FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom oplichting door apple.com-mac-optimizer.live

Ook bekend als: apple.com-mac-optimizer.live pop-up
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe "apple.com-mac-optimizer[.]live" te verwijderen van een Mac?

Wat is "apple.com-mac-optimizer[.]live"?

Apple.com-mac-optimizer[.]live is een oplichtingswebsite, die mensen schrik probeert aan te jagen om ze zo te misleiden en te overtuigen de Cleanup My Mac applicatie te installeren. Bij bezoek aan deze pagina ziet men een waarschuwing dat er verschillende bedreigingen werden gedetecteerd en wordt de genoemde app gepromoot als tool voor het verwijderen van de bedreigingen. Men moet beseffen dat geen enkele website infecties/problemen op apparaten kan detecteren; daarom zijn alle bedreigingen die sites claimen te vinden vals. Het wordt ten zeerste afgeraden om software op dergelijke pagina's te downloaden/installeren, omdat deze waarschijnlijk illegaal is en vaak ook niet zal werken. In de meeste gevallen worden doorverwijzingen naar apple.com-mac-optimizer[.]live veroorzaakt via mogelijk ongewenste apps die al op het apparaat aanwezig zijn.

apple.com-mac-optimizer[.]live oplichting

Apple.com-mac-optimizer[.]live toont een pop-upvenster dat de bezoekers informeert dat een trojan-virus (e.tre456_worm_osx) gevonden werd op hun MacOS (Mac-besturingssysteem). Hierin staat dat onmiddellijke actie vereist is en het spoort de gebruikers aan om op "OK" te klikken om het reparatieproces te starten. Nadat dit venster gesloten is, wordt op de achtergrondpagina meer informatie gegeven over de "gedetecteerde" bedreigingen. De webpagina van apple.com-mac-optimizer[.]live beweert dat er drie virussen aanwezig zijn op de MacOS, twee malware en één phishing/spyware. Het alarmeert de gebruikers verder door te stellen dat hun persoonlijke en bankgegevens gevaar lopen en het toont een aftellende klok totdat de gegevensschade permanent wordt. Als u op de knop "Nu scannen" klikt, wordt een valse scan gestart, wat resulteert in de "detectie" van de virussen "Tapsnake, CronDNS en Dubfishicv". Bovendien worden de gebruikers geïnformeerd dat hun Mac beschadigd is voor 33,2 procent. De site beveelt Advanced Mac Cleaner aan voor het verwijderen van deze virussen. De "VIRUSSEN NU VERWIJDEREN" begint echter met het downloaden van de Cleanup My Mac-app. Dit resulteert in het downloaden van het bestand maccleaner.pkg, waarvan bekend is dat het wordt gebruikt voor de verspreiding van ongewenste programma's. Het wordt nadrukkelijk afgeraden om dit bestand te installeren, omdat de geïnstalleerde software meestal vals is en niet functioneert. Hetzelfde geldt voor Cleanup My Mac, dat geclassificeerd is als PUA. Er zijn veel vergelijkbare ongewenste apps, bijv. K9-MacOptimizer, Quick Mac CareMac Cleanup Pro worden gepromoot als Mac-specifieke reinigers en optimalisatoren. Dergelijke apps vereisen doorgaans activering om operationeel te worden, d.w.z. ze moeten worden gekocht om te werken. Ondanks hun activering blijven ze echter vaak niet-operationeel.

Over het algemeen hebben ongewenste programma's veel gemeenschappelijke eigenschappen. Ze lijken legitiem en bieden een breed scala aan "handige" functies aan. Zelden werken deze functies zoals geadverteerd, meestal werken ze helemaal niet. Het enige doel van alle ongewenste inhoud is het verkrijgen van inkomsten voor zijn ontwikkelaars; voor de gebruikers zelf zijn ze waardeloos. Deze apps zijn ontworpen om omleidingen naar onbetrouwbare en kwaadaardige websites te veroorzaken, om opdringerige advertentiecampagnes op te leveren (pop-ups, enquêtes, banners, enz.) en sommige kunnen gegevens bijhouden. In dat geval registreren ze de browseractiviteit van de gebruikers (browsergeschiedenis en zoekmachine-geschiedenis) en verzamelt het hun persoonlijke informatie (IP-adressen, geolocaties en persoonlijke gegevens). Deze gevoelige gegevens worden vervolgens gedeeld met externen (mogelijk cybercriminelen), die proberen om deze gegevens te misbruiken voor financieel gewin. Samenvattend kunnen ongewenste programma's verschillende browser- en systeeminfiltraties/infecties veroorzaken, evenals leiden tot ernstige privacyschendingen, financiële verliezen en zelfs tot identiteitsdiefstal. Om de veiligheid van apparaten en de gebruikers te waarborgen, moeten alle verdachte apps en browserextensies onmiddellijk worden verwijderd.

