Verwijder de LockBit gijzelsoftware uit uw besturingssysteem

Ook bekend als: LockBit virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

LockBit ransomware verwijderingsinstructies

Wat is LockBit?

LockBit werd ontdekt door het MalwareHunterTeam en is een ransomware (ook bekend als 'gijzelsoftware'). Deze schadelijke software is ontworpen om gegevens te coderen. De cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de infectie eisen een betaling (losgeld) voor de decryptietools/software. Tijdens het coderingsproces geeft LockBit de bestanden een nieuwe naam met de extensie ".abcd". Na dit proces wordt er een tekstbestand (Restore-My-Files.txt) in elke getroffen map geplaatst.

Het tekstbestand bevat de losgeldbrief, het informeert de slachtoffers dat hun gegevens gecodeerd zijn en het geeft instructies over hoe ze in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Het bericht in "Restore-My-Files.txt" vertelt de gebruikers dat ze contact moeten opnemen met de ontwikkelaars van LockBit via de opgegeven e-mailadressen (identieke mails moeten naar beide e-mailadressen worden gestuurd). De mail moet de persoonlijke ID van de gebruiker bevatten (die geschreven is in het tekstbestand en individueel gegenereerd wordt voor elk slachtoffer). Een gecodeerd bestand kan worden bijgevoegd bij de e-mail, die de criminelen zullen decoderen als bewijs dat herstel mogelijk is. Dit testbestand wordt gratis gedecodeerd, maar het kan niet groter zijn dan 1 MB. Nadat de mogelijkheid van herstel is geverifieerd, moeten de gebruikers het losgeld betalen (in Bitcoin-cryptocurrency) en dan ontvangen ze de decryptietools/software. De notitie eindigt met waarschuwingen, die de slachtoffers instrueren om de gecodeerde bestanden niet te hernoemen en/of een poging te doen om ze handmatig te decoderen met software van externen - anders riskeren ze permanent gegevensverlies. Het is waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties, zonder tussenkomst van de ontwikkelaars van malware, ontsleuteling onmogelijk is. Dit kan alleen als de ransomware nog in ontwikkeling is en/of bepaalde fouten/bugs heeft. Om te voorkomen dat LockBit verdere coderingen gebruikt, moet het worden verwijderd. Helaas zal het verwijderen de reeds gecompromitteerde gegevens niet herstellen. De enige haalbare oplossing is om de bestanden van een back-up te herstellen, als er één vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

LockBit decryptie instructies

BigBossRoss, Mapo, SaveTheQueen zijn enkele voorbeelden van andere ransomware-programma's. Alle ransomware versleutelt de gegevens en eist betaling voor de decodering. De cruciale verschillen tussen beide zijn: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Deze laatste variëren meestal tussen de drie- en viercijferige bedragen (in EUR). Digitale valuta (voornamelijk cryptocurrencies) hebben de voorkeur van cybercriminelen, omdat dergelijke transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om gegevens tegen dergelijke infecties te beschermen, is het raadzaam om back-ups te bewaren in niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Het is het beste om meerdere back-upkopieën op verschillende locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Schadelijke inhoud (ransomware en andere malware) verspreidt zich voornamelijk via trojans, spamcampagnes, illegale software-activeringsprogramma's ("cracking"), valse updaters en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's, die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). Grootschalige spamcampagnes worden gebruikt om e-mails te verzenden met virulente bestanden (of links die ernaar leiden). Deze misleidende mails worden meestal gemarkeerd als "officiële", "belangrijke", "dringende" of als soortgelijke prioritaire post. De besmettelijke bijlagen zijn er in verschillende formaten zoals: archiefbestanden (ZIP, RAR) en uitvoerbare bestanden (.exe, .run), Microsoft Office en PDF-documenten, JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden uitgevoerd of geopend, dan start de infectie. Illegale activeringstools ("cracks") kunnen malware downloaden/installeren in plaats van het gewenste product te activeren. Valse updaters infecteren de systemen door misbruik te maken van verouderde software en/of door eenvoudig kwaadaardige programma's te installeren, in plaats van de beloofde updates. Peer-to-peer deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.), niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en vergelijkbare bronnen worden als onbetrouwbaar beschouwd. De kans is groot dat ze schadelijke inhoud zullen aanbieden om te downloaden (meestal vermomd als gewone producten en/of meegeleverd met gewenste producten).

