Verwijder de LockBit gijzelsoftware uit uw besturingssysteem

Ook bekend als: LockBit virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

LockBit ransomware verwijderingsinstructies

Wat is LockBit?

LockBit werd ontdekt door het MalwareHunterTeam en is een ransomware (ook bekend als 'gijzelsoftware'). Deze schadelijke software is ontworpen om gegevens te coderen. De cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de infectie eisen een betaling (losgeld) voor de decryptietools/software. Tijdens het coderingsproces geeft LockBit de bestanden een nieuwe naam met de extensie ".abcd". Na dit proces wordt er een tekstbestand (Restore-My-Files.txt) in elke getroffen map geplaatst.

Het tekstbestand bevat de losgeldbrief, het informeert de slachtoffers dat hun gegevens gecodeerd zijn en het geeft instructies over hoe ze in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Het bericht in "Restore-My-Files.txt" vertelt de gebruikers dat ze contact moeten opnemen met de ontwikkelaars van LockBit via de opgegeven e-mailadressen (identieke mails moeten naar beide e-mailadressen worden gestuurd). De mail moet de persoonlijke ID van de gebruiker bevatten (die geschreven is in het tekstbestand en individueel gegenereerd wordt voor elk slachtoffer). Een gecodeerd bestand kan worden bijgevoegd bij de e-mail, die de criminelen zullen decoderen als bewijs dat herstel mogelijk is. Dit testbestand wordt gratis gedecodeerd, maar het kan niet groter zijn dan 1 MB. Nadat de mogelijkheid van herstel is geverifieerd, moeten de gebruikers het losgeld betalen (in Bitcoin-cryptocurrency) en dan ontvangen ze de decryptietools/software. De notitie eindigt met waarschuwingen, die de slachtoffers instrueren om de gecodeerde bestanden niet te hernoemen en/of een poging te doen om ze handmatig te decoderen met software van externen - anders riskeren ze permanent gegevensverlies. Het is waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties, zonder tussenkomst van de ontwikkelaars van malware, ontsleuteling onmogelijk is. Dit kan alleen als de ransomware nog in ontwikkeling is en/of bepaalde fouten/bugs heeft. Om te voorkomen dat LockBit verdere coderingen gebruikt, moet het worden verwijderd. Helaas zal het verwijderen de reeds gecompromitteerde gegevens niet herstellen. De enige haalbare oplossing is om de bestanden van een back-up te herstellen, als er één vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

LockBit decryptie instructies

BigBossRoss, Mapo, SaveTheQueen zijn enkele voorbeelden van andere ransomware-programma's. Alle ransomware versleutelt de gegevens en eist betaling voor de decodering. De cruciale verschillen tussen beide zijn: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Deze laatste variëren meestal tussen de drie- en viercijferige bedragen (in EUR). Digitale valuta (voornamelijk cryptocurrencies) hebben de voorkeur van cybercriminelen, omdat dergelijke transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om gegevens tegen dergelijke infecties te beschermen, is het raadzaam om back-ups te bewaren in niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Het is het beste om meerdere back-upkopieën op verschillende locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Schadelijke inhoud (ransomware en andere malware) verspreidt zich voornamelijk via trojans, spamcampagnes, illegale software-activeringsprogramma's ("cracking"), valse updaters en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's, die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). Grootschalige spamcampagnes worden gebruikt om e-mails te verzenden met virulente bestanden (of links die ernaar leiden). Deze misleidende mails worden meestal gemarkeerd als "officiële", "belangrijke", "dringende" of als soortgelijke prioritaire post. De besmettelijke bijlagen zijn er in verschillende formaten zoals: archiefbestanden (ZIP, RAR) en uitvoerbare bestanden (.exe, .run), Microsoft Office en PDF-documenten, JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden uitgevoerd of geopend, dan start de infectie. Illegale activeringstools ("cracks") kunnen malware downloaden/installeren in plaats van het gewenste product te activeren. Valse updaters infecteren de systemen door misbruik te maken van verouderde software en/of door eenvoudig kwaadaardige programma's te installeren, in plaats van de beloofde updates. Peer-to-peer deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.), niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en vergelijkbare bronnen worden als onbetrouwbaar beschouwd. De kans is groot dat ze schadelijke inhoud zullen aanbieden om te downloaden (meestal vermomd als gewone producten en/of meegeleverd met gewenste producten).

