Aurora ransomware

Ook bekend als: Aurora virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Aurora ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Aurora?

Zoals recent ontdekt door MalwareHunterTeam is Aurora een virus van het ransomware-type dat stiekem systemen infiltreert en de meeste bewaarde bestanden versleuteld. Daartoe gebruikt het het algoritme RSA-2048 - een asymmetrisch versleutelingsalgoritme. Tijdens het versleutelingsproces voegt deze malware aan de bestandsnamen een ".Aurora"-extensie toe (zo wordt "sample.jpg" bv. hernoemd naar "sample.jpg.Aurora"). Versleutelde data wordt meteen onbruikbaar. Na succesvolle versleuteling creëert Aurora een tekstbestand ("HOW_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.txt" of "!-GET_MY_FILES-!.txt") dat in elke bestaande map wordt geplaatst.

Zoals gewoonlijk bevat het nieuwe bestand een tekst die gebruikers informeert over de versleuteling. Als slachtoffers hun gegevens willen herstellen, moeten ze dus contact opnemen met de ontwikkelaars van Aurora via een opgegeven e-mailadres en een sleutel kopen. Zoals hierboven vermeld, maakt Aurora gebruik van het RSA-2048-algoritme. Daarom worden de openbare (versleuteling) en privésleutel (decodering) voor elk slachtoffer afzonderlijk gegenereerd. Het is onmogelijk om bestanden te herstellen zonder de persoonlijke sleutel. Aurora's ontwikkelaars bewaren alle sleutels op een externe server ze eisen losgeld in ruil voor hun vrijgave. Elk slachtoffer moet $100 betalen (met een cryptocurrency) in ruil voor de sleutel. In vergelijking met andere ransomware-type virussen, zijn de kosten laag (meestal tussen $500 en $1500, en in sommige gevallen stijgen de kosten tot vele duizenden dollars). Betaal, ondanks deze eisen, niet. Onderzoek toont aan dat cybercriminelen (de ontwikkelaars van ransomware) hun slachtoffers vaak negeren zodra betalingen zijn ingediend. Daarom levert betalen meestal geen positief resultaat op en wordt u opgelicht. Verder ondersteunt u er het zakelijke model van cybercriminelen mee. Probeer daarom nooit contact op te nemen met deze mensen en betaal zeker geen losgeld. Helaas zijn er geen tools bekend die RSA-2048-codering kunnen kraken en bestanden gratis kunnen herstellen. De enige oplossing is alles te herstellen van een back-up.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen en zo hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Aurora decryptie-instructies

Het internet staat vol met virussen van het ransomware-type die lijken op Aurora. Embrace, JosepCrypt en CryptoConsole zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst. Hoewel deze virussen zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen, gedragen ze zich identiek: ze versleutelen gegevens en eisen losgeld. De enige grote verschillen zijn de grootte van het gevraagde losgeld en het gebruikte type versleutelingsalgoritme. Helaas gebruiken de meeste algoritmes zoals RSA of AES waarbij unieke decryptiesleutels worden gegenereerd. Daarom is het onmogelijk gegevens handmatig te herstellen, tenzij het virus niet volledig werd ontwikkeld of bepaalde bugs of gebreken vertoont (bijvoorbeeld, de sleutel is 'hardcoded', lokaal opgeslagen of iets dergelijks), het handmatig herstellen van gegevens zonder betrokkenheid van ontwikkelaars (en contact opnemen met deze mensen wordt echt niet aanbevolen) is dus niet mogelijk . Ransomware is een van de belangrijkste redenen waarom u regelmatig gegevensback-ups zou moeten maken. Bewaar deze op een niet-verbonden opslagapparaat (dwz externe harde schijf, flashdrive, enz.) of een externe server (bijv. cloud) opslaat, anders worden de gegevens samen met de rest van uw data versleuteld.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware-type virussen worden verspreid op allerlei manieren. De meest populaire vijf zijn: 1) spam-mails; 2) externe softwarebronnen; 3) peer-to-peer [P2P]-netwerken; 4) valse software-updaters, en; 5) trojans. Spam-mails bevatten schadelijke bijlagen (zoals JavaScript-bestanden, MS Office-documenten enz.) die, eenmaal geopend, scripts uitvoeren om malware te downloaden en te installeren. Niet-officiële downloadbronnen (gratis hostingsites voor software, freeware downloadwebsites enz.) en P2P-netwerken (eMule, torrents, ... ) Presenteren schadelijke en uitvoerbare bestanden als legitieme software, waardoor gebruikers onbedoeld virussen downloaden en installeren. Valse updaters besmetten het systeem door verouderde software met fouten of bugs te misbruiken of door eenvoudig virussen te downloaden en te installeren in plaats van updates. Trojans paarden zijn het eenvoudigste - ze openen alleen maar 'achterdeurtjes' voor malware zoals Aurora om het systeem te infiltreren.

Bedreigingsoverzicht:
NaamAurora virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Aurora virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe besmettingen met ransomware te voorkomen?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onvoorzichtig gedrag. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Daarom, en om infiltratie van PUP's te voorkomen, moet u zeer voorzichtig zijn bij het surfen op internet. Als ontvangen e-mailbijlagen niet relevant lijken of zijn verzonden door een verdacht of onherkenbaar e-mailadres, open het dan niet en verwijder de e-mail onmiddellijk. Download uw programma's bovendien alleen van officiële bronnen (directe downloadkoppelingen) in plaats van via downloaders of installaters van derden. Deze tools worden gebruikt om kwaadwillende apps (of zelfs malware) te verspreiden en mogen daarom nooit worden gebruikt. Dat geldt ook voor het updaten van software. Houd geïnstalleerde software up-to-date. Gebruik hiervoor alleen geïmplementeerde functies of tools van de officiële ontwikkelaar. Het geïnstalleerd hebben van een legitieme antivirus en antispyware-software is ook essentieel.

Tekst getoond in het Aurora ransomware tekstbestand:

aurora ransomware

SORRY! Uw bestanden zijn gecodeerd.
Bestanden werden versleuteld met willekeurige sleutel.
Willekeurige sleutels werden gegenereerd met een openbare RSA-sleutel (2048 bit).
We raden u TEN ZEERSTE AAN om GEEN "decoderingshulpprogramma's" te gebruiken.
Deze hulpmiddelen kunnen uw gegevens beschadigen, waardoor het herstellen ervan ONMOGELIJK WORDT.
We raden u ook aan geen contact op te nemen met externe bedrijven voor het herstellen van gegevens.
Ze nemen contact met u op, kopen de sleutel en verkopen deze vervolgens aan u tegen een hogere prijs.
Als u uw bestanden wilt decoderen, moet u de privésleutel ontvangen.
Om uw privésleutel te krijgen, schrijft u naar dit adres:
[email protected]
Stuur me uw id:
1260682360
En betaal 100 $ op Bitcoin Wallet 172fqoLfYkMQXk6tmEqGH3y43gQwAzSSFJ
Om zeker te wetend at we uw bestanden kunnen herstellen kunt u een tesdecodering aanvragen, zo weet u dat dit geen fraude is
U ontvangt instructies over wat u vervolgens moet doen.
aurora ransomware

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door Aurora (".Aurora" extensie):

Bestanden versleuteld door Aurora

Aurora ransomware verwijdering:

Aurora virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Aurora virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met Aurora Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het Aurora ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Aurora ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Aurora ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als Aurora geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Aurora ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12850-aurora-ransomware