FacebookTwitterLinkedIn

Hoe beschermt u uw bestanden tegen versleuteling door de Odveta ransomware?

Ook bekend als: Odveta virus
Schadeniveau: Ernstig

Odveta ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Odveta?

Odveta ransomware is een nieuwe variant van gelijkaardige ransomware onder de naam Ouroboros. Odveta werd ontworpen om bestanden te coderen met behulp van een sterk coderingsalgoritme, zodat slachtoffers geen bestanden kunnen herstellen zonder dat ze een decoderingstool en -sleutel kopen van de cybercriminelen achter de ransomware. Bovendien verandert deze ransomware de namen van gecodeerde bestanden door een e-mailadres, ID-nummer en de ".odveta" -extensie aan de bestandsnamen toe te voegen. Zo wordt "1.jpg" bijvoorbeeld hernoemd naar "1.jpg.Email = [RestoreData@airmail.cc] ID=[WXFESCN4J5013DR] .odveta". Instructies over het decoderen van bestanden worden gegeven in het tekstbestand "Unlock-Files.txt", dat u kunt vinden in mappen die gecodeerde bestanden bevatten. Bijgewerkte varianten van deze ransomware gebruiken de extensie ".Email = [Honeylock@protonmail.com] ID = [ID van het slachtoffer] .odveta" voor gecodeerde bestanden.

Slachtoffers worden aangemoedigd om binnen twee dagen na codering een bedrag als losgeld te betalen. Na deze deadline verdubbelt blijkbaar de prijs van de decoderingstool of -sleutel. Na een week zullen de kosten verdrievoudigen. Merk op dat de originele prijs niet wordt vermeld in het bericht met de vraag om lsogeld. In het bestand "Unlock-Files.txt" staat dat de kostprijs bekend wordt gemaakt nadat het slachtoffer contact opneemt met de cybercriminelen via het e-mailadres restoreData@airmail.cc. Het bericht moet de correcte ID bevatten. Bovendien mogen slachtoffers een aantal gecodeerde bestanden verzenden, die de ontwikkelaars van Odveta zogenaamd gratis zullen decoderen. Meestal doen ransomware-ontwikkelaars dit om te 'bewijzen' dat ze tools hebben die bestanden kunnen decoderen. Helaas, zelfs als ze dergelijke tools en sleutels hebben, is het onwaarschijnlijk dat ze deze zullen verzenden. Vaak vertrouwen slachtoffers de cybercriminelen en betalen ze, maar worden ze opgelicht - ze ontvangen niet de beloofde decryptietools/-sleutels. Het is onmogelijk om bestanden te versleutelen die zijn gecodeerd door ransomware als men niet over de juiste sleutel beschikt (die in handen is van de cybercriminelen). Herstel daarom uw bestanden vanaf een back-up die voorafgaand aan de infectie is gemaakt om financieel verlies, gegevensverlies en oplichting te voorkomen.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd losgeld te betalen om hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Odveta decryptie-instructies

