FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de ElementaryOptimizer adware?

Ook bekend als: Advertenties van ElementaryOptimizer
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de ElementaryOptimizer adware van Mac computers

Wat is ElementaryOptimizer adware?

ElementaryOptimizer is adware met eigenschappen van een browserkaper. Na installatie vertoont deze intrusieve advertenties en wijzigt het de browserinstellingen om valse zoekmachines te promoten. ElementaryOptimizer promoot zo (via akamaihd.net) Safe Finder. Het is zeer waarschijnlijk dat ElementaryOptimizer ook aan datatracking doet, iets wat gebruikelijk is voor adware-apps en browserkapers. Bovendien is het een mogelijk ongewenst programma vanwege de dubieuze technieken die worden gebruikt om ElementaryOptimizer te verspreiden.

ElementaryOptimizer adware

Adware vertoont allerlei ongewenste en schadelijke opdringerige advertenties zoals pop-ups, banners, kortingsbonnen, enquêtes enz. Deze verstoren de surfervaring, aangezien ze de browsesnelheid verlagen en de inhoud van webpagina's verbergen. Eenmaal aangeklikt, worden opdringerige advertenties doorverwezen naar verkoopgerichte, promotionele, frauduleuze, gecompromitteerde, misleidende en kwaadaardige websites. Door te klikken op deze advertenties kan er stiekem malafide software worden gedownload/geïnstalleerd (bijv. mogelijk ongewenste programma's). Browserkapers wijzen de adressen van valse zoekmachines toe als startpagina, standaardzoekmachine en URL's voor nieuwe tabbladen en vensters. Met dergelijke software geïnstalleerd, wordt elk nieuw browsertabblad / -venster dat wordt geopend en elke zoekopdracht die in de URL-balk getypt, omgeleid naar het gepromote adres. ElementaryOptimizer promoot zo akamaihd.net via Safe Finder. Valse zoekmachines zijn zelden in staat  om eigen zoekresultaten te leveren, en daarom verwijzen ze door naar Yahoo, Bing, Google en andere echte zoekmachines. Bovendien is het onmogelijk om een getroffen browser te herstellen zonder eerst de software te verwijderen die deze heeft gekaapt. De meeste adware en browserkapers registreren browsergerelateerde informatie, en dit geldt waarschijnlijk ook voor ElementaryOptimizer. Deze ongewenste apps kunnen gewoonlijk de browse-activiteit (bezochte URL's, bekeken pagina's, ingevoerde zoekopdrachten, enz.) bespioneren en daar persoonlijke informatie uit verzamelen (IP-adressen, geolocaties en andere details). De kwetsbare data wordt vaak gedeeld met en / of verkocht aan derden. Met andere woorden, de aanwezigheid van datatracking-apps op apparaten kan leiden tot financieel verlies, ernstige privacyschendingen en zelfs identiteitsdiefstal. Om de veiligheid van het apparaat en de gebruiker te beschermen, verwijdert u best onmiddellijk alle verdachte applicaties, browserextensies en plug-ins.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van ElementaryOptimizer
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Extra info Deze applicatie is afkomstig uit de Adload malware-familie.
Symptomen Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

LeadingAdviseSearch, ManagerBoost en OperativeField zijn enkele voorbeelden van andere adware-apps. Deze lijken vaak legitiem en nuttig, maar gebruikers worden misleid om over te gaan tot het downloaden / installeren met beloftes van "nuttige" functionaliteit. Deze features werken echter zelden, en dit geldt voor de meeste mogelijk ongewenste programma's. Deze ongewenste toepassingen hebben maar één doel: winst opleveren ten koste van de gebruikers. Mogelijk ongewenste programma's vertonen opdringerige advertenties, wijzigen browserinstellingen, veroorzaken doorverwijzingen en registreren privégegevens.

Hoe werd ElementaryOptimizer op mijn computer geïnstalleerd?

Sommige mogelijk ongewenste programma's hebben "officiële" promotionele websites waarvan ze kunnen worden gedownload. Deze apps kunnen ook worden gedownload / geïnstalleerd samen met andere software. Deze misleidende marketingtechniek waarbij legitieme software wordt voorverpakt samen met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen, wordt "bundeling" genoemd. Het overhaasten van de download- en installatieprocessen (bijv. negeren van voorwaarden, stappen overslaan, enz.) verhoogt het risico dat er gebundelde inhoud op het systeem wordt toegelaten. Opdringerige advertenties verspreiden deze apps ook. Wanneer erop wordt geklikt, kunnen ze scripts uitvoeren om mogelijk ongewenste programma's te downloaden / installeren zonder toestemming van de gebruikers.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Downloads moeten altijd worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden (freeware), peer-to-peer-deelnetwerken en andere externe downloaders kunnen misleidende en gebundelde inhoud aanbieden en mag u daarom niet vertrouwen. Bij het downloaden / installeren is het aanbevolen om de voorwaarden te lezen, alle mogelijke opties te controleren, de "Aangepaste / Geavanceerde" instellingen te gebruiken en aanvullende apps, tools, functies, enzovoort te weigeren. Opdringerige advertenties lijken misschien legitiem en ongevaarlijk, maar ze kunnen doorverwijzen naar dubieuze sites (met inhoud zoals gokspelen, pornografie, dating voor volwassenen, enz.). Als u dergelijke advertenties / omleidingen opmerkt, controleer dan uw systeem en verwijder onmiddellijk alle verdachte applicaties, browserextensies en plug-ins. Als uw computer al is geïnfecteerd met ElementaryOptimizer, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Pop-upvenster dat wordt weergegeven zodra de installatie van ElementaryOptimizer is voltooid:

pop-up na installatie van ElementaryOptimizer

ElementaryOptimizer verwijst door naar de Safe Finder website via akamaihd.net:

ElementaryOptimizer verwijst door naar Safe Finder website via akamaihd.net

ElementaryOptimizer adware installatiemap:

ElementaryOptimizer adware installatiemap

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

De ElementaryOptimizer adware verwijderen:

Verwijder aan ElementaryOptimizer gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit uw map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van elementaryoptimizer gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van ElementaryOptimizer verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van elementaryoptimizer gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van elementaryoptimizer gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van elementaryoptimizer gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van ElementaryOptimizer QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van ElementaryOptimizer op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.