FacebookTwitterLinkedIn

Verwijder de LockBit gijzelsoftware uit uw besturingssysteem

Ook bekend als: LockBit virus
Schadeniveau: Ernstig

LockBit ransomware verwijderingsinstructies

Wat is LockBit?

LockBit werd ontdekt door het MalwareHunterTeam en is een ransomware (ook bekend als 'gijzelsoftware'). Deze schadelijke software is ontworpen om gegevens te coderen. De cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de infectie eisen een betaling (losgeld) voor de decryptietools/software. Tijdens het coderingsproces geeft LockBit de bestanden een nieuwe naam met de extensie ".abcd". Na dit proces wordt er een tekstbestand (Restore-My-Files.txt) in elke getroffen map geplaatst.

Het tekstbestand bevat de losgeldbrief, het informeert de slachtoffers dat hun gegevens gecodeerd zijn en het geeft instructies over hoe ze in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Het bericht in "Restore-My-Files.txt" vertelt de gebruikers dat ze contact moeten opnemen met de ontwikkelaars van LockBit via de opgegeven e-mailadressen (identieke mails moeten naar beide e-mailadressen worden gestuurd). De mail moet de persoonlijke ID van de gebruiker bevatten (die geschreven is in het tekstbestand en individueel gegenereerd wordt voor elk slachtoffer). Een gecodeerd bestand kan worden bijgevoegd bij de e-mail, die de criminelen zullen decoderen als bewijs dat herstel mogelijk is. Dit testbestand wordt gratis gedecodeerd, maar het kan niet groter zijn dan 1 MB. Nadat de mogelijkheid van herstel is geverifieerd, moeten de gebruikers het losgeld betalen (in Bitcoin-cryptocurrency) en dan ontvangen ze de decryptietools/software. De notitie eindigt met waarschuwingen, die de slachtoffers instrueren om de gecodeerde bestanden niet te hernoemen en/of een poging te doen om ze handmatig te decoderen met software van externen - anders riskeren ze permanent gegevensverlies. Het is waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties, zonder tussenkomst van de ontwikkelaars van malware, ontsleuteling onmogelijk is. Dit kan alleen als de ransomware nog in ontwikkeling is en/of bepaalde fouten/bugs heeft. Om te voorkomen dat LockBit verdere coderingen gebruikt, moet het worden verwijderd. Helaas zal het verwijderen de reeds gecompromitteerde gegevens niet herstellen. De enige haalbare oplossing is om de bestanden van een back-up te herstellen, als er één vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

LockBit decryptie instructies

BigBossRoss, Mapo, SaveTheQueen zijn enkele voorbeelden van andere ransomware-programma's. Alle ransomware versleutelt de gegevens en eist betaling voor de decodering. De cruciale verschillen tussen beide zijn: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Deze laatste variëren meestal tussen de drie- en viercijferige bedragen (in EUR). Digitale valuta (voornamelijk cryptocurrencies) hebben de voorkeur van cybercriminelen, omdat dergelijke transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om gegevens tegen dergelijke infecties te beschermen, is het raadzaam om back-ups te bewaren in niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Het is het beste om meerdere back-upkopieën op verschillende locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Schadelijke inhoud (ransomware en andere malware) verspreidt zich voornamelijk via trojans, spamcampagnes, illegale software-activeringsprogramma's ("cracking"), valse updaters en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's, die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). Grootschalige spamcampagnes worden gebruikt om e-mails te verzenden met virulente bestanden (of links die ernaar leiden). Deze misleidende mails worden meestal gemarkeerd als "officiële", "belangrijke", "dringende" of als soortgelijke prioritaire post. De besmettelijke bijlagen zijn er in verschillende formaten zoals: archiefbestanden (ZIP, RAR) en uitvoerbare bestanden (.exe, .run), Microsoft Office en PDF-documenten, JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden uitgevoerd of geopend, dan start de infectie. Illegale activeringstools ("cracks") kunnen malware downloaden/installeren in plaats van het gewenste product te activeren. Valse updaters infecteren de systemen door misbruik te maken van verouderde software en/of door eenvoudig kwaadaardige programma's te installeren, in plaats van de beloofde updates. Peer-to-peer deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.), niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en vergelijkbare bronnen worden als onbetrouwbaar beschouwd. De kans is groot dat ze schadelijke inhoud zullen aanbieden om te downloaden (meestal vermomd als gewone producten en/of meegeleverd met gewenste producten).