De meeste ransomware-programma's lijken op Odveta. Andere voorbeelden zijn DEADMIN LOCKER, Maze en Bot. Meestal versleutelen ze bestanden en tonen ze daarna een bericht met de vraag om losgeld (en betalingsinstructies). De belangrijkste verschillen tussen deze varianten zijn meestal de prijs voor een decodering en het gebruikte versleutelingsalgoritme (symmetrisch of asymmetrsch). In de meeste gevallen is het onmogelijk om bestanden te decoderen zonder specifieke tools die worden geleverd door de ontwikkelaars van de ransomware. Neem echter nooit contact op met deze criminelen en ga nooit over tot betaling. Decryptie zonder de sleutel is alleen mogelijk als de ransomware niet volledig is ontwikkeld en fouten/bugs bevat. Om verlies van geld of gegevens te voorkomen is het aanbevolen om regelmatig back-ups te maken en deze te bewaren op een externe server zoals in de cloud of op een niet-aangesloten opslagapparaat.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en kwaadaardige programma's worden verspreid met behulp van spamcampagnes, cracking-tools voor software, trojans, dubieuze downloadbronnen en valse software updaters. Cybercriminelen verspreiden malware via spamcampagnes door e-mails te verzenden die schadelijke bijlagen bevatten. Ze presenteren deze e-mails als officiële, belangrijke berichten en proberen ontvangers te misleiden zodat ze de bijgevoegde bestanden openen. Eenmaal geopend, installeren de bestanden schadelijke software. Meestal zijn de bijlages uitvoerbare bestanden (.exe)  archiefbestanden (RAR, ZIP), PDF-documenten, JavaScript-bestanden of Microsoft Office-documenten toe. 'Cracking'-tools voor software helpen gebruikers om betaalde software gratis te activeren, maar ze installeren vaak ook kwaadaardige programma's. Trojans zijn schadelijke programma's die vaak worden gebruikt om malware te verspreiden. Zodra een computer is geïnfecteerd met een trojan, kan deze ook worden besmet met andere malware. Gratis websites voor het hosten van bestanden, freeware downloadwebsites, peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule en andere dubieuze software-downloadbronnen worden gebruikt om malware te verspreiden doordat kwaadaardige bestanden er worden vermomd zodat ze legitiem lijken. Wanneer mensen de bestanden downloaden en openen, infecteren ze hun systemen met schadelijke programma's. Schadelijke software wordt ook verspreid via valse software-updaters. Deze besmetten systemen door malware te installeren in plaats van updates, of door fouten/bugs in verouderde software te misbruiken.

Samenvatting bedreiging:
Naam Odveta virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker.
Extensie versleutelde bestanden .odveta
Bericht met de vraag om losgeld Unlock-Files.txt
Contactgegevens cybercriminelen restoredata@airmail.cc, honeylock@protonmail.com, honeylock@cock.li
Detectienamen Avast (FileRepMalware), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.1), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.Ouroboros.D), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crypren.afvx), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet openen, bestanden kregen een andere extensie (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht met een vraag om losgeld op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen gewoonlijk een betaling in bitcoins om uw bestanden te ontsleutelen.
Bijkomende informatie Tijdens de versleuteling verschijnt er een CMD (cmd.exe) pop-up die daarna snel verdwijnt.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld. Er moet losgeld betaald worden voor de ontsleuteling. Bijkomend kunnen ook wachtwoordstelers of andere malware-besmettingen worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u uzelf tegen besmettingen met ransomware?

We raden af ​​bijlagen te openen die zijn opgenomen in e-mails die irrelevant lijken, vooral als ze werden verzonden vanaf verdachte of onbekende adressen. Hetzelfde geldt voor de weblinks die in dergelijke e-mails worden gepresenteerd. Download software alleen van officiële pagina's en via directe downloadlinks. Andere hierboven genoemde tools worden vaak gebruikt om kwaadaardige programma's te verspreiden. Het is niet veilig om geïnstalleerde software te updaten met onofficiële tools. Gebruik alleen tools of de geïmplementeerde functies die werden ontworpen door de officiële ontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor de activering van gelicentieerde software. 'Cracking' is illegaal en vaak worden cracks gebruikt om malware te verspreiden. Scan de computer met gerenommeerde anti-virus of en anti-spyware software - zorg ervoor dat deze up-to-date wordt gehouden en verwijder gedetecteerde bedreigingen onmiddellijk. Als uw computer al is geïnfecteerd met Odveta, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in Odveta ransomware-tekstbestand ("Unlock-Files.txt"):