Bedreigingsoverzicht:
Naam apple.com-mac-optimizer.live pop-up
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Valse Claim De valse fout beweert dat de MacOS van de gebruiker geïnfecteerd is en stimuleert het downloaden van een systeemreiniger.
Detectie Namen Spamhaus (Phishing), Fortinet (Spam), volledige lijst (VirusTotal)
Gebruikt IP Adres 94.237.52.84
gepromote Ongewenste Applicatie Cleanup My Mac
Symptomen Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het volgen van de internetbrowser (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om apple.com-mac-optimizer.live pop-up verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Apple.com-mac-optimizer[.]live is gelijkaardig aan apple.com-optimizing-mac.live, apple.com-shield.live, apple.com-scan-mac.xyz en vele anderen. De meeste zwendelwebpagina's waarschuwen de bezoekers voor bedreigingen/problemen die ze gedetecteerd hebben en zetten hen ertoe aan om de apps te installeren waarvoor ze adverteren. Geen enkele website kan dergelijke problemen op systemen vinden, daarom zijn ze allemaal vals. De gepromote software is vaak frauduleus en werkt niet zoals beloofd. Deze misleidende sites zijn meestal toegankelijk via omleidingen veroorzaakt door opdringerige advertenties of ongewenste programma's.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Sommige ongewenste programma's hebben "officiële" downloadwebsites, waar ze meestal worden geadverteerd als "gratis" software. Deze apps kunnen echter ook onbedoeld naast andere producten worden geïnstalleerd. "Bundelen" is de term die gebruikt wordt om deze valse marketingtechniek te beschrijven van het voorverpakken van gewone software samen met ongewenste of schadelijke inhoud. Doorloop de download-/installatieprocessen (bijv. geen termen negeren, stappen en secties overslaan, vooraf ingestelde opties gebruiken, enz.) om het risico van onbedoeld toestaan van gebundelde apps op apparaten te verminderen. Opdringerige advertenties zijn een andere bekende bron van ongewenste programma's. Nadat erop geklikt wordt, kunnen deze advertenties scripts uitvoeren die ontworpen zijn om dergelijke applicaties te downloaden/installeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Het wordt ten zeerste aanbevolen om altijd de inhoud te onderzoeken om de legitimiteit ervan te verifiëren, voordat u deze download/installeert. Alle downloads moeten gebeuren via officiële en geverifieerde kanalen. Peer-to-peer deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, etc.), niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en vergelijkbare bronnen - worden als onbetrouwbaar beschouwd; daarom wordt het gebruik ervan afgeraden. De download- en installatieprocessen moeten met voorzichtigheid worden behandeld. Dat omvat het lezen van de voorwaarden, het bestuderen van alle beschikbare opties, het gebruik van de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen en het weigeren om extra apps, tools, functies, etc. te downloaden/installeren Tijdens het browsen worden de gebruikers aangeraden om verdachte webpagina's en advertenties te vermijden. Opdringerige advertenties zien er meestal legitiem en onschadelijk uit, maar ze verwijzen door naar verschillende dubieuze websites (bijv. voor gokken, pornografie, dating voor volwassenen en anderen). Als gebruikers dergelijke advertenties/omleidingen ervaren, dan wordt het ten zeerste aangeraden om het systeem te inspecteren en om alle verdachte apps en/of browserextensies/plug-is te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste programma's, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster:

ONMIDDELLIJKE ACTIE VEREIST
We hebben een trojan-virus (e.tre456_worm_osx) op uw Mac gedetecteerd.
Druk op OK om het reparatieproces te starten.

Screenshot van de "apple.com-mac-optimizer[.]live" achtergrondpagina:

apple.com-mac-optimizer[.]live achtergrond

Tekst op deze pagina:

Uw systeem is besmet met 3 virussen! Vrijdag 25 oktober 2019 15:45 uur
Uw Mac is besmet met 3 virussen. Onze veiligheidscontrole vond sporen van 2 malware en 1 phishing/spyware. Systeemschade: 28,1% - Onmiddellijke verwijdering is vereist!
De onmiddellijke verwijdering van de virussen is vereist om verdere systeemschade, verlies van apps, foto's of andere bestanden te voorkomen.
Er zijn sporen van 1 phishing/spyware gevonden op uw Mac met MacOS 10.15 Catalina.
Uw persoonlijke en bankgegevens lopen gevaar.
Klik op 'Nu scannen' om meer schade te voorkomen. Onze diepe scan biedt onmiddellijk hulp!
Nog 4 minuten en 33 seconden voordat de schade permanent is.
Nu scannen

Screenshot van een valse systeemscan:

apple.com-mac-optimizer[.]live valse scan

Tekst op deze pagina:

DOWNLOAD VEREIST
Uw Mac is zwaar beschadigd! (33,2%)
Download de applicatie Advanced Mac Cleaner om 3 virussen van uw Mac te verwijderen.
VIRUS INFORMATIE
Virusnaam: Tapsnake; CronDNS; Dubfishicv
Risico: HOOG
Geïnfecteerde bestanden: /os/apps/hidden/os-component/X/snake.icv; /os/local/conf/keyboard/retype.icv ...
VERWIJDER NU VIRUSSEN
VIRUS VERWIJDEREN
Toepassing: Advanced Mac Cleaner
Beoordeling: 9.9/10
Prijs: gratis

De "apple.com-mac-optimizer[.]live" oplichting (GIF):

De apple.com-mac-optimizer[.]live oplichting (GIF)

Cleanup My Mac applicatie installatie:

Cleanup My Mac installatie

Screenshot van de Cleanup My Mac applicatie:

Cleanup My Mac app

apple.com-mac-optimizer.live pop-up onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van apple.com-mac-optimizer.live pop-up. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de mogelijk ongewenste applicaties die gepromoot worden door de  apple.com-mac-optimizer[.]live oplichtingswebsite te verwijderen met Combo Cleaner:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de apple.com-mac-optimizer.live pop-up gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

apple.com-mac-optimizer.live pop-up verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan apple.com-mac-optimizer.live pop-up gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan apple.com-mac-optimizer.live pop-up gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan apple.com-mac-optimizer.live pop-up gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
apple.com-mac-optimizer.live pop-up QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van apple.com-mac-optimizer.live pop-up op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met apple.com-mac-optimizer.live pop-up

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.