Verwijder Peekaboo van de computer

Ook bekend als: Peekaboo virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Peekaboo ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Peekaboo?

Peekaboo is een ransomware-programma dat ontdekt werd door Michael Gillespie. De meeste van deze programma's coderen gegevens (bestanden) en vragen vervolgens om losgeld. Simpel gezegd: mensen waarvan de computer geïnfecteerd is met ransomware, hebben geen toegang tot hun bestanden tenzij ze een decoderingstool of 'sleutel' van de cybercriminelen kopen. Dit specifieke programma hernoemt elk gecodeerd bestand door ".peekaboo" toe te voegen aan de bestandsnaam. Het verandert bijvoorbeeld "1.jpg" in "1.jpg.peekaboo" enzovoort. Het maakt ook het tekstbestand "@@ _ TAKE_A_LOOK _ @@. Txt" aan en plaatst dit in dezelfde map als de gecodeerde bestanden.

Volgens het losgeldbericht codeert Peekaboo bestanden met het RSA-2048 coderingsalgoritme. Om ze te decoderen, moeten de slachtoffers een sleutel kopen. Dit kan door contact op te nemen met de cybercriminelen via [email protected] Bovendien moeten ze het bestand "000000000.key" naar de losgeldeisers sturen (dat te vinden is in de map "% appdata%"). Er wordt gesteld dat de decodering zonder dit bestand onmogelijk is. Om losgeld te betalen, moeten de slachtoffers 300 euro in Bitcoins sturen naar het opgegeven portefeuilleadres. Er wordt ook vermeld dat niemand anders de tools heeft die nodig zijn voor een succesvolle decodering. Helaas is dat waar. Meestal kunnen coderingen door ransomware-programma's niet gedecodeerd worden zonder de juiste tools (en de ontwikkelaars van de ransomware zijn de enigen die deze hebben). Toch is het geen goed idee om de cybercriminelen te betalen, ze houden zich vaak niet aan hun beloftes (ze sturen geen decoderingstool of sleutels), zelfs niet na betaling. In de meeste gevallen is het herstellen van de gegevens via een back-up de enige manier om de bestanden (of tenminste, de toegang ertoe) terug te krijgen zonder contact op te nemen met de cybercriminelen.

Screenshot van een bericht dat de gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen om hun gegevens te ontsleutelen:

Peekaboo decryptie instructies

De meeste van deze programma's zijn bedoeld om cybercriminelen winst te laten maken, door mensen te dwingen om losgeld te betalen in ruil voor een ontsleuteltool/sleutel. Enkele voorbeelden van andere programma's van dit type zijn cbs0z, TROLL, en WALAN. Meestal verschillen de prijzen van de decoderingstools en cryptografiealgoritmen (symmetrisch of asymmetrisch) die gebruikt worden om de gegevens te ontgrendelen. Meestal is decryptie niet mogelijk zonder de juiste tools (tools die alleen de ontwikkelaars van de ransomware bezitten). Zelf gegevens ontsleutelen zonder hulp van de ontwikkelaars is enkel mogelijk bij ransomwaren die fouten vertoont (kwetsbaarheden, bugs). Daarom is het belangrijk om een gegevensback-up te hebben en deze te bewaren op een externe server (dat wil zeggen in de cloud) of op een niet-aangesloten opslagapparaat.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Er zijn veel manieren om ransomware te verspreiden: door middel van 'cracking'-tools, spam-campagnes, onbetrouwbare softwaredownloadbronnen, valse tools voor het updaten van software en trojans. Bij het gebruik van 'cracks' wordt vaak malware gedownload en geïnstalleerd (terwijl gebruikers denken dat deze tools software illegaal kan activeren). Een andere manier om virussen te verspreiden, is via e-mailbijlagen (of weblinks). Cybercriminelen verzenden e-mails met kwaadaardige bijlagen, zoals Microsoft Office-documenten, archief- of JavaScript-bestanden, PDF-documenten, uitvoerbare bestanden (.exe en andere bestanden), en hopen dat de mensen die ze ontvangen deze openen. Bij het openen veroorzaken deze bijlagen downloads en installaties van schadelijke programma's. Bovendien kan malware worden geüpload naar verschillende onbetrouwbare softwaredownloadbronnen zoals peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule, enz.), gratis bestandshostingsdiensten, freeware-downloadwebsites en andere soortgelijke bronnen. Cybercriminelen gebruiken deze om mensen te misleiden zodat ze kwaadaardige bestanden te downloaden en openen die vermomd zijn als onschadelijke programma's. Wanneer ze deze openen kan malware geïnstalleerd worden. Nog een manier om computers te infecteren is door valse software-updaters. Deze tools downloaden en installeren kwaadaardige software in plaats van de reeds geïnstalleerde programma's bij te werken. In andere gevallen infecteren ze computers door misbruik te maken van verouderde software met fouten en/of bugs.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Peekaboo virus
Bedreigingstype Ransomware, Cryptovirus, bestandslocker
Detectie Namen (cfe5a746.gxe) Avast (Win32:Malware-gen), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/GenKryptik.DMFE), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Gen.rrx), McAfee (Artemis!CFE5A7469DEB), volledige detectielijst (VirusTotal)
Versleutelde bestand Extensie .peekaboo
Losgeldeisend bericht @@[email protected]@.txt
Losgeldbedrag 300 euro (in Bitcoins)
Cryptocurrency Portefeuille Adres 1NkjBNF7fmpRsX4WjokUie21m8bv9xvRKs (Bitcoin)
Cybercrimineel Contact [email protected] 
Symptomen Kan de bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, uw bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met een vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om ​​losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans die een wachtwoord stelen en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd zijn.
Verwijdering

