Clop ransomware

Ook bekend als: Clop virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Clop ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Clop?

Clop is een ransomware-virus dat ontdekt werd door Jakub Kroustek. Deze malware is ontworpen om de gegevens te versleutelen en elk bestand te hernoemen door er de extensie ".Clop" aan toe te voegen. Bijvoorbeeld, "sample.jpg" wordt hernoemd naar "sample.jpg.Clop" enzovoort. Na succesvolle codering genereert Clop een tekstbestand ("ClopReadMe.txt") en plaatste een kopie in elke bestaande map. Dit bestand bevat een bericht met de vraag om losgeld.

De cybercriminelen verklaren meestal dat de bestanden van het slachtoffer versleuteld zijn en dat alleen zij in staat zijn om deze te herstellen. Helaas is dit waar. Het is momenteel onbevestigd of Clop symmetrische of asymmetrische cryptografieën gebruikt. In beide gevallen krijgt elk slachtoffer een unieke decoderingssleutel die nodig is om de gegevens te herstellen. Het probleem is echter dat alle sleutels worden opgeslagen in een externe server die bestuurd wordt door de cybercriminelen. Daarom moet elk slachtoffer losgeld betalen om de decoderingssleutel te ontvangen (of een decrypter met de sleutel daarin geïntegreerd). Om dit te doen, moeten de slachtoffers eerst contact opnemen met de cybercriminelen via één van de opgegeven e-mailadressen. De prijs is niet gespecificeerd in het tekstbestand - alle details worden per e-mail verstrekt, omdat het vermoedelijk afhangt van hoe snel het slachtoffer beslist om contact op te nemen met deze personen. Niettemin is het het vermelden waard dat in de meeste gevallen de prijs schommelt tussen de 500 en de 1500 euro in Bitcoins, Ethereum, Monero, DASH of een andere cryptocurrency. De slachtoffers mogen ook een paar geselecteerde bestanden bijvoegen (maximaal 5 MB in totaal en deze mogen geen "nuttige informatie" bevatten) die zal ontsleuteld en teruggestuurd worden naar het slachtoffer als een garantie dat de cybercriminelen daadwerkelijk vertrouwd kunnen worden. Hoe laag of hoog de prijs ook is, u moet nooit akkoord gaan om ze betalen. Onderzoeksresultaten tonen aan dat de overgrote meerderheid van de ontwikkelaars van ransomware hun slachtoffers negeren zodra de betalingen ingediend zijn. Om deze reden raden we u ten zeerste aan om alle aanmoedigingen te negeren en het losgeld niet te betalen. Helaas zijn er geen tools die Clop's codering kunnen kraken en de gegevens gratis kunnen herstellen. De enige mogelijke oplossing is om alles te herstellen van een back-up.

Screenshot van een bericht dat de gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen om zo hun gegevens te decoderen:

Clop decryptie instructies

Het internet staat vol met ransomware-virussen die gelijkaardig zijn aan Clop. Pluto, FileSlack, CryCipher, Maoloa - dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst. Net als bij Clop versleutelen deze virussen ook de gegevens en vragen ze om losgeld. Ransomware-infecties hebben doorgaans slechts twee grote verschillen: het bedrag van van het losgeld en het gebruikte type coderingsalgoritme. Helaas gebruiken de meeste algoritmen die unieke decryptiesleutels genereren. Dus tenzij het virus niet volledig is ontwikkeld en/of bepaalde fouten/onvolkomenheden vertoont (de sleutel is bijvoorbeeld hardgecodeerd, lokaal opgeslagen of iets dergelijks), is het ontsleutelen van de gegevens zonder dat de ontwikkelaars tussenkomen onmogelijk. Daarom raden we u ten zeerste aan om regelmatig gegevensback-ups te maken en deze te bewaren op een externe server (bijvoorbeeld Cloud) of een niet-verbonden opslagapparaat (zoals een flashstation, externe harde schijf of iets dergelijks). Back-ups die lokaal worden opgeslagen, worden meer dan waarschijnlijk samen met de reguliere software gecodeerd.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Het is op dit moment onbekend hoe de ontwikkelaars Clop precies verspreiden. In de meeste gevallen gebruiken de oplichters de volgende methoden: trojans, valse software-updaters, cracks, onofficiële software downloadbronnen en spamcampagnes. Trojans zijn schadelijke apps die, éénmaal geïnfiltreerd, extra malware in het systeem injecteren. Valse software-updaters worden ontworpen om de computers te besmetten door misbruik te maken van bugs/fouten van verouderde software of door eenvoudigweg malware te downloaden en te installeren in plaats van de beloofde updates. Cracks zijn bedoeld om software gratis te activeren. In plaats van toegang te krijgen tot betaalde functies, installeren de gebruikers hiermee echter vaak allerlei virussen. Softwaredownloads van externe partijen worden gebruikt om kwaadaardige uitvoerbare bestanden als legitieme software voor te stellen, wat gebruikers ertoe aanzet om zelf malware te downloaden en te installeren. Email-spamcampagnes verspreiden virussen via kwaadaardige bijlagen. Oplichters sturen honderdduizenden e-mails met bedrieglijke berichten die de gebruikers aanmoedigen om bijgevoegde links/bestanden te openen. Als u dit doet, resulteert dit meestal in een malware-infectie.

