FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Ragnar Locker verwijderen uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: Ragnar Locker virus
Schadeniveau: Ernstig

Ragnar Locker ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Ragnar Locker?

Ragnar Locker is de naam van ransomware-software die niet alleen ontworpen is om gegevens te coderen, maar ook om geïnstalleerde programma's (zoals ConnectWise en Kaseya) af te sluiten die vaak gebruikt worden door beheerde serviceproviders en verschillende Windows-services. Deze ransomware hernoemt de gecodeerde bestanden door er de extensie "ragnar" aan toe te voegen en die een reeks willekeurige tekens bevat. Het hernoemt bijvoorbeeld een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.ragnar_0DE48AAB", enzovoort. Het creëert ook een losgeldbericht, een tekstbestand. De naam bevat dezelfde reeks willekeurige tekens als de benoemde extensie. In dit geval zou de losgeldbrief "RGNR_0DE48AAB.txt" genoemd worden.

Zoals vermeld in het bericht met de vraag om losgeld, codeert deze ransomware alle bestanden en de enige manier om ze te decoderen is met behulp van tools die gekocht kunnen worden bij de ontwikkelaars van Ragnar Locker. De initiële prijs van die tools is 25 Bitcoins. Er wordt echter vermeld dat als er binnen de 14 dagen na codering geen contact wordt opgenomen met de cybercriminelen achter Ragnar Locker, de prijs van de decoderingstools wordt verdubbeld en na 21 dagen wordt de decoderingssleutel permanent verwijderd. De slachtoffers worden ook gewaarschuwd dat als ze helemaal geen contact opnemen met de ontwikkelaars van Ragnar Locker, sommige van hun persoonlijke/gevoelige gegevens worden geüpload naar een openbare server en/of worden verkocht aan externen. Om contact op te nemen met deze cybercriminelen, moeten de slachtoffers qTox messenger gebruiken en op zoek gaan naar het opgegeven contact, of via het e-mailadres hello_psecu@protonmail.com. Zoals we in de inleiding reeds vermelden, beëindigt Ragnar Locker bepaalde services (gerelateerd aan managed service providers) zodat de aanval niet gedetecteerd en beëindigd kan worden. Het doet ook hetzelfde met verschillende Windows-beveiligingsservices. De slachtoffers van ransomware kunnen meestal geen gecodeerde bestanden decoderen zonder de juiste tools en de ransomware-ontwikkelaars zijn meestal de enige die ze hebben. Helaas is dat ook het geval met Ragnar Locker ransomware. Het is heel gebruikelijk dat de cybercriminelen achter dergelijke programma's hun beloften niet nakomen. Om precies te zijn: ze sturen geen decryptietools, zelfs niet als de slachtoffers aan al hun eisen voldoen (contact met hen opnemen, losgeld betalen, enzovoort). In de meeste gevallen kunnen de slachtoffers van ransomware-aanvallen hun bestanden alleen gratis herstellen door ze te herstellen vanuit een back-up. Het is vermeldenswaard dat het verwijderen van de ransomware voorkomt dat het verdere coderingen veroorzaakt. De getroffen gegevens blijven echter gecodeerd (ontoegankelijk).

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Ragnar Locker decryptie instructies (RGNR_0DE48AAB.txt)

De meeste ransomware-software is ontworpen om op dezelfde manier te werken. Hier zijn voorbeelden van andere ransomware: Bhacks, Bboo en SNTG. Meestal blokkeren dergelijke programma's de toegang tot de gegevens door deze te coderen en een losgeldbrief of meerdere notities te maken/weer te geven. Meestal zijn de belangrijkste variabelen het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt en de prijs van een decoderingstool en/of sleutel. Zoals we in de vorige paragrafen vermelden, kunnen de bestanden meestal niet ontsleuteld worden zonder de tools die alleen de cybercriminelen hebben. Dit is alleen mogelijk als de ransomware enkele bugs, fouten bevat. Helaas gebeurt dit niet vaak. Daarom is het altijd een goed idee om een back-up van de gegevens te maken en om deze op een externe server (bijvoorbeeld Cloud) en/of een ander losgekoppeld opslagapparaat op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