Om Peekaboo virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Om te voorkomen dat de computer geïnfecteerd wordt door ransomware-virussen, is het belangrijk om zeer aandachtig te zijn tijdens het surfen op het internet en tijdens het installeren, downloaden en bijwerken van software. Open geen e-mailbijlagen (of links) van onbekende, onbetrouwbare of verdachte afzenders. Open geen bestanden die gekoppeld zijn aan irrelevante e-mails. Update software met geïmplementeerde functies of tools die gemaakt werden door de officiële softwareontwikkelaars. Download geen software van onbetrouwbare, niet-officiële websites of gebruik geen andere bronnen die we hierboven hebben genoemd. Dit mag alleen via de officiële pagina's worden gedaan. Bovendien moeten alle programma's op de juiste manier worden geactiveerd. Er zijn veel 'cracking'-programma's die ontworpen werden om kwaadaardige software te installeren. Bovendien niet legaal is om deze te gebruiken. En tot slot zijn computers altijd veiliger met een betrouwbare anti-spyware- of antivirussoftware die geïnstalleerd is en werkt. Als uw computer al geïnfecteerd is met Peekaboo, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Peekaboo-bericht met de vraag om losgeld "@@[email protected]@.txt":

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$> PEEKABOO <$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

SORRY! Uw bestanden zijn gecodeerd.
De bestandsinhouden worden versleuteld met een willekeurige sleutel.
Deze willekeurige sleutel is gecodeerd met een openbare RSA-sleutel (2048 bit).
We raden u TEN STRENGSTE AAN om geen "decoderingshulpprogramma's" te gebruiken.
Deze tools kunnen uw gegevens beschadigen, waardoor het ONMOGELIJK wordt deze te herstellen.
We raden u ook aan om geen contact op te nemen met bedrijven voor de gegevensherstel.
Ze nemen gewoon contact op met u, kopen de sleutel en verkopen deze aan u voor een hogere prijs.
Als u uw bestanden wilt decoderen, dan moet u de RSA privésleutel krijgen.
-
Om een privésleutel te krijgen, schrijft u naar: [email protected]
===========
!AANDACHT!
Voeg het bestand 000000000.key van% appdata% bij in uw e-mailbericht,
zonder dit kunnen we uw bestanden niet decoderen
===========
En betaal 300 euro op BTC-wallet: 1NkjBNF7fmpRsX4WjokUie21m8bv9xvRKs
Als iemand anders je bestanden aan het herstellen is, vraag hem dan om een testdecodering.
Alleen wij kunnen uw bestanden succesvol decoderen; wetende dat dit je kan beschermen tegen fraude.
U ontvangt instructies over wat u vervolgens moet doen.


$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$> PEEKABOO <$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Screenshot van bestanden versleuteld door Peekaboo (".peekaboo" extensie):

Bestanden versleuteld door Peekaboo

Update 28 juni 2019 - Aurora decrypter ontwikkeld door het bedrijf Emsisoft, kan u helpen om de gegevens die gecodeerd werden door de Peekaboo ransomware gratis te herstellen (download link).

Emsisoft decryptie voor de Peekaboo ransomware

Peekaboo ransomware verwijderen:

Peekaboo virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Peekaboo virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Peekaboo virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Peekaboo ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Peekaboo ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mPeekabooode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Peekaboo ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mPeekabooode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Peekaboo, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmPeekabooode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Peekaboo ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Peekaboo ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/15296-peekaboo-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Peekaboo virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Peekaboo virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Peekaboo virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.