Bedreigingsoverzicht:
Naam LockBit virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .abcd, lockbit
Losgeldeisend Bericht Restore-My-Files.txt
Cyber Crimineel Contact goodmen@countermail.com en goodmen@cock.li email-adressen, chat in Torwebsite
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.3), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NXQ), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.bqj), volledige detectielijst (VirusTotal)
Detectie Namen (upgedate variant) Avast (Win32:Fraudo [Trj]), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.1), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NXQ), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.chy), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om LockBit virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Irrelevante en/of verdachte e-mails worden best niet geopend. Bijlagen (of links) die in verdachte e-mails staan, mogen zeker nooit worden geopend, omdat ze hierdoor malware kunnen downloaden of installeren. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Het activeren en bijwerken van software moet gebeuren met de tools of functies, die geleverd worden door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van externe partijen worden als gevaarlijk beschouwd. Het is ten zeerste aanbevolen om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware software te installeren en om deze up-to-date te houden. Bovendien moet deze software regelmatige systeemscans uitvoeren en potentiële bedreigingen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met LockBit, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het LockBit ransomware's tekstbestand ("Restore-My-Files.txt"):

Al uw belangrijke bestanden zijn gecodeerd!
Er is maar één manier om uw bestanden terug te krijgen:
1. Neem contact op met ons
2. Stuur ons 1 gecodeerd bestand en uw persoonlijke sleutel
3. We zullen 1 bestand voor u gratis decoderen (maximale bestandsgrootte - 1 MB), als garantie dat we uw bestanden kunnen decoderen
4. Betalen
5. Wij sturen u decryptorsoftware
Wij accepteren Bitcoins
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze)
Contactinformatie: goodmen@countermail.com
Vergeet niet om uw bericht te dupliceren op de e-mail: goodmen@cock.li
Uw persoonlijke id:
-

Screenshot van bestanden versleuteld door LockBit (".abcd" extensie):

Bestanden versleuteld door LockBit

Update 4 Februari 2020 - Criminelen hebben onlangs weer een andere variant van de LockBit ransomware uitgebracht die nu de ".lockbit"-extensie toevoegt, een andere losgeldbrief ("") laat vallen en de gebruikers een Tor-website aanbiedt.

Screenshot van het geupdate LockBit ransomware's tekstbestand ("Restore-My-Files.txt"):

Geupdate LockBit ransomware tekstbestand (Restore-My-Files.txt)

Tekst in tekstbestand:

Al uw belangrijke bestanden zijn gecodeerd!
Elke poging om uw bestanden te herstellen met de thrid-party software zal fataal zijn voor uw bestanden!
HERSTEL UW GEGEVENS EN KOOP EEN private sleutel van ons.
Er is maar één manier om uw bestanden terug te krijgen:
| 1. Download Tor browser - hxxps://www.torproject.org/en installeer het.
| 2. Open de link in de TOR-browser - hxxp://lockbitks2tvnmwk.onion/?D0407AC9D97C78CB9C256CA4731DB5D5
Deze link werkt alleen in de Tor Browser!
| 3. Volg de instructies op deze pagina

 

  ### Aandacht! ###
  # Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
  # Probeer niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
  # De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze)
  # Tor Browser is mogelijk geblokkeerd in uw land of bedrijfsnetwerk. Gebruik hxxps://bridges.torproject.org
  # Tor Browser gebruikershandleiding hxxps://tb-manual.torproject.org/about

Screenshot van het geupdate LockBit ransomware's Torwebsite:

Geupdate LockBit ransomware Torwebsite

Tekst op deze site:

Uw bestanden worden gecodeerd door LockBit
Wat gebeurt er?
Veel van uw documenten, databases, video's en andere belangrijke bestanden zijn niet langer toegankelijk omdat ze gecodeerd zijn. Misschien bent u bezig met het vergrendelen om uw bestanden te herstellen, maar verspil uw tijd niet. Niemand kan uw bestanden herstellen zonder onze decoderingsservice. De LockBit Ransomware gebruikt AES- en RSA-cryptografie-algoritmen.
Hoe mijn bestanden herstellen?
Wij garanderen dat u al uw bestanden veilig en gemakkelijk kunt herstellen.
U kunt een enkel bestand decoderen ter garantie - wij kunnen het. Maar als u al uw bestanden wilt decoderen, dan moet u betalen.
Schrijf om te ondersteunen als u de decryptor wilt kopen.
Proef decoderen
U kunt één enkel bestand decoderen voor garantie - wij kunnen het.
Aandacht! Decryptie is enkel voor u beschikbaar
     Zoek een *.lockbit-bestand op uw computer
     Upload en ontvang het origineel

 

Maximale bestandsgrootte 256 Kb
Chat met ondersteuning

Deze Tor website:

Geupdate LockBit ransomware Tor website

Screenshot van bestanden versleuteld door de geupdate LockBit ransomware (".lockbit" extensie):

Bestanden versleuteld door de geupdate LockBit ransomware (.lockbit extensie)

LockBit ransomware verwijderen:

LockBit virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van LockBit virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
LockBit virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van LockBit virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met LockBit virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.