Hoe de ROGER ransomware verwijderen uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: ROGER virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

ROGER ransomware verwijderingsinstructies

Wat is ROGER?

ROGER werd ontdekt door Jakub Kroustek en is een kwaadaardig programma dat behoort tot de Crysis/Dharma ransomware-familie.Het werkt door gegevens te coderen en een betaling (losgeld) te eisen in ruil voor de decryptietools/software. Tijdens het coderingsproces worden alle getroffen bestanden hernoemd met de unieke ID van het slachtoffer, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de extensie ".ROGER". Een bestand - "1.jpg" wordt bijvoorbeeld hernoemd naar iets als "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].ROGER". Zodra dit proces voltooid is, wordt er een tekstbestand met de naam "FILES ENCRYPTED.txt" op het bureaublad gemaakt en wordt er een pop-upvenster weergegeven.

Het bericht in het tekstbestand geeft aan dat alle gegevens van het slachtoffer gecodeerd zijn. Om het in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen, wordt aan de gebruikers verteld om contact op te nemen met de cybercriminelen achter deze infectie, via het vermelde e-mailadres. De tekst in het pop-upvenster is een meer gedetailleerde losgeldbrief. Het informeert de gebruikers dat ze moeten proberen om de ontwikkelaars van ROGER te bereiken via de gegeven weblink. Deze link kan alleen geopend worden met de Tor-browser. Als hun pogingen om communicatie tot stand te brengen geen resultaten opleveren binnen de twaalf uur, dan moeten slachtoffers contact opnemen met de ontwikkelaars via het e-mailadres. De melding eindigt met waarschuwingen, die de gebruikers instrueren om de gecompromitteerde bestanden niet te hernoemen en/of om ze niet te proberen te decoderen met software van externen, omdat dat kan leiden tot permanent gegevensverlies. In de meeste gevallen van ransomware-infecties is handmatige decodering (d.w.z. zonder de betrokkenheid van de criminelen achter de malware) onmogelijk. Gewoonlijk kan alleen het programma dat voor de codering gebruikt werd, deze breken. Het wordt echter uitdrukkelijk afgeraden om contact op te nemen met en/of te voldoen aan de eisen van cybercriminelen. Ondanks een betaling ontvangen de gebruikers vaak niet de benodigde tools en blijven hun gegevens dus gecodeerd, wat het in wezen waardeloos maakt. Om ROGER te verhinderen van verdere coderingen te maken, moet deze verwijderd worden. Helaas herstelt verwijdering de reeds gecodeerde gegevens niet. Deze kunnen enkel worden hersteld vanaf een back-up, mits deze vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

ROGER decryptie instructies

Alle ransomware is ontworpen om de bestanden te coderen en om losgeld ervoor te eisen. Deze infecties verschillen van elkaar door het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat gebruikt wordt voor de codering en door het losgeldbedrag. Gewoonlijk variëren deze bedragen tussen de drie en de vier cijfers (in EUR). Gemeenschappelijke valuta's omvatten verschillende cryptocurrencies, voorafbetaalde vouchers en andere digitale valuta's, deze worden gekozen vanwege transacties die moeilijk of niet te traceren zijn. Tenzij een ransomware nog in ontwikkeling is en/of bepaalde fouten/bugs bevat, dan is decodering met software van externen geen haalbare optie. SaveTheQueen, Calum, SpartCrypt, MarioLocker zijn een paar voorbeelden van andere malware, onder dezelfde classificatie als ROGER. Om de gegevensveiligheid te waarborgen, wordt er aanbevolen om back-ups te bewaren in niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Bij voorkeur moeten er meerdere back-upkopieën op verschillende locaties worden opgeslagen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Trojans, spamcampagnes, onbetrouwbare downloadkanalen, software "krakende" (activerings) tools en valse updaters zijn de meest voorkomende verspreidingsmethoden van ransomware en andere malware. Trojans zijn schadelijke programma's die kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. ze downloaden/installeren extra malware). Grootschalige spamcampagnes worden gebruikt om misleidende e-mails te verzenden die besmettelijke bestanden bevatten (of links die ernaar leiden). Deze e-mails zijn zelden verdacht, ze zijn vaak vermomd als "officiële", "belangrijke", "dringende" en soortgelijke prioritaire post. De bijlagen zijn er in verschillende indelingen (bijv. archief- en uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.) maar zodra ze geopend worden, dan worden ze geactiveerd om het systeem te infecteren. Onbetrouwbare downloadkanalen zoals: P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.), onofficiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en dergelijke - bieden meer kans op kwaadaardige inhoud die vermomd werd als normale programma's en/of gewone software. In plaats van de gelicentieerde producten te activeren, kunnen 'kraak'-tools infecties veroorzaken. Valse updaters benutten de zwakke punten in de verouderde programma's en/of installeren eenvoudigweg malware in plaats van de beloofde updates.

Bedreigingsoverzicht:
Naam ROGER virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .ROGER (de bestanden worden toegevoegd met de unieke ID van de gebruiker en het e-mailadres van de ontwikkelaar)
Losgeldeisend Bericht FILES ENCRYPTED.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected] en Tor browser website
Detectie Namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om ROGER virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Gebruikers worden afgeraden om dubieuze en/of irrelevante e-mails te openen. Alle bijlagen (en links) die in verdachte e-mails worden gevonden, mogen nooit worden geopend omdat deze de bron zijn van een mogelijke infectie. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken, in tegenstelling tot het gebruik van netwerken en andere downloaders van externen. Programma's moeten geactiveerd en bijgewerkt worden met de tools/functies die geleverd worden door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en externe updaters mogen niet gebruikt worden vanwege het risico op een malware-installatie. Het is van het grootste belang om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware suite geïnstalleerd en bijgewerkt te hebben. Bovendien moet deze software gebruikt worden om regelmatig systeemscans uit te voeren en om de gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met ROGER, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het ROGER ransomware's pop-upvenster:

UW BESTANDEN WORDEN VERSLEUTELD
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden herstellen!
Als u ze wilt herstellen, volg dan deze link: zombietry4o3nzeh.onion/? Ticket = Rt31ws32vJLxvwudeH_1E857D00
Gebruik de Tor Browser om toegang te krijgen tot dit adres.
Als u niet binnen de 12 uur via de link een antwoord krijgt, dan kunt u ons een e-mail sturen: [email protected]
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot of ROGER's tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

ROGER tekstbestand

Tekst in dit bestand:

UW BESTANDEN WORDEN VERSLEUTELD
U KUNT AL UW BESTANDEN HERSTELLEN
SCHRIJF NAAR: [email protected] 

Screenshot van bestanden versleuteld door ROGER (".ROGER" extensie):

Bestanden versleuteld door ROGER

ROGER ransomware verwijderen:

ROGER virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van ROGER virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het ROGER virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ROGER ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de ROGER ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mROGERode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de ROGER ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mROGERode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met ROGER, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmROGERode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals ROGER ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de ROGER ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16445-roger-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ROGER virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ROGER virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met ROGER virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.