Hoe verwijdert u Credo van uw computer?

Ook bekend als: Credo virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Credo ransomware

Wat is Credo?

Credo is afkomstig van uit de Dharma ransomware-familie, en werd eerst ontdekt door dnwls0719. Credo is typische ransomware: het versleutelt bestanden, hernoemt ze en toont een bericht met de vraag om losgeld. Het hernoemt versleutelde bestanden door de ID van het slachtoffer, het e-mailadres [email protected] en de extensie " .credo" aan de bestandsnamen toe te voegen. Zo zou een bestand met de naam "1.jpg" bijvoorbeeld worden hernoemd als "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].credo", "2.jpg" wordt "2.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].credo" enz. Credo genereert twee losgeldberichten. Eén in een pop-up-venster en een ander in een tekstbestand met de naam "FILES ENCRYPTED.txt".

Zoals wordt vermeld in het pop-upvenster dat Credo vertoont, kunnen slachtoffers bestanden herstellen door de instructies te volgen die ze zullen ontvangen als ze een e-mail sturen naar [email protected] Als de slachtoffers contact opnemen met cybercriminelen, dan ontvangen ze doorgaans informatie zoals de prijs van de decoderingstool of -sleutel en hoe ze daarrvoor moeten betalen. Het grootste probleem met ransomware-aanvallen is dat cybercriminelen de enige zijn die hun slachtoffers kunnen helpen bij het decoderen van bestanden. Met andere woorden, meestal hebben alleen de cybercriminelen die de ransomware hebben ontworpen de nodige tools om versleutelde bestanden te kunnen decoderen. Helaas zijn er geen tools bekend die de bestanden gratis kunnen decoderen nadat ze door Credo zijn versleuteld, althans momenteel niet. In dergelijke gevallen kunnen slachtoffers hun bestanden alleen gratis herstellen vanaf een back-up. Het wordt sterk aanbevolen om cybercriminelen niet te vertrouwen en hen geen losgeld te betalen, omdat de meeste slachtoffers zullen worden opgelicht - ze ontvangen geen decoderingstools, zelfs niet na betaling. Het is de moeite waard om te vermelden dat het verwijderen van de ransomware kan voorkomen dat niet-versleutelde bestanden alsnog worden versleuteld, maar dat bestanden die al zijn versleuteld, gecodeerd zullen blijven, zelfs als ransomware niet langer is geïnstalleerd.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Credo decrypt instructions (pop-up)

Fob, Moba en Pykw zijn andere voorbeelden van ransomware. Dergelijke programma's zijn doorgaans ontworpen om de toegang tot bestanden te blokkeren door ze te versleutelen en de slachtoffers vervolgens instructies te geven over hoe ze contact kunnen opnemen met de verantwoordelijke cybercriminelen. De belangrijkste onderlinge verschillen zijn de prijs van een decoderingstool (en/of -sleutel) en het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om bestanden te versleutelen. De meeste ransomware-programma's versleutelen bestanden met sterke algoritmes, wat betekent dat het onmogelijk is om ze te decoderen zonder de tools van de ransomware-ontwikkelaars. In de meeste gevallen is gegevensherstel zonder tussenkomst van de cybercriminelen alleen mogelijk wanneer de ransomware bugs of fouten vertoont. Helaas gebeurt dit vrij zelden. Daarom is het belangrijk om altijd een back-up van uw gegevens te maken en deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meest populaire manieren om kwaadaardige programma's te verspreiden zijn spamcampagnes, onbetrouwbare downloadkanalen, valse software-updaters, trojans en niet-officiële activatie-software. Wanneer cybercriminelen gebruikers proberen te misleiden om malware te installeren via spamcampagnes, dan sturen ze e-mails met daarin schadelijke bijlagen (of websitelinks). Meestal sturen ze e-mails met daarin een kwaadaardig Microsoft Office-document, archiefbestand zoals ZIP, RAR, PDF-bestand, uitvoerbaar bestand zoals .exe of een JavaScript-bestand. Door dergelijke bijlagen te openen worden de computers van slachtoffers besmet met malware. Een andere manier om malware te verspreiden is door gebruik te maken van downloaders van derden, peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule, enz.), gratis bestandshosting-diensten, freeware-downloadwebsites, enz. Daarbij worden schadelijke bestanden meestal vermomd als legitieme software of bestanden. Wanneer gebruikers deze downloaden en openen (uitvoeren), veroorzaken ze de installatie van schadelijke software. Valse software-updaters veroorzaken schade door malware te installeren in plaats van updates of door bugs en fouten in verouderde software die op het besturingssysteem is geïnstalleerd te misbruiken. Trojans zijn een type malware die vaak zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken: wanneer een computer is geïnfecteerd met een trojan, dan volgen er meestal nog andere infecties. Software-'cracks (onofficiële activatie-software zijn programma's die gelicentieerde software illegaal activeren. Dergelijke programma's zijn echter vaak ontworpen om kwaadaardige software te helpen verspreiden.

Samenvatting bedreiging:
Naam Credo virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .credo
Bericht met de vraag om losgeld Pop-up-venster en FILES ENCRYPTED.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected]
Detectienamen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Credo virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Bijlagen en websitelinks in irrelevante e-mails mogen niet worden geopend. Vooral niet als dergelijke e-mails werden verzonden vanaf onbekende en verdachte e-mailadressen. Het is gebruikelijk dat dergelijke e-mails worden verzonden door cybercriminelen die proberen ontvangers te misleiden, zodat ze malware op hun computers zouden installeren. Software en bestanden mogen alleen worden gedownload vanaf officiële websites en via directe links. Het is niet veilig om andere kanalen te gebruiken, zoals downloaders van derden, niet-officiële pagina's, peer-to-peer-netwerken, enz. Installatieprogramma's van derden mogen ook niet worden gebruikt. Software mag alleen worden bijgewerkt of geactiveerd met behulp van tools en functies die zijn ontworpen door de officiële softwareontwikkelaars. We willen terloops ook nog vermelden dat het niet legaal is om gelicentieerde software te activeren met behulp van 'cracks' (onofficiële activeringstools). Bovendien wordt aanbevolen om regelmatig uw computer te scannen met een gerenommeerde antivirus- of antispywaresoftware en alle gedetecteerde bedreigingen te verwijderen zodra het scanproces is voltooid. Als uw computer al is geïnfecteerd met Credo, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster van de Credo ransomware:

YOUR FILES ARE ENCRYPTED
Don't worry,you can return all your files!
If you want to restore them, follow this link:email [email protected] YOUR ID 1E857D00
If you have not been answered via the link within 12 hours, write to us by e-mail:[email protected]
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van het tekstbestand van Credo ("FILES ENCRYPTED.txt"):

Credo ransomware text file (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

all your data has been locked us
You want to return?
write email [email protected]

Screenshot van door Credo versleutelde bestanden (".credo"-extensie):

Files encrypted by Credo ransomware (.credo extension)

De Credo ransomware verwijderen:

Credo virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Credo virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Credo virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Credo ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Credo ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mCredoode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Credo ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mCredoode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Credo, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmCredoode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Credo ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Credo ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/18218-credo-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Credo virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Credo virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Credo virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.