Voorkom oplichting door apple.com-scan-mac.xyz

Ook bekend als: apple.com-scan-mac.xyz pop-up
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe "apple.com-scan-mac[.]xyz" te verwijderen van een Mac?

Wat is "apple.com-scan-mac[.]xyz"?

Apple.com-scan-mac[.]xyz is een oplichtingswebsite die gemaakt is om de Cleanup My Mac applicatie te promoten. Deze site functioneert door de gebruikers te waarschuwen voor valse bedreigingen die gedetecteerd zijn. Er moet echter worden benadrukt dat alle gevonden virussen denkbeeldig zijn. Het wordt ten zeerste aangeraden om dergelijke sites nooit te vertrouwen en om de voorgestelde software niet te downloaden/installeren. De apps die dergelijke webpagina's aanbieden, zijn waarschijnlijk frauduleus en daarom niet operationeel. De meeste bezoekers van apple.com-scan-mac[.]xyz, doen dit toevallig. Meestal komen ze er terecht via malafide omleidingen die veroorzaakt worden door mogelijk ongewenste toepassingen die al aanwezig zijn op de Mac-besturingssystemen van de gebruikers.

apple.com-scan-mac[.]xyz oplichting

Eénmaal geopend, is het eerste dat apple.com-scan-mac[.]xyz weergeeft een pop-upvenster dat de gebruikers waarschuwt voor een gedetecteerd trojan-virus (e.tre456_worm_osx) op hun systeem. De achtergrondpagina toont een lijst met andere gevonden problemen: twee malware en één phishing/spyware. Bovendien toont het een aftelling tot de systeemschade permanent wordt en vertelt het dat de persoonlijke en bankgegevens in gevaar zijn. Het dringt er bij de gebruikers op aan om onmiddellijk actie te ondernemen tegen deze bedreigingen. De knop "Nu scannen" initieert een valse scan die drie virussen detecteert (genaamd: Tapsnake, CronDNS en Dubfishicv) en die de geïnfecteerde bestanden weergeeft. Als er op de knop "NU VIRUSSEN VERWIJDEREN" wordt geklikt, dan wordt het bestand maccleaner.pkg gedownload. Het genoemde bestand en andere soortgelijke zijn bekende proliferators (verspreiders) van ongewenste toepassingen. Het downloaden en installeren van dit bestand wordt nadrukkelijk afgeraden, omdat alle apps die het installeert waarschijnlijk vals en niet-functioneel zijn. Hetzelfde geldt voor Cleanup My Mac - de geadverteerde cleaner en Mac Cleanup Pro, Mac Speedup Pro, MacOptimizer, evenals vele anderen. Deze applicaties worden beschouwd als mogelijk ongewenste applicaties, moeten worden gekocht (vragen een betaling om te activeren) en zijn mogelijk niet-operationeel.

Alle mogelijk ongewenste applicaties zien er op het eerste zicht relatief onschadelijk uit. Ze bieden een grote variëteit aan van "praktische" en "voordelige" functies, die de gebruikers verder verleiden om ze te installeren. Het moet echter gezegd worden dat deze functies zelden werken zoals geadverteerd en dat de meeste zelfs helemaal niet werken. Het enige doel dat mogelijk ongewenste applicaties hebben, is om inkomsten te verkrijgen voor hun ontwikkelaars; voor gebruikers hebben ze geen echte waarde. In plaats van te werken zoals beloofd, veroorzaken ze doorverwijzingen naar op verkoop gebaseerde, onbetrouwbare en kwaadaardige websites; kapen ze browsers; leveren ze opdringerige advertentiecampagnes (pop-ups, banners, enquêtes, coupons, enz.) en sommige kunnen zelfs gevoelige informatie verzamelen. Door het bewaken van de browseractiviteit kunnen applicaties voor het volgen van gegevens persoonlijke informatie verzamelen (IP-adres, geolocatie en echte gebruikersidentiteitsgegevens). Deze gegevens worden vervolgens verkocht aan externen en kunnen uiteindelijk voor criminele doeleinden gebruikt worden. Samenvattend kunnen mogelijk ongewenste applicaties verschillende systeem- en browserinvasies/infecties veroorzaken en leiden tot ernstige privacyschendingen (en zelfs tot identiteitsdiefstal). Om de veiligheid van het apparaat en de gebruiker te waarborgen, moeten alle dubieuze applicaties onmiddellijk na detectie verwijderd worden.

Bedreigingsoverzicht:
Naam apple.com-scan-mac.xyz pop-up
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Valse Claim De website voert een valse systeemscan uit en geeft resultaten weer van zogenaamd bestaande virussen/fouten die verwijdert moeten worden.
Gepromote Ongewenste Applicatie Cleanup My Mac
Gebruikt IP Adres 94.237.52.84
Detectie Namen Forcepoint ThreatSeeker (Suspicious), volledige detectielijst (VirusTotal)
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Internet browsing tracking (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar verdachte websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om apple.com-scan-mac.xyz pop-up verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Apple.com-scan-mac[.]xyz is vrijwel identiek aan apple.com-mac-optimizer.icu, apple.com-shield-guard.liveapple.com-shield.live en deelt overeenkomsten met vele anderen. De meeste oplichtingswebsites worden gebruikt om de één of andere valse applicatie te promoten. Ze laten de gebruikers hun aangeboden inhoud downloaden/installeren door ze bang te maken met verschillende waarschuwingen voor gedetecteerde bedreigingen en bestaande kwetsbaarheden. De producten die ze promoten, zijn bedoeld om de denkbeeldige problemen op te lossen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze over de mogelijkheden beschikken waarvoor ze adverteren.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

