FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de Cum ransomware van uw geïnfecteerd systeem?

Ook bekend als: Cum virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Cum ransomware 

Wat is Cum ransomware?

Ransomware is een vorm van malware die de toegang tot bestanden blokkeert door ze te versleutelen en een tekst om losgeld te eisen genereert om contact, betaling en andere informatie te verstrekken. Cum maakt deel uit van de Dharma ransomware familie. Deze variant versleutelt en hernoemt bestanden door het het toevoegen de ID van het slachtoffer, dagsdruyt@onionmail.org e-mailadres, en de ".cum" extensie aan hun bestandsnamen. Bijvoorbeeld, het hernoemt een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.id-C279F237.[dagsdruyt@onionmail.org].cum", "2.jpg" naar "2.jpg.id-C279F237.[dagsdruyt@onionmail.org].cum", enzovoort. Cum toont een pop-up venster en creëert het "info.txt" tekstbestand om losgeld te eisen.

Meestal bevat een eis voor losgeld een tekst die wordt gegenereerd door dit soort malware met daarin een e-mailadres (of adressen) om contact op te nemen met de cybercriminelen, de prijs van een ontsleutelingstool (meestal in Bitcoins of een andere cryptocurrency), de uiterste betaaldatum, en enkele andere details. Ook staat hierin vermeld: van Cum geven instructies over hoe contact op te nemen met de cybercriminelen en waarschuwen slachtoffers om versleutelde bestanden niet te hernoemen of te proberen ze te ontsleutelen met software van derden omdat dit bestanden permanent kan beschadigen. Beide tekstbestanden instrueren slachtoffers om de cybercriminelen een e-mail te sturen naar dagsdruyt@onionmail.org of dagsdruyt@cumallover.me, en te wachten op verdere instructies. Meestal ontvangen slachtoffers na contact opgenomen te hebben met de cybercriminelen een Bitcoin-adres en het bedrag aan cryptocurrency dat ze moeten betalen voor een ontsleutelingstool.

In de meeste gevallen kunnen ransomware slachtoffers hun bestanden niet gratis ontsleutelen, tenzij er een gratis ontsleutelingstool beschikbaar is om te downloaden op het internet of de geïnstalleerde ransomware een aantal bugs of gebreken heeft. De meeste ransomware varianten gebruiken echter sterke versleutelingsalgoritmes om bestanden te versleutelen en is het onmogelijk om bestanden te ontsleutelen zonder een hulpmiddel dat alleen de cybercriminelen hebben. Helaas is er geen software van derden die bestanden kan ontsleutelen die ook door de Cum ransomware zijn versleuteld. Daarom is de enige manier om bestanden te herstellen zonder losgeld te betalen, het herstellen vanaf een back-up. Het wordt sterk aangeraden om geen losgeld te betalen omdat het betalen ervan niet garandeert dat de aanvallers een ontsleutelingstool zullen sturen. Verder is het belangrijk om de ransomware zo snel mogelijk te verwijderen. Anders kan het zichzelf verder verspreiden/geïnstalleerd worden op andere apparaten in hetzelfde netwerk, of nieuwe bestanden versleutelen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Cum ontsleutelingsinstructies (pop-up venster)

Concluderend kan worden gesteld dat de meeste ransomware varianten ervoor zorgen dat slachtoffers geen toegang krijgen tot hun bestanden door deze te versleutelen en instructies te geven over hoe contact op te nemen met de cybercrminelen voor het ontsleutelen van de gegevens. Meestal zijn de enige belangrijke variabelen het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat dit soort malware gebruikt om de toegang tot bestanden te blokkeren en de prijs van een ontsleutelingstool. Slachtoffers kunnen hun bestanden terugkrijgen zonder geld te verliezen wanneer de ransomware bepaalde kwetsbaarheden vertoont of wanneer er een ontsleutelingstool vrij te downloaden is op het internet. Echter, slachtoffers van de meeste ransomware aanvallen kunnen hun bestanden alleen gratis herstellen als ze een data back-up hebben. Daarom wordt het sterk aanbevolen om regelmatig back-ups te maken en deze op te slaan op een externe server (zoals Cloud) of een losgekoppeld opslagapparaat. Hier zijn meer ransomware voorbeelden: Ielock, Rootiunik, en Lookfornewitguy.

Hoe werd ransomware op mijn computer geïnstalleerd?

De meeste cybercriminelen maken gebruik van trojans, malspam e-mails, onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van software of bestanden, nep software-updaters en onofficiële software-activeringstools om ransomware of andere malware te verspreiden. Een bepaald type trojans kan worden ontworpen om hun payload (extra malware) te installeren. Om gebruikers te verleiden deze trojans te installeren, maskeren cybercriminelen ze als legitieme programma's. Trojans worden meestal geïnstalleerd via downloads die afkomstig zijn van onbetrouwbare bronnen. Malspam wordt gebruikt om malware af te leveren via bijlagen of websitelinks in e-mails. Het hoofddoel van malspam is de ontvanger te verleiden tot het openen van een kwaadaardig bestand dat is ontworpen om ransomware of andere malware te installeren. Voorbeelden van bestanden die de meeste cybercriminelen gebruiken om schadelijke software via e-mail te versturen, zijn schadelijke Microsoft Office-, PDF-documenten, JavaScript-bestanden, ZIP-, RAR- (en andere) archiefbestanden, en uitvoerbare bestanden (zoals .exe, .run).