Bedreigingsoverzicht:
Naam LockBit virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .abcd, lockbit
Losgeldeisend Bericht Restore-My-Files.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected] en [email protected] email-adressen, chat in Torwebsite
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.3), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NXQ), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.bqj), volledige detectielijst (VirusTotal)
Detectie Namen (upgedate variant) Avast (Win32:Fraudo [Trj]), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.1), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NXQ), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.chy), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om LockBit virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Irrelevante en/of verdachte e-mails worden best niet geopend. Bijlagen (of links) die in verdachte e-mails staan, mogen zeker nooit worden geopend, omdat ze hierdoor malware kunnen downloaden of installeren. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Het activeren en bijwerken van software moet gebeuren met de tools of functies, die geleverd worden door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van externe partijen worden als gevaarlijk beschouwd. Het is ten zeerste aanbevolen om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware software te installeren en om deze up-to-date te houden. Bovendien moet deze software regelmatige systeemscans uitvoeren en potentiële bedreigingen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met LockBit, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het LockBit ransomware's tekstbestand ("Restore-My-Files.txt"):

Al uw belangrijke bestanden zijn gecodeerd!
Er is maar één manier om uw bestanden terug te krijgen:
1. Neem contact op met ons
2. Stuur ons 1 gecodeerd bestand en uw persoonlijke sleutel
3. We zullen 1 bestand voor u gratis decoderen (maximale bestandsgrootte - 1 MB), als garantie dat we uw bestanden kunnen decoderen
4. Betalen
5. Wij sturen u decryptorsoftware
Wij accepteren Bitcoins
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze)
Contactinformatie: [email protected]
Vergeet niet om uw bericht te dupliceren op de e-mail: [email protected]
Uw persoonlijke id:
-

Screenshot van bestanden versleuteld door LockBit (".abcd" extensie):

Bestanden versleuteld door LockBit

Update 4 Februari 2020 - Criminelen hebben onlangs weer een andere variant van de LockBit ransomware uitgebracht die nu de ".lockbit"-extensie toevoegt, een andere losgeldbrief ("") laat vallen en de gebruikers een Tor-website aanbiedt.

Screenshot van het geupdate LockBit ransomware's tekstbestand ("Restore-My-Files.txt"):

Geupdate LockBit ransomware tekstbestand (Restore-My-Files.txt)

Tekst in tekstbestand:

Al uw belangrijke bestanden zijn gecodeerd!
Elke poging om uw bestanden te herstellen met de thrid-party software zal fataal zijn voor uw bestanden!
HERSTEL UW GEGEVENS EN KOOP EEN private sleutel van ons.
Er is maar één manier om uw bestanden terug te krijgen:
| 1. Download Tor browser - hxxps://www.torproject.org/en installeer het.
| 2. Open de link in de TOR-browser - hxxp://lockbitks2tvnmwk.onion/?D0407AC9D97C78CB9C256CA4731DB5D5
Deze link werkt alleen in de Tor Browser!
| 3. Volg de instructies op deze pagina

 

  ### Aandacht! ###
  # Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
  # Probeer niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
  # De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze)
  # Tor Browser is mogelijk geblokkeerd in uw land of bedrijfsnetwerk. Gebruik hxxps://bridges.torproject.org
  # Tor Browser gebruikershandleiding hxxps://tb-manual.torproject.org/about

Screenshot van het geupdate LockBit ransomware's Torwebsite:

Geupdate LockBit ransomware Torwebsite

Tekst op deze site:

Uw bestanden worden gecodeerd door LockBit
Wat gebeurt er?
Veel van uw documenten, databases, video's en andere belangrijke bestanden zijn niet langer toegankelijk omdat ze gecodeerd zijn. Misschien bent u bezig met het vergrendelen om uw bestanden te herstellen, maar verspil uw tijd niet. Niemand kan uw bestanden herstellen zonder onze decoderingsservice. De LockBit Ransomware gebruikt AES- en RSA-cryptografie-algoritmen.
Hoe mijn bestanden herstellen?
Wij garanderen dat u al uw bestanden veilig en gemakkelijk kunt herstellen.
U kunt een enkel bestand decoderen ter garantie - wij kunnen het. Maar als u al uw bestanden wilt decoderen, dan moet u betalen.
Schrijf om te ondersteunen als u de decryptor wilt kopen.
Proef decoderen
U kunt één enkel bestand decoderen voor garantie - wij kunnen het.
Aandacht! Decryptie is enkel voor u beschikbaar
     Zoek een *.lockbit-bestand op uw computer
     Upload en ontvang het origineel

 

Maximale bestandsgrootte 256 Kb
Chat met ondersteuning

Deze Tor website:

