Hoe verwijdert u CovidWorldCry van uw computer?

Ook bekend als: CovidWorldCry virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

CovidWorldCry ransomware verwijderingsinstructies

Wat is CovidWorldCry?

CovidWorldCry werd ontdekt door nao_sec. Zoals de meeste programma's van dit type voorkomt het dat slachtoffers toegang krijgen tot hun bestanden door ze te versleutelen. Het hernoemt ze ook allemaal door er een extensie toe te voegen en creëert een bericht met de vraag om losgeld. CovidWorldCry voegt de extensie ".corona-lock" toe, en hernoemt zo bv. een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.corona-lock", "2.jpg" naar "2.jpg.corona-lock" enzovoorts. Instructies over hoe u contact kunt opnemen met de cybercriminelen om uw bestanden te decoderen vindt u in een losgeldbericht, een tekstbestand met de naam "README_LOCK.TXT".

Zoals vermeld in het bericht "README_LOCK.TXT" met de vraag om losgeld, kunnen slachtoffers versleutelde bestanden ontsleutelen met een RSA-sleutel die in het bezit is van de ontwikkelaars van CovidWorldCry. Om instructies te krijgen over hoe ze die kunnen kopen, moeten de slachtoffers contact opnemen met cybercriminelen via het e-mailadres [email protected] en de toegewezen ID. Bovendien worden slachtoffers gewaarschuwd dat ze geen decryptietools van derden mogen gebruiken omdat deze gegevens kunnen beschadigen en hun herstel onmogelijk kunnen maken. Met andere woorden, de slachtoffers van CovidWorldCry krijgen de opdracht contact op te nemen met de ontwikkelaars en te wachten op verdere instructies. In de regel eisen cybercriminelen dat ze in cryptomunten worden betaald en beloven ze na de betaling een decryptietool of -sleutel te sturen. Toch is het gebruikelijk dat slachtoffers die losgeld betalen, geen sleutel ontvangen. Met andere woorden, ze worden opgelicht. Dat is de belangrijkste reden waarom cybercriminelen niet te vertrouwen zijn. Helaas zijn zij in de meeste gevallen de enigen die tools kunnen leveren om bestanden die werden versleuteld met de ransomware te decoderen. Er zijn geen andere tools bekend die door CovidWorldCry versleutelde bestanden zouden kunnen ontsleutelen. Meestal kunnen slachtoffers van een ransomware-aanval hun bestanden alleen gratis herstellen vanaf een back-up. Het is goed om te weten dat het verwijderen van ransomware voorkomt dat nog meer bestanden worden versleuteld. Bestanden die reeds zijn versleuteld zullen hierdoor echter niet worden hersteld.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen zodat ze hun getroffen gegevens kunnen ontsleutelen:

CovidWorldCry decrypt instructions ()

In de regel is malware zoals CovidWorldCry ontworpen om gegevens te versleutelen en ontoegankelijk te houden, tenzij deze worden ontsleuteld met tools die alleen bij de ontwikkelaars kunnen worden gekocht. Een andere belangrijke overeenkomst is dat ransomware een bericht met de vraag om losgeld genereert. De belangrijkste en meest voorkomende verschillen zijn de prijs van een decodering (de grootte van het losgeld) en het coderingsalgoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat wordt gebruikt om bestanden te coderen. Doorgaans is het onmogelijk om gegevens te ontsleutelen zonder tussenkomst van cybercriminelen. Dat kan alleen wanneer de ransomware niet is voltooid en bugs en gebreken vertoont. Aangezien dat zelden voorkomt, is het belangrijk om altijd een back-up van gegevens te hebben en deze op een externe server te bewaren zoals op de cloud of een niet-aangesloten opslagapparaat. Een paar voorbeelden van andere ransomware-programma's zijn Covm, BANG en Black Kingdom.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meeste cybercriminelen verspreiden ransomware en andere kwaadaardige software via spamcampagnes, valse software-updaters, onbetrouwbare downloadkanalen voor software, niet-officiële software-activeringstools en trojans. Een van de meest gebruikelijke manieren om malware te verspreiden, is het verzenden van e-mails met schadelijke bijlagen (of websitelinks). Daarbij wordt dan een kwaadaardig Microsoft Office-document, archiefbestand (zoals ZIP, RAR), PDF-document, JavaScript-bestand, uitvoerbaar bestand zoals .exe toegevoegd dat wanneer het wordt geopend een aantal schadelijke applicaties installeert, in dit geval ransomware. Het is de moeite waard om te vermelden dat gebruikers misleid worden doordat de cybercriminelen hun e-mails vermommen als belangrijke, officiële berichten. Niet-officiële updatetools die zogenaamd software kunnen updaten of geïnstalleerde software repareren, besmetten vaak systemen door kwaadaardige programma's te installeren of door bugs en gebreken in verouderde software te misbruiken. Malware-installaties via onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van software vinden plaats wanneer gebruikers gedownloade kwaadaardige bestanden openen. Enkele voorbeelden van onbetrouwbare kanalen die kunnen worden gebruikt om kwaadaardige bestanden te verspreiden, zijn peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule, verschillende gratis bestandshosting, freeware downloadwebsites. het is gebruikelijk dat kwaadaardige bestanden worden vermomd als legitieme bestanden. Software 'cracking'-tools zijn onofficiële programma's die zogenaamd betalende software gratis kunnen activeren. Vaak kunnen dergelijke tools geen software activeren maar in plaats daarvan installeren ze wel malware. Trojans zijn schadelijke programma's die zijn ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken. Wanneer een computer is geïnfecteerd met een trojan, dan is de kans groot dat deze ook wordt geïnfecteerd met andere malware.

