FacebookTwitterLinkedIn

FormBook Virus

Ook bekend als: FormBook malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

FormBook malware verwijderingsgids

Wat is FormBook?

FormBook is een virus dat ontworpen is om persoonlijke gegevens van de computers van slachtoffers te stelen. Uit onderzoek blijkt dat deze malware verspreid wordt via spamcampagnes die schadelijke bijlagen bevatten. Daarnaast bieden de ontwikkelaars dit virus aan als een 'service' - elke aspirant-cybercrimineel kan een abonnement betalen en toegang krijgen tot de tool FormBook. De lijst met slachtoffers is groot, maar de meeste FormBook-infecties zijn ontdekt in de VS en Zuid-Korea.

Screenshot van spammail die FormBook virus verspreid:

FormBook adware

Na infiltratie begint FormBook de computeractiviteit te controleren en verzamelt het gegevens. Deze malware registreert toetsaanslagen, maakt schermafbeeldingen en slaat andere informatie op zoals de bezochte websites, de klembordgegevens, de opgeslagen aanmeldingen/wachtwoorden, etc. Deze informatie omvat vaak persoonlijke details (bijv. bankinformatie) die de distributeur van FormBook kan misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Daarom kan de aanwezigheid van deze malware leiden tot aanzienlijke financiële verliezen en ernstige privacyschendingen. Bovendien kan FormBook opdrachten uitvoeren die verzonden zijn vanaf externe Command and Control (C&C)-servers. De commando's kunnen bijvoorbeeld het systeem opnieuw opstarten en afsluiten, verschillende bestanden/archieven downloaden en uitvoeren/uitpakken, enzovoort (volledige lijst met functies). Op deze manier kunnen criminelen externe taken uitvoeren, wat leidt tot andere risicovolle computerinfecties of systeembeschadiging (criminelen kunnen bijvoorbeeld ransomware downloaden en uitvoeren). FormBook-malware moet onmiddellijk worden verwijderd. Als u onlangs verdachte e-mailbijlagen geopend hebt en denkt dat uw systeem geïnfecteerd is, gebruik dan een legitieme antivirussuite om een ​​volledige systeemscan uit te voeren en alle bedreigingen te verwijderen. In feite wordt u sterk aangeraden om er één geïnstalleerd en actief te hebben. Dit zal helpen om verdere infecties te voorkomen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamFormBook malware
BedreigingstypeTrojan, virus dat wachtwoorden steelt, online bankieren malware, spyware
SymptomenTrojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en zich stil te houden, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarecracks.
SchadeGestolen bankgegevens en wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

FormBook deelt overeenkomsten met een aantal andere malware-infecties zoals Adwind. De meeste zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen en hebben een iets verschillende functionaliteit. Over het algemeen zijn ze echter min of meer identiek. Deze virussen registreren meestal de gebruikerssysteeminformatie, openen achterdeuren voor andere risicovolle malware om in het systeem te infiltreren, systeembronnen te misbruiken om cryptocurrency te minen of andere ongewenste processen uit te voeren (bijvoorbeeld Botnet). De aanwezigheid van deze virussen kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder (maar niet beperkt tot) systeembeschadiging, hardwareschade, bestandsverlies en privacyschendingen (bijvoorbeeld identiteitsdiefstal).

Hoe infiltreerde FormBook in mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, wordt FormBook gepromoot met behulp van spamcampagnes die berichten bevatten die betrekking hebben op verschillende bedrijfsvelden (bijvoorbeeld engineering). Deze berichten beschrijven in het kort de inhoud van de schadelijke bijlagen (bijvoorbeeld PDF-bestand, MS Office-document of iets dergelijks) en moedigen de gebruikers aan om deze te openen. Bij het openen ervan worden echter scripts uitgevoerd die stiekem malware downloaden en installeren. Deze verspreidingsmethode is erg populair bij ontwikkelaars van ransomware. Veel regelmatige gebruikers (vooral degenen die weinig weten over cyberbeveiliging) worden vaak misleid bij het downloaden en openen van dergelijke bijlagen.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onvoorzichtig gedrag. Als u infecties wilt voorkomen, wees dan zeer voorzichtig wanneer u op internet surft. We raden u ten sterkste aan om twee keer na te denken voordat u e-mailbijlagen opent - zorg ervoor dat ze worden verzonden vanaf betrouwbare/herkenbare adressen en dat ze relevant zijn. Berichten die via verdachte e-mailadressen worden ontvangen, moeten onmiddellijk worden verwijderd, zonder te lezen. Spamcampagnes zijn niet de enige manier om malware te verspreiden. Wees daarom voorzichtig bij het downloaden/installeren van software. Download applicaties alleen via officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Criminelen verdienen geld aan third-party downloaders/installatieprogramma's door frauduleuze apps te verspreiden en deze tools mogen daarom niet worden gebruikt. Tijdens het downloaden/installeren: analyseer elke stap zorgvuldig (vooral de "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen) en vink alle extra meegeleverde programma's uit. We adviseren ook om de geïnstalleerde applicaties up-to-date te houden en wederom een ​​legitieme antivirus/anti-spyware suite te gebruiken. Merk echter op dat de criminelen de malware ook verspreiden via valse updaters, dus gebruik alleen geïmplementeerde update-functies. Net als bij download/installatietools mogen updaters van externe partijen niet worden gebruikt. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid.

Een andere variant van een spamcampagne die FormBook verspreid:

spamcampagne die FormBook verspreid

Lijst met acties van FormBook die geactiveerd unnen worden met de C&C-server:

  • Browser cookies verwijderen
  • Verzamel wachtwoorden en maak een screenshot
  • Download en voer bestanden uit
  • ZIP-archief downloaden en uitpakken
  • Start een opdracht via ShellExecute
  • Herstart systeem
  • Verwijder bot van hostsysteem
  • Shutdown-systeem
  • Update bot op hostsysteem

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de geruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit..

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan op 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen..

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestanden op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
FormBook malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van FormBook malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.