Bedreigingsoverzicht:
NaamClop virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Clop virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Om deze situatie te voorkomen, moeten gebruikers zich eerst realiseren dat de sleutel tot computerveiligheid voorzichtigheid is en dat een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag de belangrijkste redenen zijn voor computerbesmettingen. Met andere woorden, wees aandachtig tijdens het surfen op het web en tijdens het downloaden/installeren/updaten van software. Denk er altijd aan om goed te lezen voordat u e-mailbijlagen opent. Als het bestand/de link u niet aanbelangt en/of het e-mailadres van de afzender er verdacht/onherkenbaar uitziet, open ze dan niet. Zorg er bovendien voor dat u alleen apps downloadt uit officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Downloaders/installatieprogramma's van externe partijen verspreiden vaak schadelijke apps, daarom mogen dergelijke tools niet gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor software-updates. Het is belangrijk om de geïnstalleerde applicaties (evenals het besturingssysteem) up-to-date te houden. Dit moet echter bereikt worden door enkel de geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar aangeboden worden te gebruiken. We raden u ook aan om nooit cracks te gebruiken vanwege twee redenen: 1) het gebruik van illegale software wordt beschouwd als cybercriminaliteit: u steelt letterlijk van softwareontwikkelaars en; 2) er is een hoog risico op computerinfecties, omdat dergelijke tools vaak gebruikt worden om malware te verspreiden. Last but not least: zorg altijd voor een betrouwbare antivirus-/anti-spyware-suite, want dergelijke tools zullen meer dan waarschijnlijk malware detecteren en verwijderen voordat er iets ergs gebeurt. Als uw computer al geïnfecteerd is met Clop, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Clop ransomware tekstbestand ("ClopReadMe.txt"):

Je netwerk is aangevallen.

Alle bestanden op elke host in het netwerk zijn gecodeerd met een sterk algoritme.

Back-ups zijn gecodeerd of verwijderd of de back-upschijven zijn geformatteerd.

Schaduwkopieën zijn ook verwijderd, dus F8 of andere methoden kunnen de versleutelde gegevens beschadigen, maar niet herstellen.

We hebben exclusieve decoderingssoftware voor uw situatie.

Geen enkele ontsleutelingssoftware is vrij beschikbaar.

NIET RESETTEN OF SHUTDOWN - bestanden kunnen beschadigd worden.

DE HERSCHREPTE en leesmij-bestanden NIET WIJZIGEN OF VERPLAATSEN.

VERWIJDER GEEN readme-bestanden.

Dit kan leiden tot de onmogelijkheid om bepaalde bestanden te herstellen.

Photorec, RannohDecryptor, etc. zijn reparatietools die nutteloos zijn en die uw bestanden onherstelbaar kunnen vernietigen.

Als u uw bestanden wilt herstellen, schrijf dan een e-mail (contactpersonen staan ​​onderaan het blad) en voeg 2-3 gecodeerde bestanden bij

(Minder dan 5 MB elk, niet gearchiveerd en uw bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten(Databases, back-ups, grote Excel-sheets, etc.)).

U ontvangt de gedecodeerde voorbeelden en onze voorwaarden om de decoder te verkrijgen.

Aandacht!!!

Uw gedecodeerde stalen met garantie.

Hernoem geen gecodeerde bestanden.

Probeer uw gegevens niet te ontsleutelen met software van externen.

We hebben uw bestanden en uw informatie niet nodig.

Maar na 2 weken worden al uw bestanden en sleutels automatisch verwijderd.

Contact e-mails:[email protected] of [email protected]

De uiteindelijke prijs hangt af van hoe snel u ons schrijft.

Gegroet

Screenshot van de bestanden versleuteld door Clop (".Clop" extensie):

Bestanden versleuteld door Clop

Clop ransomware verwijderen:

Clop virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Clop virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

 

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Clop virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Clop ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Clop ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Clop ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Clop, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Clop ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Clop ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14451-clop-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Clop virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Clop virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Clop virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.