Hoe de Wiki ransomware verwijderen uit het besturingssysteem

Ook bekend als: Wiki virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Wiki ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Wiki?

Wiki is een stuk schadelijke software dat geclassificeerd is als ransomware en behoort tot de Crysis/Dharma malware-familie. De ontdekker van Wiki is Jakub Kroustek. Het is ontworpen om de gegevens te versleutelen en om ze vergrendeld te houden totdat er losgeld betaald wordt (d.w.z. totdat de decryptiesoftware/tool gekocht is). Omdat dit kwaadaardige programma de gegevens codeert, hernoemt het de bestanden met een uniek ID-nummer (gegenereerd voor elk slachtoffer), het e-mailadres van de ontwikkelaars en de extensie ".wiki". Een bestand dat "1.jpg" is genoemd, wordt bijvoorbeeld hernoemd naar "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].wiki", enzovoort. Nadat dit proces voltooid is, zet Wiki een bestand met de naam "FILES ENCRYPTED.txt" op het bureaublad en wordt er een pop-upvenster weergegeven.

Het bericht in het tekstbestand informeert de slachtoffers dat hun gegevens vergrendeld zijn en dat als ze deze willen herstellen, ze moeten schrijven naar de cybercriminelen achter de Wiki-ransomware. De pop-up bevat een meer gedetailleerde losgeldbrief. Daarin staat dat de e-mail het unieke ID-nummer in het onderwerp/de titel moet bevatten en dat er alternatieve adressen worden verstrekt, als de gebruikers binnen de 24 uur geen antwoord ontvangen. De slachtoffers moeten losgeld betalen om een ​​decoderingstool te ontvangen. De groote van het losgeld hangt af van hoe snel ze de criminelen contacteren. Als bewijs van hun vermogen om de gecodeerde gegevens te herstellen, bieden de ontwikkelaars aan om één bestand gratis te decoderen. Dat bestand mag niet groter zijn dan 1 MB (niet-gearchiveerd) en mag geen waardevolle informatie bevatten, daarom kan het geen database, back-up, groot Excel-bestand en dergelijke zijn. Het bericht geeft ook instructies voor het verkrijgen van Bitcoin-cryptocurrency, de valuta waarin het losgeld betaald moet worden. Bovendien worden de gebruikers gewaarschuwd om de gecodeerde bestanden niet te hernoemen en om geen handmatige decodering te proberen (met software van exteren) - dat zou leiden tot permanent gegevensverlies. Het is waar dat er geen gratis programma's zijn die de codering van Wiki kunnen "kraken". Ransomware-infecties gebruiken sterke coderingen, die meestal niet verbroken kunnen worden zonder de tussenkomst van de cybercriminelen die de gegevens coderen. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om met hen te communiceren en om aan de losgeldvereisten te voldoen. Ondanks een betaling ontvangen de slachtoffers vaak geen tool om hun bestanden te decoderen. Daarom blijven hun gegevens versleuteld en waardeloos. De enige haalbare oplossing is om de bestanden terug te zetten via een back-up, als deze vóór de aanval gemaakt werd en afzonderlijk is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Wiki decryptie instructies

