Hoe de Guesswho ransomware-infectie verwijderen?

Ook bekend als: Guesswho virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Guesswho ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Guesswho?

Zoals ontdekt door GrujaRS, is Guesswho een risicovolle ransomware-infectie (mogelijk een nieuwe variant van de Rapid ransomware) die heimelijk in de computers infiltreert en de meeste opgeslagen gegevens versleutelt. Ondertussen hernoemt Guesswho elk gecodeerd bestand naar een willekeurige tekenreeks en voegt er de extensie ".guesswho" aan toe. Zo zou bijvoorbeeld, "1.jpg" worden hernoemd naar iets als "3STT6YHZTC.guesswho". De gecodeerde bestanden worden onmiddellijk onbruikbaar. Bovendien maakt Guesswho een tekstbestand ("How Recovery Files.txt") en een snelkoppeling ("[email protected]") aan waarmee de e-mailtoepassing automatisch wordt geopend en er een nieuwe e-mail wordt gemaakt met het e-mailadres van de ontwikkelaars van Guesswho als ontvanger.

Het gemaakte tekstbestand bevat een kort bericht waarin beweerd wordt dat de bestanden gecodeerd zijn en dat de slachtoffers contact moeten opnemen met de ontwikkelaars van Guesswho als ze deze willen herstellen. Merk op dat Guesswho ook automatisch een identiek tekstbestand opent na de codering met de naam "recovery.txt". Nu is er geen aanvullende informatie en het type cryptografie dat Guesswho gebruikt is momenteel onbekend. In ieder geval krijgt elk slachtoffer een unieke decoderingssleutel die nodig is om de gegevens te herstellen. De cybercriminelen slaan alle sleutels op in een externe server, waardoor ze de slachtoffers kunnen chanteren. Na contact met deze personen wordt er aan de slachtoffers aangeboden om losgeld te betalen voor hun sleutels. De prijs is momenteel niet bevestigd, maar het is bekend dat de boeven gewoonlijk om 500 tot 1500 euro vragen in Bitcoins, Monero, Ethereum, DASH of een andere cryptocurrency. Niettemin, ongeacht hoe laag of hoog de prijs is, deze mag nooit worden betaald. Onderzoeksresultaten tonen aan dat de cybercriminelen hun slachtoffers vaak negeren, zodra de betalingen zijn ingediend. Om deze reden moeten alle aanmoedigingen om contact op te nemen met deze personen en vooral om betalingen in te dienen, genegeerd worden. Helaas zijn er geen tools die de codering van Guesswho kunnen kraken en die de gegevens gratis kunnen herstellen. Daarom is de enige mogelijke oplossing om alles van een back-up te herstellen.

Screenshot van een bericht dat de gebruikers aanmoedigt om te betalen om hun gegevens te ontsleutelen:

Guesswho decryptie instructies

Guesswho is vrijwel identiek aan tientallen andere ransomware-infecties zoals, Isolated, Besub, Dcom. Bijna elke afzonderlijke ransomware is ontworpen om gegevens te coderen. Er zijn meestal slechts twee belangrijke verschillen: 1) de prijs voor de decodering, en; 2) het gebruikte type coderingsalgoritme. Helaas worden de coderingen meestal uitgevoerd met behulp van RSA, AES en andere vergelijkbare high-end cryptografieën die unieke decoderingssleutels voortbrengen. Vandaar dat als de malware volledig ontwikkeld is en/of bepaalde bugs/fouten bevat, het handmatig herstellen van de gegevens (zonder tussenkomst van de ontwikkelaars) onmogelijk is. Daarom raden we u ten zeerste aan om meerdere back-upkopieën op verschillende locaties te bewaren (bijv. externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De manier waarop de ontwikkelaars Guesswho verspreiden is momenteel onbekend. Dit soort infecties worden echter meestal verspreid via email-spamcampagnes, software-downloadbronnen van externen, trojans en valse software-updaters, evenals 'kraks'. Spamcampagnes worden gebruikt om honderdduizenden misleidende e-mails te verzenden die kwaadaardige bijlagen bevatten (links en/of bestanden), evenals misleidende berichten die de ontvangers aanmoedigen om de bijlage te openen. De bijlagen worden voorgesteld als belangrijke documenten (bonnen, facturen, enz.) - dit wordt gedaan om de indruk van legitimiteit te creëren en de kans op het misleiden van de ontvangers te vergroten. Freeware downloadwebsites, gratis file hosting-sites, Peer-to-Peer (P2P)-netwerken en andere software-downloadbronnen stellen schadelijke uitvoerbare bestanden vaak voor als legitieme software. Op deze manier worden de gebruikers misleid in het handmatig downloaden/installeren van malware. Trojans zijn in wezen kwaadaardige toepassingen die heimelijk in de computers infiltreren om ze met extra malware te injecteren. Valse updaters infecteren computers door de bugs/fouten van verouderde software te misbruiken of door eenvoudigweg malware te downloaden en te installeren in plaats van de daadwerkelijke updates. Valse kraaktools gedragen zich op dezelfde manier. In plaats van de gebruikers toegang te geven tot de betaalde functies, injecteren deze tools malware in het systeem.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Guesswho virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Detectie Namen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Generic.Ransom.Rapid2.6E832924), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Rapid.A), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.px), volledige lijst (VirusTotal)
Versleutelde Besatndsextensie .guesswho
Losgeld-eisend bericht How Recovery Files.txt, recovery.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected], [email protected]
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met de vraag naar losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen vragen om losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoordstelende trojans en malware-infecties kunnen worden geïnstalleerd samen met de ransomware-infectie.
Verwijdering

Om Guesswho virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Wees altijd zeer voorzichtig wanneer u op het internet surft, evenals bij het downloaden/installeren/bijwerken van software. Zorg ervoor dat u alleen programma's downloadt via officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Het is zeer waarschijnlijk dat downloaders/installers van externe partijen malafide software bevatten en daarom mogen dergelijke tools niet gebruikt worden. Zorg er bovendien voor dat u alleen programma's downloadt van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Geïnstalleerde applicaties/besturingssystemen up-to-date houden is ook van het grootste belang. Dit moet echter alleen worden bereikt door de geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar worden geleverd. Geïnstalleerde applicaties kraken is illegaal (softwarepiraterij is cybercriminaliteit). Bovendien is het extreem riskant. Om deze reden moet u nooit proberen om de geïnstalleerde programma's te kraken. Ga zorgvuldig om met alle e-mailbijlagen. Bestanden/links van verdachte/onherkenbare afzenders mogen niet geopend worden. Hetzelfde geldt voor bijlagen die niet relevant zijn en u niet aangaan. Zorg er ten slotte voor dat er altijd een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite geïnstalleerd en actief is, omdat deze u zal helpen om malware te detecteren en te verwijderen voordat die het systeem beschadigt.

Screenshot van het tekstbetand ("recovery.txt") dat automatisch geopend wordt na de versleuteling:

Guesswho ransomware recovery.txt

Tekst in de Guesswho ransomware "How Recovery Files.txt" en "recovery.txt" bestanden:

Hallo lieve vriend!
Al uw bestanden zijn VERSLEUTELD
Wilt u uw bestanden echt herstellen?
Schrijf naar onze e-mail - [email protected], [email protected], [email protected] of [email protected], [email protected]
en vertel ons uw unieke ID - ID-H4AOTYMR

Screenshot van bestanden versleuteld door Guesswho (".guesswho" extensie):

Bestanden versleuteld door Guesswho

Guesswho ransomware verwijderen:

Guesswho virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Guesswho virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Guesswho virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Guesswho ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Guesswho ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mGuesswhoode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Guesswho ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mGuesswhoode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Guesswho, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmGuesswhoode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Guesswho ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Guesswho ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/15384-guesswho-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Guesswho virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Guesswho virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Guesswho virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.