GANDCRAB 5.3 Ransomware

Ook bekend als: GANDCRAB 5.3 virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

GANDCRAB 5.3 ransomware verwijderingsinstructies

Wat is GANDCRAB 5.3?

Zoals ontdekt door Jakub Kroustek is GANDCRAB 5.3 (ook bekend als GANDCRAB V5.3) een risicovolle ransomware die behoort tot de GANDCRAB malwarefamilie. Na succesvolle infiltratie codeert GANDCRAB 5.3 de meeste opgeslagen gegevens en voegt het bestandsnamen toe met een extensie met willekeurige tekenreeksen. Zo wordt bijvoorbeeld "sample.jpg" hernoemd naar iets als "sample.jpg.awqrsj". Bovendien verandert GANDCRAB 5.3 de bureaubladachtergrond van het slachtoffer en laat het een tekstbestand achter (bijvoorbeeld "AWQRSJ-MANUAL.txt") in elke bestaande map.

De bureaubladachtergrond van GANDCRAB 5.3 toont een kort bericht dat de gegevens gecodeerd zijn en alleen hersteld kunnen worden met een unieke decryptietool (gemaakt door de ontwikkelaars van GANDCRAB 5.3) die de slachtoffers moeten kopen. Het moedigt de slachtoffers ook aan om het gemaakte tekstbestand te lezen voor de gedetailleerde instructies. Het tekstbestand stelt ook dat de gegevens gecodeerd zijn en alleen hersteld kunnen worden door een unieke decoderingssleutel te gebruiken die de slachtoffers opnieuw moeten aanschaffen. Kortom, de cybercriminelen proberen om aan hun slachtoffers een decoderingstool te verkopen met de sleutel die erin ingebed is. De prijs is niet gespecificeerd - alle gegevens worden per e-mail verstrekt. Het is echter vermeldenswaard dat de cybercriminelen meestal om 500 - 1500 euro losgeld vragen die betaald moet worden met behulp van Bitcoins, Monero, Ethereum of een andere cryptocurrency. Hoe laag of hoog de prijs ook is, deze mag nooit betaald worden. Onderzoeksresultaten tonen aan dat de cybercriminelen hun slachtoffers vaak negeren zodra betalingen ingediend zijn. Met andere woorden, betalen levert meestal geen positief resultaat en de gebruikers worden gewoon opgelicht. Daarom moeten alle aanmoedigingen om te betalen en zelfs om contact op te nemen met deze personen genegeerd worden. Helaas zijn er momenteel geen tools bekend die de encryptie van GANDCRAB 5.3 kunnen kraken en die de gegevens gratis kunnen herstellen. Bitdefender heeft echter een decryptietool ontwikkeld voor eerdere versies van de GANDCRAB ransomware, wat betekent dat de situatie uiteindelijk kan veranderen. Toch is de enige mogelijke oplossing voorlopig het herstellen van alle gegevens vanaf een back-up, als er één gemaakt is.

Screenshot van een bericht dat gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen en zo hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

GANDCRAB 5.3 decryptie instructies

Er zijn tientallen ransomware-infecties die hierop lijken. Cube, Gotcha, en Guvara zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst. Merk op dat hoewel de ontwikkelaars verschillend zijn, hun gedrag nog steeds exact hetzelfde is - deze infecties tasten de gegevens aan (meestal door codering) en vragen om losgeld in ruil voor het herstellen ervan. Het probleem is dat de meeste infecties gebruikmaken van cryptografieën die unieke decryptiesleutels genereren. Dus, tenzij het virus nog in ontwikkeling is en/of het bepaalde bugs/gebreken vertoont, is het onmogelijk om de gegevens handmatig te herstellen (zonder dat de ontwikkelaars itussenkomen). Ransomware biedt een sterk argument voor het onderhouden van een regelmatige gegevensback-ups. Zorg er echter wel voor dat u ze bewaart op niet-aangesloten opslagapparaten of externe servers, omdat lokaal opgeslagen back-ups naast de reguliere gegevens in gevaar worden gebracht.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware wordt meestal verspreid met behulp van email-spamcampagnes, software van externe partijen, valse software updates of cracks en trojans. Spamcampagnes worden in principe gebruikt om honderdduizenden e-mails te verzenden die bestaan ​​uit misleidende berichten en schadelijke bijlagen. De berichten bevatten bijlagen als enkele "belangrijke documenten" (bijv. rekeningen, facturen, ontvangstbewijzen, enz.) en moedigen de gebruikers aan om ze te openen. Niettemin resulteert het openen ervan in allerlei systeeminfecties. Niet-officiële downloadbronnen stellen kwaadaardige uitvoerbare bestanden voor als legitieme software, waardoor de gebruikers overtuigd worden om handmatig malware te downloaden en te installeren. Valse updaters zijn ontworpen om systemen te infecteren door verouderde software met bugs/fouten te misbruiken of door eenvoudig malware te downloaden en te installeren in plaats van de daadwerkelijke updates. Hetzelfde geldt voor softwarecracks. Deze worden gebruikt om betaalde software gratis te activeren. Maar de meeste zijn vals en de oplichters gebruiken ze om malware te verspreiden. Daarom zullen de gebruikers waarschijnlijk eerder hun computers infecteren dan dat ze toegang krijgen tot de betaalde functies. Last but not least zijn er de trojans. Dit zijn kwaadaardige applicaties die in computers infiltreren en extra malware blijven injecteren. Dit worden 'keteninfecties' genoemd.

