Rumba Ransomware

Ook bekend als: Rumba virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Rumba ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Rumba?

Rumba is een gevaarlijke computerbesmetting gecategoriseerd als ransomware, het is een nieuwe variant van Djvu ransomware en werd ontdekt door Michael Gillespie. Deze programma's zijn ontworpen om gegevens te versleutelen (onbruikbaar maken) en deze te gijzelen tot een losgeld betaald wordt. Om de bestanden terug te krijgen is het nodig om een decryptietool aan te kopen. Na de codering worden alle bestanden hernoemd door er de extensie ".rumba" aan toe te voegen. Als het bestand voor de codering bijvoorbeeld "1.jpg" heet, wordt het na de codering hernoemd naar "1.jpg.rumba" enzovoort. De instructies over het decoderen van de bestanden zijn te vinden in het tekstbestand "_openme.txt" (de losgeldbrief).

Zoals de cybercriminelen in hun losgeldbrief vermelden, heeft Rumba alle bestanden versleuteld met de sterkste codering. De enige manier om de bestanden op te halen die gecodeerd zijn door Rumba is het aanschaffen van een bepaalde decryptietool. Als garantie dat ze deze tool hebben en dat ze vertrouwd kunnen worden, bieden de cybercriminelen een gratis decryptie aan van 1 bestand. Bovendien geven ze zelfs een korting van 50% aan al hun slachtoffers die binnen de 72 uur contact met hen zullen opnemen. Het is verplicht om ze een e-mail te sturen via het e-mailadres [email protected] of [email protected] De mail moet een persoonlijk ID-nummer bevatten dat verstrekt wordt in het bestand "_openme.txt". De meeste cybercriminelen gebruiken coderingsalgoritmen die niet 'gekraakt' kunnen worden zonder het juiste gereedschap te gebruiken (een decoderingstool of sleutel). De cybercriminelen gebruiken cryptografieën (symmetrisch of asymmetrisch) die unieke sleutels genereren. Ze bewaren deze sleutels op externe servers die alleen door hen gebruikt kunnen worden. Het betekent dat er meestal geen andere optie is dan om contact op te nemen met de cybercriminelen. De meeste zijn echter niet te vertrouwen. Meestal negeren ze hun slachtoffers zodra ze het geld ontvangen hebben (als het losgeld betaald wordt) en de slachtoffers worden gewoon opgelicht. De beste optie in dergelijke gevallen is om een ​​gegevensback-up te gebruiken (als er één gemaakt is) en om alles vanaf daar te herstellen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers aangemoedigd worden om losgeld te betalen om zo hun besmette gegevens te ontsleutelen:

Rumba decryptie instructies

De meeste ransomware-infecties lijken erg op elkaar: ze zijn ontworpen om de gegevens te versleutelen en om losgeld te eisen. De meest voorkomende verschillen zijn de prijs van de decryptietool en het cryptografie-algoritme dat gebruikt wordt om de gegevens te coderen. Voorbeelden van andere ransomware-programma's zijn: Dharma-Gif, GandCrab 5.1 en Obfuscated. Meestal is een decodering zonder tussenkomst van de cybercriminelen onmogelijk. Soms bevatten deze programma's echter een aantal fouten of zijn ze nog niet voltooid. We raden u dan ook aan om regelmatig back-ups van de gegevens te maken en deze op te slaan op externe servers of niet-aangesloten opslagapparaten, anders kan het ransomware-programma deze ook versleutelen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Er zijn verschillende manieren om infecties zoals Rumba te verspreiden. De meeste cybercriminelen gebruiken email-spamcampagnes, trojans, onbetrouwbare software download-bronnen of valse software updaters. Ze gebruiken spamcampagnes om ransomware (of andere infecties) te verspreiden door e-mails te verzenden die kwaadaardige bijlagen bevatten. Deze bijlagen zijn vaak Microsoft Office-documenten, PDF's, archiefbestanden, uitvoerbare bestanden (.exe-bestanden), enzovoort. Schadelijke bijlagen downloaden en installeren virussen vanaf het moment dat ze geopend worden. Trojans zijn kwaadaardige programma's die zodra ze zijn geïnstalleerd, kettinginfecties veroorzaken. Het hoofddoel van deze programma's is om andere infecties te verspreiden. Peer-to-peer (P2P) -netwerken (zoals torrents, eMule enzovoort), freeware downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites, niet-officiële websites en andere onbetrouwbare downloadbronnen worden gebruikt om systemen te infecteren door kwaadaardige bestanden als legitiem voor te stellen. Door dergelijke bronnen te gebruiken, zetten de cybercriminelen de mensen ertoe aan om de virussen zelf te downloaden en te installeren. Valse software-updaters veroorzaken computerinfecties, hetzij door gebruik te maken van verouderde softwarefouten of bugs, of door virussen te downloaden en te installeren in plaats van de beloofde updates, fixes enzovoort.

