Iron ransomware

Ook bekend als: Iron virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Iron ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Iron?

Zoals eerst werd ontdekt door MalwareHunterTeam is Iron een bijgewerkte versie van een risicovolle ransomware-infectie, Maktub genaamd. Iron werd ontworpen om de meeste bewaarde bestanden te versleutelen met behulp van RSA-cryptografie. Het voegt aan de namen van versleutelde bestanden de ".encry"-extensie toe. Als bestanden eenmaal versleuteld zijn, wordt het gebruik ervan onmogelijk. Na succesvolle versleuteling opent Iron een pop-upvenster en maakt een HTML-bestand ("!HELP_YOUR_FILES.HTML"), waarna een kopie in elke bestaande map wordt geplaatst. Beide bevatten een bericht met de vraag om losgeld.

Het bericht geeft aan dat bestanden zijn versleuteld en moedigt slachtoffers aan om de website van Iron te bezoeken als ze hun gecompromitteerde gegevens willen herstellen. Gebruikers worden dan aangemoedigd om een decryptiesleutel te kopen. Zoals hierboven vermeld, gebruikt Iron, het RSA asymmetrische versleutelingsalgoritme dat twee sleutels genereert: 1) een publieke [versleuteling], en; 2) een private [ontsleuteling]. Cybercriminelen de (ontwikkelaars van Iron) slaan alle privésleutels op op een server op afstand. Slachtoffers moeten dan een betaling van .2 bitcoin (momenteel gelijk aan ~$1370) versturen in ruil voor het vrijgeven van de sleutels. Het bericht geeft aan dat het losgeld moet worden betaald binnen 12 uur, anders wordt de sleutel permanent verwijderd en wordt het herstellen van bestanden wordt onmogelijk. De website van Iron geeft ook aan dat de kosten om de 72 uur zullen stijgen, dus het is niet helemaal duidelijk wanneer de sleutel vernietigd zal worden. Je mag in elk geval nooit instemmen met het betalen van losgeld. Uit onderzoek blijkt dat ransomwareontwikkelaars vaak hun slachtoffers negeren als er betalingen worden ontvangen. Betalen levert meestal geen positief resultaat op en gebruikers worden opgelicht. Daarom raden we je ten stelligste aan alle verzoeken tot het betalen van losgeld te negeren. Helaas zijn er op dit moment geen tools waarmee je het RSA-algoritme kunt kraken en bestanden die door Iron zijn versleuteld gratis kunt herstellen. De enige oplossing is alles vanaf een back-up te herstellen.

Screenshot van een bericht dat gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen om hun gecompromitteerde gegevens te ontcijferen:

Iron decryptie-instructies

Iron is vrijwel identiek aan RSA2048Pro, Vurten, GANDCRAB V2.0, My Decryptor en tientallen andere types ransomware virussen. Allen zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen, maar hun gedrag is identiek - allemaal versleutelen ze gegevens en eisen ze losgeld. In de meeste gevallen vertonen ze slechts twee grote verschillen: 1) de grootte van losgeld, en; 2) het type encryptie-algoritme dat wordt gebruikt. De meeste van deze virussen maken gebruik van algoritmen die unieke decoderingssleutels genereren (bijv. RSA, AES enz.) Daarom is het, tenzij de malware niet volledig afgewerkt is of bepaalde bugs/flaws vertoont onmogelijk om bestanden handmatig te herstellen zonder betrokkenheid van ontwikkelaars (contact opnemen met deze mensen wordt niet aanbevolen). Deze virussen zijn een van de belangrijkste redenen waarom je regelmatig gegevensback-ups moet maken, maar back-upbestanden moet je wel bewaren op een externe server (bijvoorbeeld Cloud) of een niet aangesloten extern opslagapparaat. Als dit niet het geval is, worden back-ups immers samen met gewone bestanden versleuteld.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ontwikkelaars verspreiden ransomware op verschillende manieren, maar de populairste zijn: 1) spam-e-mails [kwaadaardige bijlagen], 2) onofficiële software downloadbronnen [peer-to-peer netwerken, gratis download-websites, enzovoort], 3) valse software-updates, en 4) trojans. Besmette bijlagen worden doorgaans geleverd in de vorm van JavaScript-bestanden of MS Office-documenten. Eenmaal geopend, voeren deze bestanden scripts uit die heimelijk malware downloaden en installeren. Bronnen voor het downloaden van software van derden stellen malware vaak voor als legitieme software. Op die manier verleiden ze gebruikers tot het downloaden en installeren van malware. Valse software-updates maken gebruik van verouderde software met bugs/flaws of ze downloaden en installeren virussen in plaats van updates. Trojans zijn de eenvoudigste van allemaal. Ze openen alleen achterdeurtjes zodat andere virussen in het systeem kunnen infiltreren.

