FacebookTwitterLinkedIn

Apple.com-scan-mac.live POP-UP oplichting (Mac)

Ook bekend als: apple.com-scan-mac.live pop-up
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe apple.com-scan-mac[.]live te verwijderen van een Mac?

Wat is apple.com-scan-mac[.]live?

apple.com-scan-mac[.]live is een typische zwendelwebsite die oplichters gebruiken om een ongewenste app te promoten. In dit geval promoot de webpagina de Cleanup My Mac app. Merk op dat apple.com-scan-mac[.]live mensen aanmoedigt om deze app te downloaden en te installeren door informatie over gedetecteerde virussen weer te geven, het is echter gewoon een valse viruswaarschuwing. Noch de zwendelwebsites noch de apps die via deze gepromoot worden mogen vertrouwd worden. Doorverwijzingen naar dubieuze, misleidende sites komen vaak voor vanwege mogelijk ongewenste apps (PUA's) die geïnstalleerd zijn op browsers of computers.

apple.com-scan-mac[.]live oplichting

Wanneer apple.com-scan-mac[.]live wordt bezocht, dan wordt er een pop-upvenster weergegeven met de melding dat deze webpagina een trojan-virus heeft gevonden met de naam "e.tre456_worm_osx". Het venster moedigt de gebruikers aan om het onmiddellijk te verwijderen. Volgens de tekst op de achtergrond is het systeem besmet met meer dan één trojan. Er wordt gezegd dat de Mac-computer geïnfecteerd is met drie virussen, een aantal kwaadaardige programma's en een phishing-/spywareprogramma dat gegevensverlies kan veroorzaken en bankgegevens in gevaar kan brengen. Om deze virussen te verwijderen, krijgen de mensen vijf minuten de tijd en worden ze aangemoedigd om op de knop "Nu scannen" te drukken, die zogenaamd het systeem op virussen scant. Wanneer de scan is voltooid, geeft dit aan dat het Tapsnake-, CronDNS- en Dubfishicv-virussen heeft gedetecteerd. Om ze te verwijderen, moeten de gebruikers op de knop "NU VIRUSSEN VERWIJDEREN" klikken. Deze knop downloadt de ongewenste app Cleanup My Mac. Omdat dit oplichterij is, raden we u aan om deze suggesties gewoon te negeren.

Deze en andere dubieuze webpagina's worden vaak geopend door PUA's die, indien geïnstalleerd, browsergerelateerde gegevens verzamelen en misleidende en opdringerige advertenties weergeven. De PUA's registreren details met betrekking tot het surfgedrag van de gebruikers zoals IP-adressen, geolocaties, ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte websites en andere gegevens die mogelijk gevoelige informatie bevatten. De PUA-ontwikkelaars delen deze gegevens met externen (mogelijk cybercriminelen) die deze misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Dit kan problemen veroorzaken met de browse-veiligheid en de privacy of zelfs leiden tot identiteitsdiefstal. Bovendien leveren PUA's verschillende advertenties. Enkele voorbeelden zijn coupons, banners, enquêtes en pop-ups. Meestal worden deze weergegeven via tools waarmee de grafische inhoud van externen op elke site geplaatst kan worden. Daarom verbergen ze de onderliggende inhoud van alle bezochte websites. Bovendien, als erop wordt geklikt, leiden deze advertenties de mensen door naar potentieel schadelijke websites of voeren ze scripts uit die andere mogelijk ongewenste apps downloaden en installeren.

Bedreigingsoverzicht:
Naam apple.com-scan-mac.live pop-up
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Valse Claim De website geeft een vals bericht waarin beweerd wordt dat het systeem geïnfecteerd is en zo de gebruikers aanmoedigt om een dubieuze systeemreiniger te downloaden.
Gebruikt IP Adres 52.29.39.28
Gepromote Ongewenste Applicatie Cleanup My Mac
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Volgen uw internetbrowser (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om apple.com-scan-mac.live pop-up verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

apple.com-scan-mac[.]live is erg gelijkaardig aan andere oplichtingspagina's zoals apple.com-shield[.]live, apple.com-monitor[.]live, en apple.com-mac-booster[.]live. Al deze sites zijn gemaakt om de mensen te misleiden om apps te downloaden en te installeren die zogenaamd de door de zwendelwebpagina's gedetecteerde virussen verwijderen. Alle PUA's lijken erg op elkaar. Over het algemeen is hun hoofddoel om inkomsten te verkrijgen voor hun ontwikkelaars door ongewenste doorverwijzingen te veroorzaken, de gebruikers te overladen met advertenties en informatie te verzamelen. Ze bieden geen echte meerwaarde en veroorzaken alleen maar problemen.

Hoe werden mogelijk ongewenste applications install on my computer?

