FacebookTwitterLinkedIn

Verwijder de OmniSphere ransomware van uw computersysteem

Ook bekend als: OmniSphere virus
Schadeniveau: Ernstig

OmniSphere ransomware verwijderingsinstructies

Wat is OmniSphere?

OmniSphere werd ontdekt door Michael Gillespie en is een stukje kwaadaardige software, die geclassificeerd is als ransomware. Het werkt door de gegevens te coderen en losgeld te eisen (d.w.z. betaling te vragen voor de decoderingstool/software die de bestanden moet ontsleutelen). Omdat OmniSphere de bestanden codeert, worden deze hernoemd door er de extensie ".omnisphere" aan toe te voegen. Een bestand met de naam ".1.jpg" wordt bijvoorbeeld hernoemd naar ".1.jpg.omnisphere", enzovoort. Nadat de coderings voltooid is, plaatst dit kwaadaardige programma een tekstbestand - "!DECRYPT_MY_FILES_OS.txt" in elke bestaande map.

Het bericht in het tekstbestand geeft aan dat alle bestanden van het slachtoffer gecodeerd zijn en een privésleutel en decoderingsprogramma vereisen om ze te herstellen. De gebruikers moeten de gegeven instructies volgen om de benodigde sleutels en tools te verkrijgen. Ten eerste moeten ze het bestand "unique_decrypt.key" vinden dat zich in elke gecodeerde map bevindt. Vervolgens moeten de slachtoffers de Tor-browser downloaden en via deze toegang krijgen tot het websiteadres in de losgeldbrief. Eénmaal daar moeten de gebruikers het bestand "unique_decrypt.key" uploaden, waarna ze de verdere instructies ontvangen. Daarna gaat de site verder in over hoe de gecodeerde gegevens hersteld kunnen worden. De getroffen gebruikers wordt verteld dat ze de OmniSphere-decryptor (decryptietool/software) moeten aanschaffen. De grootte van het losgeld is 0,0302 in Bitcoin-cryptocurrency, dat is ongeveer 250 euro. Het bericht voegt eraan toe dat de prijs binnen de vijf dagen zal verdubbelen. Meer instructies voor het kopen van de genoemde cryptocurrency worden verstrekt, evenals details over hoe het naar de cybercriminelen achter OmniSphere te sturen. Er wordt vermeld dat nadat de transactie voltooid wordt, de decoderingstool beschikbaar zal zijn om te downloaden op de webpagina. Bovendien krijgen de slachtoffers een optie om één bestand gratis te decoderen om te bevestigen dat hun gegevens hersteld kunnen worden. De cybercriminelen zijn echter niet te vertrouwen en het wordt ten zeerste afgeraden om aan de losgeldvereisten te voldoen. In de meeste gevallen met ransomware-infecties ontvangen de gebruikers - ondanks het betalen - geen decoderingstools/software. Daarom blijven hun bestanden versleuteld en permanent verloren. Helaas maakt OmniSphere gebruik van krachtige codering, daarom zijn er geen gratis tools die deze kunnen breken. De enige haalbare oplossing is om de gecodeerde gegevens te herstellen vanuit een back-up. Dat wil zeggen, als er één gemaakt is voorafgaand aan de ransomware-infectie en dat deze op een andere locatie bewaard werd.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