Bedreigingsoverzicht:
Naam GANDCRAB 5.3 virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Extensie van de versleutelde bestanden willekeurig
Losgeld vragend bericht bureaublad, tekstbericht
Cybercrimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Generic.Ransom.GandCrab5.5B2B9420), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.GandCrab.F), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Volledige Lijst van Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een losgeld eisend bericht wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om ​​losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om je bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder het losgeld te betalen. Extra trojans die een wachtwoord stelen en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om GANDCRAB 5.3 virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Iedereen zou moeten weten dat de belangrijkste redenen voor computerbesmettingen een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag zijn. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Daarom is het belangrijk om goed te letten tijdens het surfen op het internet en tijdens het downloaden/installeren/updaten van software. Open nooit e-mailbijlagen als deze niet relevant zijn of als de afzender verdacht of onherkenbaar lijkt. Download apps bovendien alleen via officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Externe downloaders en installatieprogramma's bevatten vaak valse apps, daarom mogen dergelijke tools niet worden gebruikt. De geïnstalleerde applicaties en besturingssysteem up-to-date houden is ook van het grootste belang. Om dit te bereiken, gebruikt u echter best alleen geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar geleverd worden. Houd er rekening mee dat softwarepiraterij als cybercriminaliteit wordt beschouwd. Bovendien is het risico op infecties extreem hoog. Probeer daarom nooit om de geïnstalleerde apps te kraken. Gebruik ten slotte altijd een gerenommeerde antivirus-/antispyware-suite - deze tools helpen u bij het opsporen en verwijderen van malware voordat het systeem schade kan ondervinden. Als uw computer al geïnfecteerd is met GANDCRAB 5.3, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het GANDCRAB 5.3 ransomware tekstbestand :

--- = GANDCRAB V5.3 = ---

*********************** VERWIJDER DIT BESTAND ONDER GEEN ENKELE OMSTANDIGHEID, TOTDAT AL UW GEGEVENS TERUGKEREN ************ ***********

    ***** ALS U DIT NIET DOET, ZAL DIT LEIDEN TOT CORRUPTIE VAN HET SYSTEEM, WANNEER ER DECRYPTIEFOUTEN ZIJN *****

Aandacht!

Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn gecodeerd en hebben de extensie: .AWQRSJ

De enige methode om uw bestanden te herstellen is om een ​​unieke privésleutel aan te schaffen. Alleen wij kunnen u deze sleutel geven en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.
  
Alleen wij kunnen uw bestanden herstellen
                   
U moet de volgende instructies volgen:

-------------------------------------------------- --------------------------------------

  1. Stuur een e-mail naar ons op het volgende adres met deze notitie: 113737081e857d00 ADRES: [email protected]

-------------------------------------------------- --------------------------------------
    

We sturen u de instructies om te betalen.
--- BEGIN GANDCRAB-TOETS ---
-
--- EINDE GANDCRAB-TOETS ---

--- BEGIN PC DATA ---
-
--- EINDE PC GEGEVENS ---

Screenshot van het GANDCRAB 5.3 bureaublad:

GANDCRAB 5.3 bureaublad

Screenshot van bestanden versleuteld door GANDCRAB 5.3 (willekeurige extensie):

Bestanden versleuteld door GANDCRAB 5.3

GANDCRAB 5.3 ransomware verwijderen:

GANDCRAB 5.3 virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GANDCRAB 5.3 virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Gandcrab 5.3 virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Gandcrab 5.3 ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Gandcrab 5.3 ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mGandcrab 5.3ode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Gandcrab 5.3 ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mGandcrab 5.3ode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Gandcrab 5.3, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmGandcrab 5.3ode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Gandcrab 5.3 ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Gandcrab 5.3 ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14896-gandcrab-5-3-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GANDCRAB 5.3 virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GANDCRAB 5.3 virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met GANDCRAB 5.3 virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.