Hoe besmetting met de Lazarus ransomware te vermijden?

Ook bekend als: Lazarus virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Lazarus ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Lazarus?

De Lazarus ransomware is afkomstig uit de familie King Ouroboros, een ander ransomware-programma. Lazarus werd ontdekt door Alex Svirid. Ransomware is software die gegevens versleutelt. Cybercriminelen maken dergelijke programma's met als doel om de slachtoffers af te persen door losgeld te vragen in ruil voor een ontcijfertool en/of sleutel. Lazarus wijzigt de namen van gecodeerde bestanden door een string toe te voegen die een e-mailadres, een slachtoffer-ID en een ".Lazarus"-extensie bevat. Het hernoemt bijvoorbeeld "1.jpg" naar "1.jpg.[ID = LNDxrzJ2Aw][[email protected]].Lazarus" enzovoort. Het maakt ook een tekstbestand met de naam "Read-Me-Now.txt" aan en geeft een pop-upvenster weer.

Het Read-Me-Now.txt-bestand is een bericht met de vraag om losgeld. De ontwikkelaars van Lazarus geven hun slachtoffers instructies voor het decoderen van hun bestand. Zoals vermeld in deze notitie (en in een pop-upvenster) versleutelt deze ransomware de bestanden met een cryptografisch algoritme en moeten de slachtoffers die toegang willen hebben tot hun bestanden voor de decryptie betalen (losgeld). Voordat ze dat doen, kunnen ze één bestand (dat niet groter is dan 1 MB) verzenden naar [email protected] De prijs van de decodering is onbekend, maar er wordt vermeld dat deze verdubbeld zal worden als de Lazarus-ontwikkelaars niet binnen de 48 uur na codering gecontacteerd worden of als de slachtoffers proberen om de bestanden te decoderen met behulp van software van externe partijen. Bovendien wordt vermeld dat pogingen om de bestanden met andere tools te decoderen, de versleutelde bestanden kunnen beschadigen. Meestal kunnen coderingen die worden veroorzaakt door ransomware-programma's enkel ongedaan worden gemaakt worden met behulp van de tools die alleen de cybercriminelen (ontwikkelaars van de ransomware) hebben. Met andere woorden, mensen worden gedwongen om contact op te nemen met de ransomware-ontwikkelaars en om de decoderingstools en/of sleutels van hen te kopen omdat er geen andere tools zijn die de vergrendelde gegevens kunnen decoderen. Het wordt echter afgeraden om de cybercriminelen te vertrouwen en om losgeld te betalen, heel vaak sturen ze niet de tools die nodig zijn voor de decodering, zelfs niet na betaling. In dergelijke gevallen is het de beste manier om gegevens en financieel verlies te voorkomen door de bestanden vanaf een gemaakte back-up te herstellen. Desalniettemin is dit alleen mogelijk als er vóór de codering een back-up van de gegevens gemaakt is.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Lazarus decryptie instructies

De meeste ransomware-programma's zijn ontworpen om de gegevens die zijn opgeslagen op de computers (en de verbonden opslagapparaten) te coderen en om losgeldnota's te maken (of weer te geven). De twee belangrijkste en meest voorkomende verschillen zijn de prijs van de decodering en het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om de bestanden te coderen. Helaas voeren de meeste van deze programma's coderingen uit die onmogelijk te decoderen zijn zonder tussenkomst van de cybercriminelen die ze hebben ontwikkeld. Het is mogelijk om bestanden te decoderen zonder ervoor te betalen of zonder contact op te nemen met cyberiminelen, wanneer de ransomware niet volledig is afgewerkt (en dus nog enkele bugs, fouten, bevat). Om problemen veroorzaakt door deze kwaadaardige programma's te voorkomen, raden we u aan om altijd een back-up van de gegevens te maken en deze op te slaan op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat (of beide). Een paar voorbeelden van andere programma's die vergelijkbaar zijn met Lazarus zijn Carote, Gero en Hese.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Er is geen informatie over hoe de Lazarus-ontwikkelaars computers proberen te infecteren met deze ransomware, maar de meeste cybercriminelen verspreiden malware via spamcampagnes (e-mails), trojans, onofficiële software-downloadbronnen, software 'cracking'-tools en valse software-updatetools. Vaak sturen cybercriminelen e-mails die kwaadaardige bijlagen bevatten en stellen ze deze voor als belangrijke documenten. Het hoofddoel van deze campagnes is om de ontvangers ervan te misleiden om het bijgevoegde bestand te openen. Indien geopend, downloadt en installeert het ransomware of andere malware. Voorbeelden van bestanden die ze meestal bij hun e-mails voegen, zijn Microsoft Office of PDF-documenten, archieven zoals RAR, ZIP, uitvoerbare bestanden (zoals .exe), JavaScript-bestanden, enzovoort. Trojans zijn schadelijke programma's die vaak ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken: zodra een computer geïnfecteerd is met een trojan, downloadt en installeert dit programma andere schadelijke software. Twijfelachtige bronnen voor het downloaden van bestanden en software, zoals freeware downloadwebsites, gratis hostingpagina's voor bestanden, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), externe downloaders en andere vergelijkbare tools kunnen ook worden gebruikt om schadelijke software te verspreiden. Cybercriminelen gebruiken ze meestal om kwaadaardige bestanden als legitiem te vermommen. Als mensen deze bestanden downloaden en openen, dan installeren ze zelf risicovolle programma's zoals ransomware. Software 'cracking'-tools zijn programma's die de geïnstalleerde software (of besturingssysteem) gratis moeten activeren. Er zijn echter veel cybercriminelen die deze tools ontwerpen om computers met verschillende virussen te infecteren. Valse software-updatetools veroorzaken schade door malware te downloaden en te installeren in plaats van de verouderde programma's bij te werken, of door bugs/fouten van verouderde, kwetsbare software uit te buiten.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Lazarus virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .Lazarus (ransomware voegt ook bestandsnamen toe met de unieke ID van het slachtoffer en het e-mailadres van de ontwikkelaar)
Losgeld-eisend bericht Read-Me-Now.txt and a pop-up window
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (DeepScan:Generic.Ransom.Ouroboros.9588D3CF), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.NXE), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met de vraag naar losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen vragen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Extra Informatie Lazarus-ontwikkelaars gebruiken een openbaar toegankelijke e-mailservice (Gmail). Het is gemakkelijk om mensen te volgen die dergelijke diensten gebruiken, wat suggereert dat de cybercriminelen die Lazarus hebben gemaakt en verspreid amateurs zijn op dit gebied.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen worden geïnstalleerd samen met de ransomware-infectie.
Verwijdering