In de meeste gevallen verspreiden cybercriminelen ransomware via campagnes, valse software-updaters, onbetrouwbare software-downloadkanalen, trojans en onofficiële software-activeringsprogramma's ('cracking'). Cybercriminelen verspreiden malware via spamcampagnes door e-mails te verzenden met kwaadaardige bijlagen (of weblinks die schadelijke bestanden downloaden). Meestal voegen ze bestanden toe zoals: Microsoft Office, PDF-documenten, archiefbestanden zoals ZIP, RAR, uitvoerbare bestanden (zoals .exe) of JavaScript-bestanden. Hun belangrijkste doel is om de ontvangers te misleiden om die bijlagen (of gedownloade bestanden) te openen. Indien geopend, installeren die bestanden ransomware of andere malware. Valse software-updaters infecteren systemen door misbruik te maken van fouten, bugs van verouderde programma's die op de computer geïnstalleerd zijn of door het downloaden/installeren van schadelijke software in plaats van de updates/fixes. Voorbeelden van onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van bestanden en/of software zijn: peer-to-peer-netwerken (bijv. Torrent-clients, eMule), downloaders van externen, freeware download, gratis webpagina's voor het hosten van bestanden, enzovoort. Cybercriminelen gebruiken ze als tools om kwaadaardige bestanden te hosten. Het is gebruikelijk dat ze die bestanden vermommen als legitiem/onschadelijk. Als ze gedownload en geopend worden, dan infecteren die bestanden de systemen met verschillende schadelijke software. Trojans zijn schadelijke programma's die, indien geïnstalleerd, kettinginfecties kunnen veroorzaken. Vaak worden dergelijke programma's ontworpen om andere malware te downloaden/installeren. Tools voor het kraken van software zijn niet-officiële programma's die sommige mensen gebruiken om de betaalde activering van de gelicentieerde software te omzeilen. Met andere woorden, om gratis de betaalde activering te omzeilen. Niettemin zijn deze tools vaak ontworpen om kwaadaardige programma's te installeren en niet om de gewenste software te activeren.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Ragnar Locker virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsxtensie .ragnar_0DE48AAB (bijgevoegde extensie verschilt op alle geïnfecteerde machines)
Losgeldeisend Bericht RGNR_0DE48AAB.txt (de naam is afhankelijk van de toegevoegde extensie)
Losgeld Bedrag 25 of 50 Bitcoins
Cyber Crimineel Contact qTox contact of hello_psecu@protonmail.com
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.1), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.OAH), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.clo), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Extra Informatie Deze ransomware beëindigt verschillende Windows-services en services met betrekking tot managed service providers.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

We raden u aan om geen bijlagen of weblinks te openen die in irrelevante e-mails en/of van onbekende, verdachte afzenders. Alle software en bestanden moet gedownload worden van officiële, betrouwbare websites en via directe links. Andere bronnen: tools zoals externe downloaders (en installatieprogramma's), Peer-to-Peer-netwerken zoals torrents, eMule, dubieuze, onofficiële websites, enz., mogen niet worden gebruikt. Cybercriminelen gebruiken ze immers om kwaadaardige bestanden te hosten. Bovendien moet de geïnstalleerde software worden bijgewerkt via de tools en/of geïmplementeerde functies die aangeboden worden door de officiële ontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor de activering van de gelicentieerde software. Het is vermeldenswaard dat het niet legaal is om software te activeren met behulp van 'kraakprogramma's'. Nog een belangrijk gegeven is om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen door een gerenommeerde anti-spyware of antivirus software te gebruiken en om deze altijd up-to-date te houden. Als uw computer al geïnfecteerd is met Ragnar Locker, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

De losgeldbrief van Ragnar Locker (vb., "RGNR_0DE48AAB.txt")

ragnar locker losgledbrief in gif image

Tekst in dit bestand:

Hallo*!
********************
 Als u dit bericht leest, dan is uw netwerk GEHACKED en zijn al uw bestanden en gegevens VERSLEUTELD
                             
