Verwijder de M3g4c0rtx ransomware uit uw besturingssysteem

Ook bekend als: M3g4c0rtx virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

M3g4c0rtx ransomware verwijderingsinstructies

Wat is M3g4c0rtx?

M3g4c0rtx is een nieuwe, aanzienlijk bijgewerkte variant van de MegaCortex ransomware. Deze variant werd ontdekt door het MalwareHunterTeam. Het werkt door de gegevens van het slachtoffer te versleutelen, hun Windows-inlogwachtwoord te wijzigen en er losgeld voor te eisen. Tijdens het coderingsproces wordt aan alle getroffen bestanden de extensie ".m3g4c0rtx" toegevoegd. Een bestand met de naam "1.jpg" wordt dan bijvoorbeeld weergegeven als "1.jpg.m3g4c0rtx", enzovoort. Nadat dit proces voltooid is, wordt een Rich Text Format-bestand ("!-!_README_!-!.rtf") op het bureaublad neergezet. M3g4c0rtx wijzigt ook het Windows-accountwachtwoord van de gebruiker, waardoor het systeem opnieuw wordt opgestart en de toegang geweigerd wordt.

Het "!-!_README_!-!.rtf"-bericht bevat de losgeldbrief. De slachtoffers worden geïnformeerd dat hun netwerk geïnfecteerd is met de MegaCortex-malware. Hierin staat dat de inloggegevens van de gebruiker (accountwachtwoorden) gewijzigd zijn en dat hun gegevens gecodeerd zijn. De cybercriminelen achter M3g4c0rtx beweren dat alleen zij in staat zijn om de gecompromitteerde gegevens te herstellen. Het bericht bevat twee e-mailadressen die de slachtoffers moeten gebruiken om contact op te nemen met de criminelen. Als bewijs dat herstel mogelijk is, kunnen ze twee gecodeerde bestanden vanaf elk apparaat op het geïnfecteerde netwerk verzenden voor een gratis decodering. Nadat dit gedaan is, worden er aan de gebruikers verdere instructies beloofd. Zodra het losgeld is betaald, beloven de ontwikkelaars van M3g4c0rtx de decryptiesoftware / -hulpmiddelen en de gewijzigde inloggegevens te verzenden (inloginformatie). Verder wordt vermeld dat de de betrokken gegevens gedownload zijn naar een veilige locatie, worden de slachtoffers gewaarschuwd dat als de transactie niet wordt uitgevoerd (d.w.z. het losgeld niet wordt betaald), de privé-informatie geplubiceerd zal worden. Indien er een overeenkomst bereikt en uitgevoerd wordt, dan worden deze gegevens verwijderd. Het is onduidelijk of de criminelen de informatie echt hebben gekopieerd; het is niet ongewoon dat dergelijke claims onwaar/vals zijn. De meeste kwaadaardige soortgelijke programma's gebruiken sterke coderingen, die meestal niet verbroken kunnen worden met gratis tools. Gewoonlijk kan alleen de software die de bestanden codeert, ze decoderen. Hoe dan ook, het wordt uitdrukkelijk afgeraden om aan de losgeldeisen te voldoen en/of om te communiceren met de cybercriminelen. Ondanks betaling ontvangen de gebruikers vaak niet de nodige tools om hun gegevens te decoderen. Het verwijderen van M3g4c0rtx zal de getroffen bestanden niet herstellen, maar de verwijdering zal verdere coderingen voorkomen. De enige haalbare oplossing is het herstellen van de gegevens vanuit een back-up, als deze vóór de infectie gemaakt is en afzonderlijk is opgeslagen. Wat betreft de gewijzigde accountwachtwoorden: er zijn tools beschikbaar die de toegang tot de apparaten kunnen herstellen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers aangemoedigd worden om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

