CryptFIle2 (.scl) Ransomware

Ook bekend als: CryptFIle2 virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

CryptFIle2 ransomware verwijderingsinstructies

Wat is CryptFIle2?

CryptFIle2 is ransomware die stiekem systemen infiltreert en bestanden versleutelt met een assymetrisch algoritme. Deze ransomware voegt een .id_[VICTIM_ID]_[EMAIL].scl extensie toe aan alle versleutelde bestanden (bv. [originele bestandsnaam]_id_[slachtoffer ID][email protected]_.scl of voorbeeld.jpg.id_[SLACHTOFFER_ID][[email protected]].scl). Wees je ervan bewust dat deze ransomware twee verschillende sleutels genereert (een publieke en een private) tijdens het versleutelen. De publieke wordt gebruikt voor de versleuteling terwijl de private dient om getroffen bestanden te ontsleutelen. De private sleutel staat opgeslagen op servers op afstand gecontroleerd door de cybercriminelen. Ze vragen gebruikers een losgeld te betalen om de decryptor met een ingebakken private sleutel te ontvangen.

De grootte van het gevraagde losgeld is onbekend. CryptFIle2 creëert HELP_YOUR_FILES.HTML en HELP_YOUR_FILES.TXT bestanden en plaatst die in elke folder die versleutelde bestanden bevat. De .HTML en .TXT bestanden bevatten een bericht waarin de slachtoffers over de besmetting geïnformeerd worden. Er wordt gesteld dat het slachtoffer de ontwikkelaars van CryptFIle2 per mail moeten contacteren om de betalingsinstructies te ontvangen. De slachtoffers moeten een specifieke ID vermelden in hun e-mail. De cybercriminelen laten de slachtoffers toe één versleuteld bestand toe te voegen in bijlage. Ze zouden dit bestand dan ontsleutelen (als voorbeeld) en het terugsturen samen met uitgebreide instructies. Er wordt ook gesteld dat als het losgeld niet binnen het opgegeven tijdsbestek betaald wordt (momenteel onbekend), de grootte van het losgeld zal verdubbelen. Normaal vragen virussen van het ransomware-type tussen 0.5-1.5 Bitcoin ($225.18 - $675.53). Momenteel zijn er geen tools beschikbaar die de bestanden versleuteld door CryptFIle2 kunnen herstellen. Daarom kunnen slachtoffers hun bestanden/systeem enkel herstellen vanuit een backup.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd de ontwikkelaars van CryptFIle2 ransomware te contacteren om hun getroffen data te laten ontsleutelen (e-mailadressen waarvan bekend is dat de cybercriminelen ze gebruikenv - [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]_usa.com, [email protected]_dr.com, [email protected], [email protected], [email protected]).

.scl ransomware help_your_files.html

CryptFIle2 is virtueel identiek aan TeslaCrypt, Locky, Cerber, UmbreCrypt en HYDRACRYPT. In feite zijn alle virussen van het ransomware-type erg gelijkaardig. Ze vertonen een identiek gedrag, stiekeme infiltratie van het systeem en versleuteling van de opgeslagen bestanden. Het belangrijkste verschil daartussen is het soort algoritme dat gebruikt wordt voor de versleuteling en de grootte van het losgeld. Betalen van het losgeld is geen garantie dat je bestanden ooit zullen worden hersteld en staat gelijk met het sturen van geld naar de cybercriminelen. Dit ondersteunt hun kwaadaardige bedrijfsmodel en moedigt hen dus aan. Wees je ervan bewust dat ransomware vaak wordt verspreid via valse software updates, trojans, kwaadaardige e-mailbijlages en/of peer-to-peer (P2P) netwerken. Daarom zou je alle geïnstalleerde software bijgewerkt moeten houden en een legitieme antispyware/antivirus software moeten gebruiken. Verder zou je goed moeten opletten met het downloaden van bijlages verzonden vanaf onbekende e-mailadressen of uit derde bronnen zoals Torrents.

CryptFIle2 HELP_YOUR_FILES.txt bestand:

.scl ransomware help_your_files.txt

Tekst getoond in de HELP_YOUR_FILES.HTML en HELP_YOUR_FILES.TXT bestanden:

NIET JOUW TAAL? Gebruik hxxps://translate.google.com
Wat is er met je bestanden aan de hand?

Al je bestanden werden beschermd door een sterke versleuteling met RSA-2048. Meer informatie over de versleutelingssleutels RSA-2048 kan je hier vinden: hxxp://en.wikipedia.org/wiki/RSA_(cryptosystem)

Hoe kon dit gebeuren?
!!!Speciaal voor jouw PC werd een persoonlijke RSA-2048 SLEUTEL gegenereerd, zowel een publieke en private..
!!! AL JE BESTANDEN werden versleuteld met de openbare sleutel die naar je computer werd verzonden via het internet.

!!! Het ontsleutelen van je bestanden is enkel mogelijk met behulp van een private sleutel en een decryptieprogramma dat op onze geheime server staat.
Wat kan ik doen?
Je kan op twee manieren reageren: wachten op een mirakel of vandaag nog BITCOINS kopen en je data op eenvoudige wijze herstellen. Als je echt waardevolle data hebt dan verlies je best geen tijd want er is geen enkele andere manier om je bestanden terug te krijgen behalve betalen.

Voor meer specifieke instructies:
Contacteer ons exclusief per e-mail en stuur ons een bericht met je ID nummer. Hierna wacht je op verdere instructies. Onze specialist zal je binnen 12 uur contacteren. Om zeker te zijn dat we je bestanden kunnen ontsleutelen mag je ons één versleuteld bestand sturen dat we gratis zullen ontgrendelen. Dit is onze garantie.
E-MAIL1: [email protected]_post.com
E-MAIL2: [email protected]_usa.com
YOUR_ID:

Schermafbeelding van een map waarin bestanden versleuteld door deze ransomware zitten (.scl extensie):

.scl ransomware versleutelde folder

Voorbeelden van bestandstypes waar CryptFIle2 zich op richt (Deze ransomware valt in totaal meer dan 1200 datatypes aan):

.doc, .ppt, .xls, .7z, .java, .php, .odc, .rar, .raw, .wav, .zip, .wallet

CryptFIle2 ransomware verwijdering:

CryptFIle2 virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van CryptFIle2 virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met CryptFIle2 Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de CryptFIle2 ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met CryptFIle2 ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als CryptFIle2 geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de CryptFIle2 ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/9990-cryptfile2-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CryptFIle2 virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CryptFIle2 virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met CryptFIle2 virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.