FacebookTwitterLinkedIn

Qakbot Trojan

Ook bekend als: Qakbot virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Qakbot virus verwijderingsgids

Wat is Qakbot?

Qakbot is een bancaire trojan die ontworpen is om persoonlijke informatie te stelen. Cybercriminelen verspreiden dit virus met behulp van verschillende spamcampagnes. Deze e-mails bevatten schadelijke bijlagen (Microsoft Office (Word)-documenten) die worden voorgesteld als verschillende types van belangrijke documenten (rekeningen, facturen, enzovoort). De oplichters proberen de gebruikers te misleiden om deze bestanden te openen, wat resulteert in de infiltratie van Qakbot. In de meeste gevallen worden dergelijke spammails verzonden via Geodo (Emotet)-botnet.

Qakbot malware

Zoals hierboven vermeld, is Qakbot een bancaire trojan. Dit betekent dat hij werd ontworpen om de referenties van de bankrekeningen van de gebruikers te stelen. Dergelijke virussen bereiken hun doel op verschillende manieren: ze registreren toetsaanslagen, de activiteit op het web, de opgeslagen cookies, logins/wachtwoorden, enzovoort. De verzamelde gegevens worden verzonden en opgeslagen op een externe server, waardoor de ontwikkelaars letterlijk de toegang krijgen tot de gebruikersaccounts. Deze personen streven ernaar zoveel mogelijk inkomsten te verkrijgen. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat alle fondsen op de gehackte account gestolen zullen worden (ze kunnen dit doen door rechtstreekse overboekingen, online aankopen, enzovoort). Bovendien worden bankrekeningen vaak gebruikt om de identiteit te bevestigen. Een ander groot probleem is het feit dat de gebruikers dezelfde logins/wachtwoorden op meerdere websites gebruiken. Daarom zullen de oplichters zeer waarschijnlijk toegang krijgen tot de accounts van de gebruikers in de sociale netwerken, e-mail, enzovoort. Samengevat kan de aanwezigheid van de Qakbot-malware leiden tot aanzienlijke financiële problemen, privacyschendingen of zelfs tot identiteitsdiefstal. Het probleem is dat Qakbot zich fatsoenlijk gedraagt en. daarom is het nogal gecompliceerd voor een gewone gebruiker om de aanwezigheid ervan te detecteren. Dus als u onlangs enige bijlage hebt ontvangen van een verdacht/onherkenbaar adres en u vermoedt dat Qakbot (of andere malware) in uw computer geïnfiltreerd is, voer dan onmiddellijk een volledige scan uit met behulp van een legitieme antivirus/anti-spyware suite en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamQakbot virus
BedreigingstypeTrojan, virus dat wachtwoorden steelt, online bankieren malware, spyware
SymptomenTrojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en zich stil te houden, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarecracks.
SchadeGestolen bankgegevens en wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er zijn tientallen trojan-virussen gelijkaardig aan Qakbot. Bijvoorbeeld, Adwind, TrickBot, LokiBot, FormBook, Hancitor, enzovoort. Deze virussen zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen en hun gedrag kan dus enigszins verschillen: sommige slaan informatie op, andere verspreiden virussen, sommigen doen het beide, enzovoort. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: ze vormen een directe bedreiging voor de privacy van gebruikers en de veiligheid van het surfen op het web. Om deze reden is het verwijderen van malware zoals Qakbot van groot belang.

Hoe infiltreerde Qakbot in mijn computer?

Zoals eerder gezegd, wordt Qakbot verspreid met spamcampagnes. Eénmaal de kwaadaardige bijlage geopend is, wordt aan de gebruikers gevraagd om macro-opdrachten in te schakelen, anders wordt de inhoud zogezegd niet geopend. Door dit mogelijk te maken, verlenen de gebruikers onbedoeld de toestemming om schadelijke macro's uit te voeren. Deze opdrachten zijn ontworpen om verbinding te maken met een externe server en een uitvoerbaar bestand te downloaden dat in de map "%TEMP%" geplaatst wordt. De bestandsnaam bestaat meestal uit enkele willekeurige cijfers (bijv. "914.exe"). Dit bestand wordt vervolgens uitgevoerd en injecteert malware in het systeem. Nadat dit gebeurd is, kopieert het proces de inhoud van een legitiem uitvoerbaar bestand ("calc.exe") (de Windows-rekenmachine) en overschrijft het het gedownloade uitvoerbare bestand met de gekopieerde inhoud. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het wordt gedetecteerd door verschillende antiviruspakketten. Onthoud dat de infectie niet zou optreden zonder de tussenkomst van de gebruiker - de gebruiker moet de infectie handmatig activeren door de bijlage te openen. Op het moment van onderzoek verspreidden de cybercriminelen een MS Word-document zonder de extensie .doc of .docx. Daarom moesten de gebruikers het handmatig toevoegen.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Om deze situatie te voorkomen moeten de gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op het internet. Open nooit een e-mailbijlage die er niet relevant uitziet of van een verdachte/onherkenbare afzender. Houd er rekening mee dat criminelen de nieuwsgierigheid van de gebruikers misbruiken door hen verschillende bedrieglijke berichten te verzenden, zoals "u hebt een loterij gewonnen", "u hebt een pakket ontvangen", enzovoort. Dit wordt phishing genoemd. Daar mag u nooit intrappen. Onthoud altijd dat niets gratis is en dat u zeker geen beloning zult krijgen voor uw deelname. Dergelijke e-mails zijn slechts oplichterij. Zorg er bovendien voor dat er een betrouwbare anti-virus/anti-spyware-suite geïnstalleerd en actief is, omdat dergelijke tools meer dan waarschijnlijk de malware zullen detecteren en verwijderen voordat deze enig kwaad kan verrichten. De belangrijkste redenen voor computerbesmettingen zijn beperkte kennis en roekeloos gedrag - de sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Kwaadaardige bijlage die Qakbot verspreidt:

kwaadaardige bijlage die Qakbot verspreidt

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers:Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

klik bovenaan op 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestanden op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Qakbot virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Qakbot virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.