FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de ProLock ransomware?

Ook bekend als: ProLock virus
Schadeniveau: Ernstig

ProLock ransomware verwijderingsinstructies

Wat is ProLock?

ProLock is een vernieuwde versie van de PwndLocker ransomware en werd ontdekt door PeterM. Deze ransomware versleutelt bestanden met het RSA-2048-algoritme, wijzigt hun bestandsnamen en maakt een losgeldbericht aan. ProLock voegt de extensie ".proLock" toe aan de bestandsnamen van alle gecodeerde bestanden. Onderzoek toont aan dat het deze extensie meerdere keren toevoegt, wat kan betekenen dat het ook meerdere keren de bestanden versleutelt. Het maakt losgeldnotities aan met de naam "[HOW TO RECOVER FILES].txt", slachtoffers kunnen ze terugvinden in de mappen die versleutelde gegevens bevatten.

Zoals vermeld in het losgeldbericht dat ProLock aanmaakt, kunnen de slachtoffers hun bestanden terugkrijgen door losgeld te betalen. Instructies voor de betaling staan ​​op een Tor-website, een link naar die pagina is te vinden in elk "[HOW TO RECOVER FILES].txt" tekstbestand. Deze Tor-pagina bevat een Bitcoin-portemonnee-adres dat moet worden gebruikt om de cryptocurrency aan de ProLock-ontwikkelaars over te dragen. Op het moment van onderzoek was de prijs van een decodering 60 BTC's. Aan elk slachtoffer kan echter worden gevraagd om een ​​ander aantal Bitcoins te betalen. Hoe dan ook wordt het duidelijk gemaakt dat decodering zonder betaling onmogelijk is. Bovendien worden de slachtoffers gewaarschuwd om niet te proberen de bestanden te wijzigen of ze te decoderen met software van derden, omdat dit permanent gegevensverlies kan veroorzaken. De ontwikkelaars van ProLock moedigen aan om zo snel mogelijk het losgeld te betalen, omdat de decoderingssleutels slechts één maand op een externe server worden opgeslagen. Ze beweren dat ze ook gevoelige informatie hebben verzameld en dreigen ermee om deze te delen als de slachtoffers geen losgeld willen betalen. Het is gebruikelijk dat de cybercriminelen die een bepaalde ransomware ontwierpen, de enigen zijn die over de juiste decoderingstools beschikken. Het probleem is dat de meesten van hen die tools niet verzenden, zelfs niet als ze worden betaald. Met andere woorden: door het betalen van het losgeld verliezen de slachtoffers niet alleen hun gegevens maar ook geld. Daarom mogen deze of andere cybercriminelen niet worden betaald. Helaas is er geen manier om de bestanden gratis/zonder tools te decoderen die alleen de ontwikkelaars van ProLock hebben, althans momenteel niet. In dergelijke gevallen kunnen de bestanden worden hersteld door ze te herstellen vanaf een back-up. Het is de moeite waard om te vermelden dat door het verwijderen van de ransomware, slachtoffers voorkomen dat deze verder gegevensverlies (versleuteling) veroorzaakt. Het maakt de versleutelde bestanden echter niet toegankelijk (de bestanden blijven versleuteld).

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

ProLock decryptie instructies ([HOW TO RECOVER FILES].txt)

Meestal zijn programma's zoals ProLock ontworpen om bestanden te versleutelen en om ze ontoegankelijk te houden, tenzij de slachtoffers ze ontsleutelen met tools die bij de ontwikkelaars gekocht zijn. In de meeste gevallen zijn er twee hoofdvariabelen: het bedrag van het losgeld en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om gegevens te versleutelen. Hier zijn voorbeelden van een aantal andere ransomware-programma's: Gate, LX en Tongda2000. Het is mogelijk om bestanden te decoderen zonder het losgeld te betalen, maar alleen in gevallen waarin de ransomware enkele bugs en gebreken bevat (deze is dan eigenlijk nog niet volledig ontwikkeld). Aangezien gegevensverlies veroorzaakt door ransomware kan worden voorkomen door bestanden te herstellen vanaf een back-up, is het aan te raden om er altijd één (of meer) te maken en om deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Meestal wordt malware door cybercrimineen verspreid via trojans, spamcampagnes (e-mails), valse software-updaters, tools voor het 'kraken' van software en dubieuze kanalen voor het downloaden van bestanden en/of software. Trojans zijn programma's die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken: als ze geïnstalleerd zijn, dan kunnen ze nog meer kwaadaardige programma's installeren. Wanneer de cybercriminelen spamcampagnes gebruiken om malware te verspreiden, dan sturen ze e-mails met een kwaadaardige bijlage (of een websitelink) die ontworpen is om een ​​schadelijk bestand te downloaden. De schadelijke software wordt geïnstalleerd wanneer de ontvangers de schadelijke bijlage/bestand openen (of een bestand dat gedownload is via een link). Het is gebruikelijk dat cybercriminelen e-mails verzenden die een schadelijk Microsoft Office-document, archiefbestand (zoals ZIP, RAR), uitvoerbaar bestand (zoals .exe), PDF-document of JavaScript-bestand bevatten. Valse software-updatetools zijn meestal ontworpen om de systemen te infecteren door misbruik te maken van bugs/gebreken van verouderde software die op het besturingssysteem geïnstalleerd is of door malware te installeren in plaats van de updates/fixes. Niet-officiële activeringstools infecteren de systemen op een vergelijkbare manier: in plaats van gratis de gelicentieerde software te activeren, installeren ze schadelijke software. Niet-officiële websites, gratis bestandshosting, freeware downloadwebsites, externe downloaders, peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule) en andere soortgelijke downloadkanalen kunnen ook gebruikt worden om schadelijke bestanden te hosten. Gebruikers die ze downloaden en openen, veroorzaken zelf de installatie van bepaalde malware.