Bedreigingsoverzicht:
Naam LockBit virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .abcd, lockbit
Losgeldeisend Bericht Restore-My-Files.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected] en [email protected] email-adressen, chat in Torwebsite
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.3), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NXQ), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.bqj), volledige detectielijst (VirusTotal)
Detectie Namen (upgedate variant) Avast (Win32:Fraudo [Trj]), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.1), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NXQ), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.chy), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om LockBit virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Irrelevante en/of verdachte e-mails worden best niet geopend. Bijlagen (of links) die in verdachte e-mails staan, mogen zeker nooit worden geopend, omdat ze hierdoor malware kunnen downloaden of installeren. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Het activeren en bijwerken van software moet gebeuren met de tools of functies, die geleverd worden door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van externe partijen worden als gevaarlijk beschouwd. Het is ten zeerste aanbevolen om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware software te installeren en om deze up-to-date te houden. Bovendien moet deze software regelmatige systeemscans uitvoeren en potentiële bedreigingen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met LockBit, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het LockBit ransomware's tekstbestand ("Restore-My-Files.txt"):

Al uw belangrijke bestanden zijn gecodeerd!
Er is maar één manier om uw bestanden terug te krijgen:
1. Neem contact op met ons
2. Stuur ons 1 gecodeerd bestand en uw persoonlijke sleutel
3. We zullen 1 bestand voor u gratis decoderen (maximale bestandsgrootte - 1 MB), als garantie dat we uw bestanden kunnen decoderen
4. Betalen
5. Wij sturen u decryptorsoftware
Wij accepteren Bitcoins
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze)
Contactinformatie: [email protected]
Vergeet niet om uw bericht te dupliceren op de e-mail: [email protected]
Uw persoonlijke id:
-

Screenshot van bestanden versleuteld door LockBit (".abcd" extensie):

Bestanden versleuteld door LockBit

Update 4 Februari 2020 - Criminelen hebben onlangs weer een andere variant van de LockBit ransomware uitgebracht die nu de ".lockbit"-extensie toevoegt, een andere losgeldbrief ("") laat vallen en de gebruikers een Tor-website aanbiedt.

Screenshot van het geupdate LockBit ransomware's tekstbestand ("Restore-My-Files.txt"):

Geupdate LockBit ransomware tekstbestand (Restore-My-Files.txt)

Tekst in tekstbestand:

Al uw belangrijke bestanden zijn gecodeerd!
Elke poging om uw bestanden te herstellen met de thrid-party software zal fataal zijn voor uw bestanden!
HERSTEL UW GEGEVENS EN KOOP EEN private sleutel van ons.
Er is maar één manier om uw bestanden terug te krijgen:
| 1. Download Tor browser - hxxps://www.torproject.org/en installeer het.
| 2. Open de link in de TOR-browser - hxxp://lockbitks2tvnmwk.onion/?D0407AC9D97C78CB9C256CA4731DB5D5
Deze link werkt alleen in de Tor Browser!
| 3. Volg de instructies op deze pagina

 

  ### Aandacht! ###
  # Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
  # Probeer niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
  # De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze)
  # Tor Browser is mogelijk geblokkeerd in uw land of bedrijfsnetwerk. Gebruik hxxps://bridges.torproject.org
  # Tor Browser gebruikershandleiding hxxps://tb-manual.torproject.org/about

Screenshot van het geupdate LockBit ransomware's Torwebsite:

Geupdate LockBit ransomware Torwebsite

Tekst op deze site:

Uw bestanden worden gecodeerd door LockBit
Wat gebeurt er?
Veel van uw documenten, databases, video's en andere belangrijke bestanden zijn niet langer toegankelijk omdat ze gecodeerd zijn. Misschien bent u bezig met het vergrendelen om uw bestanden te herstellen, maar verspil uw tijd niet. Niemand kan uw bestanden herstellen zonder onze decoderingsservice. De LockBit Ransomware gebruikt AES- en RSA-cryptografie-algoritmen.
Hoe mijn bestanden herstellen?
Wij garanderen dat u al uw bestanden veilig en gemakkelijk kunt herstellen.
U kunt een enkel bestand decoderen ter garantie - wij kunnen het. Maar als u al uw bestanden wilt decoderen, dan moet u betalen.
Schrijf om te ondersteunen als u de decryptor wilt kopen.
Proef decoderen
U kunt één enkel bestand decoderen voor garantie - wij kunnen het.
Aandacht! Decryptie is enkel voor u beschikbaar
     Zoek een *.lockbit-bestand op uw computer
     Upload en ontvang het origineel

 

Maximale bestandsgrootte 256 Kb
Chat met ondersteuning

Deze Tor website:

Geupdate LockBit ransomware Tor website

Screenshot van bestanden versleuteld door de geupdate LockBit ransomware (".lockbit" extensie):

Bestanden versleuteld door de geupdate LockBit ransomware (.lockbit extensie)

LockBit ransomware verwijderen:

LockBit virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van LockBit virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het LockBit virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze LockBit ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de LockBit ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mLockBitode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de LockBit ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mLockBitode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met LockBit, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmLockBitode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals LockBit ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de LockBit ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16476-lockbit-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
LockBit virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van LockBit virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met LockBit virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.