FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u searchfox.me uit de browserinstellingen?

Ook bekend als: De searchfox.me browserkaper
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de searchfox.me browserkaper op een Mac?

Wat is searchfox.me?

Searchfox.me is het adres van een valse zoekmachine die in de browserinstellingen verschijnt na installatie van een browserkaper. Het is bekend dat deze app wordt verspreid via een valse installer die is ontworpen om eruit te zien als het installatieprogramma voor Adobe Flash Player. Meestal downloaden en installeren gebruikers browserkapers of andere apps die worden verspreid via valse installatieprogramma's (of andere misleidende methodes) onbewust. Daarom worden die apps potentieel ongewenste applicaties genoemd (mogelijke ongewenste programma's).

searchfox.me browserkaper op een Mac

Onderzoek toont aan dat searchfox.me zijn gebruikers doorverwijst naar webcrawler.com, een legitieme zoekmachine. Zoals de meeste nep-zoekmachines, genereert searchfox.me geen eigen zoekresultaten. De gebruikers zien resultaten die zijn gegenereerd door een andere zoekmachine. Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle nep-zoekmachines gebruikers doorverwijzen naar legitieme zoekmachines. In sommige gevallen genereren ze hun eigen resultaten met daarin verdachte links, of ze leiden gebruikers door naar andere verdachte zoekmachines. In elk geval wordt het aanbevolen om geen valse zoekmachine te gebruiken, maar enkel legitieme zoekmachines (bijvoorbeeld Google, Yahoo, Bing). Zoals vermeld in de eerste paragraaf, verschijnen de meeste nep-zoekmachines in de instellingen van de webbrowser na de installatie van een browserkaper. Meestal verandert een browserkaper instellingen zoals het adres van de standaardzoekmachine, de startpagina en de nieuwe tabbladen (het verandert deze in het adres van een nep-zoekmachine zoals searchfox.me). Gewoonlijk kunnen ongewenst adressen die in de browserinstellingen is verschenen na installatie van een browserkaper, niet worden verwijderd of gewijzigd in een ander adres zolang de browserkaper is geïnstalleerd. Om searchfox.me uit de instellingen te verwijderen, is het daarom noodzakelijk om eerst de browserkaper te verwijderen.

Browserkapers worden niet alleen gebruikt om valse zoekmachines te promoten, maar ook om bepaalde gegevens te verzamelen. Heel vaak richten apps van dit type zich op gegevens met betrekking tot de surfactiviteiten op internet, bijvoorbeeld IP-adressen, geolocaties, ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte / geopende sites, enzovoort. Ze kunnen echter ook worden ontworpen om gevoelige details te verzamelen. Het probleem is dat de ontwikkelaars de verzamelde informatie kunnen gebruiken voor marketingdoeleinden, deze aan derden (mogelijk cybercriminelen) kunnen verkopen of er op andere manieren geld mee kunnen verdienen. In elk geval wordt het sterk aanbevolen om geen mogelijk ongewenste programma's op uw computer toe te laten, en dergelijke extensies ook niet op uw browsers te installeren.

Overzicht bedreiging:
Naam De searchfox.me browserkaper
Type bedreiging Browserkaper Mac-malware, Mac-virus
IP-adres 172.67.196.244
Symptomen Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er zijn veel valse zoekmachines, enkele voorbeelden zijn searches.network, searches.cloud en cybersearch.xyz. Deze verwijzen gebruikers allemaal door naar webcrawler.com. Andere nep-zoekmachines kunnen gebruikers echter doorverwijzen naar verdachte websites. Zoals vermeld in de vorige paragrafen, worden de meeste nep-zoekmachines gepromoot via browserkapers en applicaties die de meeste gebruikers onbewust en onbedoeld downloaden of installeren. Als er al een app van dit type op uw browser of besturingssysteem is geïnstalleerd, dan moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd.

Hoe werd searchfox.me op mijn computer geïnstalleerd?

Het is bekend dat de app die searchfox.me promoot, wordt verspreid met behulp van een vals Adobe Flash Player-installatieprogramma. Het is belangrijk om te onthouden dat dergelijke nep-installatieprogramma's ook kunnen worden gebruikt om kwaadaardige programma's te verspreiden, zoals trojans en ransomware. Ook worden mogelijk ongewenste programma's vaak verspreid door ze te bundelen met andere programma's. Ze worden dan opgenomen in de downloaders en installatieprogramma's van andere software. In de meeste gevallen kunnen gebundelde applicaties worden geweigerd (de aanbiedingen om ze te downloaden en te installeren) met behulp van de "Aangepaste", "Geavanceerde" of "Handmatige" instellingen (ofwel via selectievakjes in bepaalde downloaders en installatieprogramma's). Gebruikers downloaden, installeren de gebundelde mogelijk ongewenste programma's wanneer ze de standaardinstellingen ongewijzigd laten. Soms downloaden of installeren gebruikers ook mogelijk ongewenste programma's door op misleidende advertenties te klikken die bepaalde scripts kunnen uitvoeren.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Download apps altijd van officiële en betrouwbare websites (en gebruik directe links). Vermijd het gebruik van allerlei externe downloaders, installatieprogramma's, peer-to-peer-netwerken, niet-officiële websites, enz. Voltooi downloads en installaties niet zonder de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere opties of selectievakjes te controleren. Deze instellingen worden vaak gebruikt om aanbiedingen te verbergen voor het downloaden van mogelijk ongewenste applicaties. Vermijd ook om op advertenties te klikken terwijl u verdachte websites bezoekt. Die advertenties worden meestal gebruikt om andere onbetrouwbare of zelfs kwaadaardige websites te promoten of om ongewenste downloads en installaties te veroorzaken. Zorg er bovendien voor dat er geen ongewenste, verdachte extensies, plug-ins of add-ons op uw browser worden geïnstalleerd, en mijd ook dergelijke programma's op uw computer. Als uw computer al is geïnfecteerd met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Searchfox.me verwijst door naar webcrawler.com (GIF):

searchfox.me toont resultaten van webcrawler.com

Misleidende app-installer die searchfox.me promoot:

searchfox.me verwijst door naar valse zoekmachines

Searchfox.me in de Chrome-instellingen voor de zoekmachines:

searchfox.me promoot een valse zoekmachine

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

De searchfox.me doorverwijzing verwijderen:

Verwijder aan searchfox.me gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit uw map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX" of "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de de searchfox.me browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

De searchfox.me browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan de searchfox.me browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan de searchfox.me browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan de searchfox.me browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
De searchfox.me browserkaper QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van De searchfox.me browserkaper op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.