OmniSphere decryptie instructies

Het aantal ransomware-software is ontelbaar, maar ze delen bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Galacti-Crypter, Badut Clowns, Badday, Sherminator zijn schadelijke programma's die vergelijkbaar zijn met OmniSphere. Hun belangrijkste overeenkomsten zijn de bestandsversleuteling en de losgeldeis. Ze verschillen echter door het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat ze gebruiken en de grootte van het losgeld. De betalingen zijn doorgaans bedragen van tussen de drie a vier cijfers (in EUR). Gewoonlijk is handmatige decodering (d.w.z. zonder de betrokkenheid van de ransomware-ontwikkelaars in kwestie) onmogelijk. Alleen als het coderingsprogramma nog in ontwikkeling is en/of bugs/fouten bevat, kan dit mogelijk zijn. De gebruikers worden aangeraden om de back-ups van hun gegevens te bewaren op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten, om zo hun bestanden te beschermen tegen aanvallen van gegevenscodering/beschadiging. In het ideale geval moeten meerdere back-ups op verschillende locaties bewaard worden.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Er zijn veel manieren waarop ransomware en andere malware verspreid worden. Schadelijke software kan bevorderd worden door trojans, die zelf kwaadaardige programma's zijn en ontworpen werden om kettinginfecties te veroorzaken. Met andere woorden, ze werken door extra malware te downloaden/installeren. Spamcampagnes worden ook gebruikt om de apparaten te infecteren. Deze massale campagnes verzenden duizenden misleidende e-mails (meestal gemarkeerd als "officieel", "dringend", "belangrijk" en gelijkaardig), die bijlagen bevatten. Deze bijlagen zijn er in verschillende formaten (bijv. Archief- en uitvoerbare bestanden, Microsoft Office of PDF-documenten, JavaScript, enz.) en ze bevatten bovendien de daadwerkelijke infectie. Onbetrouwbare downloadkanalen (bijv. Peer-to-peer deelnetwerken, onofficiële of gratis websites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en dergelijke) kunnen schadelijke software aanbieden onder het mom van legitieme producten en/of gewone software bundelen met kwaadaardige inhoud. Software "cracking" (activerings) tools kunnen infecties veroorzaken, in plaats van het activeren van de gelicentieerde producten. Een andere manier van verspreiding is via valse programma-updaters, die zwakke plekken/fouten in verouderde software kunnen misbruiken of die malware kunnen downloaden/installeren in plaats van de beloofde updates.

Bedreigingsoverzicht:
Naam OmniSphere virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Detectie Namen (Updated Variant) Avast (FileRepMalware), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.3), Emsisoft (Gen:Heur.Ransom.Imps.3 (B)), Kaspersky (UDS:DangerousObject.Multi.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Versleutelde Bestandsextensie .omnisphere
Losgeld eisend bericht Originele variant: !DECRYPT_MY_FILES_OS.txt text file, Tor website; Geüpdate variant: !DECRYPT_OMNISPHERE.txt text file, Tor website
Losgeld bedrag Originele variant: 250-500 euro, Geüpdate variant: 0.3604/0.7208 Bitcoin (op het moment van onderzoek ongeveer 3000 tot 6000 euro)
Cybercrimineel Cryptoportefeuille Adres 137BJZqMcu5RdcxyGVNXhr3u6pdLxd2dsK (Bitcoin)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met de vraag naar losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen vragen om losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen geïnstalleerd worden samen met de ransomware-infectie.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware-infecties?

E-mails met verdachte/onbekende afzenders mogen niet gelezen worden. De bijlagen in dergelijke irrelevante e-mails mogen nooit uitgevoerd of geopend worden, omdat ze hierdoor het systeem kunnen infecteren. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadbronnen te gebruiken; in tegenstelling tot P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.), niet-officiële of gratis sites voor het hosten van bestanden, externe downloaders en vergelijkbare onbetrouwbare kanalen. De bestaande software moet worden bijgewerkt via de tools/functies die door de echte ontwikkelaar verstrekt worden en niet via externen. Illegale activeringstools ("kraks") worden als risicovol beschouwd en kunnen verschillende kwaadaardige programma's downloaden/installeren in plaats van de gelicentieerde software te activeren. De gebruikers worden sterk aangeraden om een ​​betrouwbare anti-virus/anti-spyware suite te installeren en bij te werken. Deze programma's moeten regelmatige systeemscans uitvoeren en de gedetecteerde bedreigingen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met OmniSphere, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het OmniSphere ransomware's tekstbestand ("!DECRYPT_MY_FILES_OS.txt"):

