Hoe verwijdert u de LX ransomware en voorkomt u verdere encrypties?

Ook bekend als: LX virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

LX ransomware verwijderingsinstructies

Wat is LX?

LX is een kwaadaardige software, behorend tot de Crisis/Dharma ransomware-familie en werd ontdekt door Jakub Kroustek. Het versleutelt de gegevens van geïnfecteerde systemen en vraagt betaling voor de decoderingstools/software. Tijdens de versleuteling krijgen alle getroffen bestanden een nieuwe titel volgens dit patroon: oorspronkelijke bestandsnaam, unieke ID, e-mailadres van cybercriminelen en ".LX". Een bestand als "1.jpg" wordt dan bijvoorbeeld hernoemd naar "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].LX", enzovoort. Daarna wordt er een tekstbestand - "FILES ENCRYPTED.txt" gemaakt op het bureaublad en wordt er een pop-upvenster weergegeven.

Het bericht met de vraag om losgeld in het tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt") informeert de slachtoffers dat hun gegevens zijn "vergrendeld" en om ze te herstellen, krijgen ze de instructie om een e-mail te sturen naar de e-mailadressen van de cybercriminelen achter de infectie. De tekst in het pop-upvenster geeft wat meer informatie. Het verduidelijkt dat de bestanden van de slachtoffers zijn versleuteld, maar dat het mogelijk is om ze te herstellen. Om de versleutelde gegevens te herstellen, wordt herhaald dat de gebruikers via e-mail moeten communiceren. Hun mail moet het unieke ID bevatten dat aan hen is toegewezen. Als de slachtoffers binnen de 12 uur geen reactie ontvangen, dan moeten ze het andere e-mailadres gebruiken. De notitie in de pop-up eindigt met waarschuwingen. Gebruikers worden erop gewezen dat het hernoemen van de gecodeerde bestanden en/of het proberen om ze te decoderen met tools van derden, kan leiden tot permanent gegevensverlies. Helaas is decodering bij ransomware-infecties in de meeste gevallen onmogelijk zonder de betrokkenheid van de ontwikkelaars van de malware, tenzij deze nog in ontwikkeling is en/of bugs (fouten) vertoont. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om te communiceren met en/of te voldoen aan de losgeldvereisten van cybercriminelen want slachtoffers krijgen vaak zelfs ondanks betaling niet de beloofde decoderingstools of sleutels. Dan blijven hun bestanden versleuteld en lijden ze bovendien ook nog financiële verliezen. Om te voorkomen dat de LX-ransomware verder bestanden versleutelt, moet deze van het besturingssysteem worden verwijderd. Verwijdering zal echter de reeds getroffen gegevens niet herstellen. De enige mogelijke oplossing is om ze te herstellen van een back-up, als die vóór de infectie is gemaakt en op een andere locatie is opgeslagen.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen zodat ze hun gecompromitteerde gegevens kunnen decoderen:

LX decryptie instructies (pop-up)

Tongda2000, R44s, DECP, Uzuvnkyh zijn enkele voorbeelden van andere ransomware-programma's. Ze zijn ontworpen om gegevens te versleutelen en betaling te eisen voor de ontsleuteling. Er zijn enkele cruciale verschillen tussen hen: het cryptografische algoritme dat wordt gebruikt voor de codering en de grootte van het gevraagde losgeld (meestal eenbedrag tussen 100 en 1000 euro). Meestal moeten digitale valuta (bijv. cryptocurrencies, pre-paid vouchers, enz.) worden gebruikt voor deze betalingen, omdat deze transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om gegevensverlies te voorkomen, wordt het sterk aanbevolen om back-ups te bewaren op niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers (idealiter op verschillende afzonderlijke locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware verspreidt zich voornamelijk via trojans, spamcampagnes, tools voor illegale activering, onwettige updates en onbetrouwbare downloadbronnen. Trojans zijn schadelijke programma's met verschillende mogelijkheden, waaronder het stiekem downloaden/installeren van extra malware. De term "spamcampagne" verwijst naar misleidende e-mails die op grote schaal worden verzonden. Deze e-mails worden meestal voorgesteld als "officieel", "belangrijk", "prioriteit" en dergelijke. Ze hebben besmettelijke bestanden in bijlage (of er wordt naar gelinkt). Deze virusbestanden kunnen in verschillende formaten bestaan (bijv. PDF- en Microsoft Office-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden. JavaScript, enz.). Wanneer ze worden geopend dan start het infectieproces. Illegale activeringstools ("cracks") kunnen schadelijke software downloaden/installeren in plaats van een gelicentieerd product te activeren. Valse updaters veroorzaken infecties door bugs en fouten in verouderde software te misbruiken en/of door simpelweg malware te installeren, in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadkanalen, bv. onofficiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-deelnetwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule, enz.) en andere updaters van derden - kunnen schadelijke programma's aanbieden om te downloaden, vermomd als of gebundeld met gewone producten.

Samenvatting bedreiging:
Naam LX virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .LX (bestanden worden ook toegevoegd met een unieke ID en het e-mailadres van de cybercriminelen)
Bericht met de vraag om losgeld Tekst in het pop-upvenster en FILES ENCRYPTED.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected] and [email protected]
Detectie namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributie methodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om LX virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u uzelf tegen besmettingen met ransomware?

Het is onverstandig om verdachte en/of irrelevante e-mails te openen, en vooral de eventuele bijlagen (of links) die erin aanwezig zijn: dit kan leiden tot een risicovolle infectie. Alle downloads mogen alleen gebeuren vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Het is net zo belangrijk om de software te activeren en bij te werken met de tools/functies, die geleverd worden door de legitieme ontwikkelaars. Tools voor illegale activering en updaters van derden worden vaak gebruikt om malware te verspreiden. Om de integriteit van het apparaat en de veiligheid van gebruikers te beschermen, is het van cruciaal belang dat er een betrouwbare antivirus/antispyware is geïnstalleerd en dat deze regelmatig wordt geüpdate. Bovendien moeten dergelijke programma's worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om alle gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met LX, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het pop-upvenster van de LX ransomware:

UW BESTANDEN ZIJN VERSLEUTELD
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden retourneren!
Als u ze wilt herstellen, volgt u deze link: e-mail [email protected] UW ID 1E857D00
Als u binnen de 12 uur via de link niet bent beantwoord, schrijf ons dan per e-mail: [email protected]
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer niet om uw gegevens te decoderen met software van derden, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
Het decoderen van uw bestanden met hulp van derden kan een hogere prijs veroorzaken (zij voegen hun vergoeding toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van oplichting.

Screenshot van het LX tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

LX ransomware tekstbestand (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst gepresenteerd in dit bestand:

Al uw gegevens zijn bij ons vergrendeld
Wil je terugkeren?
schrijf een e-mail naar: [email protected] of [email protected] 

Screenshot van bestanden versleuteld door LX (".LX"-extensie):

Bestanden versleuteld door LX ransomware (.LX extensie)

LX ransomware verwijderen:

LX virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van LX virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het LX virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze LX ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de LX ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mLXode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de LX ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mLXode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met LX, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmLXode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals LX ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de LX ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/17361-lx-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
LX virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van LX virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met LX virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.