Vermijd oplichting door criminelen die de GoToAssist software misbruiken

Ook bekend als: GoToAssist pop-up oplichting
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe oplichting door GoToAssist te voorkomen?

Wat is GoToAssist scam?

GoToAssist (ook gekend als RescueAssist) is een legitiem extern ondersteuningsplatform dat voornamelijk gebruikt wordt door klantenondersteunende organisaties en ondersteuningsteams. Maar oplichters gebruiken dit platform ook vaak. In dit geval om mensen te misleiden om GoToAssist te downloaden en te installeren. Hiervoor gebruiken ze een oplichtingspagina met technische ondersteuning. Deze pagina vermeldt dat de computer van de bezoeker geïnfecteerd is met virussen en moedigt z'n bezoekers aanom de bovengenoemde software te gebruiken om het probleem op te lossen/de gedetecteerde virussen te verwijderen. De meeste mensen bezoeken dit soort websites niet opzettelijk, ze worden ernaar doorverwezen door potentieel ongewenste applicaties (PUAs).

GoToAssist oplichting

Volgens deze technische ondersteuningsoplichting is de Mac-computer (MacO's) van de gebruiker geïnfecteerd met 3 virussen: twee malware en één phishing/spyware. Er wordt beweerd dat deze kwaadaardige programma's de persoonlijke gegevens en de bankgegevens in gevaar kunnen brengen. Om de malware te verwijderen, worden de gebruikers aangemoedigd om GoToAssist te downloaden en te installeren, zodat de oplichters vanop afstand verbinding met hun computer kunnen maken en de gebruikers kunnen "helpen" om de gedetecteerde schadelijke software te verwijderen. Meestal voeren de oplichters valse scans uit en proberen ze om verschillende computerbeveiligingspakketten te verkopen, die meestal ergens tussen de 200 en 1000 euro kosten. Ze kunnen ook proberen om mogelijk ongewenste apps te installeren (zogezegd anti-virus, anti-spyware of andere dergelijke software) of om gebruikers aan te moedigen om ze te kopen (te betalen voor de softwareactivering). Deze specifieke oplichtingspagina is ontworpen om te adverteren voor een ongewenste app met de naam Cleanup My Mac. Houd er rekening mee dat u dergelijke aanbiedingen voor technische ondersteuning nooit mag vertrouwen en dat software waarmee reclame wordt gemaakt, niet gedownload en geïnstalleerd mag worden. Bovendien kunnen oplichters programma's zoals GoToAssist gebruiken om andere malware zoals ransomware te installeren, programma's die financiële verliezen veroorzaken. Als een browser een oplichtingspagina opent, dan kunt u deze het beste negeren/sluiten.

Zoals we in onze inleiding reeds vermelden, worden oplichtingspagina's vaak geopend door PUA's die op de browsers of op het besturingssysteem geïnstalleerd zijn. Dit is echter niet het enige probleem dat ze veroorzaken. PUA's verzamelen vaak ook verschillende gegevens en vertonen opdringerige advertenties. Ze verzamelen IP-adressen, adressen van geopende pagina's, ingevoerde zoekopdrachten, geolocaties en andere informatie. Hun ontwikkelaars sturen deze informatie door naar andere mensen (mogelijk cybercriminelen) die deze info misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Bovendien geven PUA's vaak ongewenste advertenties weer (in de vorm van coupons, banners, enquêtes, pop-ups, enz.) die, als erop wordt geklikt, potentieel schadelijke pagina's openen of zelfs leiden tot downloads of installaties van andere ongewenste apps.