Samenvatting bedreiging:
Naam ProLock virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .proLock
Bericht met de vraag om losgeld [HOW TO RECOVER FILES].txt
Losgeldbedrag Ten tijde van het onderzoek waren dat 60 Bitcoins. Het losgeldbedrag kan echter variëren.
BTC-portefeuille-adres 1LVLHAs4Vq9Yt9nHvvrgw9djtA7BiR8sKM
Contactgegevens cybercriminelen support981723721@protonmail.com
Detectienamen Avast (Win32:Evo-gen [Susp]), BitDefender (Trojan.Peed.Gen), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.PwndLocker.A), Microsoft (Trojan:Win32/Wacatac.D!ml), volledige detectielijst (VirusTotal)
Frauduleuze procesnaam NAS_0.EXE (de naam kan variëren)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer staan niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (bijvoorbeeld my.docx.locked). Een bericht met de vraag om losgeld wordt op uw bureaublad weergegevens. Cybercriminelen vragen een betaling (losgeld) in bitcoins of andere cryptomunten om uw bestanden te ontgrendelen.
Extra informatie Het losgeld zou betaald moeten worden via een Tor-website
Distributie methodes Besmette e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u uzelf tegen besmettingen met ransomware?

De geïnstalleerde programma's moeten bijgewerkt en geactiveerd worden via de geïmplementeerde functies en/of tools die worden geleverd door de officiële ontwikkelaars. Niet-officiële tools van derden kunnen ontworpen zijn om schadelijke software te verspreiden. Het is ook niet legaal om de gelicentieerde programma's te activeren met onofficiële activeringstools ('cracks'). De bijlagen (en weblinks) in irrelevante e-mails die verdachte/onbekende adressen bevatten, mogen niet worden geopend. De kans is groot dat ze door cybercriminelen worden verzonden. Daarom mag een e-mail alleen worden geopend als er geen reden is om aan te nemen dat deze schade kan veroorzaken. Alle bestanden moeten worden gedownload van officiële en betrouwbare websites en via directe links. Andere tools kunnen en worden vaak gebruikt om kwaadaardige software te verspreiden (voorbeelden van onbetrouwbare kanalen worden gegeven in de vorige paragraaf). Nog een belangrijk gegeven is om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware en om de gedetecteerde bedreigingen zo snel mogelijk te verwijderen. Het wordt ook aanbevolen om deze software altijd up-to-date te houden. Als uw computer al is geïnfecteerd met ProLock, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het tekstbestand van de ProLock ransomware ("[HOW TO RECOVER FILES].txt"):

Your files have been encrypted by ProLock Ransomware using RSA-2048 algorithm.

   [.:Nothing personal just business:.]

No one can help you to restore files without our special decryption tool.

To get your files back you have to pay the decryption fee in BTC.
The final price depends on how fast you write to us.

   1. Download TOR browser: hxxps://www.torproject.org/
   2. Install the TOR Browser.
   3. Open the TOR Browser.
   4. Open our website in the TOR browser: msaoyrayohnp32tcgwcanhjouetb5k54aekgnwg7dcvtgtecpumrxpqd.onion
   5. Login using your ID -

   ***If you have any problems connecting or using TOR network:
   contact our support by email support981723721@protonmail.com

   [You'll receive instructions and price inside]

The decryption keys will be stored for 1 month.

We also have gathered your sensitive data.
We would share it in case you refuse to pay.

Decryption using third party software is impossible.
Attempts to self-decrypting files will result in the loss of your data.

De ProLock's Tor-website (GIF):

prolock tor-website in gif afbeelding

Tekst op deze pagina:

Hello, you are a victim of ProLock ransomware.

Your files have been encrypted using RSA2048 algorithm.

This algorithm is one of the strongest, it is impossible to decrypt files without known key.

As you understand, situation is very important.

You can decrypt 1-2 files for free as a proof of work.

We know that this computer is very valuable for you.

So we will give you appropriate price for recovering.

DON'T try to change files by yourself, DON'T use any third party software for restoring your data or antivirus solutions - these actions may entail damage of the private key and, as result, the loss of all your data.

All your sensitive data was downloaded on remote servers. If you do not pay in several days all these sensitive files will be published in social networks and public media.

To get your files unlocked, pay.

If you want to make test unlock, contact support.
Payment information
60 BTC

UNPAID

Send 60 BTC (in ONE payment) to:
don't include transaction fee in this amount
1LVLHAs4Vq9Yt9nHvvrgw9djtA7BiR8sKM
Available once every 12 hours

Screenshot van bestanden versleuteld door ProLock (".proLock"-extensie):

Bestanden versleuteld door de ProLock ransomware (.proLock extensie)

ProLock ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ProLock virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ProLock virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.