Hoe de Acute ransomware infectie verwijderen?

Ook bekend als: Acute virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Acute ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Acute?

Acute is een nieuwe variant van een risicovolle ransomware genaamd Phobos. Het werd ontdekt door GrujaRS. Het doel van deze ransomware is om de gegevens te coderen zodat de ontwikkelaars losgeld kunnen eisen. Acute is ontworpen om elk gecompromitteerd bestand te hernoemen door er de unieke ID van het slachtoffer, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de ".acute"-extensie aan toe te voegen. Een bestand met de naam "sample.jpg" wordt bijvoorbeeld hernoemd naar "sample.jpg.id[1E857D00-1096].[[email protected]].acute". Na een succesvolle codering creert Acute twee bestanden ("info.txt" en "info.hta"), die op het bureaublad van het slachtoffer worden geplaatst.

Nu bevat het gemaakte tekstbestand ("info.txt") een kort bericht waarin de slachtoffers geïnformeerd worden over de codering en aangemoedigd worden om contact op te nemen met de ontwikkelaars van Acute. Ondertussen levert de pop-upvenster-HTML-applicatie ("info.hta") veel meer informatie. Daarin staat dat de bestanden aangetast zijn en dat de slachtoffers een decoderingstool moeten kopen om ze te herstellen. Het coderingsalgoritme dat Acute gebruikt, is momenteel onbekend. In ieder geval krijgt elk slachtoffer een unieke decoderingssleutel die nodig is om bestanden te herstellen. Het probleem is dat alle sleutels opgeslagen zijn op een externe server die bestuurd wordt door de cybercriminelen (de ontwikkelaars van Acute). Daarom moet elk slachtoffer losgeld betalen (of liever gezegd een decoderingstool met de sleutel erin ingebed aankopen). De prijs is niet gespecificeerd - dergelijke details worden verstrekt via e-mail. Er wordt alleen opgemerkt dat de betaling ingediend moet worden met behulp van Bitcoin-cryptocurrency. Bovendien bieden de criminelen een gratis decodering aan van 5 bestanden (tot 10 MB in totaal, niet-gearchiveerd) als bewijs dat ze de codering daadwerkelijk kunnen kraken. Hoe laag of hoe hoog de prijs hiervoor ook is, deze mag nooit betaald worden. De meeste ransomware-ontwikkelaars negeren immers hun slachtoffers, zodra de betalingen zijn ingediend. Om deze reden moeten alle aanmoedigingen om betalingen in te dienen en zelfs om contact op te nemen met deze personen genegeerd worden, omdat dit waarschijnlijk geen positief resultaat zal opleveren en omdat u gewoonweg de kwaadaardige activiteiten van de cybercriminelen zult ondersteunen. Helaas zijn er geen tools die de gegevens die gecodeerd zijn door Acute gratis kunnen herstellen. Het enige dat de slachtoffers kunnen doen, is dus alles herstellen vanaf een back-up, als er één gemaakt is.

Screenshot van een bericht dat de gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen om zo hun versleutelde gegevens te herstellen:

Acute decryptie instructies

Het internet staat vol met ransomware-infecties die overeenkomsten vertonen met Acute. Rabbit4444, Todar, foSTE - de lijst gaat maar door. Bijna al deze infecties versleutelen de gegevens en eisen losgeld. Er zijn meestal slechts twee belangrijke verschillen: 1) het bedrag van het losgeld, en; 2) het gebruikte type coderingsalgoritme. Helaas worden coderingen meestal uitgevoerd met behulp van algoritmen die een unieke decoderingssleutels voortbrengen (bijvoorbeeld RSA, AES en dergelijke). Als de malware feilloos is ontwikkeld en geen bugs/fouten bevat, dan is het onmogelijk om de bestanden terug te zetten zonder tussenkomst van de ontwikkelaars. We raden u ten zeerste aan om regelmatig back-ups van uw gegevens te maken. Bewaar ze echter op een niet-aangesloten opslagapparaat (bijvoorbeeld een flashstation, externe harde schijf of iets dergelijks) of een externe server (bijvoorbeeld Cloud). Dit omdat lokaal opgeslagen back-ups worden aangetast, samen met de reguliere gegevens. Bovendien raden we u aan om meerdere back-upkopieën op verschillende locaties te bewaren, omdat er altijd een kans is dat een gebruikte server/opslagapparaat beschadigd zal worden.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware-infecties zoals Acute worden meestal verspreid met behulp van de volgende tools/methoden: trojans, valse software-updatetools, valse softwarekraks, software-downloadbronnen van externen en email-spamcampagnes. Trojans zijn kleine applicaties die heimelijk in de computers infiltreren met de bedoeling ze te injecteren met extra malware. Valse software-updaters zijn meestal ontworpen om systemen op twee manieren te besmetten: door verouderde softwarefouten te misbruiken of door deze alleen te downloaden en te installeren in plaats van de daadwerkelijke updates. Cracking-tools zijn bedoeld om de gebruikers de mogelijkheid te bieden om de betaalde softwareactivering te omzeilen en om toegang te krijgen tot alle functies. Omdat de meeste echter vals zijn, infecteren de gebruikers eerder hun computer in plaats van toegang te krijgen tot de betaalde functies. Downloadbronnen van externen (bijv. freeware downloadwebsites, gratis hostingwebsites, Peer-to-Peer[P2P]-netwerken [eMule, torrents, etc.] en dergelijke) worden gebruikt om malware als legitieme software voor te stellen. Door dit te doen, misleiden ze de gebruikers om zelf malware te downloaden en te installeren. Hetzelfde geldt voor email-spamcampagnes die gebruikt worden om honderdduizenden misleidende e-mails te verzenden met schadelijke bijlagen vermomt als belangrijke documenten (kwitanties, facturen, rekeningen, enz.) Het openen hiervan kan resulteren in verschillende malware-infecties. De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn beperkte kennis en roekeloos gedrag.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Acute virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde bestandsextensie .acute (deze ransomware voegt ook bestandsnamen toe met de unieke ID van het slachtoffer en het e-mailadres van de ontwikkelaar).
Losgeld-eisend bericht info.hta HTML applicatie en info.txt text file
Cyber Crimineel Contact [email protected], [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Gen:Variant.Ransom.Phobos.28), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Phobos.A), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan de bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen vragen om losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder het losgeld te betalen. Extra wachtwoordstelende trojans en malware-infecties kunnen worden geïnstalleerd samen met de ransomware-infectie.
Verwijdering