Bestanden die gebruikers downloaden via of van Peer-to-Peer netwerken zoals torrent clients, eMule, onofficiële webpagina's, gratis bestandshosting, freeware downloadpagina's, downloaders van derden kunnen ook worden gebruikt om malware te verspreiden. Het is gebruikelijk dat cybercriminelen de bovengenoemde kanalen gebruiken om gebruikers te verleiden tot het downloaden van schadelijke bestanden door deze bestanden te maskeren als normale, legitieme bestanden. Gebruikers installeren malware op hun computers na het openen van deze gedownloade schadelijke bestanden. Externe nepsoftware-updaters kunnen computers infecteren door schadelijke software rechtstreeks te installeren of door bugs en gebreken van verouderde software die op het besturingssysteem is geïnstalleerd, te misbruiken. Meestal zijn deze tools ontworpen om eruit te zien als de officiële installatieprogramma's voor software-updates. Onofficiële softwareactiveringsprogramma's activeren illegaal gelicentieerde software. Ze worden gebruikt door gebruikers die proberen te vermijden dat ze moeten betalen voor een licentiesleutel, serienummer, enz. Het komt echter vaak voor dat deze tools zijn ontworpen door cybercriminelen en vaak gebundeld zijn met malware.

Overzicht bedreiging:
Naam Cum virus
Type bedreiging Ransomware, crypto virus, bestanden versleutelen
Gecodeerde bestanden extensie .cum
Losgeld eisend bericht Pop-up venster, info.txt
Cybercrimineel contact dagsdruyt@onionmail.org, dagsdruyt@cumallover.me
Detectienamen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), Microsoft (Ransom:Win32/Wadhrama!hoa), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionerende bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Een bericht met een eis voor losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen betaling van losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontsleutelen.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden worden versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Trojans die wachtwoorden stelen en malware infecties kunnen samen met een ransomware infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Cum virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen ransomware infecties?

Bijlagen en links in irrelevante e-mails die van verdachte, onbekende afzenders worden ontvangen, mogen niet worden geopend of aangeklikt. Het komt vaak voor dat cybercriminelen achter dit soort e-mails zich voordoen als legitieme bedrijven om ontvangers te misleiden schadelijke bestanden te openen. Geïnstalleerde programma's moeten op de juiste manier worden bijgewerkt en geactiveerd: dit moet worden gedaan met behulp van geïmplementeerde functies of hulpmiddelen die de officiële softwareontwikkelaars hebben ontworpen. Heel vaak zijn onofficiële tools van derden die bedoeld zijn om software te activeren of bij te werken, in werkelijkheid ontworpen om malware te installeren. Bovendien is het niet legaal om tools van derden te gebruiken om gelicentieerde software te activeren, of om gekraakte software te gebruiken. Verder moeten bestanden en programma's worden gedownload van officiële, betrouwbare websites en via directe links. Het is niet veilig om bestanden te openen die zijn gedownload van of via downloaders van derden, onofficiële webpagina's, Peer-to-Peer netwerken (of gebruik te maken van installatieprogramma's van derden). Ook moet het besturingssysteem regelmatig worden gescand op bedreigingen. Dit moet worden gedaan met een betrouwbare antivirus of anti-spyware software. Als uw computer al geïnfecteerd is met Cum, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-up venster:

UW BESTANDEN ZIJN VERSLEUTELD
1100110 1101001 1101100 1100101
Geen zorgen, u kunt al uw bestanden terug krijgen!
Als u ze wilt herstellen, schrijf dan naar de mail: dagsdruyt@onionmail.org UW ID -
Indien u binnen de 12 uur geen antwoord hebt gekregen via mail, schrijf ons dan via een andere mail:dagsdruyt@cumallover.me
OPGELET!
Wij raden u aan direct contact met ons op te nemen om te voorkomen dat u te veel betaalt aan tussenpersonen
Hernoem geen versleutelde bestanden.
Probeer uw gegevens niet te ontsleutelen met software van derden, dit kan leiden tot permanent gegevensverlies.
Het ontsleutelen van uw bestanden met behulp van derden kan leiden tot een hogere prijs (zij voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van oplichterij.

Schermafdruk van het tekstbestand van Cum ("info.txt"):

Schermafdruk van het tekstbestand van Cum

Tekst in dit bestand:

al uw gegevens zijn versleuteld door ons
U wilt het terug?
schrijf een e-mail dagsdruyt@onionmail.org of dagsdruyt@cumallover.me

Schermafdruk van bestanden versleuteld door Cum (".cum" extensie):

Bestanden die zijn versleuteld door Cum ransomware (.cum extensie)

Cum ransomware verwijdering:

Cum virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Cum virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Cum virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Cum virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Cum virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.