Bedreigingsoverzicht:
Naam GoToAssist pop-up oplichting
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Valsee Claim Volgens deze oplichtingspagina is de computer van de gebruiker besmet met virussen.
Gerelateerd Domein apple.com-scan-mac[.]live
Gebruikt IP Adres (apple.com-scan-mac[.]live) 52.29.39.28
Gepromote Software GoToAssist en Cleanup My Mac.
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Extra Informatie GoToAssist is een legitieme software die vaak misbruikt wordt door oplichters. Ze gebruiken het om vanop afstand een verbinding te maken met computers en om ongewenste software te installeren.
Schade Internet browsing tracking (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar verdachte websites, verlies van privéinformatie, financieel verlies, installaties van ongewenste apps (mogelijk malware).
Verwijdering

Om GoToAssist pop-up oplichting verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

GoToAssist is niet het enige programma dat probeert om mensen te misleiden via verschillende oplichtingspagina's. Een ander voorbeeld is TeamViewer. Doorgaans zijn dergelijke oplichtingspagina's ontworpen om viruswaarschuwingen weer te geven, met andere woorden, om de bezoekers te laten geloven dat hun computer geïnfecteerd is met een schadelijk programma. Om het te verwijderen, worden ze aangemoedigd om iets te downloaden en te installeren, of zelfs om software aan te kopen. Op de één of andere manier is hun belangrijkste doel: geld afhandig maken van nietsvermoedende mensen. Voorbeelden van vergelijkbare oplichtingspagina's zijn apple.com-scan-mac[.]live, "We Detected Unwanted Pop-Ups on Your Mac" en apple.com-shield-devices[.]live. In de meeste gevallen worden deze pagina's geopend door PUA's, die meestal geadverteerd worden als nuttig en legitiem, maar ze openen zwendel- (en andere onbetrouwbare) pagina's, vertonen opdringerige advertenties en ze verzamelen persoonlijke informatie.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Meestal downloaden en/of installeren mensen PUA's via intrusieve advertenties of door installers gebundeld met reguliere software. Mensen worden vaak misleid tot ongewenste downloads of installaties wanneer de softwareontwikkelaars een marketingtruc gebruiken die "bundeling" wordt genoemd. Simpel gezegd, ze verstoppen PUA's in de download- of installatie-instellingen van andere programma's. Dergelijke informatie wordt meestal verborgen in "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere vergelijkbare onderdelen van de software-instellingen. Heel vaak downloaden mensen software zonder de beschikbare opties aan te vinken (of ze klikken op opdringerige advertenties), en dat is de oorzaak van de ongewenste downloads en installaties.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om bestanden of programma's te downloaden, wordt u aanbevolen om enkel officiële websites en directe downloadlinks te gebruiken. Kanalen zoals downloaders van externe partijen, dubieuze en/of niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken (en andere vergelijkbare bronnen) mogen nooit vertrouwd worden. Het wordt ook niet aanbevolen om programma's te installeren met behulp van externe installatieprogramma's. Bovendien moeten alle downloads en installaties correct worden uitgevoerd. Als een setup "Aangepaste", "Geavanceerde" of andere instellingen bevat, dan mogen deze niet worden uitgeschakeld. Ze bevatten vaak aanbiedingen om ongewenste programma's te downloaden en installeren, enzovoort. Dergelijke aanbiedingen moeten afgewezen/afgevinkt worden voordat de download of installatie wordt voltooid. Het is niet veilig om op opdringerige advertenties te klikken, vooral als deze op dubieuze websites worden weergegeven. Ze openen andere, potentieel schadelijke pagina's of linken naar ongewenste downloads, installaties. In browsers worden er meestal advertenties en/of onbetrouwbare pagina's weergegeven wanneer er ongewenste apps op geïnstalleerd zijn. Om dat te stoppen, is het vereist om de ongewenste, verdachte extensies, plug-ins of add-ons te verwijderen. Als er ook onbekende of ongewenste programma's op het besturingssysteem geïnstalleerd zijn, dan raden we u aan om deze ook te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met PUA's, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Cleanup My Mac ongewenste app:

cleanup my mac ongewenste applicatie

GoToAssist pop-up oplichting onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GoToAssist pop-up oplichting. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de gotoassist pop-up oplichting gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

GoToAssist pop-up oplichting verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan gotoassist pop-up oplichting gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan gotoassist pop-up oplichting gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan gotoassist pop-up oplichting gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GoToAssist pop-up oplichting QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GoToAssist pop-up oplichting op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met GoToAssist pop-up oplichting

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.