Adwind Virus

Ook bekend als: Adwind trojan
Type: Trojan
Verspreiding: Matig
Schadeniveau: Medium

Adwind verwijderingsinstructies

Wat is Adwind?

Adwind is een trojan-malware met vele verschillende namen, waaronder Unrecom, AlienSpy en Frutas. Criminelen verspreiden deze malware op verschillende manieren, zoals via spamcampagnes en via valse Adobe Flash Player-updates. We kunnen ook aannemen dat Adwind in systemen infiltreert samen met verschillende adware-programma's (via de zogenaamde "bundeling"-methode) die aan de gebruikers opdringerige advertenties tonen en die gevoelige gegevens verzamelen.

Spamcampagnes die de Adwind trojan verspreiden:

Adwind oplichting

Adwind verzamelt verschillende gegevens, waaronder persoonlijke gegevens. Volgens het onderzoek van Kaspersky Lab zijn tussen 2013 en 2016 verschillende versies van Adwind gebruikt tegen meer dan 440.000 particuliere gebruikers en verschillende commerciële/niet-commerciële organisaties (bijv. financiën, verzending, software, onderwijs). Dit trojan-virus is in staat om een ​​breed scala aan gegevens te stelen, inclusief de toetsaanslagen, de opgeslagen wachtwoorden, enz., en kan zelfs audio/video opnemen met behulp van microfoons en webcams (volledige lijst met de fucties van Adwind). De gegevens worden overgebracht naar een externe Command and Control-server. Als een verbinding niet beschikbaar is of als de server niet reageert, dan worden de gegevens lokaal opgeslagen totdat de verbinding beschikbaar is. Zoals hierboven vermeld, bevatten de verzamelde gegevens veel persoonlijke gegevens die misbruikt kunnen worden om inkomsten te verkrijgen (criminelen kunnen bijvoorbeeld wachtwoorden gebruiken om geld over te schrijven van de bankrekeningen van hun slachtoffers). Bovendien kunnen de cybercriminelen materiaal verkrijgen dat kan worden gebruikt om de slachtoffers te chanteren. Daarom kan de aanwezigheid van de trojan Adwind leiden tot financiële verliezen en privacyschendingen. Gelukkig zijn de meeste legitieme antiviruspakketten in staat om deze malware op te sporen en te verwijderen. Daarom raden wij u ten zeerste aan om deze software uit voorzorg op uw computer te installeren. Als u vermoedt dat uw systeem geïnfecteerd is met Adwind, dan moet u onmiddellijk een volledige systeemscan uitvoeren en alle vermelde bedreigingen verwijderen.

Zoals hierboven vermeld, kan Adwind in het systeem infiltreren samen met mogelijk ongewenste adware-programma's (PUP's). Deze programma's bieden opdringerige advertenties aan (kortingsbonnen, banners, pop-ups, enzovoort) met behulp van tools die het plaatsen van grafische inhoud van externe partijen op elke site mogelijk maken. Daarom verbergen de weergegeven advertenties vaak de onderliggende website-inhoud, waardoor de surfervaring aanzienlijk wordt verstoord. Daarnaast linken opdringerige advertenties vaak door naar schadelijke websites en voeren ze scripts uit die malware downloaden/installeren. Als u hierop klikt, kan dit leiden tot risicovolle computerinfecties. Het is ook bekend dat ongewenste apps allerlei gegevens stelen. Hoewel de lijst met de verzamelde gegevens doorgaans veel korter is dan de gegevens die vastgelegd worden door Trojan-virussen, kan deze nog steeds privégegevens bevatten. Bovendien verkopen PUP-ontwikkelaars de verzamelde gegevens vaak door aan externe partijen (mogelijk cybercriminelen) die inkomsten verkrijgen door misbruik te maken van deze privé-informatie. Daarom kan de aanwezigheid van apps voor het bijhouden van de gegevens leiden tot ernstige privacyschendingen. We raden u ten zeerste aan om alle adware-applicaties onmiddellijk te verwijderen.

Hoewel Adwind allerlei gegevens verzamelt, werken niet alle trojans op deze manier. Sommige openen eenvoudigweg "backdoors" voor andere risicovolle malware (meestal ransomware) om in het systeem te infiltreren. Niettemin hebben trojans ook andere gevaarlijke functies. Sommige virussen die via trojans in het systeem infiltreren, kunnen zelfs nog meer schade aanrichten dan Adwind zelf. Ransomware kan bijvoorbeeld de opgeslagen gegevens versleutelen en zichzelf verspreiden naar andere computers/servers die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Deze keteninfecties kunnen leiden tot het verlies van waardevolle gegevens (stel je bijvoorbeeld voor dat alle bestanden en back-ups van een engineeringbedrijf gecodeerd worden). Adware-apps lijken hier soms op, in de zin dat ze een indruk van legitimiteit te creëeren en zo de gebruikers misleiden om ze te installeren. Adware levert echter opdringerige advertenties op en registreert allerlei gegevens. In plaats van meerwaarde te bieden aan de reguliere gebruikers worden de meeste PUP's alleen ontworpen om de ontwikkelaars te helpen om inkomsten te verzamelen.

