.gif ransomware

Ook bekend als: .gif virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

.gif ransomware verwijderingsinstructies

Wat is .gif?

Het was malware security researcher Brad die de .gif ransomware, deel van GlobeImposter's malware "familie" als eerste ontdekte. Criminelen verspreiden deze malware met behulp van spammails (valse sollicitaties met kwaadaardige bijlagen). Onmiddellijk na infiltratie versleutelt .gif de meeste opgeslagen bestanden en voegt het aan de bestandsnamen de extensie ".gif" toe (bijv. "Sample.jpg" wordt hernoemd naar "sample.jpg.gif"). Zodra alle bestanden zijn gecodeerd wordt het gebruik ervan onmogelijk. Na het succesvol versleutelen van de gegevens plaatst .gif het tekstbestand "Read_ME.txt" in elke bestaande map. Dit bestand bevat een vraag om losgeld.

Het bericht in het tekstbestand is eenvoudig - het geeft alleen aan dat bestanden gecodeerd werden en dat het slachtoffer de website van .gif moet bezoeken om de decrypter te kopen. Er wordt geen aanvullende informatie gegeven en dus is momenteel onbekend welk versleutelingsalgoritme (symmetrisch / asymmetrisch) .gif gebruikt. In elk geval is voor decodering een unieke sleutel nodig die voor elk slachtoffer afzonderlijk wordt gegenereerd. Helaas bewaren de cybercriminelen de decoderingssleutels op een externe server en geven ze die enkel vrij in ruil voor losgeld. Ze proberen de sleutels aan hun slachtoffers te verkopen in combinatie met een decryptietool voor een totaalprijs van 0,094 Bitcoin (momenteel gelijk aan ~$990). De website bevat ook een timer (48 uur) en meldt dat zodra de timer nul bereikt, de kosten zullen verdubbelen. Cybercriminelen kunnen dan ook nooit vertrouwd worden. Deze mensen negeren waarschijnlijk hun slachtoffers zodra het losgeld wordt ontvangen. Daarom levert betalen meestal geen positief resultaat op, gebruikers worden opgelicht. Je wordt dringend geadviseerd alle verzoeken tot contact met deze personen te weigeren en geen losgeld te betalen, te negeren. Er zijn momenteel geen tools waarmee bestanden die werden gecodeerd door .gif gratis kunnen worden hersteld. Je kunt alles enkel herstellen vanuit een back-up.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

.gif decryptie-instructies

.gif deelt veel gelijkenissen met Jigsaw, LockCrypt, Creeper, XiaoBa en tientallen andere ransomware-type virussen. Merk op dat deze virussen, hoewel ze door verschillende cybercriminelen werden ontwikkeld zich identiek gedragen - ze versleutelen bestanden en eisen losgeld. Ransomware-type virussen vertonen gewoonlijk slechts twee grote verschillen: 1) de kosten van het decoderen, en 2) het type coderingsalgoritme dat wordt gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ransomware algoritmes gebruikt waarmee unieke decoderingssleutels worden gegenereerd (bijvoorbeeld AES, RSA, enzovoort). Daarom is in de meeste gevallen het handmatig decoderen van bestanden zonder betrokkenheid van de ontwikkelaars onmogelijk. De enige mogelijkheid bestaat erin dat ransomware fouten bevat (bugs) waardoor de sleutel lokaal wordt opgeslagen of hardcoded is. Ransomware vormt een sterk argument voor het onderhouden van regelmatige gegevensback-ups, maar het is belangrijk de back-upbestanden op te slaan op een externe server (bijv. in de cloud) of op een externe schijf. Als dat niet het geval is zal malware ook back-ups versleutelen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware-type virussen worden op allerlei manieren verspreid. De vijf meest populaire methodes zijn: 1) spammails [besmette bijlagen]; 2) P2P [peer-to-peer]-netwerken; 3) onofficiële softwaredownloadbronnen; 4) valse softwarers en 5) Trojaanse paarden. Besmette bijlagen worden meestal geleverd in de vorm van JavaScript-bestanden of MS Office-documenten. Door deze bijlagen te openen, voeren gebruikers scripts uit die heimelijk malware downloaden en installeren. P2P-netwerken (eMule, torrents, enz.) en andere externe downloadbronnen (freeware-downloadwebsites, gratis bestandshostingsites enz.) presenteren kwaadwillende uitvoerbare bestanden als legitieme software en overtuigen zo nietsvermoedende gebruikers om virussen te downloaden en te installeren. Valse software-updaters besmetten het systeem door verouderde software met fouten te misbruiken of malware te installeren in plaats van updates. Trojaanse paarden zijn de eenvoudigste vorm van malware: ze openen 'poorten' zodat malware het systeem kan infiltreren.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn onzorgvuldig gedrag en gebrek aan kennis. Let daarom goed op tijdens het surfen op internet. Houd er rekening mee dat bestanden die worden ontvangen vanaf verdachte en onherkenbare e-mailadressen nooit mogen worden geopend. Deze e-mails moeten onmiddellijk worden verwijderd, zonder te lezen. Je wordt ook sterk aanbevolen om software enkel te downloaden vanaf officiële/gecertificeerde bronnen en met behulp van directe downloadlinks. Criminelen verdienen geld aan third-party downloaders en installatieprogramma's die malafide apps promoten. Daarom mogen deze tools niet worden gebruikt. Bovendien houd je geïnstalleerde applicaties best up-to-date en gebruik je liefst een legitieme antivirus en anti-spyware software. Aangezien malware wordt gedistribueerd via valse updaters is het aanbevolen enkel officiële of ingebouwde update-tools te gebruiken. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid.

Tekst gepresenteerd in .gif ransomware tekstbestand ("Read_ME.txt"):

Je bestanden worden versleuteld!
Om ze te herstellen heb je een decryptor nodig.
Die koop je zo:
1. Download "Tor Browser" vanaf hxxps://www.torproject.org/ en installeer deze.
2. Open deze link In de "Tor Browser"

hxxp://djfl3vltmo36vure.onion/sdlskglkehhr

Opmerking! Deze link werkt enkel in de "Tor Browser".

Je persoonlijke ID: -

De layout van de .gif ransomware pop-up (GIF):

.gif pop-up gif

Tekst op deze website:

Koop de decryptor

Om de decryptor te kopen, moet je betalen: 0.094 Bitcoin ($993.88)
Je hebt 2 dagen om te betalen

 

tijd over : -

 

na het verlopen van de aanbieding, zullen de decryptorkosten 0,188 Bitcoin zijn

 

Je kunt bitcoin kopen op een van deze sites:
blockchain.info
localbitcoins.com
google.com
stuur 0.094 bicoin op het Bitcoin-adres:

38D15QFm7HMCcxgng5jhDqHYaMZDqrDFKu
na betaling klik HIER
Gratis decodering als garantie.
Voordat je betaalt, kunt u ons 1 bestand gratis laten ontsleutelen.
Klik hier

Screenshot van bestanden versleuteld door .gif (".gif" extensie):

Bestanden versleuteld door .gif

Cybercriminelen verspreiden .gif ransomware via spammails:

.gif ransomware verspreiding via spammails

.gif ransomware verwijdering:

.gif virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van .gif virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met .gif Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het .gif ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de .gif ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met .gif ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als .gif geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de .gif ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12414-gif-ransomware