mogelijk ongewenste applicaties kunnen door de gebruikers zelf of zonder hun toestemming/kennis worden gedownload/geïnstalleerd. Sommige ongewenste toepassingen hebben "officiële" websites, die ze meestal promoten als gratis software. Deze apps kunnen ook apparaten binnendringen via de installatiepakketten/bundels. "Bundelen" is een misleidende marketingtechniek, waarmee de gewone programma's worden verpakt met een ongewenste inhoud. Door de download-/installatie-setups te doorlopen, kunnen de gebruikers de aanwezigheid van kwaadaardige toevoegingen missen en ze onbewust op hun apparaten toestaan. Eénmaal aangeklikt, kunnen opdringerige advertenties scripts uitvoeren om frauduleuze downloads/installaties van mogelijk ongewenste applicaties uit te voeren.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te voorkomen?

Alleen geverifieerde bronnen mogen gebruikt worden voor het downloaden, bij voorkeur mbv directe downloadlinks. Het is onverstandig om externe downloaders te gebruiken, omdat deze vaak gebundelde inhoud zullen leveren. Aanbevelingen voor de installatie zijn onder meer: goed controleren van alle voorwaarden en de mogelijke opties, het gebruik van de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen en weigeren om extra applicaties en/of functies te downloaden/installeren. Het moet geweten zijn dat opdringerige advertenties er normaal gesproken helemaal legitiem uitzien. Ze linken echter door naar onbetrouwbare websites (bijvoorbeeld met inhoud zoals pornografie, dating voor volwassenen, gokken en soortgelijke pagina's). Als dergelijke advertenties/omleidingen worden aangetroffen, dan wordt het sterk aanbevolen om het systeem te controleren en om alle dubieuze apps en/of browserextensies/plug-ins te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met mogelijk ongewenste applicaties, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster:

ONMIDDELLIJKE ACTIE IS VEREIST
We hebben een trojan-virus (e.tre456_worm_osx) op uw Mac gedetecteerd.
Druk op OK om het reparatieproces te starten.

Screenshot van de achtergrongpagina:

apple.com-scan-mac[.]xyz achetergrondpagina

Tekst op deze pagina:

Uw systeem is besmet met 3 virussen! Dinsdag 13 augustus 2019 17:20 uur
Uw Mac is besmet met 3 virussen. Onze veiligheidscontrole vond sporen van 2 malware en 1 phishing/spyware. Systeemschade: 28,1% - Onmiddellijke verwijdering is vereist!
De onmiddellijke verwijdering van de virussen is vereist om verdere systeemschade, verlies van apps, foto's of andere bestanden te voorkomen.
Er zijn sporen van 1 phishing/spyware gevonden op uw Mac met MacOS 10.14 Mojave.
Uw persoonlijke en bankgegevens lopen gevaar.
Klik op 'Nu scannen' om meer schade te voorkomen. Onze diepe scan biedt onmiddellijk hulp!
Nog 4 minuten en 28 seconden voordat de schade permanent is.
Nu scannen

Screenshot van de valse scanresultaten:

apple.com-scan-mac[.]xyz valse scanresultaten

Tekst op deze pagina:

DOWNLOAD IS VEREIST
Uw Mac is zwaar beschadigd! (33,2%)
Download de applicatie Advanced Mac Cleaner om 3 virussen van uw Mac te verwijderen.
VIRUS INFORMATIE
Virusnaam: Tapsnake; CronDNS; Dubfishicv
Risico: HOOG
Geïnfecteerde bestanden: /os/apps/hidden/os-component/X/snake.icv; /os/local/conf/keyboard/retype.icv ...
VERWIJDER NU VIRUSSEN
VIRUS VERWIJDEREN
Toepassing: Advanced Mac Cleaner
Beoordeling: 9.9/10
Prijs: gratis

De "apple.com-scan-mac[.]xyz" oplichting (GIF):

De apple.com-scan-mac[.]xyz oplichting (GIF)

Screenshot van de installatie setup voor Cleanup My Mac:

Screenshot van de installatie setup voor Cleanup My Mac ongewenste applicatie

Screenshot van de Cleanup My Mac mogelijk ongewenste app:

Screenshot van de Cleanup My Mac ongewenste applicatie

apple.com-scan-mac.xyz pop-up onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van apple.com-scan-mac.xyz pop-up. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de mogelijk ongewenste applicaties die gepromoot worden via de apple.com-scan-mac[.]xyz oplichtingswebsite te verwijderen met Combo Cleaner:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de apple.com-scan-mac.xyz pop-up gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

apple.com-scan-mac.xyz pop-up verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan apple.com-scan-mac.xyz pop-up gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan apple.com-scan-mac.xyz pop-up gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan apple.com-scan-mac.xyz pop-up gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
apple.com-scan-mac.xyz pop-up QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van apple.com-scan-mac.xyz pop-up op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met apple.com-scan-mac.xyz pop-up

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.