CHIP Ransomware

Ook bekend als: CHIP virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

CHIP ransomware verwijderingsinstructies

hat is CHIP?

CHIP is een malware van het ransomware-type die wordt verspreid via de Rig Exploit Kit. Volgend op de infiltratie versleutelt CHIP verschillende bestanden en voegt er de extensie ".CHIP" aan toe. Zo wordt bijvoorbeeld "sample.jpg" hernoemd naar "sample.jpg.CHIP". Volgend op een succesvolle versleuteling creëert CHIP een tekstbestand ("CHIP_FILES.txt") en plaatst dit in elke folder die versleutelde bestanden bevat.

Het tekstbestand bevat een bericht met de vraag om losgeld waarin de slachtoffers geïnformeerd worden over de versleuteling en hen gevraagd wordt een TOR website te bezoeken (link opgegeven). Deze website bevat een contactformulier dat de slachtoffers moeten gebruiken om contact op te nemen met de ontwikkelaars van CHIP. Die zullen dan zogezegd details verstrekken over hoe de bestanden te ontsleutelen. CHIP gebruikt asymmetrische (RSA) cryptografie om bestanden te versleutelen en dus wordt een publieke en private sleutel aangemaakt tijdens het proces (respectievelijk voor ver- en ontsleuteling). Decryptie zonder de private sleutel is onmogelijk, slachtoffers moeten dus betalen om deze te ontvangen. De prijs is onbekend maar onderzoek toont aan dat soortgelijke ransomware-ontwikkelaars vaak 500 tot 1000 dollar in bitcoins eisen. Je mag in elk geval nooit betalen of deze criminelen contacteren. Onderzoek wijst immers uit dat deze cybercriminelen hun slachtoffers vaak negeren zelfs nadat ze betalen. Betalen leidt dan ook hoogstwaarschijnlijk niet tot positieve resultaten en je zal enkel opgelicht worden. Betalen staat gelijk aan geld versturen naar criminelen. Je ondersteunt er hun kwaadaardige bedrijfsmodel mee. Er bestaan jammer genoeg momenteel geen tools die de bestanden versleuteld door CHIP kunnen ontsleutelen. De enige oplossing is dus een herstel van je bestanden/systeem vanuit een backup.

Scrhermafbeelding van het bericht waarmee gebruikers worden aangemoedigd hun getroffen data te laten ontsleutelen door de cybercriminelen:

CHIP decryptie instructies

CHIP lijkt stek op honderden andere ransomware virussen zoals Crypton, Telecrypt, Cerber3 en vele andere. De virussen kunnen verschillend lijken maar ze gedragen zich identiek. Ze versleutelen bestanden en vragen vervolgens een losgeld. Er zijn slechts twee echte verschillen. Het gebruikte algoritme voor de versleuteling (symmetrisch of assymetrisch) en de grootte van het losgeld. Anders dan CHIP worden de meeste ransomware virussen verspreid via downloads uit onofficiële bronnen (torrents, eMule, freeware download websites, bestandshostingdiensten enz.), kwaadaardige bijlages in mails, valse software updaters en trojans. Daarom mag je eigenlijk nooit bestanden downloaden uit dit soort onveilige bronnen of bestanden openen in mails vanaf onbekende of onbetrouwbare adressen. Hou ook al je geïnstalleerde software bijgewerkt en gebruik legitieme antivirus en antispyware software. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Wat is de Rig Exploit Kit?

De Rig Exploit Kit is een tool die cybercriminelen toelaat om malware te verspreiden. Eerder werd deze al gebruikt voor het verspreiden van de CryptFile2 ransomware. Cybercriminelen gebruiken een JavaScript bestanden om een willekeurig domein te ontwikkelen voor elk slachtoffer. Eens het domein gegenereerd worden de slachtoffers er automatisch naar doorgestuurd. Die doorsturing gebeurt om de slachtoffers te besmetten met een een reeks verschillende exploitatie kits (bvb. de Nuclear Exploit Kit, Rig Exploit Kit, enz.). Als de pagina bezocht wordt scant de Rig Exploit Kit het systeem op zoek naar een driverbestand genaamd "kl1.sys". Dat linkt zichzelf aan een bepaalde anti-virus software. Als dit bestand bestaat dan worden er geen exploits geïnstalleerd. Daarna wordt gezocht naar kwetsbare systeem add-ons. Als deze worden gevonden downloadt de Rig Exploit Kit de malware op de computer.

Tekst getoond in dit tekstbestand:

JOUW ID:91753ee9c8bcb4a47a4af71daa09d5b5
Hallo! Al je bestanden werden versleuteld! Kijk hier voor specifieke instructies: hxxp://mm6x57ri2coivya6.onion
Om deze site te openen volg je volgende stappen: 1 - Download en installeer de tor browser hxxp://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en
2 - Na installatie open je de browser
3 - Typ in de adresbalk - hxxp://mm6x57ri2coivya6.onion
4 - Volg de instructies op de site
Opgelet: GEBRUIK GEEN PUBLIEKE ONTSLEUTELPROGRAMMA4S! DEZE KUNNEN JE BESTANDEN BESCHADIGEN!
Vriendelijke groeten,
Support Team.
JOUW ID:91753ee9c8bcb4a47a4af71daa09d5b5

Screenshot of CHIP ransomware Tor website:

CHIP decryptie instructies

Tekst getoond op deze website:

Hallo!
Je bestanden werden versleuteld!
Als je je systeem wilt herstellen dan moet je het onderstaande contactformulier gebruiken.

Laat je ID achter (ID nummer in het "CHIP_FILES.TXT" bestand) en een contact e-mailadres.
Onze coördinatoren zullen je binnen 24 uur contacteren!

Opgelet: GEBRUIK GEEN PUBLIEKE ONTSLEUTELPROGRAMMA'S! DEZE KUNNEN JE BESTANDEN BESCHADIGEN!

Scrhermafbeelding van bestanden versleuteld door CHIP (".CHIP" extensie):

CHIP decryptie instructies

CHIP ransomware verwijdering:

CHIP virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van CHIP virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met CHIP Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de CHIP ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met CHIP ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als CHIP geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de CHIP ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/10671-chip-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CHIP virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CHIP virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met CHIP virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.