's ("cracking") en nep-updates malware kunnen bevatten.

Het is van groot belang dat een betrouwbare antivirusprogramma wordt geïnstalleerd en up-to-date gehouden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van een website die wordt gebruikt om ApolloRAT malware te promoten:

ApolloRAT promotional webpage

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en lokaliseer het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met ApolloRAT malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, ApolloRAT's verwijdering vereist geen formattering.

Wat zijn de grootste problemen die ApolloRAT malware kan veroorzaken?

De bedreigingen die een kwaadaardig programma met zich meebrengt zijn afhankelijk van zijn capaciteiten en de modus operandi van de cybercriminelen. ApolloRAT is een Remote Access Trojan (RAT) - een type malware dat op afstand toegang/controle over apparaten mogelijk maakt. Deze trojan kan verschillende kwaadaardige commando's uitvoeren en een grote verscheidenheid aan kwetsbare gegevens verzamelen. Daarom kunnen ApolloRAT infecties leiden tot ernstige privacy problemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van ApolloRAT malware?

Normaal gesproken wordt malware gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen kwaadaardige software echter ook gebruiken om zichzelf te vermaken, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, instellingen, etc.), persoonlijke wraakacties uit te voeren en zelfs een politiek/geopolitiek gemotiveerde aanval te lanceren.

Hoe heeft ApolloRAT malware mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online oplichting, spam emails en berichten, onbetrouwbare downloadkanalen (b.v. onofficiële en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.), illegale software activatie tools ("cracks"), en nep updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is opmerkelijk dat geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ApolloRAT remote access trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ApolloRAT remote access trojan op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.