Om Acute virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Iedereen moet weten dat de belangrijkste redenen voor computerinfecties een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag zijn. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid en u moet dus aandachtig zijn bij het surfen op het internet, evenals tijdens het downloaden/installeren/bijwerken van software. Behandel alle e-mailbijlagen zorgvuldig. E-mailbijlagen die niet relevant zijn, mogen nooit worden geopend. Hetzelfde geldt voor koppelingen/bestanden die ontvangen worden met verdachte/onherkenbare e-mailadressen. Download applicaties alleen van hun officiële bronnen en gebruik indien mogelijk directe downloadlinks. Het is ook uiterst belangrijk om de geïnstalleerde applicaties/besturingssystemen up-to-date te houden. Gebruik echter alleen de geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar geleverd worden. Downloaders, installers en updaters van externe partijen bevatten meestal frauduleuze applicaties, daarom mogen dergelijke tools nooit gebruikt worden. Softwarepiraterij is een cybercriminaliteit en omdat de meeste cracking programma's vals zijn, is het risico op infecties extreem groot. Probeer daarom nooit om software te activeren met behulp van externe/illegale tools. Bovendien is het installeren van een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite ook van groot belang. Dergelijke software kan de meeste malware detecteren en verwijderen voordat deze het systeem beschadigen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Acute, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Acute ransomware's pop-upvenster ("info.hta" - HTML applicatie):

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, schrijft u ons via e-mail [email protected]
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00-1096
Als we niet reageren, kunt u de Jabber-client installeren en ons schrijven ter ondersteuning van [email protected]
U moet voor de decodering betalen in Bitcoins. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de decoderingstool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie als garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 5 bestanden sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 10 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
Je kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:
hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Jabber client installatie-instructies:
Download de jabber (Pidgin)-client van hxxps: //pidgin.im/download/windows/
Na de installatie vraagt ​​de Pidgin-client u om een ​​nieuw account aan te maken.
Klik op "Toevoegen"
Selecteer XMPP in het veld "Protocol"
In "Gebruikersnaam" - verzin een naam
In het veld "domein" - voer een willekeurige jabber-server in, er zijn er veel, bijvoorbeeld - exploit.im
Maak een wachtwoord
Zet onderaan het vinkje "Account aanmaken"
Klik op toevoegen
Als u "domein" - exploit.im geselecteerd hebt, verschijnt er een nieuw venster waarin u uw gegevens opnieuw moet invoeren:
Gebruiker
wachtwoord
U moet de link naar de captcha volgen (daar ziet u de tekens die u moet invoeren in het onderstaande veld)
Als je onze installatie-instructies voor de Pidgin-client niet begrijpt, kun je veel installatie-tutorials vinden op youtube - hxxps: //www.youtube.com/results? Search_query = pidgin + jabber + install
Aandacht!
Wijzig de naam van gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
Decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot van Acute's tekstbestand ("info.txt"):

Acute tekstbestand

Tekst in dit bestand:

!!! Al uw bestanden zijn gecodeerd !!!
Stuur een e-mail naar dit adres om ze te decoderen: [email protected]
Als we niet reageert, kunt u de Jabber-client installeren en ons schrijven ter ondersteuning van [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld met Acute (".acute" extensie):

Bestanden versleuteld door Acute

Acute ransomware verwijderen:

Acute virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Acute virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Acute virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Acute ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Acute ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mAcuteode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Acute ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mAcuteode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Acute, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmAcuteode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Acute ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Acute ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/15464-acute-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Acute virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Acute virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Acute virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.