Geupdate LockBit ransomware Tor website

Screenshot van bestanden versleuteld door de geupdate LockBit ransomware (".lockbit" extensie):

Bestanden versleuteld door de geupdate LockBit ransomware (.lockbit extensie)

LockBit ransomware verwijderen:

LockBit virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van LockBit virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en soms verspreiden ze zich zelfs over het hele lokale netwerk. Daarom is het belangrijk om het geïnfecteerde apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van het internet is door de ethernetkabel los te koppelen van het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels lijken lastig. Daarom kunt u het systeem ook handmatig ontkoppelen via het 'Configuratiescherm':

Navigeer naar het "Configuratiescherm", klik op de zoekbalk in de rechterbovenhoek, typ 'Netwerkcentrum" en selecteer het gevonden resultaat:

Disconnecting computer from the Internet (step 1)

Klik op 'Adapterinstellingen wijzigen' in de rechterbovenhoek:

Disconnecting computer from the Internet (step 2)

Klik met de rechtermuisknop op elke verbinding en selecteer 'Uitschakelen'. Zodra deze zijn uitgeschakeld is er geen internetverbinding meer. Om deze terug in te schakelen klikt u opnieuw met de rechtermuisknop en selecteert u 'Inschakelen'.

Disconnecting computer from the Internet (step 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld. U moet de apparaten wel eerst 'Uitwerpen' in Windows om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer" en klik met de rechtermuisknop op elk aangesloten apparaat. Kies vervolgens "Uitwerpen":

Ejecting external storage devices

Stap 3: U afmelden bij cloud-diensten.

Sommige ransomware kan software gijzelen die uw gegevens uploadt naar de cloud en kan zo deze gegevens beschadigen of versleutelen. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts binnen browsers en andere gerelateerde software. Overweeg ook om de cloudbeheersoftware tijdelijk te verwijderen totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomware-besmetting identificeren:

Om een infectie goed af te handelen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met een vraag om losgeld (zie bijvoorbeeld het tekstbestand van de WALDO ransomware hieronder).

Identify ransomware-type infection (step 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen toont ransomware kortere berichten waarin enkel wordt vermeld dat de gegevens versleuteld zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Merk op dat ransomware-infecties meestal berichten genereren met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html" enz.). Daarom lijkt de naam van een losgeldbericht een goede manier te zijn om de infectie te identificeren. Het probleem is dat de meeste van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al zijn de getoonde berichten verschillend en zijn de infecties niet verwant. Daarom kan de bestandsnaam van het bericht ineffectief zijn om de naam van de besmetting te vinden en zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (door bijvoorbeeld te proberen gegevens te decoderen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties zodat de gegevens onherstelbaar worden beschadigd).

Een andere manier om ransomware te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk versleuteld bestand is toegevoegd. De naam van de infectie wordt vaak toegevoegd aan de bestandsextensie (zie bestanden die zijn gecodeerd door de Qewe-ransomware hieronder).

Identify ransomware-type infection (step 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de bijgevoegde extensie uniek is - veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware dmv de bestandsextensie onmogelijk.

Een snelle en eenvoudige manier om ransomwarebesmettingen te identificeren is via de ID Ransomware website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers uploaden enkel het losgeldbericht en/of een versleuteld bestand (we raden u aan beide te uploaden indien mogelijk).

Identify ransomware-type infection (step 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u ziet verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze kan worden gedecodeerd, enzovoort.

Voorbeeld 1 (Qewe [Stop / Djvu] ransomware):

Identify ransomware-type infection (step 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Identify ransomware-type infection (step 5)

Als uw gegevens werden versleuteld door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde zoekwoorden (bijvoorbeeld de titel van het losgeldbericht, de bestandsextensie, de opgegeven e-mails voor contactpersonen, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools voor de ransomware zoeken:

Versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomware-infecties worden gebruikt, zijn uiterst geavanceerd en als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar gegevens herstellen. Dit komt omdat decodering een specifieke sleutel vereist, die wordt gegenereerd tijdens de codering. Gegevens herstellen zonder de sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server in plaats van op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere high-end ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en dus is het onmogelijk om gecodeerde gegevens te herstellen zonder hulp van de ransomware-ontwikkelaars. Er zijn echter ook tientallen ransomware-infecties die slecht ontwikkeld zijn en die fouten vertonen, zoals het gebruik van identieke coderings- en decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er geen decoderingstools beschikbaar zijn voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

Het vinden van de juiste decryptietool op internet kan erg frustrerend zijn. Om deze reden raden we u aan het 'No More Ransom Project' te gebruiken, als u de ransomware hebt kunnen identificeren. De No More Ransom Project-website bevat een sectie genaamd 'Decryption Tools' met een zoekbalk. Voer daar de naam van de ransomware in en controleer op beschibare decryptietools.

