Hoe de Ragnarok ransomware uit het besturingssysteem verwijderen?

Ook bekend als: Ragnarok virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Ragnarok ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Ragnarok?

Ragnarok is schadelijke software, geclassificeerd als ransomware. Deze werd ontdekt door Karsten Hahn. Het werkt door de gegevens van de geïnfecteerde apparaten te coderen, met als doel losgeld te eisen voor de decodering. Aangezien de Ragnarok ransomware bestanden versleutelt, wordt er aan alle betrokken bestanden de extensie ".ragnarok_cry" toegevoegd. Een bestand met de naam "1.jpg" krijgt na versleuteling dan de naam "1.jpg.ragnarok_cry". Nadat dit proces is voltooid, wordt er een tekstbestand - "How_To_Decrypt_My_Files.txt" aangemaakt op het bureaublad.

Het tekstbestand bevat een bericht met de vraag om losgeld waarin de slachtoffers worden geïnformeerd dat hun gegevens gecodeerd zijn. Ook krijgen ze instructies over hoe ze deze kunnen herstellen. Hiervoor moeten de gebruikers een decoderingstool kopen van de ontwikkelaars van Ragnarok. Om dit te doen, moeten ze contact met hen opnemen via het opgegeven e-mailadres. Hiermee kunnen ze het Bitcoin-portefeuilleadres ontvangen, waarnaar ze het losgeld moeten overdragen. Voorafgaand aan het betalen, kunnen de slachtoffers een bestand (kleiner dan 3Mb) sturen om de decodering te testen. Bovendien moeten hun mails het unieke apparaat-ID bevatten dat aan hen is toegewezen (die te vinden is in "How_To_Decrypt_My_Files.txt"). Het is waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties de decodering zonder tussenkomst van de personen achter de infectie onmogelijk is. Tenzij de betreffende malware belangrijke gebreken vertoont en/of nog in ontwikkeling is. Hoe dan ook, het wordt ten zeerste afgeraden om te communiceren met en/of te voldoen aan de eisen van de cybercriminelen. Ze mogen niet worden vertrouwd en vaak, ondanks betaling, ontvangen de slachtoffers de beloofde decryptietools/software niet. Daarom ervaren ze permanent gegevensverlies, maar ook aanzienlijke financiële verliezen. Door Ragnarok uit het systeem te verwijderen, wordt voorkomen dat het de gegevens verder versleutelt. Helaas herstelt de verwijdering niet de gecodeerde bestanden. De enige haalbare oplossing is om de gegevens van een back-up te herstellen. Op voorwaarde dat er één werd gemaakt vóór de infectie en dat deze op een aparte locatie werd bewaard.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Ragnarok decryptie instructies (How_To_Decrypt_My_Files.txt)

Alle ransomware is ontworpen om de gegevens te coderen en om betaling te eisen voor de decodering. Devos, PRT, Nosu en BWNG zijn voorbeelden van dergelijke kwaadaardige programma's. Er zijn echter enkele cruciale verschillen tussen hen: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. De gevraagde betalingen variëren meestal tussen de drie en de vier cijfers (in EUR). Cryptocurrencies worden voornamelijk gebruikt, omdat deze transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om bestanden te beschermen tegen gegevenscodering en beschadiging van infecties, wordt aanbevolen om back-ups te bewaren op afgelegen servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten. Het is het beste om back-ups op verschillende locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De belangrijkste vormen om ransomware en andere malware te verspreiden zijn: trojans, spamcampagnes, onbetrouwbare downloadkanalen, illegale activeringstools ("cracks") en valse updaters. Trojans zijn schadelijke programma's, ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). De term "spamcampagne" definieert het verzenden van misleidende e-mails op grote schaal. Deze mails zijn meestal vermomd als "officiël", "belangrijk" en/of "dringend" en er zijn virulente bestanden aan toegevoegd (of ze bevatten links die naar dergelijke bestanden leiden). De bijlagen kunnen verschillende indelingen hebben (bijvoorbeeld uitvoerbare bestanden en archiefbestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.) . Wanneer ze worden geopend, dan start de infectie. Onbetrouwbare downloadbronnen, b.v. niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere downloaders van externen, kunnen schadelijke inhoud aanbieden om te downloaden (vermomd als gewone programma's en/of gebundeld ermee). Illegale activeringsprogramma's ("krakende") kunnen malware downloaden/installeren in plaats van een gelicentieerd product te activeren. Illegale updaters veroorzaken infecties door misbruik te maken van de fouten van verouderde software en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Ragnarok virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .ragnarok_cry
Losgeldeisend Bericht How_To_Decrypt_My_Files.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Trojan.GenericKD.42261103), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.OAC), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.ccg), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Ragnarok virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met ontvangen e-mails. Verdachte en/of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral niet als ze ontvangen zijn van dubieuze/onbekende afzenders (adressen). De bijlagen (of links) erin mogen nooit worden geopend, omdat deze bestanden mogelijk infecties kunnen veroorzaken. Downloads mogen alleen worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde downloadkanalen. Programma's mogen alleen geactiveerd en bijgewerkt worden met behulp van de tools/functies die worden geleverd door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van externe partijen worden als risicovol beschouwd en daarom wordt het gebruik ervan afgeraden. Het is belangrijd dat een betrouwbare anti-virus/anti-spyware software wordt geïnstalleerd en up-to-date wordt gehouden. Deze software moet regelmatige systeemscans uitvoeren en de gedetecteerde bedreigingen/problemen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Ragnarok, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Ragnarok ransomware's tekstbestand ("How_To_Decrypt_My_Files.txt"):

#wat gebeurde er?

Helaas zijn uw bestanden gecodeerd. Volg de instructies om uw bestanden te decoderen
1. u hebt een decoderingstool nodig zodat u al uw bestanden kunt decoderen
2. Neem contact met ons op voor ons BTC-adres als u uw bestanden wilt decoderen of als u niets doet, dan zullen uw bestanden worden verwijderd
3. u kunt een bestand met een grootte van minder dan 3M aan ons verstrekken zodat we bewijzen dat we uw bestanden kunnen decoderen nadat u hebt betaald
4. het is verstandig om direct te betalen, dit leidt tot minder verliezen
APPARAAT ID:
----------------------------
-
----------------------------
u kunt uw DEVICE-ID naar het onderstaande e-mailadres sturen
[email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door Ragnarok (".ragnarok_cry" extensie):

 Bestanden versleuteld door de Ragnarok ransomware (.ragnarok_cry extensie)

Ragnarok ransomware verwijderen:

Ragnarok virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Ragnarok virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Ragnarok virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Ragnarok ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Ragnarok ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mRagnarokode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Ragnarok ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mRagnarokode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Ragnarok, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmRagnarokode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Ragnarok ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Ragnarok ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16840-ragnarok-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Ragnarok virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Ragnarok virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Ragnarok virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.