                                              door RAGNAR_LOCKER!
********************
********* Wat gebeurt er met uw systeem? ************
Uw netwerk was gehacked, al uw bestanden en back-ups zijn vergrendeld! Dus vanaf nu is er niemand meer die u kan helpen om uw bestanden terug te krijgen, BEHALVE WIJ.
U kunt het googlen, er is geen KANS om de gegevens te decoderen zonder onze GEHEIME SLEUTEL.
Maar maakt u geen zorgen! Uw bestanden zijn NIET BESCHADIGD of VERLOREN, ze zijn gewoon GEWIJZIGD. U kunt ze TERUGkrijgen zodra u betaalt.
We zijn alleen op zoek naar GELD, dus er is geen interesse van ons om uw gegevens te stelen of te verwijderen, het is slechts onze BUSINESS $-)
U kunt ECHTER uw GEGEVENS zelf beschadigen als u probeert om ze te DECRYPTEN door andere software, zonder ONZE SPECIFIEKE ENCRYPTIESleutel!!!
Ook zijn al uw gevoelige en privégegevens verzameld en als u besluit om NIET te betalen,
dan zullen we het uploaden voor openbare weergave!
****
*********** Hoe uw bestanden terug te krijgen? ******
Om al uw bestanden en gegevens te decoderen, moet u betalen voor de coderingssleutel:
BTC-portemonnee voor betaling: *
Te betalen bedrag (in Bitcoin): 25
****
*********** Binnen hoeveel tijd moet u betalen? **********
* Neem binnen de 2 dagen nadat u de codering hebt opgemerkt contact op met ons om een ​​betere prijs te krijgen.
* De prijs wordt na 14 dagen met 100% (dubbele prijs) verhoogd als er geen contact wordt gemaakt.
 
* De sleutel wordt na 21 dagen volledig gewist als er geen contact is gemaakt of als er geen deal is gesloten.
Sommige gevoelige informatie die van de bestandsservers is gestolen, wordt openbaar geüpload of doorverkocht aan de verkoper.
****
*********** Wat als bestanden niet hersteld kunnen worden? ******
Om te bewijzen dat we uw gegevens echt kunnen ontsleutelen, zullen we één van uw vergrendelde bestanden ontsleutelen!
Stuur het ons gewoon en u krijgt het GRATIS terug.
De prijs voor de decryptor is gebaseerd op de netwerkgrootte, het aantal werknemers, de jaarlijkse omzet.
Neem gerust contact met ons op voor het bedrag van de te betalen BTC.
****
! Als u niet weet hoe u bitcoins kunt krijgen, dan zullen wij u adviseren hoe u het geld kunt omwisselen.

!!!!!!!!!!!!!
! HIER IS DE EENVOUDIGE HANDLEIDING HOE CONTACT MET ONS TE KRIJGEN!
!!!!!!!!!!!!!
1) Ga naar de officiële website van TOX messenger (hxxps: //tox.chat/download.html)
2) Download en installeer qTOX op uw pc, kies het platform (Windows, OS X, Linux, etc.)
3) Open Messenger, klik op "Nieuw profiel" en maak een profiel aan.
4) Klik op de knop "Vrienden toevoegen" en zoek onze contactpersoon *
5) Stuur ons voor identificatie naar onze ondersteuningsgegevens van --- RAGNAR SECRET ---
BELANGRIJK ! ALS u om wat voor reden dan ook GEEN CONTACT met ons op kunt nemen in qTOX, hier is onze gereserveerde mailbox (*) stuur een bericht met gegevens van --- RAGNAR SECRET ---
WAARSCHUWING!
- Probeer geen bestanden te decoderen met software van externen (deze wordt permanent beschadigd)
- Installeer uw besturingssysteem niet opnieuw, dit kan leiden tot volledig gegevensverlies en uw bestanden kunnen niet worden gedecodeerd. NOOIT!
- Uw geheime sleutel voor decodering staat op onze server, maar deze wordt niet voor altijd opgeslagen. VERSPIL GEEN TIJD !


********************

---RAGNAR SECRET---
*
---RAGNAR SECRET---

********************

Screenshot van bestanden versleuteld door de Ragnar Locker (".ragnar_[willekeurige_string]" extensie):

Bestanden versleuteld door de Ragnar Locker ransomware (.ragnar_0DE48AAB extensie)

Ragnar Locker ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Ragnar Locker virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Ragnar Locker virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.