Searching for ransomware decryption tools in nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (kwaliteit van ransomware-infectie, type versleutelingsalgoritme, enz.), is het soms mogelijk om uw gegevens te herstellen met tools van derden. Daarom raden we u aan om EaseUS Data Recovery Wizard Pro te gebruiken. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, etc.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen).

▼ Download
EaseUS Data Recovery Wizard Pro

Als u software downloadt op deze website gaat u akkoord met ons privacybeleid en de algemene voorwaarden. De proefversie van EaseUS Data Recovery Wizard Pro kan schijven scannen en herstelbare bestanden weergeven - om ze te herstellen, moet u een licentie kopen.

Stap 1: Een scan uitvoeren.

Beweeg uw muis over de partitie die u wilt scannen en selecteer "Scannen". U kunt ook een specifieke map scannen of op een van de snelkoppelingen klikken om het bureaublad en de prullenmand te scannen:

Scanning the storage drive with EaseUS Data Recovery Wizard PRO (step 1)

Wacht tot EaseUS Data Recovery Wizard Pro de scan voltooit. De scanduur is afhankelijk van het volume van de bestanden (aantal en grootte) (voor enkele honderden gigabytes aan bestanden bedraagt de scanduur meer dan een uur bv.). Wees daarom geduldig tijdens het scanproces. We raden ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, omdat dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen extra nog extra bestanden downloadt dan verlengt dit het scanproces:

Scanning the storage drive with EaseUS Data Recovery Wizard PRO (step 2)

Stap 2: Data herstellen.

Zodra het proces is voltooid moet u op "Herstellen" klikken. Houd er rekening mee dat u vrije ruimte nodig heeft op uw harde schijf om de gegevens te herstellen. Merk ook op dat de proefversie van EaseUS Data Recovery Wizard Pro alleen in staat is om schijven te scannen en herstelbare bestanden weer te geven. Om ze te kunnen herstellen, moet u een licentie kopen:

Recovering data with EaseUS Data Recovery Wizard Pro

Stap 3: De scansessie bewaren (optioneel).

We raden u aan de scansessie op te slaan na het herstellen van de bestanden, mocht u later nog andere bestanden willen herstellen. Klik gewoon op het pictogram "Scansessie opslaan" in de rechterbovenhoek van het scherm en kies de locatie voor het bestand dat moet worden opgeslagen. Dit bespaart veel tijd, omdat u de opslagschijf niet opnieuw hoeft te scannen wanneer u de volgende keer iets wilt herstellen. Houd er echter rekening mee dat gegevens die werden verwijderd na het einde van de scansessie hier niet worden vermeld:

Saving scan session in EaseUS Data Recovery Wizard Pro

Een back-up van uw data:

Goed bestandsbeheer en het maken van back-ups zijn essentieel om uw gegevens goed te beveiligen. Wees daarom altijd voorzichtig en neem uw voorzorgen.

Partitiebeheer: we raden u aan uw gegevens op te slaan in meerdere partities en ervoor te zorgen dat u belangrijke bestanden niet bewaart op de partitie die het besturingssysteem bevat. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en gedwongen wordt de schijf te formatteren waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd (in de meeste gevallen is dit de plek waar malware-infecties zich verbergen), dan verliest u alle gegevens die op die partitie zijn opgeslagen. Dit is het voordeel van meerdere partities: als u alle data op één partitie bewaart, wordt u gedwongen om alles te verwijderen. Maar door meerdere partities te maken en uw data correct te verdelen, kunt u dergelijke problemen voorkomen. U kunt één partitie formatteren zonder de andere te beïnvloeden, zodat de ene wordt schoongemaakt en de andere onaangetast blijven. Zo gaan belangrijke gegevens niet gemakkelijk verloren. Partitiebeheer is eenvoudig, en alle informatie daarover vindt u op de documentatiepagina van Microsoft. en worden uw gegevens opgeslagen.

Gegevensback-ups: De meest betrouwbare back-upmethode is een extern opslagapparaat dat niet (permanent) is aangesloten. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, ontkoppel dit en bewaar het op een veilige plaats, uit de buurt van zonlicht en extreme temperaturen. Deze methode is echter vrij inefficiënt, aangezien er regelmatig gegevensback-ups en updates moeten worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hier is een internetverbinding voor nodig en is er altijd kans op een inbreuk in de beveiliging. Daarom kunt u ook overwegen om een toepassing te gebruiken om lokale gegevensback-ups te maken.