## OmniSphere ransomware ##
  ----
  UW PERSOONLIJKE BESTANDEN, FOTO'S, DATABASES WORDEN VERSLEUTELD!
  Lees deze instructie als u alle bestanden wilt herstellen
  ----
  De enige manier om uw bestanden te decoderen is door de private sleutel en het decoderingsprogramma te kopen
  De privé-decoderingssleutel wordt opgeslagen op een geheime server en niemand kan uw bestanden decoderen
  totdat u betaalt en de privésleutel verkrijgt
 
  ----
  Om de privésleutel voor deze computer te verkrijgen, zoekt u een speciaal bestand (unique_decrypt.key)
  (U kunt dit bestand in elke gecodeerde map vinden)
  Als u dit bestand hebt gevonden, volg dan de onderstaande instructies voor ALLE BESTANDEN te ontsleutelen:
  ----
  1. Download de Tor Browser hxxps: //www.torproject.org/download/ en installeer het.
  2. Open de Tor Browser
  3. Open hier in de Tor Browser de persoonlijke pagina:
 
  hxxp: //uu6issmbncd3wjkm.onion/
  4. Wanneer de persoonlijke pagina wordt geopend, klikt u op de knop Bladeren en uploadt u het bestand unique_decrypt.key
  5. Volg de instructies op de persoonlijke pagina
  Opmerking! Deze pagina is alleen beschikbaar via de Tor Browser!

Screenshot van OmniSphere's website's startpagina:

OmniSphere website startpagina 

Screenshot van de OmniSphere website die een losgeldeisend bericht levert:

OmniSphere website levert een losgeldbericht

Tekst in het OmniSphere website's losgeldeisend bericht:

Uw persoonlijke bestanden worden gecodeerd door de OmniSphere ransomware
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden herstellen!
Om uw bestanden te decoderen, moet u de speciale software kopen - OmniSphere Decryptor
Alle transacties moeten alleen via het Bitcoin-netwerk worden uitgevoerd
De bestandendecryptor prijs bedraagt 0.0302 (250 EUR)
Na 5 dagen zal de prijs van dit product stijgen tot 0.0603 (500 EUR)
De speciale prijs is beschikbaar:
VERDUBBELEN
Aankoop van de OmniSphere Decryptor-software
De enige betaalmethode die geaccepteerd wordt zijn Bitcoins. Hieronder vindt u stap voor stap hoe bitcoins te kopen.
Als u meer hulp nodig hebt, neem dan contact op met onze ondersteuning of zoek het op in Google.
1. Maak een BTC-portemonnee (we raden u Blockchain.com aan)
2. Koop de benodigde hoeveelheid Bitcoin. (0.0302 BTC)
We bevelen de volgende vertrouwde websites aan:
LocalBitcoins.com - de snelste en eenvoudigste manier om bitcoins te kopen en te verkopen
CoinCafe.com - de eenvoudigste en snelste manier om Bitcoin te kopen, te verkopen en te gebruiken
BTCDirect.eu - het beste voor Europa
CEX.IO - Visa/Mastercard
3. Stuur 0.0302 Bitcoin naar het Bitcoin-adres hieronder:
1DC6cbnptWZJKDpfsnd6NQoifQZJA2MsKs
4. Voer uw transactie-ID (TXID) in en druk op de knop
Txid
BTC/EUR ontvangen
Datum
5. Zodra de betaling is bevestigd, kunt u de OmniSphere-decryptor downloaden van deze pagina en kunt u uw bestanden decoderen.
We hebben momenteel 0 van 0.0302 Bitcoin van u ontvangen.

Screenshot van bestanden versleuteld door OmniSphere (".omnisphere" extensie):

Bestanden versleuteld door OmniSphere

Update 14 oktober 2019 - Cybercriminelen hebben onlangs een bijgewerkte versie van de OmniSphere ransomware uitgebracht. Het losgeldeisende bericht en de website verschillen enigszins, maar de bestandsextensie blijft hetzelfde - ".omnisphere".

