Hoe verwijdert u de BANG-ransomware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: BANG virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de BANG ransomware

Wat is BANG?

BANG is de naam van een kwaadaardig programma dat afkomstig is uit de Dharma ransomware-familie. Deze malware werd ontdekt door Jakub Kroustek. Na succesvolle infiltratie versleutelt de BANG-ransomware de bestanden en eist een betaling in ruil voor de ontsleuteling. Tijdens het coderingsproces worden alle betrokken bestanden hernoemd volgens dit patroon: de originele bestandsnaam, een unieke ID toegewezen aan de slachtoffers, het e-mailadres van de cybercriminelen en de extensie ".BANG". Een bestand met de oorspronkelijke naam "1.jpg" zou er na versleuteling bijvoorbeeld uitzien als "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].BANG". Nadat dit proces is voltooid, worden berichten die om losgeld vragen in een pop-upvenster en het tekstbestand "FILES ENCRYPTED.txt" gemaakt.

De tekst die wordt getoond in "FILES ENCRYPTED.txt" stelt dat de gegevens van de slachtoffers zijn vergrendeld. Om ze te herstellen, moeten de slachtoffers via e-mail contact opnemen met de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de aanval. Het pop-upvenster geeft meer informatie over de infectie. Het bericht met de vraag om losgeld verduidelijkt dat de bestanden zijn versleuteld. De instructie om communicatie te initiëren wordt herhaald en er wordt aan toegevoegd dat als gebruikers binnen 12 uur geen antwoord krijgen, ze naar het alternatieve e-mailadres moeten schrijven. Het bericht eindigt met waarschuwingen die slachtoffers waarschuwen dat het hernoemen van de versleutelde bestanden of pogingen om ze te ontsleutelen met software van derden kan leiden tot permanent gegevensverlies. In veel gevallen is het na een ransomware-besmetting onmogelijk om bestanden te decoderen zonder hulp van de verantwoordelijk cybercriminelen. Ze zijn niet te vertrouwen en er zijn geen garanties dat ze zich aan hun afspraak zullen houden. Ondanks betaling ontvangen slachtoffers vaak niet de beloofde decoderingstools. Zo lijden ze financiële verliezen en blijven hun bestanden versleuteld en feitelijk waardeloos. Het verwijderen van de BANG ransomware van het besturingssysteem zal verdere encryptie voorkomen. Helaas zal verwijdering de reeds getroffen gegevens niet herstellen. De enige haalbare oplossing is om deze te herstellen vanaf een back-up, als deze vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

BANG decrypt instructions (pop-up)

Black Kingdom, Solider, Cov19 zijn slechts enkele voorbeelden van ransomware. Dit soort kwaadaardige programma's versleutelt bestanden en vraagt logeld in ruil voor de decoderingstool of -sleutel. Er zijn twee belangrijke onderlinge verschillen: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het gevraagde losgeldbedrag. Meestal varieert het bedrag tussen 100 en 1000 euro. Digitale valuta's (voornamelijk cryptocurrencies) worden gebruikt voor deze betalingen, omdat transacties anders moeilijk of onmogelijk te tranceren zijn. Om gegevensverlies te voorkomen, wordt aanbevolen om back-ups op externe servers en niet-aangesloten opslagapparaten te bewaren (bij voorkeur op meerdere verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware wordt voornamelijk verspreid via trojans, spamcampagnes, tools voor illegale activering ("cracks"),  valse updates en dubieuze downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's, waarvan sommige soorten kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. extra malware downloaden / installeren). Spamcampagnes zijn grootschalige operaties, waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. Die mails worden meestal vermomd als "officiële", "belangrijke" of "prioritaire" berichten. Ze bevatten besmettelijke bestanden als bijlage of schadelijke links. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben (bijv. archief- en uitvoerbare bestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz.) en wanneer ze worden geopend, dan wordt het infectieproces geactiveerd. Illegale activeringstools ("cracks") kunnen schadelijke software downloaden en installeren in plaats van een gelicentieerd product te activeren.Valse updaters veroorzaken infecties door fouten in verouderde software te misbruiken of door simpelweg malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Schadelijke programma's die vermomd zijn als, of gebundeld met, legitieme software) kunnen onbedoeld worden gedownload van onbetrouwbare bronnen (bijv. niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-sharing-netwerken en andere downloaders van derden).

Samenvatting bedreiging:
Naam BANG virus
Type bedreiging Ransomware, Cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .BANG (bestandsnamen krijgen ook een unieke ID toegevoegd en het e-mailadres van de cybercriminelen)
Bericht met de vraag om losgeld Tekst in het pop-up-venster en FILES ENCRYPTED.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected] en [email protected]
Detectienamen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om BANG virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zichzelf tegen besmettingen met ransomware?

E-mails die niet relevant zijn, die bijlagen (en/of websitelinks) bevatten of die werden verzonden door onbekende/verdachte afzenders mogen niet worden vertrouwd. Vaak worden dergelijke e-mails verzonden door cybercriminelen en gebruikt om malware te verspreiden. Geïnstalleerde software moet altijd worden bijgewerkt met de geïmplementeerde functies/tools die zijn ontworpen door de officiële softwareontwikkelaars. Software (en bestanden) moeten worden gedownload van betrouwbare/officiële websites en via directe links. Allerlei downloaders, installatieprogramma's, dubieuze websites en andere soortgelijke bronnen van derden worden vaak gebruikt om ongewenste/mogelijk schadelijke software te verspreiden. Niet-officiële activeringstools ('cracks') worden ook vaak gebruikt om malware te verspreiden, daarom mogen ze nooit worden gebruikt om software te activeren. Bovendien is het niet legaal om de activering van gelicentieerde programma's te omzeilen door niet-officiële tools te gebruiken. Een andere manier om computers veiliger te houden, is door er een betrouwbare antispyware- of antivirussoftware op te installeren en het besturingssysteem regelmatig op bedreigingen te scannen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Bang, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het losgeldbericht van de Bang ransomware ("Decryption INFO.html"):

YOUR FILES ARE ENCRYPTED
Don't worry,you can return all your files!
If you want to restore them, follow this link:email [email protected] YOUR ID -
If you have not been answered via the link within 12 hours, write to us by e-mail:[email protected]
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van het tekstbestand van BANG ("FILES ENCRYPTED.txt"):

BANG ransomware text file (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

all your data has been locked us
You want to return?
write email [email protected] or [email protected] 

Screenshot van bestanden versleuteld door BANG (".BANG"-extensie):

Files encrypted by BANG ransomware (.BANG extension)

De BANG ransomware verwijderen:

BANG virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van BANG virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Bang virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Bang ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Bang ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mBangode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Bang ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mBangode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Bang, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmBangode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Bang ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Bang ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/17892-bang-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
BANG virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van BANG virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met BANG virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.