Samenvatting bedreiging:
Naam CovidWorldCry virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .corona-lock
Bericht met de vraag om losgeld README_LOCK.TXT
Contactgegevens cybercriminelen [email protected]
Detectienamen Avast (FileRepMalware), BitDefenderTheta (Gen:[email protected]), Emsisoft (Trojan.Miner (A)), Kaspersky (UDS:DangerousObject.Multi.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om CovidWorldCry virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zichzelf tegen besmettingen met ransomware?

Bestanden (bijlagen) in irrelevante e-mails die werden verstuurd vanaf onbekende, verdachte adressen, mogen niet worden geopend. In de meeste gevallen vermommen cybercriminelen hun e-mails als officieële en belangrijke berichten. Daarom mogen websitelinks en bijlagen die in e-mails zijn opgenomen alleen worden geopend als er geen reden is om aan te nemen dat dit de installatie van malware of andere schade kan veroorzaken. Software en bestanden mogen alleen worden gedownload vanaf officiële, betrouwbare websites. Alle andere bronnen mogen niet worden vertrouwd. Voorbeelden van onbetrouwbare downloadkanalen worden genoemd in de vorige paragraaf. Bovendien moet geïnstalleerde software steeds worden bijgewerkt (en indien nodig geactiveerd) door middel van tools of functies die zijn ontworpen door officiële softwareontwikkelaars, en niet door niet-officiële tools van derden. Het is ook niet legaal om allerlei 'cracking'-tools (niet-officiële activering) te gebruiken om gelicentieerde software te activeren. Tot slot is het ook belangrijk om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware en die software altijd up-to-date te houden. Als uw computer al is geïnfecteerd met CovidWorldCry, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst weergegeven in het tekstbestand van CovidWorldCry ransomware ("README_LOCK.TXT"):

YOUR FILES WERE ENCRYPTED
AND MARKED BY EXTENSION .corona-lock

--
DON'T WORRY! YOUR FILES ARE SAFE! ONLY MODIFIED :: ChaCha + AES
WE STRONGLY RECOMMEND you NOT to use any Decryption Tools.
These tools can damage your data, making recover IMPOSSIBLE.
Also we recommend you not to contact data recovery companies.
They will just contact us, buy the key and sell it to you at a higher price.
If you want to decrypt your files, you have to get RSA private key.
--
To get RSA private key you have to contact us via email to:
---------------------------->> [email protected] <<
and send us your id: >> - <<
--
HOW to understand that we are NOT scammers?
You can ask SUPPORT for the TEST-decryption for ONE file!
--

 LIST OF ENCRYPTED FILES
------------------------

Screenshot van bestanden die werden versleuteld door CovidWorldCry (".corona-lock"-extensie):

Files encrypted by CovidWorldCry ransomware (.corona-lock extension)

De CovidWorldCry ransomware verwijderen:

CovidWorldCry virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van CovidWorldCry virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het CovidWorldCry virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze CovidWorldCry ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de CovidWorldCry ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mCovidWorldCryode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de CovidWorldCry ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mCovidWorldCryode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met CovidWorldCry, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmCovidWorldCryode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals CovidWorldCry ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de CovidWorldCry ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/17900-covidworldcry-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CovidWorldCry virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CovidWorldCry virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met CovidWorldCry virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.