Bedreigingsoverzicht:
NaamIron virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Iron virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onzorgvuldig gedrag. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Wees daarom zeer voorzichtig bij het surfen op het internet. Denk twee keer na voordat je e-mailbijlagen opent. Als het bestand irrelevant lijkt en verzonden wordt vanaf een verdacht/onherkenbaar e-mailadres, open het dan niet - verwijder de e-mail onmiddellijk. Bovendien kun je de software alleen downloaden van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Downloaders en installers van derde partijen hebben vaak malafide apps aan boord en daarom mogen deze tools niet worden gebruikt. Houd geïnstalleerde toepassingen up-to-date en gebruik een legitieme anti-virus/anti-spyware suite (aangezien criminelen malware verspreiden met behulp van valse updaters moet de software worden bijgewerkt met behulp van geïmplementeerde functies of tools uitgebracht door de officiële ontwikkelaar).

Schermafbeelding van het Iron HTML-bestand:

Iron html-bestand

Tekst in het Iron ransomware pop-up-venster en HTML-bestand ("!HELP_YOUR_FILES.HTML"):

WARNING!
Uw persoonlijke bestanden werden versleuteld!
Uw documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn versleuteld met de sterkste vorm van versleuteling en een unieke sleutel, gegenereerd voor deze computer. De private decoderingssleutel wordt opgeslagen op een geheime internetserver en niemand kan uw bestanden decoderen totdat u betaalt en deze sleutel hebt verkregen. De server zal de sleutel verwijderen na de tijdsperiode die in dit venster wordt gespecificeerd.
U kunt uw 0,2 btc naar dit contactadres verzenden.
1cimKyzS64PRNEiG89iFU3qzckVuEQuUj
[email protected]

Screenshot van de Iron website:

Iron website

Tekst getoond op deze website:

HALLO!
Het spijt ons zeer dat al uw persoonlijke bestanden versleuteld zijn :( Maar er is goed nieuws - ze zijn niet weg, u hebt nog steeds de mogelijkheid om ze te herstellen! Statistisch gezien is de levensduur van een harde schijf tussen de 3 en 5 jaar. Als u geen kopieën maakt van belangrijke informatie, kunt u alles verliezen! Stelt u zich eens voor! Om het programma te ontvangen dat al uw bestanden zal ontcijferen, moet u een bepaald bedrag betalen. Maar laten we

beginnen met iets anders...

 

WE LIEGEN NIET!

U kunt het programma eenvoudig van uw pc verwijderen. Maar geen van de programma's van derden zal in staat zijn om het belangrijkste te doen - om uw bestanden te decoderen! Om dit te doen, moet je de private master-key ontvangen die alleen wij hebben. En alleen wij kunnen al uw bestanden herstellen.

 

HOEVEEL KOST HET?
Wij hopen dat u ervan overtuigd bent dat wij al uw mappen kunnen ontcijferen. Nu, het allerbelangrijkste! Hoe sneller u het geld overmaakt, hoe goedkoper de bestandsdecryptie. In elke fase van de betaling krijgt u 3 dagen of 72 uur. U ziet het aftellen in de rechter bovenhoek. Nadat de klok 00:00:00 toont, gaat u naar de volgende betalingsfase en wordt de prijs automatisch verhoogd. Wij accepteren alleen de elektronische valuta Bitcoin als betaalmiddel. Hier is een tabel met de datum van betaling en de prijs. Uw huidige stap is geel gemarkeerd.
Na 15 dagen zonder betaling kunnen we niet garanderen dat de wordt bewaard. Deze site kan op elk moment worden opgeheven en dan verliest u al uw gegevens.
Neem dit alstublieft serieus.

 

WAAR BETAAL IK?

Het gehele proces van betalingsbevestiging is geautomatiseerd! Zodra u het geld opstuurt, duurt het slechts 1 minuut voordat het systeem deze automatisch herkent en het programma aanmaakt dat uw bestanden decodeert.
Na het versturen van uw betaling vernieuwt u gewoon na 1 minuut deze pagina (of ga naar de homepage voor het invoeren van uw persoonlijke ID).
U moet 0,2 BTC overschrijven naar het volgende adres: 1cimKyzS64PRNEiG89iFU3qzckVuEQuUj

Screenshot van bestanden versleuteld door Iron (".encry" extensie):

Bestanden versleuteld door Iron

Iron ransomware verwijdering:

Iron virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Iron virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met Iron Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het Iron ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Iron ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Iron ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als Iron geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Iron ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12611-iron-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Iron virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Iron virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Iron virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.