Hoe verwijdert u de Baraka Team ransomware van uw besturingssysteem

Ook bekend als: Baraka Team virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Baraka Team ransomware

Wat is Baraka Team?

Zoals ontdekt door dnwls0719 is Baraka Team de naam van een kwaadaardige software die wordt geklasseerd als ransomware. Op systemen die met deze malware worden besmet worden de bestanden versleuteld en vervolgens wordt een bericht met de vraag om losgeld getoond. De meeste ransomware voegt een extensie toe tijdens het versleutelingsproces, maar de Baraka Ransomware wijzigt de bestandsnamen niet. Na versleuteling verschijnt het losgeldbericht op het bureaublad ("ReadmeCrypto.txt") en wordt ook de bureaubladachtergrond gewijzigd.

Het korte bericht met de vraag om losgeld in het tekstbestand informeert de slachtoffers dat hun gegevens zijn versleuteld. Om hun bestanden te herstellen moeten de gebruikers via e-mail contact leggen met de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor Baraka Team. Bovendien moeten slachtoffers het unieke ID dat aan hen is toegewezen vermelden, aangezien dit nodig is om de bestanden te kunnen decoderen. In de meeste gevallen is het bij ransomware-infecties onmogelijk om bestanden te decoderen zonder hulp van de verantwoordelijke cybercriminelen, tenzij de betreffende malware nog in ontwikkeling is en nog eventuele fouten of bugs vertoont. Hoe dan ook, het wordt sterk afgeraden om contact te leggen met de cybercriminelen of het losgeld te betalen. Deze personen zijn nooit te vertrouwen. Ondanks betaling ontvangen slachtoffers vaak niet de nodige tools / software om hun bestanden te decoderen. Zo blijven hun gegevens versleuteld en dus nutteloos en lijden ze nog financiële verliezen ook. Het verwijderen van het kwaadaardige Baraka Team-programma van het besturingssysteem zal verdere codering voorkomen, maar dit zal de reeds getroffen data niet herstellen. De enige oplossing is de bestanden te herstellen vanaf een back-up, als deze vóór de infectie is gemaakt en op een niet-aangesloten opslagapparaat wordt bewaard.

Schermafbeelding van het bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun getroffen bestanden te laten ontsleutelen:

Baraka Team decrypt instructions (ReadmeCrypto.txt)

Ransomware versleutelt bestanden en vraagt losgeld in ruil voor de decodering. SepSys, Happychoose en MaMo434376 zijn voorbeelden van andere malware. Er bestaan enkele belangrijke onderlinge verschillen: het cryptografische algoritme dat wordt gebruikt (symmetrisch of asymmetrisch) en het bedrag van het losgeld. Dit bedraagt meestal 100 tot 1000 euro. Het losgeld moet doorgaans worden in digitale valuta (voornamelijk cryptocurrencies), omdat deze transacties moeilijk of onmogelijk te traceren zijn. Om permanent gegevensverlies te voorkomen, is het aanbevolen back-ups op externe servers of niet-aangesloten opslagapparaten te bewaren (en bij voorkeur op verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De belangrijkste bronnen van ransomware en andere malware-infecties zijn spamcampagnes, trojans, illegale activeringstools ("cracks"), nep-updaters en niet-vertrouwde downloadkanalen. De term 'spamcampagne' verwijst naar misleidende e-mails die op grote schaal worden verzonden. Deze berichten worden gepresenteerd als "officiële", "belangrijke" of "dringende" berichten en aan deze e-mails worden schadelijke bestanden toegevoegd (of de berichten bevatten downloadlinks). Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben (bijv. uitvoerbare en archiefbestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz.). Wanneer ze worden uitgevoerd of geopend dan raakt het systeem besmet (door de download of installatie van malware). Trojans zijn schadelijke programma's die kettinginfecties kunnen veroorzaken. In plaats van zoals ze beloven, betaalde software te activeren, kunnen illegale activeringstools ("cracks") schadelijke software downloaden en installeren. Frauduleuze updaters infecteren systemen door fouten in verouderde programma's te misbruiken of door simpelweg malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadkanalen (bijv. niet-officiële en gratis sites voor bestandshosting, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, etc.) en andere externe downloaders kunnen kwaadaardige programma's aanbieden, die worden vermomd als, of gebundeld met, legitieme software.

Samenvatting bedreiging:
Naam Baraka Team virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden Bestandsnamen worden niet gewijzigd.
Bericht met de vraag om losgeld ReadmeCrypto.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected]
Detectienamen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Trojan.GenericKD.42681104), ESET-NOD32 (Win32/Filecoder.Autoit.AG), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Encoder.hhi), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te decoderen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Baraka Team virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware

Verdachte of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral niet als ze afkomstig zijn van verdachte, onbekende afzenders. Bijlagen of links in dubieuze e-mails kunnen, als ze worden geopend, gevaalijke infecties veroorzaken. Gebruik alleen officiële en geverifieerde downloadbronnen. Het is ook belangrijk om programma's te activeren en bij te werken met tools of functies die worden aangeboden door de legitieme ontwikkelaars, en niet met illegale activeringstools ("cracks") of updaters van derden. Om de veiligheid van het apparaat en de gebruikers te garanderen, moet u een betrouwbare antivirus- en antispyware software installeren. Deze software moet up-to-date worden gehouden en worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen of problemen te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Baraka Team, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Baraka Team ransomware-tekstbestand ("ReadmeCrypto.txt"):

baraka team
your files are encrypted to recover them back contact us on [email protected]
Your userid is: Tnlx3O6 we will need it to help you recovering your files.

Screenshot van de bureaubladachtergrond van Baraka Team:

Baraka Team ransomware wallpaper

Screenshot van door Baraka Team verleutelde bestanden:

Files encrypted by Baraka Team ransomware (no extension)

De Baraka Team ransomware verwijderen:

Baraka Team virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Baraka Team virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Baraka virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Baraka ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Baraka ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mBarakaode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Baraka ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mBarakaode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Baraka, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmBarakaode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Baraka ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Baraka ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/17162-baraka-team-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Baraka Team virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Baraka Team virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Baraka Team virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.