Al uw bestanden zijn vergrendeld
Ze kunnen niet worden hersteld of gedecodeerd zonder decoderingssleutel + tool
U hebt 2 dagen om te beslissen om te betalen
na 2 dagen zal de decryptieprijs het dubbele zijn
En na 1 week zal het drievoudig zijn. Probeer laat contact te maken en je weet het
U kunt enkele bestanden verzenden die geen waardevolle gegevens bevatten om ervoor te zorgen dat uw bestanden terug kunnen zijn met onze tool
De betaling moet gebeuren met cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) Stuur e-mail om de prijs te kennen en een overeenkomst te sluiten

Onze e-mail: RestoreData@airmail.cc
 

Je identiteitskaart: -

U kunt leren hoe Bitcoin te kopen via deze links hieronder

hxxps://localbitcoins.com/buy_bitcoins

hxxps://www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door Odveta (".odveta"-extensie):

Bestanden versleuteld door Odveta

Update 29 januari  2020

Oplichters hebben onlangs een bijgewerkte variant van Odveta ransomware uitgebracht, die een ander tekstbestand creëert en bovendien een pop-upvenster weergeeft. De bestandsextensie blijft hetzelfde.

Schermafbeelding van het bijgewerkte pop-upvenster van Odveta ransomware:

Pop-up die wordt getoond in de nieuwe versie van de Odveta-ransomware

Tekst in deze pop-up:

Uw bestanden zijn gecodeerd
Hoe te herstellen:
Uw gegevens zijn gecodeerd met AES 256 + RSA 2048-algoritme
Als u bestanden wilt herstellen, stuurt u ons een e-mail
Voordat u betaalt, kunt u 1MB-bestand verzenden voor decoderingstest om ervoor te zorgen dat uw bestanden kunnen worden hersteld
Testbestand mag geen waardevolle gegevens bevatten (databases, grote excels, back-ups)
Hernoem geen bestanden of probeer geen bestanden te decoderen met software van derden, dit kan uw bestanden beschadigen
En Verhoog de decoderingsprijs
Het exacte tijdstip van codering van uw systeem is vastgelegd op onze server
U hebt dus 48 uur om contact met ons op te nemen en ons te betalen. Daarna is de decryptieprijs het dubbele
Dat betekent dat uw bestanden permanent verloren zullen gaan
We bieden ontsleuteling na betaling omdat we dit voor onze reputatie moeten doen
als we niet decoderen, zal niemand ons betalen, dus ook slecht voor ons bedrijf
Dus wees niet verlegen en neem contact met ons op om uw gegevens terug te krijgen
Je identiteitskaart : -
Onze e-mail Honeylock@protonmail.com
Hoe Bitcoin te kopen:
Betaling zou met Bitcoin moeten zijn
Je kunt leren hoe je Bitcoin kunt kopen via deze links:
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
hxxps: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins

Schermafbeelding van het tekstbestand in de nieuwe versie van de Odveta ransomware ("Unlock-Files.txt"):

Tekstbestand in de nieuwe versie van de Odveta ransomware

Tekst in dit bestand:

*** Al uw bestanden zijn gecodeerd ***

U moet betalen om de decoderingstool met sleutel te krijgen

De tijd dat uw systeem is geïnfecteerd is aangemeld op onze server

Dus als u meer dan 48 uur te laat bent, neemt u contact met ons op of betaalt u het dubbele

En het gebruik van applicaties van derden kan uw bestanden beschadigen en de prijs verhogen

U kunt enkele bestanden verzenden die geen waardevolle gegevens bevatten om ervoor te zorgen dat uw bestanden terug kunnen zijn met onze tool

De betaling moet gebeuren met cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) Stuur e-mail om de prijs te kennen en een overeenkomst te sluiten

Onze e-mail: Honeylock@protonmail.com
bij geen antwoord contact op met: Honeylock@cock.li

Je identiteitskaart: -

U kunt leren hoe Bitcoin te kopen via deze links hieronder

hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins

hxxps: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins

Schermafbeelding van bestanden die werden versleuteld door de Odveta ransomware:

Bestanden versleuteld door Odveta (nieuwe versie)

Odveta ransomware verwijdering:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Odveta virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Odveta virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.