FacebookTwitterLinkedIn

COINMINER malware

Ook bekend als: COINMINER virus
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

COINMINER verwijderingsinstructies

Wat is COINMINER?

De meesten onder ons weten dat 2017 een zeer succesvol jaar was voor cryptocurrency mijnwerkers. De prijs van populaire cryptocurrencies is dramatisch gestegen (begin 2017 was Bitcoin bijvoorbeeld gelijk aan ~$1000, terwijl het aan het einde van het jaar bijna $20.000 bereikte). Daarom werd het 'minen' van cryptocurrency nog populairder. Cybercriminelen begonnen hier ook van te profiteren: om inkomsten te genereren, verspreidden ze malware die heimelijk cryptocurrency creëert (door het proces van het minen).

COINMINER adware

Om COINMINER-malware te verspreiden, gebruiken cybercriminelen meestal valse Flash Player-updaters. Deze methode wordt 'bundelen' genoemd (mogelijk worden ook ongewenste programma's op deze manier verspreid). Direct na infiltratie begint de valse software (de zogenaamde COINMINER) op de achtergrond Bitcoins op te delven of te minen. Met andere woorden, cybercriminelen misbruiken stelselmatig systeembronnen (met name de GPU) om inkomsten te genereren zonder toestemming van gebruikers. Dit vermindert de algehele systeemprestaties uiteraard. Een andere manier om cryptocurrency te minen is het gebruik van JavaScript-code genaamd Coinhive. In tegenstelling tot COINMINER levert Coinhive echter de cryptocurrency Monero op in plaats van Bitcoins. Monero is geoptimaliseerd voor CPU-mining en JavaScript is beter in staat om de computer-CPU te gebruiken. Cybercriminelen injecteren het Coinhive-script in verschillende websites. In sommige gevallen zijn deze sites legitiem: ze worden gekaapt door cybercriminelen of de hosts zijn dubieus genoeg om misbruik te maken van nietsvermoedende gebruikers. Het bezoeken van deze sites leidt altijd tot een verstoring van de systeemprestaties, aangezien de meeste bronnen worden gebruikt om cryptocurrency te minen. Als je denkt dat het systeem plotseling 'trager loopt' zonder een duidelijke reden te zien, kan het zijn dat er een COINMINER-infectie aanwezig is of je dubieuze websites hebt geopend. Verwijder in dat geval onmiddellijk alle dubieuze applicaties/browser plug-ins en controleer of de door jou bezochte sites legitiem zijn.

Bedreigingsoverzicht:
NaamCOINMINER virus
BedreigingstypeAdware, ongewenste advertenties, pop-up-virussen
SymptomenU ziet advertenties die niet afkomstig zijn van de bezochte website. Opdringerige pop-upadvertenties. Vertraagde browser.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's.
SchadeVerminderde prestaties van de computer, browsertracking - privacyschendingen, mogelijke bijkomende malware-infecties.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Zoals hierboven vermeld, wordt COINMINER gedistribueerd met behulp van valse updaters. Daarom is de kans groot dat deze wordt geleverd met verschillende potentieel ongewenste programma's (PUP's). De meeste van deze programma's leveren verschillende opdringerige advertenties (kortingsbonnen, banners, pop-ups, enz.) die de onderliggende inhoud verbergen en zo de surfervaring verstoren. Bovendien zullen sommige advertenties doorverwijzen naar kwaadwillende websites of schadelijke code uitvoeren die stiekem malware of PUP's download en installeert. Als je hierop klikt, riskeer je verdere computerinfecties. Een ander nadeel is de dataspionage. Onderzoek toont aan dat PUP's verschillende soorten data verzamelen (die meestal persoonlijke gegevens bevat). Vervolgens wordt deze aan derden verkocht. De kans is groot dat het volgen van informatie leidt tot schendingen van de privacy of zelfs identiteitsdiefstal. Potentieel ongewenste programma's moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Veel PUP's bieden zogezegd verschillende nuttige functies maar aangezien hun enige doel het genereren van inkomsten voor de ontwikkelaars is zijn deze claims slechts pogingen om de indruk van legitimiteit te geven. Slechts een klein percentage van de PUP's biedt echt de beloofde functies - de meeste zijn nutteloos voor gewone gebruikers. In plaats van (of samen met) deze functionaliteiten vormen PUP's een directe bedreiging voor je privacy en veiligheid op het internet.

Hoe werd de COINMINER geïnstalleerd op mijn computer?

COINMINER en andere mogelijke ongewenste programma's worden meestal gedistribueerd met behulp van de 'bundling' -methode - de stiekeme nstallatie van software van derden samen met reguliere (meestal gratis) software. Ontwikkelaars verbergen de 'gebundelde' apps in de 'Aangepaste/Geavanceerde' instellingen van het download- of installatieproces. Veel gebruikers haasten zich en slaan deze secties over, waardoor hun systemen worden blootgesteld aan een risico op verschillende besmettingen en hun privacy in gevaar wordt gebracht.

Hoe vermijd je de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn slechte kennis en onvoorzichtig gedrag. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Daarom, analyseer je best zorgvuldig elk venster van de download- en installatiedialogen en vink je alle extra inbegrepen programma's uit. We raden je ook ten sterkste aan software alleen te downloaden van officiële bronnen en bij voorkeur via een directe downloadlink (de meeste externe downloaders en installatieprogramma's worden aan de man gebracht met behulp van de 'bundling' -methode). Opdringerige advertenties zien er vaak legitiem uit, maar ze linken naar dubieuze websites (gokken, pornografie enz.) Als u deze omleidingen ervaart, verwijdert dan alle verdachte programma's en browser-add-ons.

Valse Flash Player-update die COINMINER promoot:

COINMINER promotietool

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Verwijdering van mogelijk ongewenste programma's:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

COINMINER adware verwijdering via het Controle Paneel

In het programma's verwijderen-scherm zoek je recent geïnstalleerde en mogelijk verdachte applicaties, selecteer deze verwijzingen en klik op "Deïnstalleren" of "Verwijderen".

Na het verwijderen van dit mogelijk ongewenste programma scan je best je computer op enige overgebleven onderdelen of mogelijke besmettingen met malware. Om je computer te scannen gebruik je best aanbevolen malware verwijderingssoftware.

Verwijder de mogelijk ongewenste programma's uit je internet browsers:

Video die toont hoe mogelijk ongewenste browser add-ons te verwijderen:

Internet Explorer logoVerwijder kwaadaardige add-ons uit Internet Explorer:

Verwijder de COINMINER advertenties uit Internet Explorer stap 1

Klik op het tandwiel-icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "Beheer Add-ons". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons selecteer deze en klik op "Verwijderen".

Verwijder de COINMINER advertenties uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van coinminer virus dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder de kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder de COINMINER  advertenties uit Google Chrome stap 1

Klik op het Chrome menu icoonGoogle Chrome menu icon(rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen" en klik op "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op een prullenbak-icoon.

Verwijder de COINMINER  advertenties uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van coinminer virus, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder de kwaadaardige plugins uit Mozilla Firefox:

Verwijder de COINMINER advertenties uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menufirefox menu icon(in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm), selecteer "Add-ons." Klik op "Extensies" en in het geopende scherm verwijder alle recent geïnstalleerde verdachte browser plug-ins.

Verwijder de COINMINER advertenties uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van coinminer virus kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de coinminer virus, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om coinminer virus van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over coinminer virus of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12088-coinminer-malware

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
COINMINER virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van COINMINER virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.