▼ Download
EaseUS Todo Backup

Als u software op deze website downloadt gaat u akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden. Om alle functionaliteit van het product te kunnen gebruiken; moet u een licentie kopen van EaseUS Todo Backup. Proefversie van 30 dagen beschikbaar.

We raden aan om de EaseUS Todo Backup-applicatie te gebruiken. De "Home"-editie van EaseUS Todo Backup is meestal meer dan voldoende voor gewone gebruikers, de "Business"-editie is meer geschikt voor bedrijven en grote computernetwerken. De EaseUS Todo Backup-applicatie biedt uitgebreide gegevensbeschermingsfuncties. U kunt eenvoudig back-ups maken en deze versleutelen en comprimeren om ze nog beter te beschermen of om ruimte te besparen. U kunt er ook back-up-planningen mee instellen, opstartbare apparaten maken en het systeem herstellen als het crasht. U kunt eenvoudig kiezen waar u de gemaakte back-up wilt opslaan: lokaal; geüpload naar een externe schijf; FTP; cloudopslag of elders. Met andere woorden, EaseUS Todo Backup is een alles-in-één tool, die alle functies biedt die u nodig hebt om een goede back-up van uw gegevens te maken.

Een back-up maken:

Het maken van een back-up voorlopt vrijwel identiek of u nu een bestand, partitie of het hele systeem wilt opnemen in de back-up. Hier gebruiken we File Backup (back-up van bestanden) als voorbeeld:

Stap 1: Kies van welke items u een back-up wilt maken.

Klik op het pictogram "Menu" in de linkerbovenhoek van het scherm om het menu weer te geven en selecteer "File Backup":

Creating data backups with EaseUS Todo Backup tool (step 1)

Selecteer de bestanden waarvan u een back-up wilt maken. U kunt ook een naam en beschrijving invoeren van de back-up die wordt gemaakt:

Creating data backups with EaseUS Todo Backup tool (step 2)

Stap 2: Wijzig de standaardinstellingen.

De EaseUS Todo Backup-applicatie biedt een verscheidenheid aan extra opties die kunnen worden toegevoegd en gewijzigd tijdens het maken van de back-up. U kunt bijvoorbeeld gegevens coderen (een wachtwoord toevoegen), de compressieverhouding selecteren (hoeveel de back-up moet worden gecomprimeerd), prestaties instellen (hoeveel systeembronnen er worden gebruikt), een e-mailmelding toevoegen (u ontvangt een e-mail zodra het proces is voltooid) enzovoort.

Om het scherm met de opties te openen, klik op de knop "Backup Options" in de linkerbenedenhoek van het scherm:

Creating data backups with EaseUS Todo Backup tool (step 3)

Selecteer de instellingen die u wilt wijzigen en klik op "Save". U kunt uw wijzigingen ook resetten door op "Reset to initial settings" te klikken:

Creating data backups with EaseUS Todo Backup tool (step 4)

Stap 3: Selecteer de locatie waar de back-up moet worden bewaard.

Zoals hierboven vermeld, kunt u met EaseUS Todo Backup kiezen waar back-ups worden opgeslagen - lokaal of extern.

Klik op de knop "Browse..." en selecteer de locatie voor de back-up:

Creating data backups with EaseUS Todo Backup tool (step 5)

Stap 4: Het proces goed en veilig voltooien.

Afhankelijk van de locatie die u hebt gekozen zijn er een aantal maatregelen die u mogelijk best kunt nemen om u bestanden te beveiligen en de back-up succesvol te voltooien. Als u de back-up uploadt naar een met internet verbonden locatie (bijvoorbeeld cloudopslag, FTP, enz.), zorg er dan voor dat u uw internetverbinding behoudt, anders moet u opnieuw beginnen. Hetzelfde geldt voor externe opslagapparaten - koppel ze niet los totdat het proces is voltooid.

De voortgangsbalk geeft de geschatte resterende tijd weer. Het maken van grote back-ups (honderden gigabytes) kan uren duren (afhankelijk van de snelheid van het opslagapparaat, uw internetverbinding, enz.). Daarom kunt u met de applicatie ook instellen wat het systeem moet doen (afsluiten, stand-by of slaapstand) zodra de back-up klaar is.

Creating data backups with EaseUS Todo Backup tool (step 6)

De beste manier om schade door ransomware te voorkomen, is door regelmatig back-ups te maken.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
LockBit virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van LockBit virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met LockBit virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.