Hoe werden mogelijk ongewenste programma's geïnstalleerd op mijn computer?

Criminelen verspreiden Adwind met behulp van email-spamcampagnes, valse Adobe Flash Player-updates en de "bundeling"-methode. Spamcampagnes bevatten meestal schadelijke bijlagen (bijvoorbeeld JavaScript-bestanden, MS Office-documenten, enz.) die, éénmaal geopend, scripts uitvoeren die ontworpen zijn om malware te downloaden en te installeren, terwijl valse Flash Player-updates weergegeven worden door kwaadaardige websites. Deze sites melden bv. dat de geïnstalleerde Flash Player verouderd is en vragen gebruikers om een ​​update te downloaden. In plaats van het downloaden van de update wordt er malware geïnstalleerd (in dit geval de Adwind trojan). "Bundelen" is de stiekeme installatie van frauduleuze uitvoerbare bestanden of programma's, samen met reguliere software. In veel gevallen wordt deze methode gebruikt om PUP's te verspreiden. De ontwikkelaars verbergen de "gebundelde" programma's achter de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen (of andere secties) van de download- en installatieprocessen. Veel gebruikers overhaasten deze procedures en slaan stappen over. In sommige gevallen wordt 'gebundelde' malware verborgen en dus merkt men ze erg moeilijk op, tenzij men alle instellingen grondig controleert.

Hoe de installatie van  mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om deze infecties te voorkomen, moet u voorzichtig zijn bij het surfen op het internet en tijdens het downloaden/installeren van software. We raden ten zeerste aan om onmiddellijk alle verdachte e-mails te verwijderen en om zeker GEEN bestanden te openen die als bijlage aan dergelijke e-mails gekoppeld zijn. Het wordt ook ten zeerste aanbevolen alle geïnstalleerde applicaties up-to-date te houden. Omdat criminelen malware echter via valse updaters verspreiden, mag uw software alleen bijgewerkt worden via de geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar verstrekt worden. Let bovendien zorgvuldig op elk venster van de download/installatie-dialogen en vink alle extra opgenomen programma's uit - annuleer het hele proces als dit niet mogelijk blijkt. We raden u ook aan om uw software alleen te downloaden via officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Externe downloaders/installers leveren winst op door het promoten van apps met de "bundeling"-methode en deze tools mogen dus nooit gebruikt worden. Het is ook erg belangrijk een legitieme anti-virus/anti-spyware suite geïnstalleerd te hebben. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid.

Frauduleus gedrag van de Adwind trojan:

  • Het verzamelen van algemene systeem- en gebruikersinformatie
  • Het verzamelen van toetsaanslagen
  • SMS beheren (Android OS)
  • Audio opnemen via de microfoon
  • Sleutels stelen voor cryptocurrency-portefeuilles
  • Opgeslagen wachtwoorden stelen en gegevens uit webformulieren halen
  • Het stelen van VPN-certificaten
  • Foto's maken en video's opnemen vanaf de webcam
  • Screenshots maken
  • Bestanden overzetten

Adwind trojan onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Adwind trojan. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Mogelijk ongewenste programma's verwijderen:

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

Windows XP gebruikers:

Toegang

Klik Start, kies Instellingen en klik op Controle Paneel. Zoek en klik op Programma's toevoegen of verwijderen.

Windows 10, Windows 8 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Mac OSX gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Adwind adware deinstalleren via Configuratiescherm

In het programma's verwijderen-scherm, zoek je naar enige recent geïnstalleerde/mogelijk ongewenste applicaties, selecteer deze verwijzingen en klik op "Deïnstalleren" of "Verwijderen".

Na het verwijderen van het mogelijk ongewenst programma, scant u best uw computer op enige overblijvende onderdelen of mogelijke malware besmettingen. Gebruik daarvoor aanbevolen malware verwijderingssoftware.

Verwijder frauduleuze extensies uit internet browsers:

Video die toont hoe mogelijk ongewenste browser add-ons te verwijderen:

Internet Explorer logoVerwijder kwaadaardige add-ons uit Internet Explorer:

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 1

Klik op het "tandwiel" icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer) selecteer "Beheer Add-ons". Zoek naar recent geïnstalleerde en verdacht lijkende browser extensies en schakel deze uit.

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van adwind trojan dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder de kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder de frauduleuze extensies uit Google Chrome stap 1

Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer 'Meer hulpprogramma's' en klik op 'Extensies'. Zoek alle onlangs geïnstalleerde verdachte browser-add-ons en verwijder ze.

Verwijder de frauduleuze extensies uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van adwind trojan, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder de kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder de frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menu firefox menu icon (in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm) selecteer "Add-ons". Klik op "Extensies" en verwijder alle recent geïnstalleerde en verdachte browser plug-ins.

Verwijder de frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van adwind trojan kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12438-adwind-virus