Screenshot van het losgeldeisend bericht ("!DECRYPT_OMNISPHERE.txt") door de bijgewerkte OmniSphere ransomware:

Bijgewerkt OmniSphere ransomware losgeldeisend bericht

Tekst in dit bestand:

---- OmniSphere ransomware ----
hoe u uw bestanden kunt herstellen
----
UW PERSOONLIJKE BESTANDEN, FOTO'S, DATABASES ZIJN VERSLEUTELD!
Uw bestanden zijn niet beschadigd! Uw bestanden worden alleen gewijzigd. De aanpassing is omkeerbaar
U kunt het nakijken: al uw bestanden zijn .omnisphere type
Vanaf nu is het niet mogelijk om uw bestanden te gebruiken totdat ze gedecodeerd worden.
----
De enige manier om uw bestanden te decoderen is door de private sleutel en het decoderingsprogramma te kopen

de privé-decoderingssleutel wordt opgeslagen op een geheime server en niemand kan uw bestanden decoderen
totdat u betaalt en de privésleutel ontvangt
----
Om de privésleutel voor deze computer te verkrijgen, zoekt u een speciaal bestand (unique_decrypt.key)
(U kunt dit bestand in elke gecodeerde map vinden)

Als u dit bestand hebt gevonden, volg dan de onderstaande instructies voor ALLE BESTANDEN TE ONTSLEUTELEN:
----
1. Download de Tor Browser hxxps: //www.torproject.org/download/ en installeer het.
2. Open de Tor Browser
3. Open hier in de Tor Browser de persoonlijke pagina:
hxxp: //uu6issmbncd3wjkm.onion/RHPZ2AXYR2V4JCIV
4. Wanneer de persoonlijke pagina wordt geopend, klikt u op de knop Bladeren en uploadt u het bestand unique_decrypt.key
5. Volg de instructies op de persoonlijke pagina

Opmerking! Deze pagina is alleen beschikbaar via de Tor Browser!
Op deze pagina kunt u één bestand gratis herstellen!

Screenshot van de bijgewerkte OmniSphere ransomware's website:

Bijgewerkte OmniSphere ransomware's website

Deze site (GIF):

Bijgewerkte OmniSphere ransomware's website (GIF)

Tekst in deze website:

Uw persoonlijke bestanden worden gecodeerd door de OmniSphere ransomware
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden herstellen!
Om uw bestanden te decoderen, moet u de speciale software kopen - OmniSphere ransomware
Alle transacties mogen alleen via het netwerk worden uitgevoerd
De bestandendecryptor prijs bedraagt 0.3604 BTC (3000 EUR)
Na 5 dagen zal de prijs van dit product stijgen tot 0.7208 BTC (6000 EUR)

 

De aankoop van de OmniSphere Decryptor-software
De enige betaalmethode die geaccepteerd wordt zijn Bitcoins. Hieronder is een stapsgewijze handleiding voor het kopen van bitcoins.
Als je meer hulp nodig hebt, neem dan contact op met onze ondersteuning of zoek het op in Google.
1. Maak een BTC-portemonnee (we raden Blockchain.com aan)
2. Koop de benodigde hoeveelheid Bitcoin. (0.3604 BTC)
We bevelen de volgende vertrouwde websites aan:
LocalBitcoins.com - de snelste en eenvoudigste manier om bitcoins te kopen en te verkopen
CoinCafe.com - de eenvoudigste en snelste manier om Bitcoin te kopen, te verkopen en te gebruiken
BTCDirect.eu - het beste voor Europa
CEX.IO - Visa/Mastercard
3. Stuur 0.3604 Bitcoin naar het Bitcoin-adres hieronder:
137BJZqMcu5RdcxyGVNXhr3u6pdLxd2dsK
4. Voer uw transactie-ID (TXID) in en druk op de knop
 5. Zodra de betaling is bevestigd, kunt u de NameLocker-decryptor downloaden van deze pagina en dan kunt u uw bestanden decoderen.
We hebben momenteel 0 van de 0,3604 Bitcoin ontvangen van u

Screenshot van bestanden versleuteld door de bijgewerkte OmniSphere ransomware (".omnisphere" extensie):

Bestanden versleuteld door de bijgewerkte OmniSphere ransomware

OmniSphere ransomware verwijdering:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
OmniSphere virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van OmniSphere virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.