In de meeste gevallen infiltreren PUA's in systemen of browsers via opdringerige advertenties of andere software. PUA's worden vaak gedownload en geïnstalleerd samen met andere, meestal gratis software. Dit gebeurt omdat de ontwikkelaars de ongewenste apps bundelen (inclusief) in de download-/installatie-instellingen. Ze verbergen de gerelateerde informatie in de instellingen "Aangepast", "Geavanceerd" (of vergelijkbaar) en hopen dat de mensen de software zullen downloaden/installeren zonder ze te controleren. Als gebruikers deze instellingen ongewijzigd laten, dan kunnen er PUA's gedownload en geïnstalleerd worden samen met de reguliere software.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Vermijd het downloaden van software en bestanden met behulp van externe downloaders, peer-to-peer netwerken zoals torrent-clients eMule, niet-officiële pagina's en andere soortgelijke bronnen. Downloaden enkel van officiële en betrouwbare websites. Maak bovendien geen download-/installatie-instellingen af zonder de instellingen "Aangepast"/"Geavanceerd" aan te vinken en de selectie van aanbiedingen voor het downloaden of installeren van apps ongedaan te maken. Vermijd bovendien het klikken op opdringerige advertenties, vooral op dubieuze websites. Als erop wordt geklikt, dan openen ze vaak sites met betrekking tot pornografie, dating voor volwassenen, gokken, enzovoort. Als deze sites geopend worden zonder te klikken op advertenties of als er ongewenste apps op een webpagina verschijnen, controleer dan de lijst met de geïnstalleerde browser-apps (extensies, plug-ins, add-ons) en verwijder alle ongewenste vermeldingen. Hetzelfde geldt voor de ongewenste/verdachte programma's die op de computer/het besturingssysteem geïnstalleerd zijn. Als uw computer al geïnfecteerd is met PUA's, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster (en op de achtergrond van de webpagina):

ONMIDDELLIJKE ACTIE VEREIST
We hebben een trojan-virus (e.tre456_worm_osx) op uw Mac gedetecteerd.
Druk op OK om het reparatieproces te starten.
 
Tekst op de achtergrond:

 

Uw systeem is besmet met 3 virussen! Donderdag 6 juni 2019 12:42 uur
Uw Mac is besmet met 3 virussen. Onze veiligheidscontrole vond sporen van 2 malware en 1 phishing/spyware. Systeemschade: 28,1% - Onmiddellijke verwijdering vereist!
De onmiddellijke verwijdering van de virussen is vereist om verdere systeemschade, verlies van apps, foto's of andere bestanden te voorkomen.
Er zijn sporen van 1 phishing/spyware gevonden op uw Mac met MacOS 10.14 Mojave.
Uw persoonlijke en bankgegevens lopen gevaar.
Klik op 'Nu scannen' om meer schade te voorkomen. Onze diepe scan biedt onmiddellijk hulp!
Nog 4 minuten en 33 seconden voordat de schade permanent is.
Nu scannen

Een andere variant van de apple.com-scan-mac[.]live webpagina:

Apple.com-scan-mac[.]live andere versie

apple.com-scan-mac[.]live levert valse scanresultaten:

apple.com-scan-mac[.]live valse virus detecties

Tekst op deze pagina:

DOWNLOAD VEREIST
Uw Mac is zwaar beschadigd! (33,2%)
Download de applicatie Advanced Mac Cleaner om 3 virussen van uw Mac te verwijderen.
VIRUS INFORMATIE
Virusnaam: Tapsnake; CronDNS; Dubfishicv
Risico: HOOG
Geïnfecteerde bestanden: /os/apps/hidden/os-component/X/snake.icv; /os/local/conf/keyboard/retype.icv ...
VERWIJDER NU VIRUSSEN
VIRUS VERWIJDEREN
Toepassing: Advanced Mac Cleaner
Beoordeling: 9.9/10
Prijs: gratis

Ten tijde van ons onderzoek, promote apple.com-scan-mac[.]live de Cleanup My Mac mogelijk ongewenste applicatie:

Cleanup My Mac ongewenste applicatie

De apple.com-scan-mac[.]live-oplichting (GIF):

De apple.com-scan-mac[.]live-oplichting (GIF)

apple.com-scan-mac.live pop-up onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van apple.com-scan-mac.live pop-up. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe ongewenste applicaties gepromoot door apple.com-scan-mac.live te verwijderen met Combo Cleaner:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de apple.com-scan-mac.live pop-up gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

apple.com-scan-mac.live pop-up verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan apple.com-scan-mac.live pop-up gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan apple.com-scan-mac.live pop-up gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan apple.com-scan-mac.live pop-up gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
apple.com-scan-mac.live pop-up QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van apple.com-scan-mac.live pop-up op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met apple.com-scan-mac.live pop-up

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.