Hoe verwijdert u de Base ransomware en voorkomt u verdere versleuteling?

Ook bekend als: Het Base-virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Base ransomware

Wat is Base?

Base is een kwaadaardig programma dat onderdeel is van de Dharma ransomware-familie. Deze malware versleutelt gegevens en vraagt losgeld om ze terug te decoderen. Alle bestanden krijgen na versleuteling een nieuwe naam met dit patroon: bestandsnaam, unieke ID, het e-mailadres van de cybercriminelen en de extensie ".base". Zo zou een bestand als "1.jpg" na versleuteling bijvoorbeeld kunnen worden hernoemd naar "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].base". Zodra dit proces is voltooid, wordt er een bericht met de vraag om losgeld weergegeven in een pop-up-venster en in  "FILES ENCRYPTED.txt".

Het tekstbestand "FILES ENCRYPTED.txt" meldt dat alle gegevens van de slachtoffers zijn vergrendeld en dat, om ze te herstellen, ze contact moeten opnemen (via e-mail) met de cybercriminelen achter de ransomware-aanval. De pop-up maakt duidelijk dat de bestanden zijn versleuteld. De e-mails die de gebruikers moeten verzenden, moeten de aan hen toegewezen ID bevatten. Als er binnen twaalf uur geen reactie komt, dan moeten de slachtoffers een e-mail sturen naar het alternatieve e-mailadres. Het bericht eindigt met waarschuwingen dat het hernoemen van de versleutelde bestanden of pogingen om ze te ontsleutelen met de hersteltools van derden, kunnen leiden tot permanent gegevensverlies. In veel gevallen is het bij ransomware-infecties onmogelijk om bestanden te decoderen zonder tussenkomst van de verantwoordelijke criminelen. Dat kan enkel als de malware nog in ontwikkeling is en bugs vertoont. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om te communiceren met deze cybercriminelen (en al zeker om hen te betalen), omdat slachtoffers vaak niet de beloofde tool krijgen om hun gegevens te herstellen, zelfs na betaling. Het verwijderen van Base ransomware zal voorkomen dat bestanden verder worden versleuteld. Verwijdering zal de getroffen bestanden echter niet in hun oorspronkelijke staat herstellen. De enige oplossing is daarom het herstellen van de gegevens vanaf een back-up, als deze vóór de aanval is gemaakt en op een andere locatie is bewaard.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen en hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Base decrypt instructions (pop-up)

Cobra Locker, Badboy en R3f5s zijn een paar voorbeelden van andere kwaadaardige programma's die zijn geclassificeerd als ransomware. Ze zijn ontworpen om bestanden te versleutelen en losgeld te eisen in ruil voor de decoderingstools (of software). Er zijn verschillende echter wel onderlinge verschillen: de cryptografische algoritmen die ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Om uw gegevens te beschermen, maakt u best regelmatig een back-up die u op een niet-aangesloten apparaat bewaart (en idealiter op meerdere verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware wordt voornamelijk verspreid via trojans, spamcampagnes, illegale activeringstools ("cracks"), onwettige updates en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's die onder andere kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. extra malware downloaden / installeren). Spamcampagnes zijn grootschalige operaties waarbij misleidende e-mails met duizenden tegelijk worden verzonden. Deze e-mails bevatten schadelijke bestanden - in de vorm van downloadlinks of bijlagen. Virusbestanden bestaan in verschillende formaten (bijvoorbeeld PDF- en Microsoft Office-documenten, archieven, uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz.) en wanneer ze worden geopend, begint het infectieproces. 'Cracks' kunnen schadelijke software downloaden en installeren in plaats van betaalde software te activeren. Valse updaters infecteren systemen door gebreken in verouderde software te misbruiken of malware te installeren, in plaats van de beloofde updates. Schadelijke inhoud kan onbedoeld worden gedownload van dubieuze bronnen, zoals niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-sharing-netwerken en andere downloaders van derden.

Samenvatting bedreiging:
Naam Het Base-virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .base
Bericht met de vraag om losgeld Tekst in het pop-up-venster en FILES ENCRYPTED.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected] and [email protected]
Detectienamen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Het Base-virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Verdachte of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, en zeker niet de bijlagen of links daarin, vanwege het risico op mogelijke systeeminfecties. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Bovendien moet software altijd worden geactiveerd en bijgewerkt met tools of functies die worden geleverd door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden zijn afgeraden, omdat ze vaak worden gebruikt om malware te verspreiden. Het is van het grootste belang om een betrouwbare antivirus- en antispyware te gebruiken. Deze software moet up-to-date worden gehouden en worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren, waarna gedetecteerde bedreigingen en problemen dienen te worden verwijderd/opgelost. Als uw computer al is geïnfecteerd met Base, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster van Base ransomware:

YOUR FILES ARE ENCRYPTED
Don't worry,you can return all your files!
If you want to restore them, follow this link:email [email protected] YOUR ID -
If you have not been answered via the link within 12 hours, write to us by e-mail:[email protected]
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van het Base tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

Base ransomware text file (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

all your data has been locked us
You want to return?
write email [email protected] or [email protected] 

Screenshot van bestanden die worden versleuteld door Base (".base"-extensie):

Files encrypted by Base ransomware (.base extension)

De Base ransomware verwijderen:

Het Base-virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Het Base-virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Base virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Base ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Base ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mBaseode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Base ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mBaseode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Base, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmBaseode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Base ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Base ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/18147-base-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het Base-virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het Base-virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Het Base-virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.