De meeste ransomware-programma's hebben bepaalde gemeenschappelijke eigenschappen. Maze 2019, MedusaLocker, Deal zijn een paar voorbeelden van soortgelijke infecties als Wiki. Alle ransomware versleutelt de bestanden en eist een betaling voor hun ontsleuteling. Er zijn echter enkele cruciale verschillen - het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Die bedragen meestal tussen de drie- en viercijferige bedragen (in EUR). Cybercriminelen geven de voorkeur aan digitale valuta's (bijvoorbeeld cryptocurrencies, voorafbetaalde vouchers, enz.), omdat dergelijke transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. De enige gevallen waarin de decryptie zonder de betrokkenheid van de criminelen mogelijk is - is wanneer de ransomware nog in ontwikkeling is en/of fouten/bugs heeft. Om de gegevens te beschermen tegen aanvallen die coderen/beschadigen, wordt er aanbevolen om back-ups te bewaren op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten. Omdat beide schade kunnen ondervinden, verdient het de voorkeur om meerdere back-upkopieën op verschillende locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere kwaadaardige software verspreiden zich voornamelijk via trojans, spamcampagnes, onbetrouwbare downloadkanalen, valse software-updaters en "krakende" tools. Trojans zijn schadelijke programma's die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. dat ze extra malware downloaden/installeren). Spamcampagnes worden geïmplementeerd om duizenden misleidende e-mails te verzenden, die besmettelijke bijlagen bevatten (of weblinks die hiernaar leiden). Deze e-mails worden meestal gemarkeerd als "officieel", "belangrijk", "dringend" of als prioritaire e-mail. De bijlagen die de infectie veroorzaken, kunnen verschillende bestandsindelingen hebben (bijvoorbeeld Microsoft Office- en PDF-documenten, uitvoerbare en archiefbestanden, JavaScript, enz.). P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.), niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en vergelijkbare kanalen worden als onbetrouwbaar beschouwd. Deze bronnen bieden waarschijnlijk schadelijke software en/of inhoud die hiermee is gebundeld aan. Valse programma-updaters misbruiken de gebreken/zwakheden in de verouderde software en/of installeren malware in plaats van de updates. Illegale activeringstools ("kraks") infecteren de systemen op dezelfde manier, ze downloaden/installeren malware in plaats van het activeren van het gelicentieerd product.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Wiki virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .wiki (deze ransomware voegt ook bestandsnamen toe met de unieke ID van het slachtoffer en het e-mailadres van de ontwikkelaar)
Losgeldeisend bericht Pop-upvenster (HTML applicatie), FILES ENCRYPTED.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (FileRepMalware), BitDefender (Trojan.Ransomware.GenericKDS.32600106), DrWeb (Trojan.Inject3.29015), ESET-NOD32 (A Variant Of Generik.FYASUBF), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Wiki virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Verdachte en irrelevante e-mails mogen niet geopend worden, vooral niet als ze ontvangen zijn van onbekende afzenders (adressen). De bijlagen die in dit type e-mail worden gevonden, mogen nooit uitgevoerd of geopend worden, omdat dat de infectie veroorzaakt (de download/installatie van malware activeren). Het wordt ten zeerste aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadbronnen te gebruiken. De geïnstalleerde software moet bijgewerkt worden met behulp van de functies/tools die aangeboden worden door de legitieme ontwikkelaars. Programma's moeten ook geactiveerd worden met behulp van echte tools, in tegenstelling tot illegale "kraken" tools. De gebruikers worden ten zeerste aangeraden om een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite te installeren en up-to-date te houden. Dergelijke software moet gebruikt worden voor regelmatige systeemscans en om gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Wiki, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Wiki ransomware's pop-upvenster:

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, schrijf ons dan naar de e-mail [email protected]
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00
Als u binnen de 24 uur geen antwoord krijgt, dan kunt u ons schrijven naar: [email protected]
U moet voor de decodering betalen in Bitcoins. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de decoderingstool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie ter garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 1 bestand sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 1 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen?
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
U kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:
hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Aandacht!
Wijzig de naam van gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van exteren, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot van Wiki's tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

Wiki tekstbestand

Tekst in dit bestand:

Al uw gegevens zijn vergrendeld
Wilt u terugkomen?
Schrijf een e-mail naar [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door Wiki (".wiki" extensie):

Bestanden versleuteld door Wiki

Wiki ransomware verwijderen:

Wiki virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Wiki virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Wiki virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Wiki ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Wiki ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mWikiode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Wiki ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mWikiode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Wiki, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmWikiode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Wiki ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Wiki ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16158-wiki-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Wiki virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Wiki virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Wiki virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.