Om Lazarus virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

We raden u ten zeerste aan om aandachtig te zijn tijdens het downloaden, installeren, updaten van software en om op een verantwoorde manier te surfen op het internet. Gebruik geen externe downloaders, installatieprogramma's, niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken en andere dergelijke tools. Software moet gedownload worden van officiële, betrouwbare websites. De geïnstalleerde software moet worden bijgewerkt met de geïmplementeerde functies of tools die ontworpen zijn door de officiële softwareontwikkelaars. Irrelevante e-mails, die worden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen en bijlagen (of weblinks) bevatten, mogen niet vertrouwd worden. Open geen bestanden die aan dergelijke e-mails zijn toegevoegd als er een reden is om aan te nemen dat het niet veilig is. Tools voor het kraken van software zijn illegaal en veroorzaken vaak computerinfecties. Deze tools mogen dan ook nooit worden gebruikt. Het besturingssysteem moet regelmatig worden gescand met een gerenommeerde anti-spyware of antivirussoftware en alle gedetecteerde bedreigingen moeten onmiddellijk worden verwijderd. Als uw computer al geïnfecteerd is met Lazarus, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster:

Uw bestanden zijn gecodeerd
Hoe deze herstellen:
Uw gegevens zijn gecodeerd vanwege het beveiligingsprobleem
Als u uw bestanden wilt herstellen, stuurt u ons een e-mail
Voordat u betaalt, kunt u 1MB-bestand verzenden voor decoderingstest om te garanderen dat uw bestanden hersteld kunnen worden.
Dit testbestand mag geen waardevolle gegevens bevatten (grote databases, back-ups)
Hernoem geen bestanden of probeer niet om bestanden te decoderen met software van externen, dit kan uw bestanden beschadigen
En verhoogt de decryptieprijs
Uw identiteitskaart : -
Onze e-mail: [email protected]
Hoe Bitcoins te kopen:
De betaling moet in Bitcoin zijn
U kunt leren hoe u Bitcoin kunt kopen via deze links:
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
hxxps: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins

Screenshot van het Lazarus tekstbestand ("Read-Me-Now.txt"):

Lazarus tekstbestand

Tekst in dit bestand:

Alle bestanden zijn gecodeerd met een cryptografisch algoritme op hoog niveau
Als u uw bestanden nodig heeft, dan moet u betalen voor de decodering
U kunt 1MB-bestand verzenden voor decoderingstest om er zeker van te zijn dat uw bestanden gedecodeerd kunnen worden
Als u na 48 uur geen contact met ons opneemt of als u toepassingen of tools van externen gebruikt, dan zijn de decoderingskosten dubbel
Na de test krijgt u de decoderingstool
Uw ID voor decodering: LNDxrzJ2Aw
Neem contact met ons op: [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door Lazarus (".Lazarus" extensie):

Bestanden versleuteld door Lazarus

Lazarus ransomware verwijderen:

Lazarus virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Lazarus virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Lazarus virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Lazarus ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Lazarus ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mLazarusode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Lazarus ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mLazarusode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Lazarus, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmLazarusode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Lazarus ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Lazarus ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/15720-lazarus-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Lazarus virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Lazarus virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Lazarus virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.