Bedreigingsoverzicht:
NaamRumba virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Rumba virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Om te voorkomen dat computers besmet geraken met ransomware of andere malware, raden we u aan heel voorzichtig te zijn bij het surfen op het internet en met name bij het downloaden, installeren of bijwerken van software. Open nooit bestanden (bijlagen) of links die weergegeven worden in e-mails met onbekende/verdachte e-mailadressen. Dergelijke e-mails zijn meestal niet relevant. Download software alleen via officiële bronnen en directe downloadlinks. Verschillende externe downloaders en installatieprogramma's mogen niet gebruikt woden. Ze zijn vaak ontworpen om kwaadaardige apps te verspreiden. Het up-to-date houden van software is belangrijk, maar dit mag alleen gedaan worden met geïmplementeerde functies of tools die door de officiële software-ontwikkelaars aangeboden worden. Het hebben van een gerenommeerde antivirus-/antispyware-suite is ook belangrijk: deze apparatuur is zeer waarschijnlijk in staat om de bedreigingen te detecteren en te verwijderen voordat er schade wordt aangericht. Als uw computer al geïnfecteerd is met Rumba, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Rumba ransomware tekstbestand ("_openme.txt"):

------------------------ AL UW BESTANDEN ZIJN VERNIEUWD ---------------------

---

Maak je geen zorgen, je kunt al je bestanden herstellen!

Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke zaken zijn gecodeerd met de sterkste codering en een unieke sleutel.

De enige methode om bestanden te herstellen is om een decoderingstool en een unieke sleutel voor u aan te schaffen.

Deze software zal al uw gecodeerde bestanden decoderen.

Welke garanties heeft u?

U kunt één van uw gecodeerde bestanden vanaf uw pc verzenden en wij decoderen het gratis.

Maar we kunnen slechts 1 bestand gratis decoderen. Dit bestand mag geen waardevolle informatie bevatten.

U kunt de tool voor het ontcijferen van het video-overzicht bekijken op:

hxxps: //files.danwin1210.me/uploads/01-2019/Decrypt%20Software%20Overview.avi

Prijs van de privésleutel en de software om te decoderen is 980 euro.

Een korting van 50% is beschikbaar als je de eerste 72 uur contact met ons opneemt, die prijs is dan slechts 490 euro.

Houd er rekening mee dat u uw gegevens nooit zonder betaling zult herstellen.

Controleer de map "Spam" van je e-mail als je niet binnen de 6 uur een antwoord krijgt.

------------------------------------------------------------------------------


Om deze software te verkrijgen, moet u ons schrijven naar:

[email protected]

Reserveer een e-mailadres om contact met ons op te nemen:

[email protected]

 Uw persoonlijke ID:

-

Screenshot van bestanden versleuteld door Rumba (".rumba" extensie):

Bestanden versleuteld door Rumba

Update 22 januari 2019 - Slachtoffers hebben gemeld dat Rumba op hun computers geïnfiltreerd is door middel van verschillende programma's voor het kraken van software die worden gebruikt om de activering van verschillende populaire programma's (zoals Photoshop, Cubase en vele anderen) en het Windows-besturingssysteem te omzeilen. Dit is een vrij bekende malwaredistributietechniek - criminelen bedriegen gebruikers door hen te laten geloven dat deze tools hen in staat zullen stellen om de auteursrechtelijk beschermde software gratis te gebruiken. Niet alleen geven deze tools meestal geen echte meewaarde, maar het gebruik ervan resulteert ook in systeeminfecties (in dit geval in de infiltratie van de Rumba ransomware). Bovendien moet je in gedachten houden dat softwarepiraterij illegaal is  - je steelt letterlijk van de officiële software-ontwikkelaars. Om nog maar te zwijgen over de riico's ervan, die vaak leiden tot computerbesmettingen. Om deze reden raden we ten zeerste aan om nooit illegale software te gebruiken.

Screenshot van KMSPico - een Windows-activatietool die gebruikt wordt om de Rumba ransomware te verspreiden:

KMSpico verspreid de Rumba ransomware

Rumba ransomware verwijderen:

Rumba virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Rumba virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Rumba virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Rumba ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Rumba ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Rumba ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Rumba, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Rumba ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Rumba ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14331-rumba-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Rumba virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Rumba virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Rumba virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.