M3g4c0rtx decryptie instructies

M3gac0rtx, Hakbit, Decrypme, FuxSocy zijn enkele voorbeelden van malware die vergelijkbaar is met M3g4c0rtx. De gemeenschappelijke kenmerken van alle ransomware zijn de losgeldeisen en de data-encryptie. Het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag zijn echter verschillend. Deze betalingen variëren tussen de drie- en viercijferige bedragen. De cybercriminelen geven de voorkeur aan digitale valuta's (bijvoorbeeld cryptocurrencies, voorafbetaalde vouchers, enz.), omdat deze transacties van hen moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. In de meeste gevallen van dergelijke infecties, tenzij de ransomware nog in ontwikkeling is en/of bepaalde fouten/bugs heeft, is handmatige decryptie (zonder de tussenkomst van zijn ontwikkelaars) onmogelijk. Om gegevensveiligheid te waarborgen, wordt het aanbevolen om back-ups op te slaan op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten. In het ideale geval moeten meerdere back-upkopieën op verschillende locaties worden opgeslagen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meest voorkomende manier om ransomware en andere malware te verspreiden zijn via trojans, spamcampagnes, onbetrouwbare downloadbronnen, illegale software-activeringsprogramma's ("krakende") en valse updaters. Trojans zijn schadelijke programma's, die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). Het is bekend dat eerdere varianten van MegaCortex verspreid worden via netwerktoegang door trojans. Spamcampagnes worden gebruikt om duizenden misleidende e-mails te verzenden, die besmettelijke bijlagen bevatten (of links die ernaar leiden). Deze e-mails zijn meestal vermomd als "officiële", "belangrijke", "dringende" of als e-mail met vergelijkbare prioriteit. De kwaadaardige bijlagen zijn er in verschillende formaten (bijv. Archief- en uitvoerbare bestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz.); éénmaal geopend beginnen ze met het downloaden/installeren van schadelijke software. Niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer deelnetwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule, enz.) en andere externe downloaders worden als onbetrouwbaar beschouwd. Onbetrouwbare downloadkanalen bieden eerder misleidende en/of gebundelde inhoud. Software "krakende" tools kunnen malware downloaden/installeren, in plaats van het activeren van het gelicentieerd product. Valse updaters benutten de zwakke punten van verouderde programma's en/of installeren eenvoudigweg malware in plaats van de beloofde updates.

Bedreigingsoverzicht:
Naam M3g4c0rtx virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .m3g4c0rtx
Losgeldeisend Bericht !-!_README_!-!.rtf
Cybercrimineel Contact [email protected] en [email protected]
Detectie Namen Avast (FileRepMalware), BitDefender (Trojan.GenericKD.32683279), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NYM), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.bnp), volledige detectielijst (VirusTotal)
Frauduleuze Procesnaam Defender
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om M3g4c0rtx virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Het wordt afgeraden om verdachte en/of irrelevante e-mails te openen, met name verdachte e-mails die werden verzonden door onbekende afzenders. De bijlagen (of links) in dergelijke e-mails mogen nooit worden geopend, omdat deze de bron van een mogelijke infectie kunnen zijn. Programma's mogen alleen gedownload worden van officiële en geverifieerde kanalen. Software moet geactiveerd worden met behulp van tools/functies die geleverd worden door de legitieme ontwikkelaars; illegale activeringstools ("cracks") worden als risicovol beschouwd en mogen dan ook niet worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor software-updaters van externe partijen. Die kunnen frauduleus zijn en malware installeren in plaats van updates. Het wordt sterk aanbevolen om een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite te installeren en up-to-date te houden. Bovendien moet deze software gebruikt worden om regelmatige systeemscans uit te voeren en om de gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met M3g4c0rtx, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het M3g4c0rtx ransomware's Rich Text Format tekstbestand ("!-!_README_!-!.rtf"):

Het netwerk van uw bedrijf is besmet met de MegaCortex Malware.
Al uw gebruikersreferenties zijn gewijzigd en uw bestanden zijn gecodeerd.
We zorgen ervoor dat onze software de enige manier is om uw gegevens snel en veilig op te halen.
Herstel van uw gegevens vereist een privésleutel die alleen wij bezitten.
Om te bevestigen dat onze decoderingssoftware werkt kunt u ons 2 bestanden van willekeurige computers e-mailen.
U ontvangt verdere instructies nadat u ons de testbestanden hebt gestuurd.
Na ontvangst van betaling zullen wij u de decryptor verstrekken inclusief de volledige broncode en referenties naar uw computers.
We hebben uw gegevens ook gedownload naar een veilige locatie. In het ongelukkige geval dat we geen overeenstemming bereiken, hebben we geen andere keuze dan deze gegevens openbaar te maken.
Zodra de transactie voltooid is, worden alle gedownloade kopieën van de gegevens verwijderd.
We zullen u indien nodig helpen.


Contact e-mails:
[email protected]
of
[email protected] 

Screenshot van bestanden versleuteld door M3g4c0rtx (".m3g4c0rtx" extensie):

Bestanden versleuteld door M3g4c0rtx

Screenshot van het M3g4c0rtx proces ("Defender") in Taakbeheer:

m3g4c0rtx ransomware proces

Bericht vertoont door de M3g4c0rtx ransomware bij de Windows start-up:

m3g4c0rtx ransomware startup bericht

De M3g4c0rtx ransomware verandert het Windows-gebruikerspaswoord:

m3g4c0rtx ransomware vernadert windows paswoord

M3g4c0rtx ransomware verwijderen:

M3g4c0rtx virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van M3g4c0rtx virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het M3g4c0rtx virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze M3g4c0rtx ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de M3g4c0rtx ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mM3g4c0rtxode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de M3g4c0rtx ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mM3g4c0rtxode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met M3g4c0rtx, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmM3g4c0rtxode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals M3g4c0rtx ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de M3g4c0rtx ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16277-m3g4c0rtx-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
M3g4c0rtx virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van M3g4c0rtx virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met M3g4c0rtx virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.